Kapitalizmus
Re: Kapitalizmus
Keby Hugo vedel, ze vdaka Amazonu je zamestnana vacsina vychodoeuropskej diaspory v UK... alebo by pocuval tohtotyzdnoveho Havrana o tom, ze Amazon a ine korporacie futruju vyskum vesmiru...
Áno áno, všetko v poriadku, Jozef má trošku viac, lebo sa snažil a tí ostatní nech sú radi a držia hubu, veď im dáva prácu. Hlavne byť úplne nekritický a prikyvovať súčasnému stavu, veď najlepší z možných. Zväzáci z minulého režimu len blednú závisťou nad takouto zapálenosťou.wladas napísal:Najviac profituje ale kapitalista a to je zle, zleeee !!
za 9,5 roka na fore si vhodnejsi nevymyslel, najvyssi cas ^^
Mnohí miestni pravičiari odmietajú triedny pohľad na spoločnosť, vehementne zastávajú neoliberálne poriadky a súčasný systém, ktorý podľa nich nie je nespravodlivý. Ako potom vnímate tento graf, ktorý vychádza zo sociologického triedneho rozdelenia. Dovolím si tvrdiť, že zástupca 5% tu nie je nikto, niektorí len mokro snívajú, ale inak spadajú do klasickej strednej triedy. A práve ten neoliberalizmus robí aj to, že zatiaľ čo úzka elita bohatne, tak stredná trieda mizne (prepadáva sa do nižšej triedy, teda do chudoby).
ano stredna trieda sa zmensuje, to sme uz hovorili, to je jednoznacny fakt a to je skutocne problem aj do buducnosti. Priciny su rozne a hlavnym je postup automatizacie a robotizacie ktory vytlaca postupne ludsku pracu z trhu /alebo aspon znizuje jej hodnotu/. Nakoniec ludia nebudu k nicomu-ale to si este pockame. Aj ked vyznavam povedzme to tak skor pravicove hodnoty, myslim si, ze napr na Svk su slabo zdanovane nehnutelnosti /a nie som jediny kto ma tento nazor/. Vela ludi ma napr viacero bytov na prenajom a pritom hradia iba nizku dan z nehnutelnosti-na Zapade je naopak dan z nehnutelnosti ovela vyssia cim sa zamedzuje neprimeranemu hromadeniu nehnutelnosti v jednych rukach. A potom, naozaj velke korporacie by tiez mali platit vyssie dane, lebo maju velku konkurencnu vyhodu oproti malym a strednym podnikom.
a problem strednej triedy, aj ked sudruzenko ten pojem neuznava, lebo podla neho je len vykoristujuca trieda a robotnicka trieda (bez ohladu na to, ci je "robotnik" neurochirurg, robiaci jeden zakrok za tyzden, ITak, sediaci cely den na stolicke, alebo priekopnik kopajuci kanaly), sa vyriesi sa tak, ze nevzdelanym, neschopnym a lenivym zdvihneme platy o 25% lebo si pokricia. good idea Slovakia
Tejto logike moc nerozumiem a zastava ju vela ludi, lebo je jeden sikovnejsi a bohatsi tak tym padom by mal platit vyssie dane ako priemerny clovek?gogo956 napísal:A potom, naozaj velke korporacie by tiez mali platit vyssie dane, lebo maju velku konkurencnu vyhodu oproti malym a strednym podnikom.
-
Andi_Cibula
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Od určitej hranice už na šikovnosti prestáva záležať.
velmi bohati jednotlivci to nikdy nezarobili sami, ale prostrednictvom svojich spolocnosti
-
Solo_Kamen
King
Jasné, to by bolo tak krásne, keby sme tu všetci len nájomníci, platiaci trápnych 400€ mesačne za to, že máme kde zložiť hlavu. Predstava, že štát by mal daňami trestať občana za to, že niečo vlastní je zvrátená a nechutnágogo956 napísal: Aj ked vyznavam povedzme to tak skor pravicove hodnoty, myslim si, ze napr na Svk su slabo zdanovane nehnutelnosti /a nie som jediny kto ma tento nazor/. Vela ludi ma napr viacero bytov na prenajom a pritom hradia iba nizku dan z nehnutelnosti-na Zapade je naopak dan z nehnutelnosti ovela vyssia
O tom sme sa bavili už veľakrát - áno, sú aj ľudia šikovnejší a usilovnejší, ale nikto nefunguje vo vákuu. Niekto ho vychoval, niekde chodil do školy, niekto ho tam učil, s niekým sa socializoval, niekto ho ovplyvňoval, niekto ho podporil atď. A potom prídeme až do toho bodu, že kapitalizmus funguje na vytváraní nadhodnoty a ďalšej akumulácii kapitálu. Nadhodnotu vytvárajú pracujúci. Čiže nech sa na to pozrieme ako chceme, neexistuje spravodlivý dôvod na také rozdiely, aké dnes vo svete vidíme.TK1991 napísal:
Tejto logike moc nerozumiem a zastava ju vela ludi, lebo je jeden sikovnejsi a bohatsi tak tym padom by mal platit vyssie dane ako priemerny clovek?
Solo_Kamen
nehnevaj sa, ale to ze dan z nehnutelnosti je na Svk velmi podhodnotena, to je proste objektivny fakt ktory nikto z odbornikov nespochybnuje.
Skus si zistit kolko sa plati v Rakusku,Nemecku ci Svajci. /ano beriem do uvahy aj inu vysku prijmov ale aj tak/. U nas je tan dan iba čistá symbolika a jednoznacne to suvisi s tym ze u nas cez 90percent ludi byva vo vlastnom takze nikto z populistickych politikov nema odvahu to navysit, ale zdrave to z ekonomickeho hladiska nie je.
TK1991
kolosy ktore maju rocne zisky celkove v miliardach dolarov/€ su korporaty ktore neprospievaju ekonomickehmu prostrediu, pretoze dusia malych a stradnych podnikatelov. Som vsetkymi piatimi za podporu podnikania, ale od urciteho bodu je vhodne cinnost gigantov vyraznejsie zdanovat ako je tomu dnes-- tym sa podpori celkove podniaktelske prostredie./tieto velke firmy castokrat oficko sidlia v danovych rajch a platie este nizsie percento dane ako bezny podniaktelia ktory si presun exotickych destinacii nemozu dovolit/
nehnevaj sa, ale to ze dan z nehnutelnosti je na Svk velmi podhodnotena, to je proste objektivny fakt ktory nikto z odbornikov nespochybnuje.
Skus si zistit kolko sa plati v Rakusku,Nemecku ci Svajci. /ano beriem do uvahy aj inu vysku prijmov ale aj tak/. U nas je tan dan iba čistá symbolika a jednoznacne to suvisi s tym ze u nas cez 90percent ludi byva vo vlastnom takze nikto z populistickych politikov nema odvahu to navysit, ale zdrave to z ekonomickeho hladiska nie je.
TK1991
kolosy ktore maju rocne zisky celkove v miliardach dolarov/€ su korporaty ktore neprospievaju ekonomickehmu prostrediu, pretoze dusia malych a stradnych podnikatelov. Som vsetkymi piatimi za podporu podnikania, ale od urciteho bodu je vhodne cinnost gigantov vyraznejsie zdanovat ako je tomu dnes-- tym sa podpori celkove podniaktelske prostredie./tieto velke firmy castokrat oficko sidlia v danovych rajch a platie este nizsie percento dane ako bezny podniaktelia ktory si presun exotickych destinacii nemozu dovolit/
prečo?gogo956 napísal:zdrave to z ekonomickeho hladiska nie je.
toto je tvrdenie, ktoreho casti sa navzajom neguju.hughito napísal:..., s niekým sa socializoval, niekto ho ovplyvňoval, niekto ho podporil atď. Čiže nech sa na to pozrieme ako chceme, neexistuje spravodlivý dôvod na také rozdiely, aké dnes vo svete vidíme.
niekto si vybral, ze sa bude socialzovat a da sa ovplynovat niekym bez ambicii, snahy, intelektu ci vzdelania a este ho v tom aj podporil. teraz by ale chcel byt na tom rovnako, ako niekto, kto sa socialzoval, dal sa ovplyvnovat a bol podporeny niekym s ambiciami, snahou, intelektom a vzdelanim.
a este trapnejsie to vyznieva od "socialneho netvora", pre ktoreho je praca (a priprava na nu) vo vyskumnom ustave ci za pocitacom to iste ako praca v bani, na poli, alebo pri vyrobnom pase.
-
Solo_Kamen
King
To koľko platia inde je irelevantné. V JAR zase vraždia farmárov ale to neznamená, že by sme mali vytiahnuť pištole a ísť vraždiť farmárov. Dane máme vysoké viac než dosť, dalšie nepotrebujeme. Práve naopak, potrebujeme povyhadzovať značnú časť darmožráčov v štátnej správe.gogo956 napísal:Solo_Kamen
nebolo to na mna ale nedalo mi. Velkým korporáciam vyhovuje, keď si ústredný výbor strany navymýšľa dalších 5 regulácií, ktoré zničia menšie firmy a prežijú ich iba velké korporácie, ktoré majú na právnikov. Nedávno z EU prišla nová smernica, kvôli ktorej zahučí pár menších firiem zaoberajúcich sa finančným poradenstvom... a OVB si zatlieskalo pretože prídu o konkurenciugogo956 napísal: TK1991
kolosy ktore maju rocne zisky celkove v miliardach dolarov/€ su korporaty ktore neprospievaju ekonomickehmu prostrediu, pretoze dusia malych a stradnych podnikatelov.
Solo_Kamen
beardie
ked nebudu politici kupeni tak sa budu dat nastavit zakony tak aby korporaty efektivne zdanovali a zaroven nedusili mensich podnikatelov. Dan z nehnutelnosti si stanovuje mestska cast, takze napr v BaI je najvyssia a vsade inde nizsia, v hornom dolnom na Vychode kde vrany zatacaju v podstate zadarmo.
Lenze aj tak su tieto dane vo velkych mestach nizke, co ma za nasledok ze sa napr zdedene nehnutelnosti drzia a prenajimaju, co udrzuje ceny nehnutelnosti prilis vysoke napr pre mlade rodiny a pod. Ja osobne poznam ludi co maju napr jeden byt zdedeny a dalsi na hypo, vsetky na cierno na prenajom /z toho si platia hypo v dalsom byte/dome v ktorom byvaju/ lenze to srobuje ceny bytov hore.. Tak sa trh realit prehrieva a vedie prilisnemu zadlzovaniu mladych ludi s nevysokym prijmom.
beardie
ked nebudu politici kupeni tak sa budu dat nastavit zakony tak aby korporaty efektivne zdanovali a zaroven nedusili mensich podnikatelov. Dan z nehnutelnosti si stanovuje mestska cast, takze napr v BaI je najvyssia a vsade inde nizsia, v hornom dolnom na Vychode kde vrany zatacaju v podstate zadarmo.
Lenze aj tak su tieto dane vo velkych mestach nizke, co ma za nasledok ze sa napr zdedene nehnutelnosti drzia a prenajimaju, co udrzuje ceny nehnutelnosti prilis vysoke napr pre mlade rodiny a pod. Ja osobne poznam ludi co maju napr jeden byt zdedeny a dalsi na hypo, vsetky na cierno na prenajom /z toho si platia hypo v dalsom byte/dome v ktorom byvaju/ lenze to srobuje ceny bytov hore.. Tak sa trh realit prehrieva a vedie prilisnemu zadlzovaniu mladych ludi s nevysokym prijmom.
-
Andi_Cibula
Addict
Najprv si spomenul vlastníctvo množstva nehnuteľnosti, slúžiace na ryžovanie príjimov z prenájmov. Akože niekto vlastní napr. 10 bytov iba za účelom prenájmu. Bavíme sa o tomto ?gogo956 napísal:nehnevaj sa, ale to ze dan z nehnutelnosti je na Svk velmi podhodnotena, to je proste objektivny fakt ktory nikto z odbornikov nespochybnuje.
Tento jav nastal vo veľkých mestách. V ich centrách starousadlíci nebývajú, nemovitosti sú vlastnené iba za účelom prenájmov. V ČR je to Praha, Brno, Hradec Králové. Aj keď starousadlík vlastní nehnuteľnosť v centre, bol by hlupák, keby ju neprenajal zahraničnej klientele a sám nešiel bývať do lacnejšieho prenájmu (autentické poznatky od kamoša).
//Dedukujem, že som uhádol, akurát si napísal skorej než ja.
ja som hovoril o tom ked uz niekto vlastni tri byty, nikde som nepisal o 10tych bytoch-takych ludi urcite vela nebude. Jednoducho skutocnost ze dan z nehnutelnosti je smiesne nizka sposobuje ze ludia hlavne zdedene byty neposielaju na realitny trh ale drzia na prenajom. Uznavam akekokolvek podnikanie kde sa tvori nejaka pridana hodnota, ale toto pod to nespada a nie je dovod to podporovat.
-
Andi_Cibula
Addict
Rozveď tú predstavu o zdaňovaní detailnejšie.
Tiež sa mi nepáči, že kúpiť si byt niekde v Brne je pre mňa nedostupné a dostupnosť sa sústavne vzďaluje.
Zároveň sa mi ale nepáči idea, že by som si kúpil rozľahlý pozemok kdesi v prdeli na východe Slovenska s trávnikom pre potechu oka i duše a potom ho musel výrazne zdaňovať.
Tiež sa mi nepáči, že kúpiť si byt niekde v Brne je pre mňa nedostupné a dostupnosť sa sústavne vzďaluje.
Zároveň sa mi ale nepáči idea, že by som si kúpil rozľahlý pozemok kdesi v prdeli na východe Slovenska s trávnikom pre potechu oka i duše a potom ho musel výrazne zdaňovať.
Vyssie by sa zdanovali iba nehnutelnosti v ramci velkych miest /prvy adept Ba/ ktore maju aj vysoku priemernu mzdu, urcite by sa to netykalo malych miest ci dedin, pretoze tie uz teraz bojuju s vysokym odlivom mladych ludi a priemerna mzdova hladina je tam nizka. Vysledkom by bol znizeny tlak na rast nehnutelnosti a zaroven by sa oplatila viacej stavat najomne byty./vsetko myslene vo velkych mestach/