Reagujem trochu neskoro ale teraz mi napadlo preco je odplata/pomsta zla, preco ma byt pravidlo "co das to dostanes" v tomto pripade nemoralne? Viete mi niekto odporucit na tuto temu nejaku literaturu? VdakaColdRain napísal:Máte v tom zmätok.
Vražda - chcem niekoho zabiť a zabijem ho (útok nožom do krku). Úkladná - dlho to plánujem (bomba v aute).
Zabitie - Chcem niekoho zraniť, nie zabiť, ale zabijem ho (dám ti po hube, ty padneš a zlomíš si väz).
Usmrtenie - nechcem nič zlé spraviť, ale niekoho zabijem (autonehoda).
Vďaka bohu, že žiaľbohu, zákony musia platiť pre všetkých. Preto je potrebné aby obsiahli všetky situácie. Aplikácia práva je samozrejme vždy druhá vec.
Nemyslím si, že máme na slovensku v tomto smere zákony zle nastavené. Ako tu niekto písal vyššie. Každý z nás môže niekoho zraziť autom a zabiť. Alebo aj na bicykli, keď trafí kočík/malé dieťa. Aby kvôli tomu niekto išiel na desať rokov sedieť je nezmysel. Zákon nie je o pomste, ale ochrane spoločnosti. Trest sám o sebe nemá byť pomstou, ale ochranou ostatných členov spoločnosti (izolovaním a prevýchovou páchateľa). Spoločenská zodpovednosť bežného človeka nie je taká aby bolo ho treba izolovať a prevychovávať len preto, že nezvládol zákrutu a niekto iný bol v nesprávny čas na nesprávnom mieste, alebo mu niekto vošiel do cesty, alebo dostal šmyk atď.
Trest za neúmyselné zabitie
Re: Trest za neumyselnu vrazdu
-
javatar
Hardcore addict
Neviem ci ti pomoze literatura, skor si klad otazky a skus na ne odpovedat (najlepsie ak si to budes pisat alebo sa zo sebou nahlas rozpravaj (len si davaj pozor kde to budes robitTK1991 napísal:Reagujem trochu neskoro ale teraz mi napadlo preco je odplata/pomsta zla, preco ma byt pravidlo "co das to dostanes" v tomto pripade nemoralne? Viete mi niekto odporucit na tuto temu nejaku literauru? Vdaka
Z mojho pohladu je pravidlo "co das to dostanes" prilis vseobecne aby bolo aplikovane celoplosne. Detaily su potrebne a dolezite. Ale spat k tebe.
Skus (hlavne sebe ale mozes aj sem) odpovedat na otazku: Preco je odplata/pomsta dobra a ake by boli nasledky v spolocnosti ak by "co das to dostanes" bolo aplikovane celoplosne a ako by podla teba malo byt uplatnovane.
Chapem ze by bolo nespravodlive davat dozivotie niekomu kto neumyselne usmrti cloveka no taktiez mi to pride nespravodlive z pohladu usmrteneho, zivot mladeho slusneho cloveka ktory je prinosom pre spolocnost je ukonceny niekym kto cely zivot sedi na zadku a nic nerobi (vymysleny priklad moc sa toho nechytajte) zatial co ten kto zabil dostava moznost poucit a ist dalej usmrtenemu uz nikto ziadnu sancu neda, prenho vsetko skoncilo. Premyslam nad roznymi trestnymi cinmi no nenapada mi pripad ktory by mal spolocnosti ako takej ublizit.
smrt nevinneho cloveka bude vzdy nespravodliva. a ano, niekto moze mat vacsi prinos pre spolocnost, lenze objektivne to meratelne nie je, pouzivat sa to tym padom neda. pomsta moze niekedy cloveku priniest zadostucinenie, ale pozri sa na menej vyspelejsie spolocnosti a ich krvne pomsty. namiesto vyriesenia sporov sa cele rody dostavaju do dlhorocnej spiraly nasilia a nenavisti.
nespravodlive z pohladu usmreteneho to nie je, tomu je to uz fuk. ten clovek je mrtvy, moze to byt smutne, moze sa ti to stat nespravodlive, ale vobec nic na svete nezmeni ten fakt ze ta osoba je mrtva. komu pomoze ze ho zavru na dozivotie? tomu mrtvemu urcite nie, pozostalym tiez nie, akurat miesto jedneho zniceneho zivota budu zivoty znicene dva.
-
javatar
Hardcore addict
TK1991 hlavne sa rozpis na tuto otazku:
Mal by mat pomstu na starosti ublizeny jednotlivec/rodina/blizky? Mal by mat trest na starosti stat? Hovorime o "co das to dostanes" takze pri usmrteni hovorime bud o treste smrti alebo o dozivoti (ukoncenie zivota jednotlivca v spolocnosti).javatar napísal:... "co das to dostanes" bolo aplikovane celoplosne a ako by podla teba malo byt uplatnovane.
Určite by to mal mať na starosti štát, kebyže ľudia berú zodpovednosť do vlastných rúk tak sa vráti spoločnosť do staroveku,na druhej strane trest smrti prípadne doživotie mi príde tiež kruté čiže pre mňa snáď neriešiteľný problém.
co ti na aktualnych zakonoch nevyhovuje?
inak, uz by si si konecne mohol upravit nazov temy, je to oxymoron
inak, uz by si si konecne mohol upravit nazov temy, je to oxymoron
-
javatar
Hardcore addict
Este dalej ako do stredoveku. Aj v staroveku boli sudcovia a ver tomu, ze "oko za oko, zub za zub" neprinasa vela dobreho a ako odstrasujuci priklad to tiez velmi nefunguje.TK1991 napísal:Určite by to mal mať na starosti štát, kebyže ľudia berú zodpovednosť do vlastných rúk tak sa vráti spoločnosť do staroveku,na druhej strane trest smrti prípadne doživotie mi príde tiež kruté čiže pre mňa snáď neriešiteľný problém.
Dalej si mozes polozit otazku do akej miery ma stat tieto veci riesit a prides na to, ze aby zabezpecil "absolutnu spravodlivost" tak by musel byt vsadepritomny a vsemocny - a taketo systemy definujeme ako absolutizmus alebo tyraniu.
Z toho co pises mi vyplyva, ze bud ty alebo niekto tebe blizky utrpel stratu. Ak je to tak, tak mi je to luto. Ver tomu, ze aj keby si sa dotycnemu odplatil podla vlastnej predstavy tak ulava by bola kratkodoba.
Ak sa len zamyslas v hypotetickej rovine tak mozme dalej diskutovat, pripadne si nastuduj nieco o historii prava ako takeho a hlavne sa snaz pochopit preco sa vyvijalo ako sa vyvijalo a co ma byt jeho zmyslom.
beardie: nemôžem zmeniť názov témy, asi to môže spraviť len moderátor
javatar: zamýšľam sa nad tým len hypoteticky, je pravda že sa nechávať dosť unášať pri takýchto témach aj emóciami, vieš na túto tému poradiť aj nejakú literatúru? vďaka
//kinjeril: Upravene.
javatar: zamýšľam sa nad tým len hypoteticky, je pravda že sa nechávať dosť unášať pri takýchto témach aj emóciami, vieš na túto tému poradiť aj nejakú literatúru? vďaka
//kinjeril: Upravene.
uprav predmet prveho postu
na prvej stránke už nemôžem upravovať nič, až na druhej..
Re: Trest za neúmyselné zabitie
Za neumyselne zabitie by nemal byt absolutne ziadny postih. Viem ze slniecka z toho mozu chytat infarktove stavy ale uvedomte si (podaktori tu v diskusii) ze poslat mladeho cloveka na 2-3 rpky do basy a tym mu znicit zivot za to ze mu raz nejaky blazon vbehol pod auto jednoducho nieje spravodlivost
-
javatar
Hardcore addict
Re: Trest za neúmyselné zabitie
Ano aj nie, na to tu mame sudcov, pokial niekomu vbehne do cesty clovek a nebola moznost to predvidat (napr. nedavny incident so samojazdiacim uberom) tak tam by to spravodlive nebolo.
Pokial to bolo sposobene nepozornostou a neuvazenym spravanim tak je naprava na mieste.
Pokial to bolo sposobene nepozornostou a neuvazenym spravanim tak je naprava na mieste.