ZyXEL NAS326 - nastavenie

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
sf777
Amateur
Amateur

ZyXEL NAS326 - nastavenie

Príspevok od používateľa sf777 »

Caute.
Kupil som si ZyXEL NAS326 s HDD WD RED4TB.
Vedeli by ste mi niekto pomoct s nastevenim?
Vytvorenie uzivatelov a zloziek som zvladol. Aj pripojenie k Vu+ Solo.
Trapim s s tym ze chcem dat zdielat priecinok "fotky" uzivatelovi "peter". Viete mi poradit? Uzivatel bude pristupovat z vonku a nie z domacej siete. Treba nieco doinstalovat alebo ako to urobit? Smozrejme sa bude prihlasovat menom a heslom.
A trápi ma ja mala rychlost kopirovania v domacej sieti z pc do nas a opacne.
dik za rady
caf caf
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: ZyXEL NAS326 - nastavenie

Príspevok od používateľa hojko »

Mas verejnu IP ci chces pristupovat cez to zyxelacke VPN??? Kopirovanie musi ist okolo 100 MB/s, ak nejde, tak ta brzdi router, sietova karta alebo co. Adresare mozes spravit cez prava skupin alebo cez zdielanie, tam vies dat pristup adresarom aj pre viac uzivatelov/skupin.
sf777
Amateur
Amateur

Verejnu adresu mam ale nie stticku. Takze to zyxelacke "DDNS" som si uz nastavil. Teraz sa viem prihlasit z vonku cez "moje_nas.zyxel.me". Adresare som vytvoril. Pridelil prava ale nieviem aky link poslat cloveku ked chcem aby si pozrel napr. adresar "dovolenka". Ale ostatne aby nevidel. NAS ma v sebe aj nejake aplikacie a je tam aj ownCloud. Nedalo by sa to nejako prepojit? Lebo v tom ownCloud je uz aj moznost zdielat.
Prílohy
0012.png
0013.png
0013.png (4.8 KiB) 2478 zobrazení
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Skus tie aplikacie, nikdy som ich nepouzil. Adresu mu mas poslat tu co si uviedol - moje_nas.zyxel.me, k tomu prihlasovacie udaje na ucet, ktory mu spravis. Prava pre ten ucet musis spravit tak, aby videl len adresar dovolenka.
sf777
Amateur
Amateur

askusal som "WebDAV". Ale akosi mi to nefunguje.
Po zadani adresy "http://IP_NAS:5002/webdav/video/" vyskoci hlaska na prihlasenie sa. Ale ked zadam prihlasovacie udaje tak ma neprihlasi a vyskoci okno. Vsetko vid foto. Kde robim chybu??
caf caf a dik
Prílohy
0057 07.02.2018.png
0055 07.02.2018.png
0056 07.02.2018.png
0056 07.02.2018.png (5.57 KiB) 2443 zobrazení
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Podla toho co pise, tak nemas prava. Cize zrejme nie su priradene prava pre adresar /video pre toho uzivatela pod ktorym sa prihlasujes. Preco to vsak neriesis cez ftp napriklad???
sf777
Amateur
Amateur

hojko napísal:....nie su priradene prava pre adresar /video pre toho... uzivatela
Ale su . Skusal som sa prihlasovat aj ako "admin" a ta ista hlaska. Tak je teda neviem. Pod ftp:// v priehladaci mi to funguje. Ale niesom s tym spokojny lebo tamo niesu nahlady fotografii atd. a neda sa dal logout. To sa mi nejako nepaci.
"hojko" dik za ochotu pomoct snad na nieco spolocne prideme.
caf caf a dik
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Nevidim tvoje ucty. Klikni si v administracii v menu na uzivtelov. Vytvor si noveho uzivatela, napriklad OOO. Vytvori si skupinu, napr. skupinaOOO, prirad tam uzivatela OOO. Potom chod na zdielane adresare, tam daj pridat novy zdielany adresar (alebo uprav uz existujuci). Tam mas moznost aktivovat adresar, povoliet zdielanie na webe (to by sa mohlo tykat WebDAV), zadavas tam cestu k adresaru, majitela adresaru, pripadne tam mozes nastavit zdielanie adresara a tam pod pokrocilym mas moznost zvolit ucty a skupiny, teda ten adresar vies dat zdielat pre troch uzivatelov s plnym zapisom (aj mazanie) a dalsim len na citanie. Aspon tak je to u mna na 325v2, predpokladam, ze 326 to bude mat rovnake, aj ked designovo je ten admin trosku iny.

FTP mas lepsie riesit preto, ze sa to lepsie skusa, napriklad cez Total Commander ci nejaky klient typu SmartFTP, FlashFXP, Filezilla... Zyxel ponuka na media viacej protokolov, je to napriklad aj TwonkyMedia server alebo cez balicky je to Polkast, Okrem toho aj iTunes Server. Vsetky z nich mozu byt pre teba riesenim. Treba to skusat vsak najskor na lokalnej sieti, az potom z internetu. Z internetu ti to moze brzdit router.
sf777
Amateur
Amateur

Tak podme na to
1. vytvorenie pouzivatela "tester": obr17
2. vytvorenie skupiny "test": obr18
3. vytvorenie zdielaneho poriecinka "pokus":obr19
4. povolenie "WebDAV": obr20
Jedna vec mi neide do hlavy. Preco mi nedovoli zaskrtnut moznost "publikovat na web": obr21
pokus o prihlasenie obr22 (skusal som aj https://.... aj http://.... a aj ine prehliadace) ci neni treba sa prihlasit cez nejaku inu app.
vysledok obr23
tak teda uz neviem co dalej
Prílohy
0017.png
0018.png
0019.png
0020.png
0022.png
0023.png
0023.png (5.69 KiB) 2414 zobrazení
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Mozno WebDav berie ucty z Apachu a jeho uctov, nie z admina co spravis. Pozri toto ci nepomoze - https://kb.zyxel.com/KB/searchArticle!g ... 49&lang=EN
sf777
Amateur
Amateur

test napísal:Mozno WebDav berie ucty z Apachu.........
Neviem ci je to tak ale asi nie. Lebo ked sa idem prihlasti ako "tester" s heslom "test" ta omylom zadam zle heslo tak ho pyta este raz. Z toho my vyplyva ze heslo aj user asi pozna len sa to nepripoji. Neteba nieco povolit alebo nastavit na "https://mycloud.zyxel.com/"? Tam mam sparovane NAS.Alebo to s tym nema nic. vid obr24
Je tam "Nastavení UPnP" obr25
a aj "Nastavení balíčku" obr26
dik za rady caf caf
Prílohy
0024.png
0025.png
0026.png
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Skus povolit tie WebDav sluzby. Podla toho co pises a vidiet na screene, tak nemas pristup k adresaru. Cize mas bud zlu cestu nastavenu alebo prava.
sf777
Amateur
Amateur

ok skusim. Ale ja zatial vsetko skusam v domacej sieti tak neviem ci to nieco taha aj z webu.
caf caf a dik

Ked som dal nacitat "Nastavení UPnP" tak mi ukazalo ze su vsetky vyp vid obr27 a to som ja nic nemenil.
Tak som zapol tie WebDAV sluzby obr28 a "Potvrdit". Ked dam zase pre overenie "Nastavení UPnP" tak WebDAV sluzby so som povolit cu opat vyp ale uz sa zapli ine.obr 29
Ono mi to pripada ze sa to synchronizuje s NAS a asi to tam nemam povolene. Ale ja to povolene mam. No povecte mi ci ma z toho nema klepmut.

Este ma napadlo ci by sa NAS nedal nejak zosynchromizovat s "ownCloud" obr30 a 31.Lebo prihlasovacie udaje ako admin su rovnake. Hmmmm.....??
Prílohy
0027.png
0028.png
0029.png
0030.png
0031.png
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Da sa synchronizovat s ownCloud, Google Drive a neviem cim dalsim. Tu mas manual: https://kb.zyxel.com/KB/searchArticle!g ... 07&lang=EN Tomu WebDAV nerozumiem preco sa tak sprava.
sf777
Amateur
Amateur

hojko napísal:Tomu WebDAV nerozumiem preco sa tak sprava.
To veru ani ja.

Ked to nejde tak to nejde. No co dodat. Nepripoji a nepripoji.
Prílohy
0032.png
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Mas tam posledny firmware?
sf777
Amateur
Amateur

Mam. A napadlo ma ci to nieje chyba a pricina tych problemov.
caf caf a dik
test
Hardcore addict
Hardcore addict

sf777
Amateur
Amateur

Takze nieco podobne som mal aj ja http://forum.nas-central.org/viewtopic. ... 49&t=18979
Tiez mi NAS po update nechcelo najst a nedal sa spatovat na nete na stranke zyxelu. Asi skusim to co napisat "DaveInVA" v poslednom prispevku.

Kód: Vybrať všetko

povodny text:
If anyone else has this problem the cure is to hold the reset button on the back down until it beeps twice and then hold it a bit longer and it will beep 3 times signaling a factory reset. Then it will beep incessantly until you power it off and reboot it. Then use the startup program to find it. Then you have to set everything back up but your data will still be there. Don't use a saved config from before or you will be right back where you started. And yes 5.20 will be running and its quite a bit different. Hope this helps.

Google translator:
Ak má ktokoľvek iný problém, vytiahnite resetovacie tlačidlo na zadnej strane, kým dvakrát nepípne a potom ho držte o niečo dlhšie a 3 krát signalizuje obnovenie továrenského nastavenia. Potom bude neustále pípať, až kým ho nevypnete a opätovne ju zapnete. Potom použite spúšťací program na jeho nájdenie. Potom musíte všetko zálohovať, ale vaše dáta budú stále tam. Nepoužívajte uloženú konfiguráciu predtým, alebo budete priamo späť, odkiaľ ste začali. A áno 5.20 bude bežať a jeho dosť odlišné. Dúfam, že to pomôže.
Skusim a dam vediet. Dufam ze nepridem o data.
Mam vsak otazku. Mozem urobit "factory reset" aj cez prehliadac, alebo len cez tlacitka? Mozem to urobyt aj s odpojenym HDD?.
Myslim ze cez ten prehliadac by to aj slo ale co tan HDD?
dik caf caf

//autoeditácia príspevku (10 Feb 2018, 8:50)
Celkom by ma zaujimalo aky je rozdiel medzi Firmware V5.21(AAZF.1)C0 a V5.21(AAZF.0)C0.
Ktory by som tam mal hodit? Alebo skusit radsej V5.20(AAZF.1)C0
dik caf caf
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Vsetci vyrobcovia mavaju na webe changelog k firmwaru, takze tam budu popisane zmeny.
Napísať odpoveď