snad nebude tato tema pre niekoho infantilna
Vyberanie cennych kovov z mobilov/telefonov
Vyberanie cennych kovov z mobilov/telefonov
Ahojte,
, ale vyslovene len zo zaujimavosti by som to chcel vediet. Len proste ako to je u tychto vyberacov - inspiroval ma jeden "pan", co chodi po celom meste a od kazdeho, koho aspon z videnia pozna, zobere stare pocitace a telefony, no len ten pan je na tom socialne dost biedne...cize je to cele len erudovanejsi zber stareho zeleza, alebo sa na tom da trhnut aj nieco viac (nie nejdem to robit, ani nechcem vediet postup
) resp. aka je tam výnosnosť a náročnosť procesu.
-
Andi_Cibula
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Vyberanie cennych kovov z mobilov/telefonov
Pokiaľ bačuješ na zbernom dvore a robíš to vo veľkom, tak sa to oplatí. Trochu.
Ako jednotlivcovi sa ti to neoplatí.
Ako jednotlivcovi sa ti to neoplatí.
sak si skus asi predstavit kolko moze byt v 150 gramovom telefone, ktory je ze 90% plast, asi tak vzacnych kovov. vynasob si to cenou zlata a potom odpocitaj naklady na extrakciu.
Hlavne ta extrakcia je dost prplacka a pracuje sa pri nej s poriadne humusnymi chemikaliami..
Keď som bol na strednej som sa o to zaujímal a prišlo mi to ako dobrý biznis
Je to samozrejme hlúposť. Áno dá sa na tom zarobiť, a dokonca aj veľké peniaze. To si uvedomili Japonci. Neviem už presne čísla, ale vraj získavanie zlata zo starej elektroniky je % výnosnejšie ako ťažba (keďže pri vyťažení ešte čisté zlato z toho dostať) Pri mobiloch už máš čisté zlato (a aj iné vzácne kovy ako platina, striebro, meď) Japonci dovážajú bordeľ z celého sveta, všetko rozpustia a pomocou elektrolýzi sa im na elektródy usádzajú kovy, ktoré potrebujú. Takže sa im to oplatí
Ty ale niečo takého nemôžeš spraviť v domácich podmienkach, takže to musíš rozpustiť v kyseline kráľovskej a potom ďalšími chemickými procesmi to zlato z tadiaľ extrahovať a potom ďalšími procesmi aby sa z tekutiny zmenil na pevnú látku. V malom to je neekonomické, nebezpečné a ešte aj použité chemikálie nemáš ako bezpečne likvidovať
Ty ale niečo takého nemôžeš spraviť v domácich podmienkach, takže to musíš rozpustiť v kyseline kráľovskej a potom ďalšími chemickými procesmi to zlato z tadiaľ extrahovať a potom ďalšími procesmi aby sa z tekutiny zmenil na pevnú látku. V malom to je neekonomické, nebezpečné a ešte aj použité chemikálie nemáš ako bezpečne likvidovať
-
guess.whoo
Redeemer
da sa na tom slusne zarabat
znamy z policie raz zastavili auto pretoze videli, ze chodi po strede cesty a roznou rychlostou. Panovi za volantom bolo zle, bol cely spoteny tak mu zavolali sanitku. Dostal slabsi infarkt. Este predtym ich ale poprosil, aby mu vzali z auta aktovku, ze tam ma hotovost okolo 10k. O 3 dni ked ho pustili z nemocnice si prisiel na oddelenie pre auto, odovzdali mu aktovku a on sa zacal chytat za hlavu, ze im zabudol povedat, ze pod sedadlom spolujazdca ma sportovu tasku so skoro 100k v hotovosti.
Nasledne sa ho samozrejme pytali, ze odkial ma taku hotovost, lustrovali ho aj auto ci nie je hladany. Ku vsetkemu mal doklady, ma firmu, ktora sa zaobera tazenim drahych kovov zo starych spotrebicov a telefonov. Mal zmluvu na vykup od Orange ci O2 a inych velkych obchodov s elektronikou, kde sa odovzdavaju stare spotrebice.
Takze da sa to, len treba vediet ako..v domacich podmienkach by to bolo samozrejme o drzku
Nasledne sa ho samozrejme pytali, ze odkial ma taku hotovost, lustrovali ho aj auto ci nie je hladany. Ku vsetkemu mal doklady, ma firmu, ktora sa zaobera tazenim drahych kovov zo starych spotrebicov a telefonov. Mal zmluvu na vykup od Orange ci O2 a inych velkych obchodov s elektronikou, kde sa odovzdavaju stare spotrebice.
Takze da sa to, len treba vediet ako..v domacich podmienkach by to bolo samozrejme o drzku
-
hojko
Site Admin
guess.whoo: 100k??? No po babke nasiel na povale stareho domu 
Lenze ak to robil vo velkom, tak mal na to asi aj techniku. A tak kludne mu mohol dodavat operator aj stovky mobilov mesacne, mozno aj tisice.
Lenze ak to robil vo velkom, tak mal na to asi aj techniku. A tak kludne mu mohol dodavat operator aj stovky mobilov mesacne, mozno aj tisice.
-
guess.whoo
Redeemer
presne tak. dostaval ich na tony aj zo zahranicia
Vo velkom sa oplati spracovavat aj klasicky zelezny "srot" (teda oplatilo kym sa na to nechytilo prave kvoli tomu vela ludi) a sype to celkom slusne 
Od akého obratu to sype celkom slušne? Stači číslo v tonách 
-
javatar
Hardcore addict
Obrat sa nemeria v tonach. Mam rodinneho prislusnika co si na likvidacii elektroniky zalozil biznis (zdaleka nie len mobily, to by mu asi vela nesypalo). Tony elektroniky na spracovanie zo zahranicia.
Ako pubertak som tam travil leta. Obcas sa dala zobrat aj nejaka praca domov a slusne si privyrobit, takze je tam potencial aj pre jednotlivca ale potreboval by si zohnat dobry material a vediet co s nim.
(ja som napr. vyberal zlato z konektorov - na to nepotrebujes vela naradia) a po par dnoch (bolo sa to treba naucit robit efektivne) sa dalo dostat na slusnu hodinovu mzdu (nehovoriac o ludoch z firmy ktori dokazali mat niekolkonasobnu produktivitu).
Hlavny problem je dostat "spravny odpad". Teda vediet ho rozoznat a dostat sa k nemu.
Ako pubertak som tam travil leta. Obcas sa dala zobrat aj nejaka praca domov a slusne si privyrobit, takze je tam potencial aj pre jednotlivca ale potreboval by si zohnat dobry material a vediet co s nim.
(ja som napr. vyberal zlato z konektorov - na to nepotrebujes vela naradia) a po par dnoch (bolo sa to treba naucit robit efektivne) sa dalo dostat na slusnu hodinovu mzdu (nehovoriac o ludoch z firmy ktori dokazali mat niekolkonasobnu produktivitu).
Hlavny problem je dostat "spravny odpad". Teda vediet ho rozoznat a dostat sa k nemu.
V tonách uvádzaš hodnoty do výkazov a hlásení, ktoré sa posielajú na úrady.
Preto sa pýtam na tony a nie indiskrétne na finančný obrat.
Preto sa pýtam na tony a nie indiskrétne na finančný obrat.
Keď som raz bol v takejto prevadzke tak to boli haldy a haldy na strasne velkom priestorebaldorex napísal:Od akého obratu to sype celkom slušne? Stači číslo v tonách
To sa oplati robit velkym firmam ktore na to mozu dostavat dotacie od statu a pod. Ale robit to v malom je zbytocna strata casu.