Alternatívy:
1. Rozmýšlal som nad tým, že si kúpim 2izbový byt iba pre seba, s tým, že si budem brať malú hypotéku na 15 rokov, ktorú by som nemal mať problém utiahnuť aj sám.
2. Druhou možnosťou je kúpiť si menší 3izbový byt, kde by som si musel ale vziať väčšiu hypotéku a rozložiť ju na 25 rokov. Zvládol by som ju ťahať sám, ale v pláne mám tú 1 voľnú izbu prenajímať a hypotéku si pravidelne znižovať. Takže v ideálnom prípade nebudem musieť žiť po 50ke so spolubývajúcim.
Moje podmienky:
+ balkón/terasa/logia
- nie mrakodrap (sú predražené a čím menej susedov, tým lepšie)
- nie v poli, som ochotný ísť aj ďalej (aj na koniec rače, dúbravky), ak ten projekt bude rozumne dopravne riešený (električka).
+ ide o menší byt, čiže je treba, aby dispozícia bola perfektná (v prípade 3izbáku, aby izba na prenájom nebola o veľkosti šatníku)
+ kvalitnejšie prevedenie stavby (priečky z tehly)
- parkovanie nepotrebujem
- som ochotný bývať aj na 1-2. poschodí
- som ochotný mať byt do rušnej ulice
Realistický maximálny budget cca. 180.000. Pred kolaudáciou som ochotný zaplatiť max. 1/3 z ceny nehnuteľnosti.
Čo by ste si vybrali vy a prečo? Alebo prečo nie? Ide mi aj o "damage control" - vyhnúť sa rôznym pochybným developerom alebo vyslovene (z nejakého dôvodu) hlúpim projektom, ktoré majú zásadný nedostatok.
Príklady bytov, ktoré sa mi papierovo páčili, než som sa dozvedel že...
A. Developer má stavebné povolenie na 9. poschodovú budovu a plánuje načierno postaviť ďalších 9 poschodí. V Bernolákove mu už rok stojí úplne nová bytovka, presne z toho istého dôvodu (postavil poschodia navyše a tiež zastaval obecný pozemok). Starosta ich poslal do riti a oni sa mu vysmiali, že si to aj tak zlegalizujú. http://www.treenium.sk/ponuka-bytov/detail/2-3#
B. Automatické parkovisko je super, ale čo ak sa to pokazí a nebudú mesačné náklady na bývanie obrovské vzhľadom na tieto technické hračky? No najmä sa mi nepozdáva riešenie medzibytových priečok (železná platňa na ktorej bude izolácia a sádrokartón???). https://proxentaresidence.sk/byt/1007344