Vratka DPH
-
GoldenEdge
Amateur
Vratka DPH
Zdravím mám plnohodnotnú firmu (E-Shop-PredajcaSoftwaru) a od zdroja nakupujem licencie ktoré následne predávam, na 1 predaji mam margin 21,6% . Tieto licencie kupujem od spoločnosti ktorá mi dodáva licencie , samozrejme ku základnej cene pridá DPH . chcem sa spýtať ked nie som konečný spotrebovatel produktu ale predajca tak mám právo na vratku ? moc by mi to pomohlo , aké sú podmienky pre vratku , kam a ako o vratku zažiadať ? nejaké osobné skúsenosti , tipy a rady , diky.
Re: Vratka DPH
Si platca DPH?
Ten tvoj "zdroj" je na sk, z eú, mimo eú?
Ten tvoj "zdroj" je na sk, z eú, mimo eú?
-
GoldenEdge
Amateur
Zdravim , ano opakovane deklarujem ze som plnohodnotna firma , teda aj platca DPH. Firma od ktorej nakupujem licencie je Slovenská (mam aj bulharský zdroj ale po jeho produkte nieje takmer žiadna poptavka preto ho nakupujem len zbežne)
A ty nemas akoze uctovnicku co ti vysvetli zaklady uctovnictva alebo ako to mam chapat? Plnohodnotna firma je co, to je tvoj vymysleny vyraz pre firmu alebo co? Ak si platcom DPH podla paragrafu 4, tak normale, ak kupis tovar za 80+DPH, tak to davas do nakladov. Potom to predavas za 100+DPH. Cize je tam rozdiel 20 eur + DPH, co je vlastne ako keby tvoj zisk. Ak si v pluse, tak platis DPH. Ak v minuse, tak ziadas o vratenie DPH. Podla mna sa to pytas ale uplne kraviny a su to veci, ktore sa mas pytat tvojej uctovnicky alebo si nastudovat clanky co sa tyka DPH.
Plnohodnotná firma je synonymum pre platcu DPH ok.
Vratka DPH je podľa teba pravdepodobne túžba po nadmernom odpočte DPH.
Ten ti ale tvojou činnosťou vzniknúť nemôže, keďže produkt predávaš ďalej s vyššou DPH ako nakupuješ...
Urob niečo pre seba a zaplať si aspoň konzultáciu u účtovníka. Nech máš aspoň tušenie o čo ide...
Vratka DPH je podľa teba pravdepodobne túžba po nadmernom odpočte DPH.
Ten ti ale tvojou činnosťou vzniknúť nemôže, keďže produkt predávaš ďalej s vyššou DPH ako nakupuješ...
Urob niečo pre seba a zaplať si aspoň konzultáciu u účtovníka. Nech máš aspoň tušenie o čo ide...
-
GoldenEdge
Amateur
každá firma musí odvádzať DPH , to mám namysli pod pojmom plnohodnotná firma . To čo hovoríš nieje nutné riešenie , dokonca ani optimalne riešenie , momentálne to robím tak že DPHčku pridávam do ceny produktu ako si uviedol . ale je možné zažiadať vratku dph pokial nie som konečný spotrebiteľ , to znamena že produkt by som klientom mohol predavať o 20% lacnejšie .
//autoeditácia príspevku (27 Feb 2018, 22:36)
žiadne nadmerné odpočty nemám namysli , ani nič ileglaného , nie som Bašternak . myslím normalnu vratku na ktorú mam narok , nie ?
//autoeditácia príspevku (27 Feb 2018, 22:36)
žiadne nadmerné odpočty nemám namysli , ani nič ileglaného , nie som Bašternak . myslím normalnu vratku na ktorú mam narok , nie ?
Si idiot ty "firma", choď za účtovníkom nech ti vysvetlí pojmy.
Nie, každá firma neodvádza DPH, nie, každá firma nie je platca DPH a nadmerný odpočet je normálny daňový pojem a ak ako firma predávaš ďalej bez DPH, tak ti nadmerný odpočet DPH vznikne aj každý mesiac a nič nelegálne v tom nie je.
Nie, každá firma neodvádza DPH, nie, každá firma nie je platca DPH a nadmerný odpočet je normálny daňový pojem a ak ako firma predávaš ďalej bez DPH, tak ti nadmerný odpočet DPH vznikne aj každý mesiac a nič nelegálne v tom nie je.
-
GoldenEdge
Amateur
tak sorry , ja som SROčka ktora vykazuje zisk , nevedel som že existujú firmy ktoré platiť nemusia. uvediem realny príklad , nakúpim licenciu od Firmy X1 ktorá platí dane , licenciu samú o sebe mi preda za 1200Eur + 240Eur DPH teda spolu za 1440Eur , ja to za túto cenu kúpim a pridam DPH 20% čo je 288 teda spolu 1728 + 311.04Eur čo je 21,6 Margin zo sumy 1440Eur , spolu produkt ktorý predavam zo čistým ziskom 21,6% predavam za 2039,04 Eura .. čoho chce dosiahnut ? aby som si mohol odpočítať 240Eur dan ktorá vznikla na začiatku .
Veď ako platca DPH je pre teba tých 240€daň na vstupe a to čo účtuješ zákazníkovi je daň na výstupe a štátu odvádzaš iba rozdiel tej DPH.
A keďže DPH, ktorú dostávaš je vždy vyššia ako ty platíš dodávateľovi, vždy ti vznikne povinnosť platiť daň, nemôžeš mať nadmerný odpočet.
A ani o vratke DPH uvažovať nemôžeš - ale keď sa takto hlúpo vyjadruješ, ani netušíš že si tú DPH vlastne uplatňuješ? Či to nerobíš?
Naozaj si nájdi účtovníka, vo vlastnom záujme....
A keďže DPH, ktorú dostávaš je vždy vyššia ako ty platíš dodávateľovi, vždy ti vznikne povinnosť platiť daň, nemôžeš mať nadmerný odpočet.
A ani o vratke DPH uvažovať nemôžeš - ale keď sa takto hlúpo vyjadruješ, ani netušíš že si tú DPH vlastne uplatňuješ? Či to nerobíš?
Naozaj si nájdi účtovníka, vo vlastnom záujme....
Ty kokos. Ako povedal ten cigan na videu v televizi - Co je vela, to je malo
Ty nemas ani paru o DPH, o uctovnictve, o vratkach DPH. Ja nechapem ako ty vlastne robis faktury. Nechapem ako a kto ti robi vykazy na DPH, danove priznanie a celkovo uctovnictvo. Ak mas na to cloveka, ktory sa ti stara o uctovnictvo, tak chod vo vlastnom zaujme sa porozpravat na hodinu o tom. A nech ti vysvetli co je to vstup a vystup na DPH. Mimochodom tovar z Bulharska by si mal kupovat bez DPH na vstupe, potom u nas ti vznika danova povinnost.
-
GoldenEdge
Amateur
Hej no , rieši to za mna známy , nechcel som ho otravovať , tak dám mu vedieť. v akých prípadoch mám narok na vratku DPH ? niekde som čítal že ak nie som konečný spotrebiteľ tak by som na to mal mať pravo . nechapem. Som v tom ešte hrozne moc out , sorry za brain damage .
Na vratku mas narok vtedy, ak mas vystupy (kvazi prijem) nizsi ako vstupy (kvazi naklady).
Dnes kupis tovar za 1000+DPH, zaplatis teda 1200 eur. Predas tovar za 500+DPH, cize 600 eur. Zvysok tovaru mas skladom a predas ho neskor. Cize tam ostava 500+DPH ako rozdiel, takze vratku by si mal tu DPH a teda 100 eur. Ak to napr. o 4 mesiace predas, tak tu DPH 100 eur musis zaplatit. To je laicky priklad v ktorom nezohladnujem ine naklady, PHM atd.
Dnes kupis tovar za 1000+DPH, zaplatis teda 1200 eur. Predas tovar za 500+DPH, cize 600 eur. Zvysok tovaru mas skladom a predas ho neskor. Cize tam ostava 500+DPH ako rozdiel, takze vratku by si mal tu DPH a teda 100 eur. Ak to napr. o 4 mesiace predas, tak tu DPH 100 eur musis zaplatit. To je laicky priklad v ktorom nezohladnujem ine naklady, PHM atd.
To nie je vratka, ale obyčajný nadmerný odpočet, riadok 32 daňového priznania k DPH.
Aj teraz má jedna firma nadmerný odpočet za január (mesačný platca), ak aj v nasledujúcom období bude mať nadmerný odpočet, tak jej ho normálne vyplatia na účet, ak bude mať povinnosť platiť daň, tak si ten nadmerný odpočet od povinnosti odráta. Aj na to je kolónka v daňovom priznaní.
Nadmerný odpočet je normálna vec. Problém je keď je neoprávnený, ako mal napríklad pán prezident...
Aj teraz má jedna firma nadmerný odpočet za január (mesačný platca), ak aj v nasledujúcom období bude mať nadmerný odpočet, tak jej ho normálne vyplatia na účet, ak bude mať povinnosť platiť daň, tak si ten nadmerný odpočet od povinnosti odráta. Aj na to je kolónka v daňovom priznaní.
Nadmerný odpočet je normálna vec. Problém je keď je neoprávnený, ako mal napríklad pán prezident...
Nadmerny odpocet = ludovo povedane "vratka" 
Ale jo, pochopil som, akurát z jeho vyjadrovania vyplýva že nemá ani tušenie ako DPH funguje...
Človek ani nevie či si vlastne tú DPH uplatňuje...má firmu, ale veci rieši známy, ktorého sa nevie opýtať...
Človek ani nevie či si vlastne tú DPH uplatňuje...má firmu, ale veci rieši známy, ktorého sa nevie opýtať...