Zverejnenie fotografie človeka, ktorý si to neželá na webe..

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
tonnymontana
Medium Expert
Medium Expert

Zverejnenie fotografie človeka, ktorý si to neželá na webe..

Príspevok od používateľa tonnymontana »

Ahojte,

ako sa mám brániť proti tomu ak istý slovenský portál používa moju fotografiu ( dozvedel som sa to od známeho) a aj po tom čo som ich kontaktoval ju odmietajú stiahnuť, pričom som ich upozornil, že to som ja a oni tam opisujú inú osobu a moja fotka tam nemá čo robiť ..

Viem sa vôbec nejakým spôsobom domôcť práva aby moju fotku, z ich webových stránok odstránili ? Nejaká ochrana vlastníctva alebo súkromnej osoby ?

Niesom ani politik ani iná verejne známa osoba a nemajú dôvod moju fotku zverejňovať ale čo s tým môžem reálne urobiť ?

Ďakujem pekne za rady.
jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Zverejnenie fotografie človeka, ktorý si to neželá na we

Príspevok od používateľa jackb »

netusim do akej miery pojde implementacia General Data Protection Regulations (GDPR) od 25.5. do praxe na Slovensku, no v praci zacali od ludi pytat povolenie na zverejnenie fotky na firemny Twitter.... takze by som si na tvojom mieste pozrel ako sa bude GDPR pouzivat na Slovensku a vyuzil to.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Starsi clanok, ale od tej doby sa uz len veci stazovali a berie sa vacsi ohlad na ochranu osobnosti - https://www.ephoto.sk/pravna-poradna/fo ... o-zakonom/
jorg22
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jorg22 »

GDPR s tym nema nic spolocne. Kedze pomcou tej fotky nemozes jednoznacne identifikovat konkretnu osobu z verejne dostupnych dat tak to nieje osobny udaj a teda GDPR sa na to nevztahuje.
Skor by som si pozistoval viac o zakonoch, ktore sa tykaju ochrany osobnosti.
jackb
Redeemer
Redeemer

aha, tak som to zle precital. myslel som, ze ide o fotku jeho osoby a nie fotku nim vytvorenu
heker
Redeemer
Redeemer

Podla mna je tam fotografia s jeho tvarou, tak som to pochopil. Skoda, ze je to tak nejasne napisane v uvode.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Áno je, ale nie je tam jeho meno.
Ak by tam bolo jeho meno, tak fotografia resp vyobrazenie tváre sa považuje za osobný údaj.

K jeho fotke tam je uvedené fiktívne meno, takže z tej fotky nie je pre cudzieho jasné, že je to jožko mrkvička a teda nejde o osobný údaj.

Tiež nevieme ako je tá fotografia použitá.
Čo je to portrét s poznámkou, že náš zákazník sa vďaka našej tabletke vyliečil z kvapavky, alebo je to človek v dave niekde na verejnosti.
Tiež nevieme odkiaľ tú fotku získali, či z nejakej databázy, súkromného albumu na pokeci, či verejný album na facebooku.
To všetko má vplyv na legálnosť použitia fotografie.
heker
Redeemer
Redeemer

Ja nepisem o osobnych udajoch. Skor ide o ochranu osobnosti.
baldorex
Addict
Addict

Ja píšem všeobecne, lebo všetko závisí od spôsobu použitia a aj získania fotografie.
Potom sa môžeme baviť či sa jedná o spracovanie osobných údajov, ochranu osobnosti a súkromia...alebo ide iba o morálny problém.

Podobný problém mala nedávno jedna lekárka, ktorej fotka bola stiahnutá z jej oficiálnej stránky, fotka bola použitá na stránke, kde sa predávali nelegálne tabletky...jej meno použité nebolo....
jackb
Redeemer
Redeemer

Podla firemneho vykladu GDPR je aj fakt, ze ho znamy spoznal na fotke, ktorej pouzitie neautorizoval, porusenim jeho prava na sukromie.
Ale naozaj neviem ako sa to definuje na Slovensku
tonnymontana
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa tonnymontana »

heker napísal:Ja nepisem o osobnych udajoch. Skor ide o ochranu osobnosti.
a ako sa ja mozem proti niecomu takemu branit ?

ak tam je uverejnena fotka ktora ma pospinuje a nie je to pravda a ja si nezalam aby tam moja tvar bola zverejnena ?

//autoeditácia príspevku (15 Apr 2018, 22:10)
baldorex napísal:Ja píšem všeobecne, lebo všetko závisí od spôsobu použitia a aj získania fotografie.
Potom sa môžeme baviť či sa jedná o spracovanie osobných údajov, ochranu osobnosti a súkromia...alebo ide iba o morálny problém.

Podobný problém mala nedávno jedna lekárka, ktorej fotka bola stiahnutá z jej oficiálnej stránky, fotka bola použitá na stránke, kde sa predávali nelegálne tabletky...jej meno použité nebolo....
a ako sa ja mozem branit proti tomu? nechcem davat stovky eur pravnikovi a uz som pisal aj administrator stranky ze si to nezalam a stale s tym nic nerobia ...
heker
Redeemer
Redeemer

Podanie zaloby na sud o ochrane osobnosti. V lepsom pripade trestne oznamenie za ohovaranie na hociktorom oddeleni policie.
baldorex
Addict
Addict

heker napísal:Podanie zaloby na sud o ochrane osobnosti. V lepsom pripade trestne oznamenie za ohovaranie na hociktorom oddeleni policie.

tonnymontana napísal:Viem sa vôbec nejakým spôsobom domôcť práva aby moju fotku, z ich webových stránok odstránili ?
Heker ťa posiela rovno na súd, ale my stále nevieme čo je to za fotku, ako je použitá, ako vznikla a kto má na ňu autorské práva.
Ak je tá fotografia použitá legálne (to môže byť kľudne aj bez tvojho vedomia a povolenia), tak v podstate žiadne právo na stiahnutie fotky nemáš a súd by si prehral.
heker
Redeemer
Redeemer

Posielam ho na sud preto, ze obcianskopravne konanie sa podava priamo na sud. Ja tvrdim, ze bez ohladu na to kto je autorom fotografie a kto ma na nu autorske prava, tak autor temy sa domaha stiahnutia fotografie, ktora zasahuje do ochrany osobnosti a mam za to, ze v tomto pripade nesie za tuto situaciu zodpovednost prevadzkovatel/administrator stranky, tak ako uz neraz dali sudy pravdu zalujucim (ci uz na Slovensku, v Cesku alebo inych clenskych statoch EU). Z tych poslednych je to pripad z Estonska v ktorom az v Strasburgu rozhodli o zodpovednosti prevadzkovatela/administratora. Netreba zabudat ani na ine, napriklad rozhodnutie sudu na Slovensku v prospech Ministerstva financii tusim v spore s Websupportom.
baldorex
Addict
Addict

Zodpovednosť prevádzkovateľ nesie, ale ak je všetko legálne, tak právo na stiahnutie nemá.

Preto by to chcelo viac informácií. Pokiaľ viem za súdny spor sa platia poplatky+ právnik a keď prehrá, nikto mu ich nepreplatí...
Takže si to treba premyslieť...
heker
Redeemer
Redeemer

V pripade ochrany osobnosti je to 66 eur ako sudny poplatok. K tomu este 3 percenta z pozadovanej nemajetkovej ujmy. Cize ak bude ziadat 10 000 eur, tak este 300 eur k tomu.
baldorex
Addict
Addict

A právnik zadarmo hej?

A aká škoda mu vyšla, aká ujma sa mu stala? Sa mi páči ako ideš od stola bez informácií :)
heker
Redeemer
Redeemer

Pisem niekde, ze je pravnik zadarmo? Nepisem, takze mi nevkladaj do ust to co som nenapisal. Je logicke, ze pravnika si zaplatit musi. Nemajetkovu ujmu nech si urci sam alebo nech mu ju poradi pravnik, ze co a ako v tomto zmysle.
baldorex
Addict
Addict

Čo ti vkladám do úst? To bola otázka. Ak ti otázka niečo vkladá do úst, tak nemám slov na teba :).

Som sa pýtal či je právnik zadarmo, keďže aj to je súčasť nákladov na súdny spor, na ktoré treba myslieť...

A inak mám na teba teda otázku.
Budem pred národným divadlom, nejaký fotograf bude fotiť budovu a ma tam odfotí, ako súčasť davu na verejnosti. Ten fotograf sa tým živí, fotografiu dá do fotobanky.
Druhá firma bude robiť projekt v súvislosti s divadlom a ako ilustračný záber si z tej banky kúpi predmetnú fotku a uverejní na svojej stránke. Ja sa tam náhodou nájdem, upozorní ma na to sused...
Takže pôjdem sa hneď súdiť o nemajetkovú ujmu a ochranu osobnosti, len za to že sa mi to nepáči?

Keďže píšeš že je jedno či je všetko legálne a nezáleží na autorských právach ani nič...
heker
Redeemer
Redeemer

Mas to uvedene v odkaze, ktory som dal uvode temy. Presnejsie sa toho tyka druhy bod.

Privolenie však nie je potrebné v prípade tzv. zákonných licencií:
1/ ak sa fotografie použijú na úradné účely na základe zákona (napr. v trestnom konaní na identifikáciu osoby, na evidenčné účely).
2/ Fotografie sa môžu bez privolenia fyzickej osoby vyhotoviť alebo použiť primeraným spôsobom tiež:
· na vedecké účely
· na umelecké účely
· pre tlačové, filmové, rozhlasové a televízne spravodajstvo.
Napísať odpoveď