Nový PC na spracovanie fotografie (cca 1000€)

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
pepito25
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Nový PC na spracovanie fotografie (cca 1000€)

Príspevok od používateľa pepito25 »

Ahojte.

Potrebujem poradiť pri kúpe nového desktopu.
Konfigurácia by mala byť prioritne zameraná na spracovanie fotografie (tj Photoshop, formát RAW, tj veľké súbory) – v tomto ohľade by to malo byť absolútne bez kompromisov.
Okrem toho príležitostne hry. Pokiaľ nezvládne top hry z tohto roku na full extra ultra, nevadí.
Cenovo to vidím cca na 1000€. Nemám aktuálny prehľad v komponentoch, nechám si poradiť.

Zatiaľ som pozeral niečo takéto, aby som sa od niečoho odpichol:
https://www.alza.sk/alza-gamebox-gtx1060?dq=5095949
Možno by sa dalo niekde ubrat a niekde pridať.

Doteraz som mal PC zostavu z roku 2010:
WD Caviar RE3 1TB 32MB cache (HDD)
AMD Phenom II X6 1055T (procesor)
SCYTHE Ninja 3 (chladic)
GIGABYTE 870A-UD3 (zakladna doska)
GIGABYTE N470SO-13I Super Overclock (grafika)
16 GB DDR3 (pamate)
Corsair TX650 (zdroj)
Toto PC má za sebou nejaké problémy s ramkou, grafikou a aktuálne mi asi definitívne odišiel HDD.

Stále zvažujem, či by to nevyriešil nový disk (to už ale asi kombinácia SSD+HDD), no vzhľadom na vek a nie stopercentný stav celého PC si nie som istý, či je správne doňho ešte investovať.

Pokiaľ to budem riešiť novou zostavou, malo by to byť na čo najdlhší čas (tj jednotlivé komponenty by mali zastarávať čo najpomalšie..).

Vopred ďakujem za každú radu.
Arkaz
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Nový PC na spracovanie fotografie (cca 1000€)

Príspevok od používateľa Arkaz »

mozem sa spytat preco tam ma m2 disk? pozeram ze maju slusne rychlosti. da sa to normalne napojit na dosku v pc?
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Pretoze tie rychlosti su podstatne vacsie ako klasice SATA, cena je o trochu vacsia. Dnesne dosky maju uz bezne M.2 slot, takze s tym problem nie je.
pepito25
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Vďaka za reakciu.

Popýtal som sa na viacerých fórach a zatiaľ mi to vychádza nasledovne:

Procesor je mi skoro zhodne doporučený AMD Ryzen. Niekde však 5, niekde 7.
Grafika GeForce GTX 1050 alebo 1060.
RAM 2x8 GB, ideálne nie menej ako 3000 MHz.
SSD rôzne značky, 250 GB.
HDD rôzne značky, 1, 2 alebo 3 TB.
Zdroj a skrinka samozrejme rôzne, alebo aj aby som si ponechal tie, čo mám (šlo by to do starej skrinky osadiť? Radšej by som to riešil všetko naraz pod jednou strechou...).

Čo sa týka procesoru a grafiky, skutočne si neviem na základe vlastných znalostí dať dokopy, čo je pre mňa postačujúce (čiže na jednej strane nie predražené, na druhej, aby ma jeden či druhý komponent neobmedzoval pri práci.)
Poviem príklad: Dnes na spomínanej starej zostave upravujem fotku vo Photoshope, počnúc raw modulom, ďalej vrstvy, filtre, retuš, výbery, končiac ukladaním farebných variant, spájaním viac záberov do širokouhlých fotiek, apod... – a funguje to tak, že napríklad pri použití filtrov čakám rádovo sekundy až desiatky sekúnd, kým úprava zbehne, aby som mohol pokračovať ďalej, pri spájaní fotiek (pomocou photomerge) dokonca rádovo minúty až desiatky minút.
V rámci tejto investície by som sa týchto „nadčasov“ rád zbavil, alebo ich aspoň eliminoval na možné minimum.

Pokiaľ mám nejaké euro dať navyše, kľudne uberiem z toho disku, vystačím si aj s 1 TB (aj tak všetko zálohujem externe) a pridám k výkonu.
SSD 250 je myslím ok, aj RAM 2x8.

Suma sumárum: viac rôznych rád, strácam sa... :)
heker
Redeemer
Redeemer

SSD je kvoli rychlosti, to pocitis hned. Procesor kvoli rychlosti renderu a uprav fotiek. RAM aspon 16GB, grafici dokazu vyuzit aj 32GB, ale tebe asi tolko netreba, v najhorsom mozes dokupit neskor. Grafika GTX 1050 je tam na to obcasne hranie, CUDA jadra pomozu aj pri renderi. Cenovo je GTX 1060 uz draha, ceny stupli a su vysoke.
pepito25
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Ked je teda nevhodna doba na kupu, pokiaľ su práve teraz ceny hore, bola by cesta, že do tej starej zostavy (ako som ju popísal), dokúpiť nové SSD a nové HDD namiesto toho vaďasa, ktorý mi odchádza.... Alebo je už blbosť do tak starej mašiny dokupovať komponenty?
heker
Redeemer
Redeemer

Pokial ta netlacia peniaze, tak kup celu novu zostavu. Akurat co ma vysoke ceny, to je RAM a to dlhodobo, pokles ss neocakava. Posledneho pol roka stupaju ceny grafik kvoli kryptomenam, tazko odhadnut ako to pojde dalej, ale taka GTX 1050 az taky skok v cene nemala. Kupou novej zostavy si rapidne polepsis - vykon procesora, vykon grafiky, rychly SSD. Teoreticky vies usetrit na cene a to tym, ze by si pouzil docasne grafiku zostareho pc, mozes kupit aj nizsi model procesoru.

Ak ta tlacia peniaze, tak tam mozes kupit SSD, tuto kupu by si pocitil na vykone, ale ostane ti tam slaby procesor.

Musis sam vediet, ze ci sa ti oplati nova kupa, ze ci ti to stoji za usetreny cas pri praci a ze ci si ten pc dokaze zarobit sam na seba.
Ninx
Star
Star

Príspevok od používateľa Ninx »

pokojne si teraz kup novy HDD a SSD, sam pocitis, ci ti to postaci. Ak nie, tak si nasledne dokupis zvysok zostavy.
heker
Redeemer
Redeemer

Ale M.2 do toho neda, iba ak by radic kupil este aj. Alebo kupil len SATA SSD, nieco ako Samsung Evo 850.
pepito25
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Ešte popri tom skúšam vyriešiť samotný kolaps pc.
Skolabovalo to s BSOD: "nvlddmks.sys" a "win32kbase.sys"
Skúsil som bod obnovy, mal som zálohu k julu 2017. Vcera mi to zbehlo, no system nabehne a po par minutach sa resetne. Mam pochybnosti, ci je to iba disk...
heker
Redeemer
Redeemer

Podla chyby nvlddmks.sys ide o driver ku grafickej karte. Skus ho preinstalovat. Moze ist aj o poskodenu grafiku, disk alebo ram.
pepito25
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Ahojte.

Budem vychadzat zo zostavy, ktoru navrhol heker.
Chcem sa vsak opytat, ci:
1, Ryzen 5 je pre spominane ucely vykonovo postacujuci procesor? Ci rozdiel medzi Ryzen 5 a Ryzen 7 nie je zaujimavy (samozrejme po zohladneni rozdielu ceny)?
2, Zdroj 550 utiahne masinu bez problemov?
3, Skrinka za 30€ nie je prilacna pre takuto zostavu?

Vdaka.
heker
Redeemer
Redeemer

Ryzen 5 je dostatocny, az moc. Utiahne to aj slabsi zdroj. Skrinka je lacnejsia, ale dobra. Ak tak, kup lepsiu az 50 az 70 eur, do nej dalsie vetraky za 20 eur, ale nie je to potrebne.
pepito25
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Ahojte.

Co sa tyka tej skolabovanej masiny, skusil som to este takto:
1, Naformatoval som a preinstaloval na cisty Win10.
2, Nasledne som pustil kontrolu (NOD32). Naslo mi nejakeho trojana – nanocore – a vyliecil ho.
3, Instalacia grafickeho driveru sa nepodarila, skusal som viac verzii priamo z webu NVidie, alebo aj napriamo z nastaveni, nech si najde online. Nadalej to pada s „nvlddmkm.sys“
4, Pomocou BlueScreenView som sa dostal k hlaskam „SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLES“ a „DRIVER IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL“. Su k tomu nejake diskusie na nvidia fore, ale mudry z toho nie som.
5, Pomocou Burning testu som osve pustil test na CPU, pamat, grafiku aj disk – vsetko zbehlo bez chyby.
6,Neviem, co dalej.

Co sa tyka novej zostavy, rad by som vychadzal z toho, co mi poradil Heker, len tu skrinku by som radsej nejaku lepsiu.

Este otazka k windowsu z ebay (https://www.ebay.com/itm/Microsoft-Wind ... Sw-jFaSdCL) – to si vlastne kupim licencny kod a viem ho pouzit k ofic instalacke, ktoru si stiahnem na Microsofte?

Vdaka.
heker
Redeemer
Redeemer

Ano, dostanes kluc na mail a ten pouzijes k instalacke co stiahnes z webu Microsoftu.
pepito25
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Vdaka.
A pls tu skrinu by si mi vedel doporucit? Ci tam to mam brat tak, ze ktorukolvek?
heker
Redeemer
Redeemer

Regnum RG2, Gladius M35, Fractal design define S.
pepito25
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Ahojte. PC kupene, slape ako hodinky.
Chcem podakovat za rady, najma Hekerovi. Oproti zostave, ktoru mi navrhol, som vymenil iba pamate za rychlejsie https://www.alza.sk/g-skill-16gb-kit-dd ... 06.htm?o=1 a skrinku som nakoniec zobral https://www.alza.sk/fractal-design-defi ... 423592.htm

Vdaka este raz.
heker
Redeemer
Redeemer

Cize si zaplatil 86 eur na RAM za nic, uplne za nic. Miesto toho si mohol mat NVMe SSD disk, ktory by ti priniesol este viac uzitku.
Napísať odpoveď