Aká termálna pasta pre chladič CPU v NTB?

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
Lord_3D
Addict
Addict

Aká termálna pasta pre chladič CPU v NTB?

Príspevok od používateľa Lord_3D »

Ahojte,
potreboval by som poradiť s výberom termálnej pasty na chladič CPU pre notebooky Lenovo ThinkPad T410 a T450.
"Rodičovská" T410 má už niečo za sebou a nutne potrebuje prepastovať, pretože teploty na CPU bez záťaže sú v pohode cez 60°C. Keď to už budem robiť, zvezie sa s tým aj moja T450, ktorej nová pasta isto neuškodí.

Rozmýšľam nad NOCTUA NT-H1 (https://www.alza.sk/noctua-nt-h1-d89227.htm). Neurobím chybu? Je táto pasta pre bežné NTB chladiče? Lebo čo som tak čístal, niektoré sú výhradne pre hliníkové povrchy, iné zasa pre všetky povrchy len nie hliníkové a musím sa priznať, že netuším čo je v týchto NTB.

Prípadne do akej inej značky ísť? Na oboch NTB používam custom profily pre chladenie, takže by som rád maximalizoval čas, kedy vôbec nefúkajú, čomu isto kvalitná pasta pomôže.

Ďakujem za každú radu.

Lord_3D
jorg22
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Aká termálna pasta pre chladič CPU v NTB?

Príspevok od používateľa jorg22 »

Rozne druhy termalnych past ti urobia rozdiel max 8 stupnov. Ak vobec nejaky.
Najdolezitejsie je spravne nanesenie pasty. Takze znacku ani cenu neries.

Kup kludne tu najlacnejsiu a pozri si navody ako sa spravne nanasa.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Keby aj tak 8st je podla mna sakra rozdiel. Ale pri porovnani najlacnejsia, najlepsia to moze byt aj viac. A kedze sa nebavime o sumach 100€ tak nema zmysel kupovat lacny smejd.
Ta noctua je uplne v pohode. Popripade este klasiku Arctic MX-4. Ta bola po 7r na mojom CPU este stale skoro ano nova nestvrdnuta.

K tym ventrakom pridam poznamku ze snazit sa aby nefukali vobec je blbost. Ak cez chladic neprudi vzduch tak nema ziadnu ucinnost. Musi sa aspon trocha krutit, kludne na 400 rpm ak je to mozne.
jorg22
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jorg22 »

8 stupnov je zanedbatelny rozdiel. A to hovorim o maximalnom rozdiely.

Ked sa vetraky nekrutia to znamena, ze pasivny chladic ich v tej chvili dokaze uchladit takze na to tom nieje nic zle a je to velmi vyhodne z hladiska hlucnosti.

Nieje pravda ze chladenie neprebieha ak cez chladic neprechadza vzduch. Pasivny chladic kludne moze stihat odovzdavat teplo do okolia ak je CPU v minimalnej zatazi.

wladas si asi neuvedomil, ze sa bavime o TinkPadoch, co je biznis trieda a co sa tyka kvality suciastok, je vo vsetkych smeroch vyrazne naddymenzovana oproti beznym modelom.
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michaelo »

8°C max :D pekna blbost. Samozrejme ze zalezi od toho co tam das a co tam bolo pred tym ;)

Pasta co pouzili oni: https://www.alza.sk/thermal-grizzly-con ... 798707.htm
Lord_3D
Addict
Addict

Ďakujem za odpovede páni.

michaelo: práve toto video od LTT ma inšpirovala k založeniu témy. Nemám vôbec vedomosť z akého materiálu sú chladiče na ThinkPadoch, preto neviem či môžem ísť do "liquid metal" chladenia, ktoré leptá hliník.

jorg22 & wladas: Aby som veci uviedol ma pravú mieru. Politika chladenia je na oboch NTB do 50°C CPU pasívna. Potom sa zapína FAN a beží pokiaľ teplota neklesne zasa pod 50°C.
V tomto režime T410 nedokáže ani náhodou fungovať, lebo má bez záťaže cez 60°C pri aktívnom chladení. Čiže ten si pýta pastu ako soľ.

Čo sa týka môjho T450 tam je to trošku zložitejšie. Používam 2 režimy chladenia podľa potreby. V prvom "aktívnom" režime beží FAN na minimálne otáčky vždy, podľa teploty potom samozrejme stúpajú. Tam mám idle teploty okolo 34°C.

Druhý režim je režim pasívneho chladenia, kedy do 65°C FAN nebeží vôbec, pri prekročení nastupuje agresívnejšie aktívne chladenie, ktoré chladí pokiaľ nemá CPU aspoň 45°C. Idle teploty sú okolo tých 37-40°C.

Práve novou (ideálne kvalitnou) pastou by som chcel dosiahnuť, aby som tých 65°C pri pasívnom chladení a bežnom používaní (YT, Web, film) nedosiahol. Preto ak by som vedel dať teploty dole hoci aj o 5°C, je to pre mňa dosť slušné. Ďalšou vecou čo by som prial je, aby pasta lepšie reagovala na "peak" v teplote. Momentálne stačí pár sekundové vyššie zaťaženie a teplota krátkodobo presiahne 65°C a teda sa zapína chladič, čo vie byť večer v úplnom tichu celkom rušivé.
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ak sa nemylim, tak by mali byt medene a pouzit liquid metal TIM by nemal byt problem...
Ak by ti to vadilo, tak mozes pouzit https://www.alza.sk/thermal-grizzly-kry ... 798714.htm
Najlepsia pasta ktora nieje z tekuteho kovu, no samozrejme oproti tekutemu kovu nema ani zdaleka tak dobry vykon (12.5W/mK vs 73 W/mK, taka NT-H1 ma 8.9W/mK)

Ps.: Najvykonnejsia pasta z tekuteho kovu je https://www.alza.sk/coollaboratory-liqu ... d82721.htm (82W/mK vs 73W/mk u Conductonautu), no tazsie sa rozotiera a balenie neobsahuje nic len pastu + je samozrejme drahsia.
Lord_3D
Addict
Addict

Myslím že si nechám poradiť a pôjdem do Thermal Grizzly. Liquid metal pasty sa trochu bojím a radšej pôjdem do viac "blbo-vzdorného" riešenia :)
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

jorg22 napísal:Ked sa vetraky nekrutia to znamena, ze pasivny chladic ich v tej chvili dokaze uchladit takze na to tom nieje nic zle a je to velmi vyhodne z hladiska hlucnosti.
A mozes mi vysvetlit po fyzickej stranke kam to teplo z chladica ide ked cez chladic neprudi vzduch? Osved ma, ja som z fyziky prepadal.
BTW ja mam v ULN PC 7x noctua na 400rpm a susedovu chladnicku pocujem viac nez tie vetraky. Pasivne chladenie v PC je mytus.
Lord_3D napísal:Práve novou (ideálne kvalitnou) pastou by som chcel dosiahnuť, aby som tých 65°C pri pasívnom chladení a bežnom používaní (YT, Web, film) nedosiahol.
Podla mna fungovat trvalo na napr 60°C nie je moc idealne riesenie.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Pasta ti moc nepomoze. Treba sa pozriet ako je tam riesene chladenie a precistit to. Klasicky byva zaneseny chladic a vetrak v notebooku, castokrat aj mriezka odkial sa vyfukuje vzduch. Niekde mas este filtre, nieco ako vo vysavaci, tie sa tiez zanesu a potom cez ne nefuka.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Lord_3D napísal:Myslím že si nechám poradiť a pôjdem do Thermal Grizzly. Liquid metal pasty sa trochu bojím a radšej pôjdem do viac "blbo-vzdorného" riešenia :)
Spravne rozhodnutie, davat do notebooku tekuty kov kvoli par stupnom je vysoke riziko. Navyse sa casto spomina, ze nemusi mat taku zivotnost ako klasicke teplovodive pasty a mozno by si to o par mesiacov musel aplikovat znovu.
wladas napísal:A mozes mi vysvetlit po fyzickej stranke kam to teplo z chladica ide ked cez chladic neprudi vzduch? Osved ma, ja som z fyziky prepadal.
BTW ja mam v ULN PC 7x noctua na 400rpm a susedovu chladnicku pocujem viac nez tie vetraky. Pasivne chladenie v PC je mytus.
Cez chladic vzdy prudi aspon trochu vzduchu. Na fyzike ti urcite spominali, ze teply vzduch stupa hore. Ak sa chladic ohreje, ohreje sa aj vzduch v jeho tesnej blizkosti a zacne stupat. Tym sa vytvori slabe prudenie. Avsak ja tiez preferujem radsej pomaly sa tociace ventilatory, je to moznost s najlepsim pomerom cena/vykon pokial ide o hlucnost. Notebooky su ale ina kategoria, tam je ventilator pocut aj pri nizkych otackach.
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Gothar napísal: Spravne rozhodnutie, davat do notebooku tekuty kov kvoli par stupnom je vysoke riziko. Navyse sa casto spomina, ze nemusi mat taku zivotnost ako klasicke teplovodive pasty a mozno by si to o par mesiacov musel aplikovat znovu.
Ta pasta sice vydrzi o nieco kratsie ako obycajne pasty, no nie par mesiacov ale par rokov... Take kvalitne nie-liquid metal pasty nemaju problem vydrzat 7 aj 10 rokov a to ze liquid metal vydrzi kratsie je v porovnani s tymto. Takze "o par mesiacov musiet aplikovat znovu" je blbost... Ta pasta by mu tam bez problemov vydrzala minimalne 2 roky, co je casto dlhsie ako taky laptop pouzivas (ak berieme do uvahy, ze mu nemenis pastu za tekuty kov ked je v zaruke).
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Ibaze T410 je tak 7 az 8 rokov stary notebook, takze nemozno pisat o tom, ze 2 roky ho pouziva a potom vymeni. Nepoznam ludi co po 2 rokoch menia notebook, vynimkou su len firmy, aj to castokrat predlzuju na 3 az 4 roky.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Michaelo napísal: Ta pasta sice vydrzi o nieco kratsie ako obycajne pasty, no nie par mesiacov ale par rokov... Take kvalitne nie-liquid metal pasty nemaju problem vydrzat 7 aj 10 rokov a to ze liquid metal vydrzi kratsie je v porovnani s tymto. Takze "o par mesiacov musiet aplikovat znovu" je blbost... Ta pasta by mu tam bez problemov vydrzala minimalne 2 roky, co je casto dlhsie ako taky laptop pouzivas (ak berieme do uvahy, ze mu nemenis pastu za tekuty kov ked je v zaruke).
Ano uz som pozrel nejake testy a fakt to drzi aj po roku. Doteraz som videl iba vyhlasenia o tom, ze to treba menit kazdych 6-9 mesiacov...
Priklad:
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

heker napísal:Ibaze T410 je tak 7 az 8 rokov stary notebook, takze nemozno pisat o tom, ze 2 roky ho pouziva a potom vymeni. Nepoznam ludi co po 2 rokoch menia notebook, vynimkou su len firmy, aj to castokrat predlzuju na 3 az 4 roky.
Pisal som ze pastu tam bude davat IMO az po konci zaruky, takze ak by vydrzala len 2 roky (co vydrzi dlhsie), tak by tne laptop mal 4 roky + (zalezi aku mal zaruku pri kupe samozrejme).

Gothar: Netreba verit vsetkemu co je na nete ;)
Napísať odpoveď