DNA test na povod

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

DNA test na povod

Príspevok od používateľa gogo956 »

Ahojte, dal si to uz niekto urobit? Cez aku firmu? Dost ma to laka, moze to byt pekne prekvapenie. Co som cital, tak v Usa si davaju robit "wajtprajdisti" a dost ich bolo prekvapkanych ked napriek tomu ze su bieli tak mali cernosskych predkov.. :lol:
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: DNA test na povod

Príspevok od používateľa javatar »

Jedna znama si to nechala spravit tu.
Rozmyslam nad tym uz asi pol roka ale dat za to £150 mi pride vela (aj ked nerobia len povod ale aj zdravotne predispozicie co moze byt velmi dobre).
A to sa za "wajtprajdistu" nepovazujem ani vo svojich najbelsich snoch tie lyziarske sny su super.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Podla toho ci chces iba muzsku alebo aj zensku liniu. Ked iba muzsku tak je to myslim tak do 100€ A nevies aky povod jej vysiel? Ak to vypise aj zdravotne predispozicie tak to je akceptovatelna cena , vyskusam a napisem sem vysledok, ale momentalne som mimo./tak nic, pisu ze iba v Uk, to mi je nanic
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Mne by slo hlavne o tie zdravotne predispozicie (kedze svoj povod uz neobplyvnim ale spravanie k vlastnemu telu ano) a tie su v baliku spolu s povodom (hadam kompletnym).

Este k tej znamej: V podstate ohladom povodu neprisla na nic velmi zaujmave. Prevazne talianka a zvysky v jej krvi boli ocakavane a v sulade s historickym vyvojom oblasti kde vyrastala.
Ono v USA je to zaujmavejsie nakolko je to fakt "melting pot". Tu neocakavam ziadne velke prekvapenie.
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cORP. »

brat si daval robit podla dna test povodu, posielal to do texasu, cca o mesiac by mala prist odpoved, co vravel tak cena bola 60€, ak by niekto chcel tak prezistim viac, je to skor ale o povode v ramci genetiky, ci pochadzame z nemeckych korenov a podobne
gogo956
Redeemer
Redeemer

kontakt das prosim?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Co z toho vycitaju, resp. k comu mi to bude??? Ci napisu, ze mam geny niekde z Finska, z druhej strany z Kamerunu a tak je velka sanca, ze budem mat blond vlasy, velky vtak a vysoke riziko srdcovych chorob???
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

skor ide o tie rizika, ktore mozes preniest na dalsiu generaciu, napr riziko na Tourettov syndrom a podobne chutovky
gogo956
Redeemer
Redeemer

Na nu3gen vedia zanalyzovat aj nachylnost na rozne dedicne ochorenia , ako metabolizujes konkretnu zivinu a pod. ale je to poriadne mastne.

Hojko
Pre mna by to bolo zaujimave vediet ze som z casti z kamerunu a z casti z finska :)
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

ja uz chvilku premyslam nad tymto: https://www.myheritage.cz/ ale necakam nic prevratne. sledovanie kronik a prehrabanim sa literarnymi zdrojmi na temu "preco nikto nezil na tom uzemi do roku xyzw" ma nasmerovalo.

co sa chorob tyka, tak vzhladom na anamnezu som pred 3 rokmi vyplnal dotaznik a asi polroka po tom som bol pokacat s genetickou, ktora ma v niektorych smeroch upokojila, v inych odporucila pravidelne alebo jednorazove vysetrenia. ale to bolo v UK. na lepsie urcenie problemov potrebovala vysledky z mojej sirsej rodiny od slovenskych genetikov a to sa zaseklo na tom, ako udajne genetici na Slovensku (ne)funguju
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

javatar napísal:Jedna znama si to nechala spravit tu.
Rozmyslam nad tym uz asi pol roka ale dat za to £150 mi pride vela (aj ked nerobia len povod ale aj zdravotne predispozicie co moze byt velmi dobre).
A to sa za "wajtprajdistu" nepovazujem ani vo svojich najbelsich snoch tie lyziarske sny su super.
Už to je povolené (zdravotné predispozície). Viem, že jednu dobu to zakázali, pretože to vraj mohlo spôsobovať psychické problémy atď. Niektorí jedinci sa asi ťažko vysporadúvali s tým, keď zistili, že majú silnú predispozíciu na rakovinu atď. Mňa by na tom však zaujímalo práve to, kde mám geneticky riziká, aby som si na to mohol dať zvlášť pozor. Neviem však ako to je presne aj s nejakým výkladom tých dát, lebo laikovi to je asi na nič.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Cisto na povod, tam fakt nevidim zmysel, ci som 40% madar a 60% slovak alebo 60% madar a 40% slovak, co to zmeni.
Okrem toho, co to vobec v tomto kontexte znamena ze madar a slovak, jednak sa populacie v Europe trebars premiesavaju vkuse, a jednak sa IMHO genenitcke znaky mozu vyvinut nezavisle na sebe v roznych populaciach...

Keby som mal moznost spravit si nejaky geneticky test na "rodinnu anamnezu" resp. geneticke predispozicie na choroby, to by som si spravit nechal.
hughito
Redeemer
Redeemer

To by práveže malo byť súčasťou a v tom vidím hlavný tromf.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Zakladny balik je ze zistia povod /haploskupiny/ a rozsireny je nachylnost na choroby. Bez zakladneho sa neda urobit rozsireny. Co ma momentalne trochu odradza je, ze genetici tvrdia ze vraj tieto bezne komercne testy nie su tak podrobne aby ich vypovedna hodnota ohladom nachylnosti na dedicne chiroby bola dostacujuca. Tak neviem..
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Super teda, ale ja radšej volím winston-churchillovskú metódu. :| (Tá ktorou vyriešil problém s fajčením)
dudo64
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa dudo64 »

gogo956 napísal:Zakladny balik je ze zistia povod /haploskupiny/ a rozsireny je nachylnost na choroby. Bez zakladneho sa neda urobit rozsireny. Co ma momentalne trochu odradza je, ze genetici tvrdia ze vraj tieto bezne komercne testy nie su tak podrobne aby ich vypovedna hodnota ohladom nachylnosti na dedicne chiroby bola dostacujuca. Tak neviem..
Samotna haploskupina a nejake k nemu pridruzene náchylnost na chorobu...no...to je fakt len tak dost siroko zobrana statistika :-) A co sa tyka vypovednej hodnoty aj nejakych dalsich "nadstavbovych" testov - mame kapitalizmus, ked chces nieco naviac proste si zaplat :-) Na druhej strane, ono tieto veci sa casto, ako si velmi dobre povedal robia v "balikoch", len tie baliky su velmi casto koncipovane tak, ze zahrnaju fakt aj "hluposti" no.... :-) Trosku odbocim aby som uviedol priklad...neinvazivna prenatalna diagnostika...das si najpokrocilejsi test s oznacenim +, ktory zahrna napr. aj Digeorge-ov syndrom (a ine mikrodelecne)...a to mas fakt hladanie ihly v kope sena, nocnu moru bioinformatikov a v konecnom hodnoteni fakt slaby zachyt ochorenia vo vysledku (Zatial, za pol roka to mozno nebude pravda). Tymto teda nechcem odradzat od takychto vysetreni, len mozno si lepsie prestudovat danu ponuku a platit len za to, co sa oplati :-)

//autoeditácia príspevku (05 Nov 2017, 20:14)
hughito napísal: Už to je povolené (zdravotné predispozície). Viem, že jednu dobu to zakázali, pretože to vraj mohlo spôsobovať psychické problémy atď. Niektorí jedinci sa asi ťažko vysporadúvali s tým, keď zistili, že majú silnú predispozíciu na rakovinu atď. Mňa by na tom však zaujímalo práve to, kde mám geneticky riziká, aby som si na to mohol dať zvlášť pozor. Neviem však ako to je presne aj s nejakým výkladom tých dát, lebo laikovi to je asi na nič.
Vyklad dat ti klinicky genetik/ doktor prelozi do reci laika. Ale v konecnom hodnoteni ide o to, ze ta upozornia na to,a by si si "nastavil" zivotospravu, zvazil mozny chirurgicky zakrok (napr. u rakoviny prsnika, semenikov atd, proste casti co sa daju odstranit) ale co je najdolezitejsie, naordinuje sa ti pravidelny skrining (kontroly), kedze s kazdou rakovinou sa da bojovat o to ucinnejsie, cim je skor diagnostikovana. Dokonca aj s rakovinou pankreasu sa da plnohodnotne pozit niekolko rokov, pokial sa odhali vcas.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Tak som sa k tomu zaciatkom roka dokopal a po dlhom cakani mam aj vysledky (nechal som si to spravit u 23andme).
Cakal som, ze budu podrobnejsie, co sa tyka chorob tam su znacne vyrecnejsi a zrejme nemaju v databaze dost ludi z nasich geografickych poloch aby bol ten ancestry test presnejsi.
V skratke, jeden z 5tich reportov o mojom povode (ku kazdej polozke je aj osobitny popis co znamena):
Prílohy
Screenshot_2.png
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

ty musis byt pekne v baliku ked si za toto dal kilo [emoji3]
gogo956
Redeemer
Redeemer

ohladom chorob je tam napriklad co konkretne?
hughito
Redeemer
Redeemer

No... dozvedel si sa, že si Východoeurópan. :D :D :D
Napísať odpoveď