Kapitalizmus

Diskusie na politické témy...
hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Kapitalizmus

Príspevok od používateľa hughito »

A co ponuka autor ako alternativu? Lebo v tomto smere s nim suhlasim, ak sa v istom bode clovek viac ci menej nespecializujes (nemusi to byt kariera) tak jeho schopnosti nedosiahnu bodu kedy bude dostatocne prospesny pre spolocnost a teda je ohrozene prijatie zo strany jeho bezprostredneho okolia (a podla miery sebareflexie aj sebaprijatie jedinca samotneho), co k depresii jednoznacne vedie. Opravte/upresnite ma niekto ak sa mylim.
Ja ti môžem dať príklad napr. z akademického prostredia. Dopady neoliberalizmu sú citeľné aj v tejto sfére. Prejavuje sa to rôznymi negatívnymi javmi, ako napr. predátorskýmu časopismi, konferenciami, obrovským tlakom na rôzne vykazovanie činnosti, ale aj nestálym pracovným prostredím, teda pracovnými zmluvami na určito, resp. zamestnávanie/zvýšený príjem cez rôzne časovo obmedzené granty a pod. Je to problém, ktorý sa už vážne rieši, zaujímavé je napr. hnutie pomalých profesorov.
Co moze byt sposobene aj ich zvysenou dostupnostou. Inak na tom grafe co si poslal chyba popis na osi Y, celkom by ma zaujmal.
Faktorov môže byť vždy viac. Nikdy nie je nič spôsobené na 100% len jedným vplyvom.
kali520
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa kali520 »

jackb napísal:v kapitalizme mas prave svoju individualnu slobodu rozohodnut sa co z teba bude a moznosti to naplnit bez angazovania seba alebo svojej rodiny v stranickych strukturach.
Iluzia a servilná dôvera v tento system.
co by teda bola alternativa ku komunizmu, kde vsetci musia byt priemerni a kapitalizmu, kde kazdy bojuje o to, aby bol najlepsi (teda tak to vnimam ja)?
Tretia cesta, vyžiť výhody oboch ideologií v prospech ľudu, pospolitisti, ktorý je alfou a omegou, je stredobod zaujmu všetkej energii a činnosti. Najbližšie k tomu mal narodný socializmus.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

hej, tesne predtym, ako zacal vrazdit ine rasy a ukradol im majetky, aby mohol financovat svoju cinnost
ako mi to len pripomina rok 1953 v CSSR
hughito
Redeemer
Redeemer

kali520 napísal:Iluzia a servilná dôvera v tento system.
Tretia cesta, vyžiť výhody oboch ideologií v prospech ľudu, pospolitisti, ktorý je alfou a omegou, je stredobod zaujmu všetkej energii a činnosti. Najbližšie k tomu mal narodný socializmus.
"Pospolitosť" sme tu mali v praxi v rokoch 1939-1945. Realitou bola tvrdá represia (komu sa nepáčilo, šup do basy alebo pracovného tábora) a vraždenie, v prípade Židov aj obyčajné rozkradnutie a korupčné rozkradnutie majetku. Presadzovala sa sociálna demagógia o jednotnej pospolitosti medzi pracujúcimi a kapitalistami a asi je jasné, kto z toho ťažil.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

hughito napísal:Ja ti môžem dať príklad napr. z akademického prostredia...
Neodpovedal si na otazku, len dalej popisujes problem. Co je alternativou? Ako sa clovek podla autora ma/nema sebarealizovat? A pokojne pridaj aj vlastny nazor.
hughito napísal:Faktorov môže byť vždy viac. Nikdy nie je nič spôsobené na 100% len jedným vplyvom.
To je sice pekne ale opat nereagujes na post vcelku. Os Y. Vidim tam skalu od nula do 140. 140 coho? Kedze graf nieje z clanku co si postol, predpokladam, ze mas povodny zdroj.
kali520
Darca
Darca

beardie napísal:hej, tesne predtym, ako zacal vrazdit ine rasy a ukradol im majetky, aby mohol financovat svoju cinnost
ako mi to len pripomina rok 1953 v CSSR
Vyklad oficialnej historiografie napisanej viťaznými mocnosťami. Nič neni čiernobiele a tak je to aj v pripade NS.

Táto problematika by zabrala dni diskusii a okrem toho je to OT, ale pre pohlad z inej perspektivy môže poslužiť táto kniha http://guidemedia.cz/item/nemecko-a-svetovy-mir/ je tam kapitola venovaná aj tejto tvojej vyhrade.
hughito napísal:Presadzovala sa sociálna demagógia o jednotnej pospolitosti medzi pracujúcimi a kapitalistami a asi je jasné, kto z toho ťažil.
Kto?

Komunisti nie, to nepopieram, aj preto dnes chrlia oheň a siru na všetky nacionalistické aktivity a ns obviňujú z nejakého korporativizmu. V neposlednom rade, jak vyzerala komunistická socialna politika bolo vidieť v Rusku (len za prvé 4 roky 20 milionov mrtvých a životná uroveň niekde stredoveku, veď keď nejde znivelizovať spoločnosť rečami, urobíme to silou, sám sa tomu nebrániš).
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

kali520 napísal:Tretia cesta, vyžiť výhody oboch ideologií v prospech ľudu, pospolitisti, ktorý je alfou a omegou, je stredobod zaujmu všetkej energii a činnosti. Najbližšie k tomu mal narodný socializmus.
to obsahuje hned dve, pre mna desive slova: narodny - podla NS principov prezentovanych na internete sa nemozem zaclenit ku ziadnemu narodu, lebo neexistuje kluc ako to urobit. a nie som jediny z multinarodnym rodokmenov v oblasti byvaleho Rakusko-Uhorska. socializmus, teda spolocnost regulovana sama sebou a vsetko urcene pre nu ma tiez desi. chyba tam individualizmus a doraz na to, ze kazdy jedinec ma rozdielne predpoklady.
hughito
Redeemer
Redeemer

Kali, ťažili z toho pochopiteľne ľudácki politici, ale úplne najviac nacisti. :) Odporúčam napr. dizertačnú prácu Ľ. Liptáka "Ovládnutie slovenského priemyslu nemeckým kapitálom 1939 – 1945."
kali520
Darca
Darca

jackb napísal:
to obsahuje hned dve, pre mna desive slova: narodny - podla NS principov prezentovanych na internete sa nemozem zaclenit ku ziadnemu narodu, lebo neexistuje kluc ako to urobit. a nie som jediny z multinarodnym rodokmenov v oblasti byvaleho Rakusko-Uhorska. socializmus, teda spolocnost regulovana sama sebou a vsetko urcene pre nu ma tiez desi. chyba tam individualizmus a doraz na to, ze kazdy jedinec ma rozdielne predpoklady.
Ty sa nemožeš začleniť k žiadnému narodu lebo v prvom rade ani nechceš a dôvod si napísal hneď na konci. Si individualista a sebec to je koreňom celého problému.

//autoeditácia príspevku (07 Mar 2018, 14:56)
hughito napísal:Kali, ťažili z toho pochopiteľne ľudácki politici, ale úplne najviac nacisti. :) Odporúčam napr. dizertačnú prácu Ľ. Liptáka "Ovládnutie slovenského priemyslu nemeckým kapitálom 1939 – 1945."
Ty už len z ideologického princípu odmietaš a považuješ za zlé všetko čo stojí na nejakej forme hierarchie, preto aj táto tvoja interpretacia a ignorácia toho, že z toho ťažil aj ľud ktorí bojoval za tento režim až na smrť do posledného konca (v protiklade so Stalinistickým komunistickým ruskom, kde si ľud mohol vybrať či zomre nemeckou gulkou na fornte alebo tou sovietskou ktorú už chystali komisári pre tzv "dezerterov a zbabelcov").

O niečom tak isto vypovedá, že cele Hitlerové taženie sabotovala vyššia trieda rôznych aristokratov od Canarisa až po Staufenberga...
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

ano. nechcem. nechcem sa vymocit na hroby svojich predkov tym, ze si vyberiem jeden narod.
nechcem sa prizivovat na niekom uspesnejsom, lebo nam rovnaka krajina vydala cestovne doklady. a nikdy nedovolim, aby sa niekto prizivil na mne.
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa -AA- »

beardie napísal:hej, tesne predtym, ako zacal vrazdit ine rasy a ukradol im majetky, aby mohol financovat svoju cinnost
Dôvod prečo bolo Nemecko tridsiatych rokov, z vplyvných kruhov nenávidené, bol práve v tom, že sa dokázalo vzkriesiť, bez židov a odkázania na medzinárodný kapitál. Samozrejme k prechodu na systém celkom zbavený niektorých škodlivých kapitalistických vplyvov, za krátkych 7-12 rokov, úplne nedošlo. V procese získania a upevňovania moci musel byť, takpovediac, použitý aj kapitalizmus, na boj proti kapitalizmu..

Ale to už zachádzam inam..

Ponímanie kapitalizmu ako ekonomického súboja o získanie čo najväčšieho osobného prospechu a profitu, opierajúc sa o tzv. individualizmus, je to, čo vytvára fragmentovanú, deprimovanú a triednu spoločnosť - čo je zas voda na mlyn rôznym komunistom zneužívajúcich túžbu ľudí (z ekonomicky nižších tried) sa z tohto systému vymaniť. Spojené nádoby.
hughito
Redeemer
Redeemer

kali:
Ty už len z ideologického princípu odmietaš a považuješ za zlé všetko čo stojí na nejakej forme hierarchie, preto aj táto tvoja interpretacia a ignorácia toho, že z toho ťažil aj ľud ktorí bojoval za tento režim až na smrť do posledného konca (v protiklade so Stalinistickým komunistickým ruskom, kde si ľud mohol vybrať či zomre nemeckou gulkou na fornte alebo tou sovietskou ktorú už chystali komisári pre tzv "dezerterov a zbabelcov").

O niečom tak isto vypovedá, že cele Hitlerové taženie sabotovala vyššia trieda rôznych aristokratov od Canarisa až po Staufenberga...
Počkať počkať... profitoval ľud? Ako? Bojoval za tento režim až do konca? :lol: To je snáď vtip. Veď odpor prerástol do SNP, nebyť okupácie nacistami, režim sa rozpadne ako domček z karát. Ak nerátame politické špičky, resp. ich časť, tak za režim do konca bojovala iba hŕstka fanatikov, organizovaných v POHG.

A čo to ovládnutie slovenského priemyslu nacistami? Ako sa staviaš k tomuto?

Čo sa týka nacizmu a toho, ako ho v istej fáze kapitalistické špičky podporili a v istých chvíľach, keď už videli, že to nepôjde, sa snažili vycúvať, je to zaujímavá téma. Treba to však vnímať komplexne.
kali520
Darca
Darca

hughito napísal:Počkať počkať... profitoval ľud? Ako? Bojoval za tento režim až do konca? :lol: To je snáď vtip. Veď odpor prerástol do SNP, nebyť okupácie nacistami, režim sa rozpadne ako domček z karát. Ak nerátame politické špičky, resp. ich časť, tak za režim do konca bojovala iba hŕstka fanatikov, organizovaných v POHG.
Nepísal som o Slovenskom štáte a okupovaný sme tiež neboli do povstania ty domček z karát.
hughito napísal:A čo to ovládnutie slovenského priemyslu nacistami? Ako sa staviaš k tomuto?
Moj postoj som napísal vyššie. Hierarchia neznamená zlo a nespravodlivosť jak si to ty vysvetluješ a snažiš sa vždy interpretovať, obzvlašť keď z toho profituje pospolitý ľud, národ. Ale samozrejme, komunisti a odporcovia nacionalizmu nemajú na ružiach ustlané, tak to je to už korporativizmus a tvrdý kapitalizmus... :roll:
hughito
Redeemer
Redeemer

A o kom si písal? Nebodaj o nemeckých ľuďoch? To, že Slovenský štát nebol vojenský okupovaný do vypuknutia SNP je jasné, neviem, na čo to spomínaš.

Neviem o akej hierarchii tu splietaš. Skrátka Nemci ekonomicky okupovali Slovenský štát od jeho vzniku. Zisky tiekli do značnej miery práve tam, veď vieme, ako sa mali aj nemecké politické špičky. Hovorí ti napr. niečo Hermann Göring – Werke GmBH? Čiže podobne ako tuto podaktorí bľabobec a ospevuješ hierarchiu, ale v režime, ktorý obhahuješ ty, má tá hierarchia ešte desivejšie dopady ako napr. dnes. Ľudia sa nemali lepšie, to je mýtus. Lepšie sa mohli mať maximálne v tom zmysle, že ak na sa Slovensku nebojovalo, tak v zmysle komparácie s krajinami, kde áno, alebo napr. s priamo okupovaným protektorátom. Ale určite nešlo o žiadny "rozkvet pospolitosti." V roku 1940 bolo toľko mzdových akcií a štrajkov, ako pomaly nebolo ani počas bežného roka v ČSR. A to neexistovala odborová sloboda a štrajk bol ústavne zakázaný. Potom ľudáci zrušili aj kresťanské odbory a zaviedli viacero opatrení zhora, ktoré tento stav utlmili. Ďalší rozklad štátu začal od roku 1943.
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

hughito napísal:Ľudia sa nemali lepšie, to je mýtus.
Ak je podľa teba pravda, že sa teda nemali lepšie, zaujímala by ma odpoveď na, v porovnaní s kým sa mali horšie a prečo?
hughito
Redeemer
Redeemer

V porovnaní s predchádzajúcim obdobím. Samozrejme, vstupuje do toho aj faktor vojny, ktorý priniesol zníženie úrovne, ale v Nemecku to tak nie je, lebo sa nacisti dostali k moci už v 1933 a je pekne vidieť to "zlepšenie," to ako rozkvitala "národná pospolitosť" za stavu, že boli napr. zlikvidované odbory. ;)

javatar:
Neodpovedal si na otazku, len dalej popisujes problem. Co je alternativou? Ako sa clovek podla autora ma/nema sebarealizovat? A pokojne pridaj aj vlastny nazor.
Má sa sebarealizovať, ale keby sa realizoval v prostredí, ktoré nie je založená na zisku, ale na naplňaní potrieb, tak by tá sebarealizácia nemala takéto negatívne dopady, ako preukázateľne má.
To je sice pekne ale opat nereagujes na post vcelku. Os Y. Vidim tam skalu od nula do 140. 140 coho? Kedze graf nieje z clanku co si postol, predpokladam, ze mas povodny zdroj.
Pokúsim sa nájsť lepší zdroj.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Dakujem za odpovede.

Co sa tyka grafu tak je to pocet ludi na 1000 obyvatelov (nasiel som ine zdroje, viac menej sedeli s tvojim grafom).

K sebarealizacii - je sice pekne poukazovat na problem (a ano, sebarealizacia v kapitalizme je jedna z oblasti kde sposobuje mnozstvo problemov (na druhej strane aj vyhod - prave pre tie problemy)) ale najst na to riesenie (co i len v teoretickej rovine) sa mi nepodarilo. Vyzval som ta uz pred rokmi a tvrdim to stale - navrhni system (akykolvek) a ja ti poviem v com by bol horsi od toho momentalneho. To neznamena, ze ten dnesny je dokonaly alebo ze tu bude naveky (uprimne dufam, ze nie) ale poukazovat na problemy a riesit ich (ci uz v mikro alebo makroskale) je obrovsky rozdiel. Ak autor v danej knihe neponuka alternativu iba hovori "toto nie je to prave orechove" tak to nema pre mna ziadnu informacnu hodnotu.
hughito
Redeemer
Redeemer

Napísal som som ti, že aj v rámci kapitalizmu existujú hnutia či aktivity, ktoré sa vzpierajú logike neoliberalizmu (pomalí profesori). Ono neoliberalizmus je len jedna z foriem kapitalizmu. Taká, ktorá extrémne vyhovuje špičkám a elitám a extrémne nevyhovuje drvivej väčšine ľudí.
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

hughito napísal:V porovnaní s predchádzajúcim obdobím.
Tak ty tvrdíš, že Nemci boli spokojnejší pred 1933, za Weimarskej republiky? Musím uznať tvoj ideologický fanatizmus .. ale pravda to nie.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Clanok so zaujimavym videom o principoch anarchokapitalizmu https://finmag.penize.cz/ekonomika/3344 ... ho-donutit
prosim nemylit si s lavicovym anarchizmom
Napísať odpoveď