Mrtve pixely na monitoroch

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Mrtve pixely na monitoroch

Príspevok od používateľa Dreamer »

Mrtve pixely su komplexna tema a rozhodol som sa pre novu temu k tomu to problemu.

Osobne mi to vadi a mrtvy pixel mi pritahuje zrak ako magnet a je to aj psychlogicky problem.

Precital som o mrtvych pixeloch vela, nasiel mnozstvo clankov, ale stale mam otazky:

1) Aka je pravdepodobnost vyskytu mrtvych pixelov? Pred rokmi som nasiel info ze asi 20% a standardom bolo full HD rozlisenie, ako je to pri 1440p, 4K?
2) Kde je hranica viditelnosti? Z akej vzdialenosti je viditelny pixel/sub-pixel pri vyssich rozliseniach a mensich uhloprieckach, napr. 27"/1440p, 32"/4K, 27"/4K?
3) Podarilo sa niekomu opravit pixel pomocou SW, preblikavanim? Vydrzalo to alebo sa to vratilo, docasne alebo natrvalo?
4) Opravili ste niekto pixel fyzicky, pritlacenim? Vraj to funguje ale nemusi to byt trvala oprava.
5) Udajne maju IPS a VA technologie iba cierne mrtve pixely, ja som ale mal farebne, modre a cervene aj pri VA, je na tom IPS lepsie alebo mozu byt farebne aj tam?
6) Maju niektore znacky alebo obchody garanciu 0 mrtvych pixelov za priplatok? Teda otestovane monitory
7) Mate dobre alebo zle skusenosti s niektorymi znackami?
8) Existuju statistiky poctu mrtvych pixelov pre znacky / typy?

Dakujem.

Odkazy na testovaci a opravovaci software a statistiky:
- http://dps.uk.com/software/dpt/survey - tu som sa dostal iba k poslednym 25 zaznamom
- http://dps.uk.com/software/dpt - test a oprava
- http://www.jscreenfix.com/ - test a oprava, spustenie v prehliadaci

Tagy: mrtvy dead vadny pixel mrtve vadne pixely subpixel sub-pixel monitor monitory
jorg22
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Re: Mrtve pixely na monitoroch

Príspevok od používateľa jorg22 »

Tejto teme sa venujes cisto zo zaujimavosti alebo ma mat aj nejaky prakticky prinos?

Mrtve pixely boli v mode pred 10 rokmi. Neviem ako to je statisticky pri terajsich LCD paneloch ale kolko obrazoviek s mrtvymi pixelmi si videl v poslednej dobe alebo kolatim znamim sa to stalo? Mam notebook 4 roky a ziadny mrtvy pixel nemam, nikto z mojich znamich, nikdy som na nieco take nenarazil za poslednych 10 rokov a to sa pohybujem v IT odvetvi.

Takze podla mna strachovat sa o mrtve pixely je asi ako keby si sa bal ze ta trafi blesk.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

jorg22: tento monitor ( tip-na-monitor-aoc-q3279vwf-75hz-fs-za- ... 00253.html ) je novy a ma s mrtvymi pixelmi vela problemov, teda to nie je zalezitost minulosti, skor problem vyrobcu.
K teme: na starom monitore iiyama (TN panel) som po par rokoch objavil jeden trvale bielo/sivo svietiaci pixel. Bol to 27" full HD monitor a ten pixel som vnimal iba obcas pri ciernej obrazovke. Bolo to v strede cca v 1/5 vysky displeja. Vadil mi v podstate iba pri pozerani sirokouhlych filmov, pretoze sa nachadzal v dolnom ciernom pase pod filmom. Skusal som ho opravit cez nejake programy/weby, ktore preblikavali rozne farby a nepomohlo.
Pokial ide o toleranciu od vyrobcov, kazdy to ma individualne. Ja som si to v pozeral v suvislosti s vyssie spominanym AOC, pretoze ho mam tiez doma a tu su podmienky: http://www.aocmonitorap.com/files/warra ... Z_0317.pdf
AOC.PNG
Dolezity je aj vyznaceny text, pocas prvych 30 dni garantuju 0 svietiacich mrtvych pixelov.
Celkovo si myslim, ze vela ludi to ani nevnima, pretoze dpi sa zvysuje a vacsina obsahu je aj tak svetla. Mrtvy tmavy pixel je tazke vsimnut si a svietaci si clovek vsimne iba ak si pozera tmavy obsah.
CrazyJerry
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa CrazyJerry »

Ked uz ste pri tych mrvych pixeloch. Stalo sa vam niekedy, ze sa aj po poskodeni "opravovali"??

Mne sa totiz stalo to, ze som od nervov pridrbal do monitora pastou a na monitere ostalo tak 10x10 cm mrtvych pixelov... myslel som, ze monitor je KO, ale postupom casu sa pixeli zacali rozsvecovat. Po asi 2-3 rokoch to doslo do takeho stavu, ze monitor je v povodnom stave.

Btw jedna sa o stary 4:3 monitor znacky yusmart
ArAsHiD
Professional
Professional

Príspevok od používateľa ArAsHiD »

jorg22 napísal:Tejto teme sa venujes cisto zo zaujimavosti alebo ma mat aj nejaky prakticky prinos?

Mrtve pixely boli v mode pred 10 rokmi. Neviem ako to je statisticky pri terajsich LCD paneloch ale kolko obrazoviek s mrtvymi pixelmi si videl v poslednej dobe alebo kolatim znamim sa to stalo? Mam notebook 4 roky a ziadny mrtvy pixel nemam, nikto z mojich znamich, nikdy som na nieco take nenarazil za poslednych 10 rokov a to sa pohybujem v IT odvetvi.

Takze podla mna strachovat sa o mrtve pixely je asi ako keby si sa bal ze ta trafi blesk.
Je možné, že výrobcovia zdokonalili výrobu a nie je to už tak bežné ako kedysi, ale môže sa to stať aj dnes. Dokonca aj pri ,,prémiový,, zariadeniach.
Kamarát našiel stuck pixel na 2000€ Macbooku pro. Našťastie má Apple toleranciu 0 mŕtvych pixelov, tak mu to vymenili kus za kus.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Ja sledujem napr. tu stranku z prveho odkazu a vyse 50% monitorov ma mrtve pixely. Je tam len 25 reportov, ale posuvalo sa to a uz tam bolo pomerne dost, su to pomerne aktualne modely.

Osobne si myslim, ze mnoho ludi zvyknutych kontrolovat mrtve pixely istym sposobom, ziadne nenasli a pritom nejake maju, tu su niektore dovody, preto som sa na niektore aj pytal:
- vysoke rozlisenie na malej uhlopriecke / velkost pixelov
- sub-pixely, tie su este mensie a myslim ze tie su uz na hranici viditelnosti
- niektore pixely su viditelne len z urcitych uhlov, z inych su neviditelne
- pri zmene farby sa zrak musi spamatat
- niekedy je zaostrenie problematickejsie
- cim je clovek starsi, horsie vidi, aj ked si to neuvedomuje

Napr. na spominanom AOC 31.5" 1440p bol jeden pixel z jednej strany modry, zo stredu cerveny a z dalsej strany opat modry, videl som ho aj z metra a na kazdom tmavsom pozadi, niektore sub-pixely uz boli z metra prakticky neviditelne, takze pri vyssom DPI budu aj z beznej vzdialenosti velmi tazko viditelne a sub mozno prakticky neviditelne...

EDIT: Taktiez 4K ma 4x vacsi pocet pixelov ako full HD a tym aj vacsiu sancu na mrtvy pixel.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Mám už asi rok monitor BenQ PD2700Q. Hneď pri prvom zapnutí tam bol jeden mŕtvy pixel. Teraz ho plánujem predať, a chcel som na fotke názorne naznačiť kde sa ten pixel nachádza aby pri predaji nedošlo k nedorozumeniu. No teraz ho nikde neviem nájsť. Je možne, že časom ten mŕtvy pixel mohol zmiznúť, alebo sa nejakým zázrakom opravil?
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

tiez som mal na novom monitore (samsung g7) jednu mrtvolu a casom ozivla.
Ba-Yo
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Ba-Yo »

Pozri, či ho neuvidíš v tomto teste:
https://lcdtech.info/en/tests/dead.pixel.htm.

Na 27" v 1440p už nie sú až tak dobre vidieť ako napríklad na 24" v 1080p.
Napísať odpoveď