Strana SaS
Re: SaS - Strana Richarda Sulíka
Pre teba slabucke argumenty ale ty si (ako v poslednom case casto) nedal ziadny. Niekto ma peniaze sa napapkat v restike, niekto nie a chce si kupit cerstve pecivo. V inom pohlade to moze byt aj ako diskriminacia zamestnancov. A bodka na zaver, diktat uz vymyslela len tvoja bujna fantazia. Zvykol si lepsie diskutovat. Aj ked clovek s tebou nesuhlasil tak si aspon precital opacny nazor na urovni. Uz to ale v poslednom case ide dole vodou.
Čo je to argument? To len taká otázočka, či vlastne poznáš termíny, s ktorými operuješ v diskusii. Lebo mám silný dojem, že nie.
Pečivo sa dá kúpiť v predstihu, dá sa zjesť aj jednodňové, prípadne sa dá (ako to často robím ja) zamraziť a po rozmrazení je ako čerstvé. Pre mňa rozhodne oveľa viac, že tie tisíce pracujúcich v biznise, ktorý vôbec nemusí byť nevyhnutné otvorený "nonstop," si takisto môžu užiť voľno. V širšom zmysle ide o to, že sa koriguje diktát trhu a oponuje neoliberálnym politikám. Cmuk.
Pečivo sa dá kúpiť v predstihu, dá sa zjesť aj jednodňové, prípadne sa dá (ako to často robím ja) zamraziť a po rozmrazení je ako čerstvé. Pre mňa rozhodne oveľa viac, že tie tisíce pracujúcich v biznise, ktorý vôbec nemusí byť nevyhnutné otvorený "nonstop," si takisto môžu užiť voľno. V širšom zmysle ide o to, že sa koriguje diktát trhu a oponuje neoliberálnym politikám. Cmuk.
Da sa zjest aj dvojdnove, dokonca, ak ho zmrazis, mozes ho jest aj rocne... pointa?Pečivo sa dá kúpiť v predstihu, dá sa zjesť aj jednodňové
Zabudas na dolezitu vec. Ludia chcu byt v robote ci sa ti to paci alebo nie. Hlavne ti s nizkym prijmom kde si vazia kazde €
pecivo sa da jest aj rocne, ale keby si cestoval tesne na sviatky, alebo pocas nich, tak si kupis akurat tak figu borovu. potom by si tiez mudroval o zatvarani obchodov?
hughito
ale to nie je v poriadku, delit ludi na tych ktory chudaci musia byt "zatvoreni v kauflande" a na tych ktori su sice zatvoreni nad hrncami v pare v kuchyni ale ti uz podla teba narok byt doma s rodinou nemaju..
Nerozumiem tomu tvojmu fanatickemu nadrziavaniu pracovnikom v supermarketoch, zatial co ine profesie ako keby neexistovali a nemali mat rovnake prava.
apropo, ja zamestnavatel nie som, ani netuzim byt, ani im myslim nedrzim nejako extra stranu, len mi vadi ked vidim za niekto sa snazi zbytocne /ani uz nie populisticky/ zasahovat do niecoho co ani problem nie je len to nasledne problemy vytvori. Sviatkov je totiz tak malo, ze v drvivej vecsine prevadzok sa vedia rozumne dohodnut kto chce mat v ten den sluzbu a kto nie. Je to cele umele nafukovanie komara co je oblubena lavicova agenda- vykazovanie pseudocinnosti pred volicmi. Je tolko dolezitejsich tem do ktorych sa ale lavici pozorohodne ist nechce.
ale to nie je v poriadku, delit ludi na tych ktory chudaci musia byt "zatvoreni v kauflande" a na tych ktori su sice zatvoreni nad hrncami v pare v kuchyni ale ti uz podla teba narok byt doma s rodinou nemaju..
Nerozumiem tomu tvojmu fanatickemu nadrziavaniu pracovnikom v supermarketoch, zatial co ine profesie ako keby neexistovali a nemali mat rovnake prava.
apropo, ja zamestnavatel nie som, ani netuzim byt, ani im myslim nedrzim nejako extra stranu, len mi vadi ked vidim za niekto sa snazi zbytocne /ani uz nie populisticky/ zasahovat do niecoho co ani problem nie je len to nasledne problemy vytvori. Sviatkov je totiz tak malo, ze v drvivej vecsine prevadzok sa vedia rozumne dohodnut kto chce mat v ten den sluzbu a kto nie. Je to cele umele nafukovanie komara co je oblubena lavicova agenda- vykazovanie pseudocinnosti pred volicmi. Je tolko dolezitejsich tem do ktorych sa ale lavici pozorohodne ist nechce.
Teraz neviem či si čistý demagóg, alebo iba hlupák ako vo všetkom.hughito napísal:tebe podobní chcete "slobodu" nakupovania cez sviatok pre Riška
Vôbec nejde o slobodu nakupovania.
Ide o slobodu rozhodovať sa. Bez diktovania štátu čo môžeš a čo nemôžeš robiť vo sviatok.
Čiže keď sa lidl rozhodne mať zavreté sviatky a nedele, je to ok pokiaľ je to jeho voľba.
O tom bol aj sulíkov status, nie o tom čo si vytrhol z kontextu...
A ak by o otváracích hodinách v akvaparku rozhodovali zamestnanci, ako by to dopadlo? Zavreté 365 dní v roku tak po komunisticky
A čo ten argument?wladas napísal:Zabudas na dolezitu vec. Ludia chcu byt v robote ci sa ti to paci alebo nie. Hlavne ti s nizkym prijmom kde si vazia kazde €
Chcú akože v zmysle, že ich to baví sedieť za pokladňou aj cez sviatky, alebo že nechcú, ale musia existenčne, lebo zarábajú tak mizerne málo, že ten príplatok by sa hodil? Tak ale potom nech sa zvýšia platy na dôstojnú úroveň a potom uvidíš, koľko tých ľudí tam bude "chcieť" byť.
gogo: To nie je o fanatickom zastávaní si predavačov a predavačiek, dostatočne jasne som ti to objasnil vyššie. Charakter niektorých profesií je skrátka taký, aký je. Ale inak sa vzácne zhodneme - keby bol SMER naozaj ľavicový, tak by presadzoval oveľa zásadnejšie opatrenia, ako toto. Ale ako sa hovorí, keď neprší, tak aspoň kvapká. A zopakujem aj toto:
V širšom zmysle ide o to, že sa koriguje diktát trhu a oponuje neoliberálnym politikám.
hughito
ten trh ocenuje rozne profesie roznym prijmom preto, ze to ma svoj zmysel na zaklade realnej ponuky a dopytu na trhu prace. Ani ludia ktori su na vysoko platenych miestach nemaju castokrat lahky zivot, to len slabozarabajuci vidia len ten prijem ale malokedy si uvedomuju co vsetko take pozicie obnasaju. si pamatam ked som v minulosti niekde napisal ze senior analytik v bankovnictve zaraba v Ba v pohode 5K+ a uz ma tu laviciari isli zozrat ze co si to vymyslam za nezmysli.. Pritom to nie je vobec extremne vysoky plat, vyssi a top manazment moze aj 10x tolko aj viac. Samozrejme pre tetusku pri pokladni z 600€ brutto je to nepochopitelne, ale ma to svoj vyznam.
ten trh ocenuje rozne profesie roznym prijmom preto, ze to ma svoj zmysel na zaklade realnej ponuky a dopytu na trhu prace. Ani ludia ktori su na vysoko platenych miestach nemaju castokrat lahky zivot, to len slabozarabajuci vidia len ten prijem ale malokedy si uvedomuju co vsetko take pozicie obnasaju. si pamatam ked som v minulosti niekde napisal ze senior analytik v bankovnictve zaraba v Ba v pohode 5K+ a uz ma tu laviciari isli zozrat ze co si to vymyslam za nezmysli.. Pritom to nie je vobec extremne vysoky plat, vyssi a top manazment moze aj 10x tolko aj viac. Samozrejme pre tetusku pri pokladni z 600€ brutto je to nepochopitelne, ale ma to svoj vyznam.
Súčasný stav vyhovuje tomu malému % a nevyhovuje tomu ďaleko väčšiemu. Pomer síce nie je až 99:1, ale je obrovsky nepomerný. Ja viem, že revolúcia nepríde ani zajtra ani pozajtra. Dnešný systém tak nezmení svoju podstatu a netransformuje sa na iný, kde by platili úplne iné podmienky fungovania a mechanizmy. Takže sa bavím stále o mantineloch súčasného systému. V takom prípade vôbec nezastávam primitívnu agendu, že každý kto je v kancelárii je povaľač, nič nerobí a zarába ďaleko viac ako človek za pásom. Áno, sú aj náročnejšie pozície, je aj zodpovednosť. Pokiaľ je ten rozdiel spravodlivý, spravidla nikto s tým problém nemá. Na to sú sociálno-antropologické výskumy, ktoré zahŕňali rôzne kultúry. Ak je rozdiel v odmene spravodlivý, je to v poriadku. Každopádne, pod spravodlivým rozdielom si nepredstavujem to, čo opisuješ ty. A nepredstavujem si pod tým ani to, čo tu dnes vládne. To skrátka spravodlivé nie je a nikdy nebude. Je to niečo, čo ale vyhovuje menšine, ktorá je pri moci, ktorá je pri zdrojoch a ktorá z toho profituje. A preto, pochopiteľne, to chce zachovať. Pokiaľ k nej nepatríš ty, ale obhajuješ jej záujmy, si v podstate užitočný idiot - beriem to ako terminus technicus, nie urážku/nadávku. Ukázalo sa však, že tu na hojku máme podnikateľov či tzv. white collar príslušníkov - u nich to chápem. Oni si len dôsledne uvedomujú svoje triedne postavenie a snažia sa ho uchovať, kopú za svoje záujmy a volia SaS, ktorá ich záujmy presadzuje a chráni. Ja podnikateľ nie som, nechcem byť a nikdy nebudem, som a budem pracujúci, a teda zase kopem za svoje záujmy. Volá sa to triedny boj. Možno to znie expresívne, ale je to každodenná realita.
hovoris o spravodlivosti- ale aka presne spravodlivost? pretoze z kazdeho pohladu moze a aj je ina.
Ty hladas spravodlivost lavicoveho typu, lenze takyto pristup nici trhove prostredie, co tebe sa samozrejme paci. Ale bez mechanizmov slobodneho trhu sa nakoniec ti za ktorych orodujes a bojujes budu mat este horsie ako na zaciatku. V buducnosti vzrastie sila drzitelov kapitalu a ostatni ktori mozu ponuknut iba pracovnu silu budu odstrceni na druhu kolaj. Suvisi to s novou priemyselnou revoluciou tj robotizaciou, automatizaciou a raz aj nastupom AI. Riesit sa to bude zdanenim robotickej prace a zavedenim zakladneho nepodm. prijmu. Tym chcem povedat, ze prijmove noznicky sa budu len viacej roztvarat, co ale automaticky neznamena ze aj bezni ludia si nebudu moct udrzat velmi slusnu zivotnu uroven. Kapital a trhove mechanizmy su najsilnejsie, neda sa proti nim bojovat, iba uzatvarat dohody ktore budu obojstranne akcetpvatelne.
Ty hladas spravodlivost lavicoveho typu, lenze takyto pristup nici trhove prostredie, co tebe sa samozrejme paci. Ale bez mechanizmov slobodneho trhu sa nakoniec ti za ktorych orodujes a bojujes budu mat este horsie ako na zaciatku. V buducnosti vzrastie sila drzitelov kapitalu a ostatni ktori mozu ponuknut iba pracovnu silu budu odstrceni na druhu kolaj. Suvisi to s novou priemyselnou revoluciou tj robotizaciou, automatizaciou a raz aj nastupom AI. Riesit sa to bude zdanenim robotickej prace a zavedenim zakladneho nepodm. prijmu. Tym chcem povedat, ze prijmove noznicky sa budu len viacej roztvarat, co ale automaticky neznamena ze aj bezni ludia si nebudu moct udrzat velmi slusnu zivotnu uroven. Kapital a trhove mechanizmy su najsilnejsie, neda sa proti nim bojovat, iba uzatvarat dohody ktore budu obojstranne akcetpvatelne.
Uz len to chyba, aby sa tu zacala riesit tema kapitalizmu, ktoru ma hughito tak strasne rad 
Nie, ide o to, že žijeme v triednej spoločnosti. Vládnuca trieda je z podstaty privilegované a tieto privilégiá si chce zachovať. Tak isto, ako keď kedysi šľachta kopala za svoje záujmy a status quo, ktorý jej privilégiá udržoval. Avšak zjavila sa nová trieda, buržoázia, a násilne sa dostala k moci. V tomto procese vznikla aj ďalšia trieda - pracujúca trieda. To je dnešný stav.
S tým, čo píšeš ďalej v podstate súhlasím. Ak sa udrží súčasný stav, tak nožnice nerovnosti sa budú len a len roztvárať. Preto aj budú nutné opatrenia typu ZNP, pretože inak by to nefungovalo - revolúcia by bola nevyhnutná. Čiže snahy o zachovanie sociálneho zmieru sa budú niesť v duchu, ktorý si načrtol. Je to aj o tých dohodách/ústupkoch, ktoré bude musieť spraviť aj súčasná elita, aby zachovala svoje privilégiá.
S tým, čo píšeš ďalej v podstate súhlasím. Ak sa udrží súčasný stav, tak nožnice nerovnosti sa budú len a len roztvárať. Preto aj budú nutné opatrenia typu ZNP, pretože inak by to nefungovalo - revolúcia by bola nevyhnutná. Čiže snahy o zachovanie sociálneho zmieru sa budú niesť v duchu, ktorý si načrtol. Je to aj o tých dohodách/ústupkoch, ktoré bude musieť spraviť aj súčasná elita, aby zachovala svoje privilégiá.
hughito
si si isty ze bol prechod moci od slachty k burzoazii /trieda obchodnikov a priemyselnikov/ nasilny? Vo vecsine krajin to bol velmi pomaly, postupny a prirodzeny proces. Najprv si zacali priamo ci nepriamo kupovat od slachty a krala tituly, pripadne spol. status ziskali manzelstvom. A neskor uz slachta realnu moc defacto stratila a len dozivala v tieni tych co drzali kapital. Vo vseobecnosti v tom nevidim ziaden radikalny proces zmeny ani nic podobne.
si si isty ze bol prechod moci od slachty k burzoazii /trieda obchodnikov a priemyselnikov/ nasilny? Vo vecsine krajin to bol velmi pomaly, postupny a prirodzeny proces. Najprv si zacali priamo ci nepriamo kupovat od slachty a krala tituly, pripadne spol. status ziskali manzelstvom. A neskor uz slachta realnu moc defacto stratila a len dozivala v tieni tych co drzali kapital. Vo vseobecnosti v tom nevidim ziaden radikalny proces zmeny ani nic podobne.
Samozrejme, nie len násilný. Proces trval dlho a ovplyvňovalo ho viacero faktorov. Aspekt násilia som zdôraznil preto, lebo sa na to dnes rado zabúda a dnešný stav sa opisuje ako čosi prirodzené, čo tu bolo od veky vekov, čo však nie je vôbec pravda. VFBR, revolúcie 1848-49 a mnohé iné - tam bolo násilia veľmi veľa. Staré feudálne poriadky sa rúcali aj násilím, o tom niet žiadnych pochýb. Každopádne, nerád by som toto rozoberal v tejto téme, keďže sme OT.
tak ako to je s tou "historickou obcou" a "kolegami historikmi"?hughito napísal:Ja podnikateľ nie som, nechcem byť a nikdy nebudem, som a budem pracujúci, a teda zase kopem za svoje záujmy.
to aj ked robis dajme tomu na SAVke tak sa skutocne povazujes za rovnaku lopatu akou je Lojzo Prikopnik?
\\lebo podla mna je vysmech z ludi pracujucich v lese, na poli alebo za pasmi tovarni, ked sa niekto, kto "len sedi na zadku" ako Blaha ci ini kabinatni komunisti nazyvaju "pracujucou triedou". to je skoro spravanie "socialnych netvorov"
dalsi balik navrhov od SaSky: https://www.webnoviny.sk/video-sas-je-p ... ihly-stat/
bol by som rad, keby aj ine strany nieco pripravovali, predovsetkym PS, OLaNO a KDH, kedze su to prirodzeni partneri
bol by som rad, keby aj ine strany nieco pripravovali, predovsetkym PS, OLaNO a KDH, kedze su to prirodzeni partneri
Riško sa už úplne utŕha. Minule tu ktosi plakal, že HS CITUJÚ/PREBERAJÚ veci od Chmelára či Blahu, teraz už neviem od koho presne. No Sulík im poskytol priamy rozhovor, veď čo, treba zaloviť aj v neonacistických a ultrapravicových radoch.
https://www.hlavnespravy.sk/sulik-tu-te ... me/1365728
https://www.hlavnespravy.sk/sulik-tu-te ... me/1365728
takze nejde o obsah, ale o to, na akom platku sa "rozhovor" nachadza?
nezda sa mi, ze by sa jeho odpovede v danom clanku akokolvek lisili od jeho postojov
Btw, neviem ci máš problém s chápaním písaného textu, ale ten rozhovor naozaj neponúka Sulika ako alternativu, keďže podsúvajú, že môže otočiť, pripadne, že by sa zachoval nevhodne len preto, aby netrhal partu
nezda sa mi, ze by sa jeho odpovede v danom clanku akokolvek lisili od jeho postojov
Btw, neviem ci máš problém s chápaním písaného textu, ale ten rozhovor naozaj neponúka Sulika ako alternativu, keďže podsúvajú, že môže otočiť, pripadne, že by sa zachoval nevhodne len preto, aby netrhal partu