Pneumatiky & Disky
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Re: Pneumatiky & Disky
Minimalne. Pred zimou sa aj tak vsetci snazia naskladnit nove pneu. To iste letne po zime. Ked som bral zimne, tak DOT bolo take, ze ta guma bola stara 3 ci 4 tyzdne. Cize ledva zisla z linky, prisla niekde do skladu e-shopu a uz bola u mna doma. To iste letna guma Nokia zLine, to bola tiez podobna situacia, tam tusim mala guma asi pol roka. Vzhladom na to, ze sa hovori, ze zmes na pneu ma optimalnu zivotnost okolo 5 rokov, tak som neriesil, ze ci ta pneu ma 1 mesiac alebo 6 mesiacov, nakolko viem, ze mi vydrzi tak 3 sezony.
-
Michaelo105
Light Professional
Aké letné pneumatiky by ste mi odporučili v rozmere 185/65 r15? Pozerám testy, ale adac viem nájsť posledný z roku 2016. Za ten čas mohlo prísť na trh niečo lepšie. Jazdím väčšinou po meste. Nejakých 10 eur navyše za pneu nie je problém dať, ak bude cítiť rozdiel....
Zatiaľ ma najviac zaujali Vredestein Sportrac 5
Zatiaľ ma najviac zaujali Vredestein Sportrac 5
Vsak si pozri testy R16 napriklad, tam dake rozdiely priepastne nebudu.
tak dnes som zistil dalsiu vec
Ako je to s rychlostnym indexom pneu? Musim mat presne taky ako je v technickom alebo je to iba minimalna hodnota?
Ako je to s rychlostnym indexom pneu? Musim mat presne taky ako je v technickom alebo je to iba minimalna hodnota?
Môžeš mať pneumatiky s vyšším rýchlostným indexom. Ak dávaš pneumatiky s nižším rýchlostným indexom, musíš mať niekde (asi na skle) nálepku s upozornením na ten index. Niekde v zákone je o tom presný popis.
Letne gumy: rychlostny index musi byt vzdy vyssi ako Vmax auta
Zimne gumy: rychlostny index moze byt o JEDEN stupen nizsi ako Vmax, ale musis mat informaciu o maximalnej rychlosti v zornom poli (nalepka, upozornenie v PP)
A ano, vyssi index nicomu nevadi, tiez mam letne gumy s indexom Y a Vmax nemam ani zdaleka 300km/h
Zimne gumy: rychlostny index moze byt o JEDEN stupen nizsi ako Vmax, ale musis mat informaciu o maximalnej rychlosti v zornom poli (nalepka, upozornenie v PP)
A ano, vyssi index nicomu nevadi, tiez mam letne gumy s indexom Y a Vmax nemam ani zdaleka 300km/h
Co taky S65 AMG s maximalkou 318 km/h, tam aky index kupit? Nie ze by som take auto mal, len ma zaujima o jeden stupen vyssi index.
Isto ma vmax 318? Nema to byt obmedzene na cestnu premavku?
Tie co kupis mozno na Slovensku, tak mozu mat obmedzovac na 250 kmh. Ale mozes mat aj dovozene s vypnutym obmedzovacom.
ZR by mali byť nad 240km/h... čiže ich môžeš nasadiť aj na auto s maximálkou nad 300..
Ja neviem ci to ma obmedzovac alebo nie. Lenze brm, to co pises odporuje melonovi, nie?
A ako to odporuje?
Ak je Vmax napriklad 310, tak aky index na zaklade ,,Letne gumy: rychlostny index musi byt vzdy vyssi ako Vmax auta" tam teda pojde? To sa nebavime len o tom AMG vyssie, ale kludne daky Bentley, Lambo, R8, Ferrari, Aston, Porsche a dalsie bez el. obmedzovaca.
No ale ZR je vraj nad 240 a teda zahŕňa aj maximálky 300-400-500-600km/h..
Jaj, aha, ok.
Ked mam 16-ky elektrony, mozem na nich dat rozne rozmery pneumatik, teda napr. 195/55, 205/55 .. ? Ide len o to aby boli 16-ky alebo tam moze byt nejake obmedzenie ?
-
tacosi
Moderátor
Samozrejme ze je. Mozes dat to,co mas zapisane v tp.
No to mi je jasne, ale myslel som z pohladu toho disku .. ci je iny disk pre 205/55 R16 a pre 185/55 R16 .. alebo ci taketo neriesit ...
-
Fabo
Hardcore addict
do istej miery sa da hybat sirkou gumy podla sirky disku, napr. na 7.5 palca siroky disk (7.5J x 16) nasadis cca od 205 do 235 sirky, podla TP stale.
ale len do istej miery. ked mas prilis uzku gumu tak ti to robi "strech" do Acka, ked mas prilis siroku, tak zas bocnice vypukluju von od disku.
Dalsie co by si si mal dat pozor je, aby vyska bocnice bola cca rovnaka. Udava sa v percentach sirky behuna, cize 205/55 ma vysku 55% z 205mm = nieco cez 10cm.
Rozdiel medzi 205/55 a 185/55 je teda asi centimeter na kazdej strane, 2 centimetre celkovo... 185/55 je zhruba ekvivalent 215/45
Od priemeru kolesa samozrejme zavisi obvod, okrem ineho sa to prejavi na "konecnom prevode" a merani rychlosti a najazdu.
ale len do istej miery. ked mas prilis uzku gumu tak ti to robi "strech" do Acka, ked mas prilis siroku, tak zas bocnice vypukluju von od disku.
Dalsie co by si si mal dat pozor je, aby vyska bocnice bola cca rovnaka. Udava sa v percentach sirky behuna, cize 205/55 ma vysku 55% z 205mm = nieco cez 10cm.
Rozdiel medzi 205/55 a 185/55 je teda asi centimeter na kazdej strane, 2 centimetre celkovo... 185/55 je zhruba ekvivalent 215/45
Od priemeru kolesa samozrejme zavisi obvod, okrem ineho sa to prejavi na "konecnom prevode" a merani rychlosti a najazdu.
Chcel som vymenit doma kolesa na aute, no neviem dat dole kolesa, su jak prilepene. Skusal som do nich kopat, aj povolit trosku sroby, rozbehnut sa a zabrzdit parkrat ale nic. Su jak prikovane. Mam tam teraz plechace. Nejaky napad ako ich dat dole ?