Investovanie - podielové fondy
Re: Investovanie - podielové fondy
Nepisu tam moc kde kupit. Co som pozeral tak fio banka ma za nakup cca 7€, len to ich web rozhranie co som skusal v deme vyzera ako z roku 1980, absolutne nepouzitelne. Mate nieco overene, lepsie?
Ja na tvojom mieste by som do etfka ani akcii ako takych nesiel. Pockal by som pol roka, rok, dva na najblizsiu krizu a po nej nakupoval ked bude vsetko krasne vyklesane. Teraz je to vykupene a drahe.
Lynx alebo Degiro. To je presne to, co hladas
, cez to obchoduje väcsina ludi u nas, ale prakticky aj v celej EU. Degiro je o cosi lacnejsi vo väcsine pripadov, ale vsetko ma svoje plusy a minusy. Kedze sa jedna o investovanie, tak si musis spravit tak ci tak vlastny research a zistis, co ti viacej vyhovuje.
Inac ak by si sa rozhodol pre Degiro, tak si neotvor ucet cez ich .cz domenu, lebo budes mat ucet v CZK. Musis zvolit bud Nemecko (ale budes to mat po nemecky) alebo Irsko (anglictina), kedze tie maju €.
Inac ak by si sa rozhodol pre Degiro, tak si neotvor ucet cez ich .cz domenu, lebo budes mat ucet v CZK. Musis zvolit bud Nemecko (ale budes to mat po nemecky) alebo Irsko (anglictina), kedze tie maju €.
Mam Irske degiro - uplna spokojnost. Tie poplatky su super, nakupujem kazdy mesiac.
gogo cakat 1-2 roky na krizu, ktora nemusi prist (a ak by pristla, akcie by mohli byt stale vysie nez na sucastnej urovni) nie je moc mudre...je to jednoducho casovanie trhu, treba dat emocie prec a kupovat kazdy mesiac.
gogo cakat 1-2 roky na krizu, ktora nemusi prist (a ak by pristla, akcie by mohli byt stale vysie nez na sucastnej urovni) nie je moc mudre...je to jednoducho casovanie trhu, treba dat emocie prec a kupovat kazdy mesiac.
user27
value investing? ano, pre niekoho to je urcite vhodny sposob investovania. Osobne si ale myslim ze pre niekoho kto sa tomu chce venovat intenzivnejsie je aktualne vynosnejsi opatrny intraday na zaklade tech analyzy.
Ale dobre, berme do uvahy, ze zaciatocnik nebude mat guraz, chut ani vedomosti na intraday.
Tak si nasimulujme 1/value investing metodu a potom verziu 2/"cash and wait" a casovy horizonst berme ze kriza nastupi do dvoch rokov.
1/kriza, prepad trhov o 50 a viac percent. Investorove portfoliu stratilo cca tych 50perc hodnoty ak drzal dividendove stocks tak aj dividendy firmy vyrazne znizia, pripadne docasne prestanu uplne vyplacat./tiez nieje vylucene ze niektore uplne zbanktoruju co by s portfoliom riadne zamavalo/ Prejde 5rokov a investorove portfolio sa iba vrati na pred krizovu hodnotu, jedinou slabou utechou su mu postupne rastuce dividendy.
2/kriza, prepad trhov o 50 a viac percent. "Cashista" je king, vybera si a nasledne nakupuje vyklesane
top stocks. Prejde 5rokov a dotycny zarobi horu penazi, pretoze kriza je davno prec a vsetcia nakupuju ako divy, S&P 500 trha rekordy, vysoka dovera investorov v trhy..
Kto je vitaz?
value investing? ano, pre niekoho to je urcite vhodny sposob investovania. Osobne si ale myslim ze pre niekoho kto sa tomu chce venovat intenzivnejsie je aktualne vynosnejsi opatrny intraday na zaklade tech analyzy.
Ale dobre, berme do uvahy, ze zaciatocnik nebude mat guraz, chut ani vedomosti na intraday.
Tak si nasimulujme 1/value investing metodu a potom verziu 2/"cash and wait" a casovy horizonst berme ze kriza nastupi do dvoch rokov.
1/kriza, prepad trhov o 50 a viac percent. Investorove portfoliu stratilo cca tych 50perc hodnoty ak drzal dividendove stocks tak aj dividendy firmy vyrazne znizia, pripadne docasne prestanu uplne vyplacat./tiez nieje vylucene ze niektore uplne zbanktoruju co by s portfoliom riadne zamavalo/ Prejde 5rokov a investorove portfolio sa iba vrati na pred krizovu hodnotu, jedinou slabou utechou su mu postupne rastuce dividendy.
2/kriza, prepad trhov o 50 a viac percent. "Cashista" je king, vybera si a nasledne nakupuje vyklesane
top stocks. Prejde 5rokov a dotycny zarobi horu penazi, pretoze kriza je davno prec a vsetcia nakupuju ako divy, S&P 500 trha rekordy, vysoka dovera investorov v trhy..
Kto je vitaz?
uff toto je vestenie z gule, ale kludne cakaj s cashom dalsia - rovnako pravdepodobna alternativa je, ze ti ujde vlak.
Jedno je iste, predpovedat buducnost nevies.
BTW ja kupujem akcie a etfka na dlhu dobu - 30+ rokov dufajme. Ak o par rokov strati polovicu hodnoty, tak budem nakupovat lacnejsie a neriesim. Ja som na zaciatku "svojej investicnej cesty".
A ak ten pad nepride ? aj tak som ok.
XY backtrackov a clankov na nete je, ze time in market beats timing in market a stale tu niekto bude tvrdit opak. Mas viac info ako cely trh ?
Jedno je iste, predpovedat buducnost nevies.
BTW ja kupujem akcie a etfka na dlhu dobu - 30+ rokov dufajme. Ak o par rokov strati polovicu hodnoty, tak budem nakupovat lacnejsie a neriesim. Ja som na zaciatku "svojej investicnej cesty".
A ak ten pad nepride ? aj tak som ok.
XY backtrackov a clankov na nete je, ze time in market beats timing in market a stale tu niekto bude tvrdit opak. Mas viac info ako cely trh ?
vlak nema aky ujst, pretoze rast cien akcii je pri svojom vrchole. Pozri sa co urobil S&P 500 za posledne 3mesiace. Teraz vstupovat na trhy so strategiou buy and hold je nerozumne. Opatrny intraday je naopak to co vie ochranit pred necakam zrutenim trhov./aj ked uplna ochrana nieje ani to/. Do dvoch rokov pride krach a investor bude mat moznost si lacno nakupit tie najlepsie bluechips. To ze treba vzdy za kazdu cenu prikupovat akcie bez ohladu na cyklus trhov je mantra manazerov fondov, pretoze im sa taketo spravanie od ostatnych ucastnikov samozrejme hodi do kramu. Zaroven j dobre mysliet aj na to, ze kriza sposobi aj to, ze vyrazne klsenu na cene aj ine aktiva. Ten ktory ale bude majetkom long v akciach to nebude moct vyuzit, ale ten co bude mat volny cash si tak moze napr kupit velmi vyhodne nehnutelnosti a pod.
//autoeditácia príspevku (23 Mar 2018, 7:06)
Skus uviest konkretne akcie do ktorych by si ty odporucal dnes investovat
//autoeditácia príspevku (23 Mar 2018, 7:06)
Skus uviest konkretne akcie do ktorych by si ty odporucal dnes investovat
rast cien akcii je pri svojom vrchole - toto nemas ako vediet.
Predpovedas cenu akcii na zaklade historockych trendov.
snazis sa casovat trh a spekulovat, kludne. mna toto nezaujima.
ale ak je tvoj horizont 2-4 roky, tak ano nie si investor ale spekulant.
Predpovedas cenu akcii na zaklade historockych trendov.
snazis sa casovat trh a spekulovat, kludne. mna toto nezaujima.
ale ak je tvoj horizont 2-4 roky, tak ano nie si investor ale spekulant.
Nenapisal si ani jeden priklad akcie do ktorej by si dnes investoval a pritom ludom radis aby investovali. Kludne urob co uznas za vhodne, ale vitazi budu ti co si pockaju na krach a potom vyzobu hrozienka za smiesnu cenu.. Value investing resp buy and hold dokaze generovat zisk ale je to beh na velmi dlhu trat, je to v podstate pre niekoho kto chce cerpat z portfolia az na dochodok.
Napríklad Apple, Google, Microsoft?
Keď sa pozrieš na cenu akcií týchto spoločností, tak vidíš prepad o niekoľko desiatok percent počas krízy 2008-2009, ale následne vypumpovanie ceny o ďalšie 2 roky na nové maximá v tom čase. Ak nie si ochotný držať akcie aspoň pár rokov, tak potom si v podstate skôr trader a nie dlhodobý investor. Podľa Buffettovej filozofie by si nemal kupovať akcie, ak nemáš v pláne ich držať aspoň 10 rokov...
Keď sa pozrieš na cenu akcií týchto spoločností, tak vidíš prepad o niekoľko desiatok percent počas krízy 2008-2009, ale následne vypumpovanie ceny o ďalšie 2 roky na nové maximá v tom čase. Ak nie si ochotný držať akcie aspoň pár rokov, tak potom si v podstate skôr trader a nie dlhodobý investor. Podľa Buffettovej filozofie by si nemal kupovať akcie, ak nemáš v pláne ich držať aspoň 10 rokov...
Pilifo
To myslis vazne- kupit tie tri firmy teraz a drzat ich 30rokov? Vies ze existuju investory, swingtradery a daytradaci a aky je medzi nimi rozdiel?
To myslis vazne- kupit tie tri firmy teraz a drzat ich 30rokov? Vies ze existuju investory, swingtradery a daytradaci a aky je medzi nimi rozdiel?
Nehovorím nutne o 30 rokoch. Technologický sektor môže vyzerať o 10 rokov úplne inak, ale ak nie si ochotný to držať aspoň 3-4 roky, tak potom ti prajem good luck pri časovaní trhu a čakaní na krízu.
Viem, aký je rozdiel medzi long term investormi, swing traderami a day traderami, akurát pre priemerného Jožka, ktorý netrávi technickou analýzou akcií aspoň pár hodín denne je to dlhodobé investovanie najvýhodnejšie. A to je štatisticky dokázané...
Viem, aký je rozdiel medzi long term investormi, swing traderami a day traderami, akurát pre priemerného Jožka, ktorý netrávi technickou analýzou akcií aspoň pár hodín denne je to dlhodobé investovanie najvýhodnejšie. A to je štatisticky dokázané...
Tie tri firmy su fundamentalne dost drahe a ja osobne by som ich celkom urcite nekupoval ani ako dlhodobu investiciu. Technicka analyza zakladnych formacii nie je zlozita a urcite nema zmysel sa jej venovat hodiny denne.
//autoeditácia príspevku (25 Mar 2018, 9:54)
apropo: Google pokial si pamatam nevyplaca ziadnu dividendu, Apple a Microsoft sice ano, ale velmi nizku. Taketo spolocnosti padaju pri krize najviac, najlepsie su na tom firmy ktore maju dobre fundamenty a zaroven dividendu aspon 3percenta- taketo sa hodia do portfolia dlhodobeho value investora.
//autoeditácia príspevku (25 Mar 2018, 9:54)
apropo: Google pokial si pamatam nevyplaca ziadnu dividendu, Apple a Microsoft sice ano, ale velmi nizku. Taketo spolocnosti padaju pri krize najviac, najlepsie su na tom firmy ktore maju dobre fundamenty a zaroven dividendu aspon 3percenta- taketo sa hodia do portfolia dlhodobeho value investora.
Dividendy platia väčšinou spoločnosti, ktoré nemajú veľký rast, to znamená, že musia investorov motivovať týmto spôsobom. Ak firma rastie, tak zhodnotiť investíciu 10%, 20% alebo aj viac percentným ročným nárastom ceny akcií je podľa mňa oveľa zaujímavejšie ako dostať dividendu 3%.
Hehe, tu máš zrovna breakdown o tom, ako sú bluechip akcie ako Apple a Google podhodnotené, keďže ich Forward P/E je podstatne nižšie ako to minuloročné P/E
Hehe, tu máš zrovna breakdown o tom, ako sú bluechip akcie ako Apple a Google podhodnotené, keďže ich Forward P/E je podstatne nižšie ako to minuloročné P/E
Forward p/e je hypoteticka velicina a nema skoro ziadnu vypovednu hodnotu. Seriozny value investory s nou nepracuju. Naopak, je viacero podstatne dolezitejsich fundamentov ktore su dolezite a tie maju tieto firmy slabe. Ale rozhodnutie je na tebe.
Tak mi povedz, ktoré ukazatele sú pre teba pri investovaní rozhodujúce.
Pre mňa je to hlavne balance sheet, ktorý majú tieto firmy jedny z najlepších - majú kopec cashu a investícií pri relatívne nízkych dlhoch, takže prípadnú krízu by prežili relatívne v pohode a určite by nezbankrotovali. Rok od roka im stúpajú zisky, takže stále majú priestor na rast, rozširujú svoj core business o ďalšie služby, atď.
Čo je teda pre teba pri týchto firmách to, čo ťa odradzuje od nákupu?
Pre mňa je to hlavne balance sheet, ktorý majú tieto firmy jedny z najlepších - majú kopec cashu a investícií pri relatívne nízkych dlhoch, takže prípadnú krízu by prežili relatívne v pohode a určite by nezbankrotovali. Rok od roka im stúpajú zisky, takže stále majú priestor na rast, rozširujú svoj core business o ďalšie služby, atď.
Čo je teda pre teba pri týchto firmách to, čo ťa odradzuje od nákupu?
gogo956: nenakupujem teraz konkretne Akcie. Momentalne mam v portfoliu iba ETFka.
nechcem hladat konkretnych vitazov...
Inak mal som donedavna asi 200 akcii FB. Po jednom earning calle som bol taky vytoceny, ze som vsetko predal (vyjadrenia zuckerberga). A teraz som velmi rad pri tomto pade FB, ze uz tych 200 akcii nevlastnim.
Apropo ETFka su menej volatilne, ale menej na nich zarobis/prerobis.
nechcem hladat konkretnych vitazov...
Inak mal som donedavna asi 200 akcii FB. Po jednom earning calle som bol taky vytoceny, ze som vsetko predal (vyjadrenia zuckerberga). A teraz som velmi rad pri tomto pade FB, ze uz tych 200 akcii nevlastnim.
Apropo ETFka su menej volatilne, ale menej na nich zarobis/prerobis.
Pilifo
daytrajderi a swingtrajderi vecsinou vobec neriesia fundamenty, drzia sa cisto technickej analyzy.
Ty si ale hovoril o longterm investingu /or value investing/ kde sa technicka analyza pre zmenu vobec neriesi ale sa prosne posudzuju fundamenty.
Podme sa pozriet preco tie tri firmy nie su ani zdaleka idealni kandidati na investing v horizonte 15-20rokov.
zakladne fundamenty:
price to sales P/S-idealna hodnota je 3 a menej
price to book P/B-idealna hodnota je 3 a menej
price to cash P/C-idealna hodnota je 5 a menej
Net profit margin-minimalne 10percent a viac
dividenda aspon 3percenta a viac
MSFT
P/S- 6.99
P/B-8.58
P/C-4.84
NPM-11.7
dividenda:1.93perc
AAPL
P/S- 3.58
P/B-6.02
P/C-11.10
NPM-21.10
dividenda:1.53perc
Neviem ci myslis ticker GOOG ci GOOGL v kazdom pripade obe maju slabe fundamenty
Udaje som cerpal z finvizu, na inych weboch mozu byt uvdene ine hodnoty.
To ze ma napr AAPL obrovsky cash je sice fajn, ale vobec nic to nehovori o jej dalsom raste. Netvrdim ze sa na vyssie uvedenych tickeroch neda zarobit-urcite da, lebo sa da aj na akcii ktorej cena pada. Ale tvrdim, ze nie su to idealni kandidati na buy and hold ci value investing s horizontom 15 a viac rokov.
user27
ETF je podla mna rozumna strategia
daytrajderi a swingtrajderi vecsinou vobec neriesia fundamenty, drzia sa cisto technickej analyzy.
Ty si ale hovoril o longterm investingu /or value investing/ kde sa technicka analyza pre zmenu vobec neriesi ale sa prosne posudzuju fundamenty.
Podme sa pozriet preco tie tri firmy nie su ani zdaleka idealni kandidati na investing v horizonte 15-20rokov.
zakladne fundamenty:
price to sales P/S-idealna hodnota je 3 a menej
price to book P/B-idealna hodnota je 3 a menej
price to cash P/C-idealna hodnota je 5 a menej
Net profit margin-minimalne 10percent a viac
dividenda aspon 3percenta a viac
MSFT
P/S- 6.99
P/B-8.58
P/C-4.84
NPM-11.7
dividenda:1.93perc
AAPL
P/S- 3.58
P/B-6.02
P/C-11.10
NPM-21.10
dividenda:1.53perc
Neviem ci myslis ticker GOOG ci GOOGL v kazdom pripade obe maju slabe fundamenty
Udaje som cerpal z finvizu, na inych weboch mozu byt uvdene ine hodnoty.
To ze ma napr AAPL obrovsky cash je sice fajn, ale vobec nic to nehovori o jej dalsom raste. Netvrdim ze sa na vyssie uvedenych tickeroch neda zarobit-urcite da, lebo sa da aj na akcii ktorej cena pada. Ale tvrdim, ze nie su to idealni kandidati na buy and hold ci value investing s horizontom 15 a viac rokov.
user27
ETF je podla mna rozumna strategia
Ahoj,
čiastočne obnovujem tému. Onedlho končím školu, hlavne už mám full-time, nejaký stály príjem. Povedzme, že mám aktuálne čo sa podarilo ušetriť cca 3000€. Okrem iného, narazil som na 3 projekty - možnosti, na ktoré by som sa rád spýtal: Lynx, Degiro (tie spolu súvisia) a Lykke. Viete mi niečo k tomu povedať, resp. poradiť čo by bolo vhodnejšie?
Aký som mal plán, čo sa týka Degiro/Lynx, mesačne aspoň teraz vkladať povedzme 30-40€, čiastka ktorá nebude až tak mrzieť ak by som spravil hlúposť, hlavne sa to viac naučiť. Šlo by o dlhotrvajúce pravidelné vkladanie.
čiastočne obnovujem tému. Onedlho končím školu, hlavne už mám full-time, nejaký stály príjem. Povedzme, že mám aktuálne čo sa podarilo ušetriť cca 3000€. Okrem iného, narazil som na 3 projekty - možnosti, na ktoré by som sa rád spýtal: Lynx, Degiro (tie spolu súvisia) a Lykke. Viete mi niečo k tomu povedať, resp. poradiť čo by bolo vhodnejšie?
Aký som mal plán, čo sa týka Degiro/Lynx, mesačne aspoň teraz vkladať povedzme 30-40€, čiastka ktorá nebude až tak mrzieť ak by som spravil hlúposť, hlavne sa to viac naučiť. Šlo by o dlhotrvajúce pravidelné vkladanie.
ado130
1/co vlastne chces obchodovat? dlhodoby investing? Swingtrading? alebo?
2/odporucam Lynx
3/3000€ je mala suma, myslim ze s takou nizkou ti nikde ani neotvoria konto. Na pasivne investovanie az tak vela penazi nepotrebujes ale samozrejme aj vynosy budu nizke. Pre aktivny trading potrebujes vyrazne viacej penazi, aby si dodrziaval risk management a dokazal generovat nejaky zisk ktory stoji za to-nezabudaj ze takyto prijem sa musi normalne zdanovat.
4/najprv si toho vela citaj o burze,akciach,strategiach, intenzivne aspon niekolko mesiacov aby si pochopil zakladne principy a poznatky
5/na burze sa da lahko prist k velkym peniazom a rovnako lahko sa da o ne prist-je to hlavne o dodziavani planu a odolnej psychike.
1/co vlastne chces obchodovat? dlhodoby investing? Swingtrading? alebo?
2/odporucam Lynx
3/3000€ je mala suma, myslim ze s takou nizkou ti nikde ani neotvoria konto. Na pasivne investovanie az tak vela penazi nepotrebujes ale samozrejme aj vynosy budu nizke. Pre aktivny trading potrebujes vyrazne viacej penazi, aby si dodrziaval risk management a dokazal generovat nejaky zisk ktory stoji za to-nezabudaj ze takyto prijem sa musi normalne zdanovat.
4/najprv si toho vela citaj o burze,akciach,strategiach, intenzivne aspon niekolko mesiacov aby si pochopil zakladne principy a poznatky
5/na burze sa da lahko prist k velkym peniazom a rovnako lahko sa da o ne prist-je to hlavne o dodziavani planu a odolnej psychike.