Nádejný developerský projekt v Bratislave?

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Nádejný developerský projekt v Bratislave?

Príspevok od používateľa ephramko »

Ak sa všetko podarí a vyjde tak, ako má, tak to vyzerá tak, že tento rok budem kupovať byt v Bratislave. Mal by som záujem o niečo úplne nové, čo je vo výstavbe alebo sa jedná o novostavbu starú do 5 rokov. O projekty, ktoré rastú v poli za Bratislavou nemám záujem. Pozeral som si už aj ja nejaké projekty a niektoré sa mi páčili, no vždy keď si prechádzam diskusie, tak to ľudia strašne ofrflali (väčšinou to boli opodstatnené argumenty), ale to je aj tým, že väčšina z nich nemá záujem niečo kúpiť a rozmýšľajú len v teoretickej ideálnej rovine, čo by si kúpili, keby nemuseli myslieť na peniaze. Keď má človek nastavené nejaké požiadavky a určitý budget, tak je jasné, že bude treba spraviť aj nejaké kompromisy. Nie všetci môžeme bývať vo vlastnom dome so záhradou v starom meste pri električkovej trati, ale zároveň nie tak blízko, aby bol počuť hluk...chápete. Všetko má svoje výhody a mám pocit, že niektorí ľudia hľadajú niečo, čo ani neexistuje.

Alternatívy:
1. Rozmýšlal som nad tým, že si kúpim 2izbový byt iba pre seba, s tým, že si budem brať malú hypotéku na 15 rokov, ktorú by som nemal mať problém utiahnuť aj sám.
2. Druhou možnosťou je kúpiť si menší 3izbový byt, kde by som si musel ale vziať väčšiu hypotéku a rozložiť ju na 25 rokov. Zvládol by som ju ťahať sám, ale v pláne mám tú 1 voľnú izbu prenajímať a hypotéku si pravidelne znižovať. Takže v ideálnom prípade nebudem musieť žiť po 50ke so spolubývajúcim. :lol:

Moje podmienky:
+ balkón/terasa/logia
- nie mrakodrap (sú predražené a čím menej susedov, tým lepšie)
- nie v poli, som ochotný ísť aj ďalej (aj na koniec rače, dúbravky), ak ten projekt bude rozumne dopravne riešený (električka).
+ ide o menší byt, čiže je treba, aby dispozícia bola perfektná (v prípade 3izbáku, aby izba na prenájom nebola o veľkosti šatníku)
+ kvalitnejšie prevedenie stavby (priečky z tehly)
- parkovanie nepotrebujem
- som ochotný bývať aj na 1-2. poschodí
- som ochotný mať byt do rušnej ulice

Realistický maximálny budget cca. 180.000. Pred kolaudáciou som ochotný zaplatiť max. 1/3 z ceny nehnuteľnosti.

Čo by ste si vybrali vy a prečo? Alebo prečo nie? Ide mi aj o "damage control" - vyhnúť sa rôznym pochybným developerom alebo vyslovene (z nejakého dôvodu) hlúpim projektom, ktoré majú zásadný nedostatok.

Príklady bytov, ktoré sa mi papierovo páčili, než som sa dozvedel že...
A. Developer má stavebné povolenie na 9. poschodovú budovu a plánuje načierno postaviť ďalších 9 poschodí. V Bernolákove mu už rok stojí úplne nová bytovka, presne z toho istého dôvodu (postavil poschodia navyše a tiež zastaval obecný pozemok). Starosta ich poslal do riti a oni sa mu vysmiali, že si to aj tak zlegalizujú. http://www.treenium.sk/ponuka-bytov/detail/2-3#
B. Automatické parkovisko je super, ale čo ak sa to pokazí a nebudú mesačné náklady na bývanie obrovské vzhľadom na tieto technické hračky? No najmä sa mi nepozdáva riešenie medzibytových priečok (železná platňa na ktorej bude izolácia a sádrokartón???). https://proxentaresidence.sk/byt/1007344
gogo956
Redeemer
Redeemer

Re: Nádejný developerský projekt v Bratislave?

Príspevok od používateľa gogo956 »

To musis vediet ty ci chces 2izbak ci 3izbak. A ohladom developerskych projektov- pokial nebudu stat tak nikto ti nic zarucit nevie. Ale za 180tis si vies dat postavit za Ba slusny mensi dom, ale zase sme u toho ze ty musis vediet co chces.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Mna by zaujimalo, ze kto tych 9 poschodi naviac skolauduje?! Stavebny urad nieco tsketo podpise, mimo stavebneho povolenia, mozno mimo uzemneho planu?
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Tak to vyzera, ze aj ja budem tento rok kupovat byt a rozhodujem sa medzi tym, ze by som:
[*]Kupil jednoizbak v Panorama city cca 140-160K
[*]Kupil dva jednoizbaky/garsonky z toho jeden/jednu do prenajmu max. 180K s fixaciou 3 roky, takze by skoncila v obdobi, kedy by uz mala byt hotova vacsina developerskych projektov na nivach.
[*]Kupil jeden dvojizbak niekde v ruzinove
[*]Nasporil do dvojizboveho v panorame cca 230K
[*]Vykaslal sa na to a kupil nejaky dom mimo bratislavy s bazenom :D

Ono je hlavne, ze co planujes a co potrebujes. Ja momentalne byvam sam v garsonke asi tak 5 minut peso do prace a pocitujem, ze asi nic vacsie momentalne nepotrebujem. Kedze rodinu neplanujem asi tak najblizsich 15rokov, byvanie s polovickou je v nedohladne tak 5 rokov. V tom lepsom pripade o rok, dva odidem z Bratislavy kvoli praci. Ono treba si hlavne povedat, ze ci vlastne potrebujes ten dvojizbak, ano je to lepsie mat rozdeleny byt, ale na druhej strane je to aj drahsie, zial mensi byt a garsonka je na investiciu lepsia. Ten peniaz ktory budes davat navyse do vacsieho bytu, ktory vlastne ani nepotrebujes, by si mohol lepsie zhodnotiti v nejakych fondoch/akciach :)

Inak co sa tyka developerskych projektov, tak ja som dost velky fanusik prave Slnecnic, kedze som urcite obodobie byval na konci petrzalky a ta lokalita je super a cena je uplne prijatelna :)
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Na novostavby musis mat proste stastie. Kamos so snubenicou sa minuly rok nastahovali do jednej novostavby so 14 mesacnym oneskorenim od povodneho planu.
To je sice pekne ze do rusnej ulice ti to nevadi ale Racko je navacsia, najhlucnejsia krizovatka na SVK :D
yoggy napísal:...by si mohol lepsie zhodnotiti v nejakych fondoch/akciach
Alebo upgradnut rig, ze ano :D

Slnicnice su sice pekne ale uz teraz chyba dalsi most cez Dunaj. Ked to tam bude zaludnene tak dovi, dopo. Matika nepusti.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Som zo Senca a tú alternatívu, že by som zostal tu "na vidieku" som už vylúčil. Medzi BA a SC rastie kopa domových štvrtí len tak v poli a úprimne to neodporúčam nikomu. Keď sa chcete s niekým stretnúť, nakúpiť, niečo vybaviť, deti škola, deti krúžky...proste čokolvek...tak na všetko potrebujete auto. Nehovoriac o každodennej doprave do/z BA v špičke. Pokiaľ nemáte väčšinu pracovnej doby homeoffice, tak si veľmi rýchlo uvedomíte, akú hlúposť ste urobili, že ste išli niekde do pola za BA.
Ak chcete mať pokoj a kľud, tak si kúpte niečo priamo v Senci. Jednak tu máte kompletnú občiansku vybavenosť. Všade dôjdete pešo alebo na bicykli. A ak potrebujete, tak je tu vždy tá istota, že keď nastúpite na vlak v Senci, tak ste za 25 minút v Bratislave (pokiaľ niekto nespácha samovraždu).

A áno, medzi 2-3 izbákom sa rozhodnem už sám, ale skôr mi išlo o to, aby ste mi poradili nejaký zaujímavý developerský projekt, ktorý by nemusel dopadnúť katastrofou.

Za komunistov bola aspoň nejaká vízia toho, kde a ako sa budú mestské štvrte rozvíjať. Keď sa stavala Petržalka, tak boli projekty na mosty, cesty, obchody, nemocnice, domovy dochodcov, školy, oddychové zóny a podobne. Teraz? Každý jeden väčší developer stavia svoju vlastnú štvrť (slnečnice, bory, nový ružinov, krasňany). Nikoho nezaujíma občianska vybavenosť a infraštruktúra. V tomto magistrát strašne zlyháva. Jediné o čom som bol ochotný rozmýšľať, boli tie Bory, kvôli cene a kvôli tomu, že by som mohol byť za 2 minúty pešo v tom nákupnom centre, kde si vybavím všetko, snáď okrem lekára. Ale už je vypredané... Majú byť ale Bory2. No tam by som musel už vidieť aj nejaké riešenie dopravy.

heker napísal:Mna by zaujimalo, ze kto tych 9 poschodi naviac skolauduje?!
Zatial ten mafiánsky developer má problém si dať skolaudovať bytovku v Bernolákove, kde mal stavebné povolenie na 3 poschodovú budovu a postavil 5 poschodí aj na obecnom pozemku. :lol: Takže dosť pochybujem, že im niekto povolí 20 poschodovú budovu v časti Ružinova, kde zástavba končí okolo 10 poschodia. Ale na Slovensku nikdy nevieš... Na Šancovej vedľa budovy YMCA, ktorá je národná kultúrna pamiatka bol dlhé roky taký betónový nechutný skelet, ktorý mali zrovnať so zemou. A teraz tam veselo rastie mrakodrap...
https://www.bratislavskenoviny.sk/vysta ... ny-komplex

yoggy napísal:Kupil jednoizbak v Panorama city cca 140-160K
Prečo preboha, prečo? V Panorame skoro nikto nebýva. Veľa ľudí si tam kúpilo byt na hypotéku ako investíciu, s tým, že to predajú za viac alebo to prenajmú. Čoskoro si uvedomili, že v BA nie je veľa ľudí, ktorí by vedeli platiť 900 za mesiac ako nájomné za garzonku. Tak sa tých bytov snažia zbaviť a podľa mojich informácii nevedia za to dostať ani toľko, čo za to zaplatili. A ceny tých bytov pôjdu ešte nižšie, lebo hneď cez ulicu už rastú ďalšie mrakodrapy. V takýchto budovách sa platí prirážka za poschodie a výhľad, keď budeš mať výhľad do mrakodrapu hneď cez ulicu, tak cena ide dole...

Tak ďalší projekt je von z hry. Na Nivách bude strašiť duch. :smt059
https://aktualne.centrum.sk/slovensko/r ... aign=hp990
gogo956
Redeemer
Redeemer

V Ba je totiz taka mania ze kazdy kto moze si kupi dalsi byt na hypo na prenajom. Ale je otazne ci bude komu tie byty prenajimat v buducnosti a za aku cenu.
yoggy

ephramko napísal:A ak potrebujete, tak je tu vždy tá istota, že keď nastúpite na vlak v Senci, tak ste za 25 minút v Bratislave (pokiaľ niekto nespácha samovraždu).
:lol: :lol: :lol:
Prečo preboha, prečo? V Panorame skoro nikto nebýva. Veľa ľudí si tam kúpilo byt na hypotéku ako investíciu, s tým, že to predajú za viac alebo to prenajmú. Čoskoro si uvedomili, že v BA nie je veľa ľudí, ktorí by vedeli platiť 900 za mesiac ako nájomné za garzonku. Tak sa tých bytov snažia zbaviť a podľa mojich informácii nevedia za to dostať ani toľko, čo za to zaplatili. A ceny tých bytov pôjdu ešte nižšie, lebo hneď cez ulicu už rastú ďalšie mrakodrapy. V takýchto budovách sa platí prirážka za poschodie a výhľad, keď budeš mať výhľad do mrakodrapu hneď cez ulicu, tak cena ide dole...
cim lacnejsie to bude, pre mna lepsie :D tusim, ze som tam videl aj jednoizbak za 120K, nad tym by som uz aj uvazoval... ked si vezmem, ze ten byt v ktorom byvam sa predal za 90K na ostredkoch, tak to dakeujem pekne, vlastne to nie je byt, ale "kuca" :D

Inak zaujimave by mohli byt aj Galvaniho dvory alebo nido alebo pockaj na lido :D
icefiresr
Addict
Addict

Príspevok od používateľa icefiresr »

Treenium nebrat, vsak v zmluve nemaju ani ziadne penale z omeskania a na tej stavbe nikto ani nepracuje... To zavana spolu s tymi poschodiami navyse na pekny pruser. Je to tam vymrete momentalne. V BA neodporucam momentalne nic, vacsina projektov je fasa neseriozna, ja sam napriklad pozeram stare byty v centre BA, s novostavbou by som momentalne nic neriskoval. Ak mas otazky o konkretnych projektoch, tak sa pytaj, presiel som viac-menej vsetko toho, co je na trhu.
heker
Redeemer
Redeemer

Co tak Oppidum?
icefiresr
Addict
Addict

Na Oppidum som relativne nic zle necital a ani nepocul v ramci developera. Osobne som ale ten projekt obisiel, je z velkej vacsiny na krizovatke (4-6 pruhov) a i ked to tam nie je enormne frekventovane, byty nemaju ani 3 skla. Vyhlad z druhej strany je hned na bytovku alebo vymennik tepla. Jedine pozitivum je Billa, posta a obcianska vybavenost a nizke naklady vzhladom na novu stavbu, ale osobne v tej lokalite nechcem vobec byvat, je tam kopec asocialov a Pentagon je 5 min chodze odtial. Zaroven tam citis Slovnaft, kedze je to kusok vzdusnou ciarou a taktiez pocut sem tam letisko (i ked to mne osobne neprekaza, ako ten Slovnaft). Parkovanie je tam zatial celkom OK aj bez parkovacieho miesta, i ked sa treba prejst asi 300 metrov. Za tu cenu bytov radsej lepsiu lokalitu ako novy byt. Taktiez dopravna dostupnost smerom do mesta (Slovnaft, ako aj smer Ruzinov, pripadne Avion) je neskutocne zla.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Na developerov stojacich za treenium je už podané trestné oznámenie kvôli ich projektu v Bernolákove, kde im už viac než rok stojí úplne nová dokončená bytovka, ktorú sa nepodarilo skolaudovať (nedodržané stavebné povolenie a zastavali aj obecný pozemok) a ľudia chcú späť svoje zálohy za byty.

V inom ich projekte v Bernolákove, kde postavili v podstate 3 poschodové bytovky a predávali ich ako "domy", lenže na každom poschodí je 1 byt...tak tam si jeden z konatelov spolocnosti spomenul po viac ako 2 rokoch, ze na majitelov neprepísal parkovaciu plochu, ktorú majú hneď doslova pod oknami svojich "domov" a dal tam postaviť stĺpiky, s tým, že bol strašný dobrák a nechal tam tých ľudí parkovať 2 roky zadarmo a teraz od nich chce 5000 euro za 1 státie. Ide o "domy" v poli na kraji Bernolákova a za malý kúsok betónu v poli býta takú sumu, ako za parkovacie státie niekde v širšom centre v BA.

Zaráža ma totálna bezzubosť stavebného zákona tejto republiky, kde si hocijaký treťotriedny mafián môže robiť doslova, čo sa mu zachce, s tým, že mu všetko prejde. Keď im starosta Bernolákova povedal, že majú stavebné povolenie na 2 podlažnú budovu a oni postavili 4 podlažnú bytovku, ešte na obecnom pozemku, tak sa mu doslova vysmiali do xichtu s tym, že oni si to zlegalizujú aj keď s tým on nesúhlasí.
Čierne stavby by mali byť nekompromisne zrovnané so zemou bez prieťahov, prípadne už hotové čierne stavby by som vyvlastnil v prospech štátu alebo obce, s tým, že by sa z toho stali objekty vo verejnom záujme - napr. domovy sociálnych služieb a podobne. A na podvodníkov proste kriminál, plus zrušiť akékoľvek darovacie zmluvy počas trvania SROčky, čiže by bolo možné siahnuť aj na majetok, ktorý sa podvodníci pokúsili ukryť u svojich rodinných príslušníkov.
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

Ja ked som pred cca dvoma rokmi rozmyslal o byte a novostavbe, tak najlacnejsie v ramci BA boli vtedy Slnecnice. A tipol by som, ze aj teraz su. Viacero mojich znamych si tam kupovali byty. Podla mna celkom fajn lokalita, otazne bude ked sa to dokonci, ze kolko ludi tam bude byvat a co to spravi s dopravou.
icefiresr
Addict
Addict

Slnecnice su mensie zlo. Je to sice dost od ruky, ale tak aspon kvalita prevedia je fajn. Kamaratovi na komplet re-kachlickovali kupelnu, ked bol problem s vodou a presakovanim, takze aspon reklamacie riesia.

Co je ale problem v ich pripade, su moresy, ktore tiez maju. T.j. planovanu zelen nahradili viacerymi cinziakami (a iba potichu to odstranili z vizualizacii), tiez maju v zone Mesto iba dvojskla (aj pri 4 prudovke) a problemom je tiez osvetlenie prilis blizko pri viacerych bytoch (kde pekne svieti do bytov). Taktiez ziadne penale z omeskania nedavaju do zmluv. Teraz mali problem s jednou budovou, kde im rok chybalo kolaudacne (proste pruser). Tiez pri 2-3 izbakoch nechcu predavat 2 parkovacie miesta, ale iba jedno. Toboz nie vonkajsie, tie maju vsetky dohodnute k 4 izbakom pomaly.

Ako celok to zatial vyzera viac fajn vo Viladomoch, tam je to ale este viac od ruky a je tam cisticka (sam som ju citil uz viac krat, ked som tam bol).
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

Tie zmeny vo vizualizacii, to je asi bezna prax. Ja som tam davnejsie videl aj nejake umele jazierko? :D to som hned pozeral ako ze jasne, jasne...urcite bude :D
Tie dvojskla na cestu? Co ja viem, podla mna tie stare panelaky oproti cez cestu asi nemaju lepsie tiez, nemyslim ze to vadi.

A parkovacie miesta nechcu predavat? To neviem teda...ale napriklad kamos si minuly rok v pohode kupil ku trojizbaku dve. Jedno vonku a jedno vnutri.
Dalsi kamos si kupil dvojizbak, musel si k tomu zobrat parkovacie miesto, vonkajsie, ale je mu nanic, lebo nema auto a bude ho asi predavat. Podla mna tam bude (ak uz teda nie je) aj takyto vnutorny trh s parkovnymi miestami :)
icefiresr
Addict
Addict

Ja som tam bol osobne 2 tyzdne dozadu, toto je informacia priamo od nich, chcel som tam kupit 3 izbovy byt. Apropo okna - pracovnik mi hovoril, ze tam davaju nejaky polsky profil. Ver tomu, ze mas obrovsky rozdiel vo zvukovej pohode pri kvalitnych 3 sklach a lacnych polskych 2 sklach. Inak vo Viladomoch je standardom 3 sklo.
yoggy

Slnecnice su odruky? Ved za max 10minut som busom pod mostom SNP, co je uplne uplne centrum. Napriklad od takej perly ruzinova som za 12minut na rajskej, co je ale druha strana mesta a este niekde do "blata" za priorom, co je uplne ina strana centra, ktoru potrebujem.
gogo956
Redeemer
Redeemer

na vizualicie sa neoplati vobec spoliehat to je iba na prvotne nalákanie, nakoniec to vzdy vsetko zastavaju. Ak su blizko poulicne lampy tak na to je liek menom vonkajsie rolety, tie vytvoria dokonalu tmu aj o 12na obed. A ci 2skla alebo 3skla? Vyznam to ma iba vtedy, ak ma byt rekuperaciu vzduchu resp inak vyriesenu vymenu vzduchu, inac je to v podstate jedno, pretoze musis mat otvorene okno vecsinu roka, takze efekt 3skiel je k nicomu. Ist do developerskeho projektu je vzdy risk a nie maly, ale zase na druhej strane sa da na tom slusne usetrit.
heker
Redeemer
Redeemer

Dvoj a trojsklo sa riesi kvoli zime - kvoli kureniu a nakladom s tym suvisiacim. A tiez kvoli hluku.
gogo956
Redeemer
Redeemer

3sklo neznamena ze ma automaticky lepsie tepelnoizolacne vlastnosti ako 2sklo- zavisi od konkretneh typu. Zarucene lepsue bude mat zvukoizolacne vlastnosti, ale pokial nema rekupku tak je to nanic./musis nejako vetrat a mikrovetranie samo o sebe nestaci/. Tiez zvazit velkost bytu resp mnozstvo okien, pri malom byte je uspora pri kvalitnejsich oknach tak mala ze je otazka ci ist do drahsich a kvalitnejsich okien.
Napísať odpoveď