Nezaplateny benzin na pumpe

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Nezaplateny benzin na pumpe

Príspevok od používateľa beardie »

obchodnici su zo zakona povinni prijat maximalne 5-nasobok platenej sumy, aby mali z coho vydavat
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

V Rakusku na pumpe ta poslu s 500vkou rovno do zadku.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

V rakúsku je na každom stojane nálepka, ktoré bankovky neakceptujú. Nie som si istý, či tam nie preškrtnutá už aj 200vka.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

dobre, rakuske zakony nepoznam, ale na slovensku neexistuje zakon ze nemusim akceptovat platbu bankovkou vysokej nominalnej hodnoty, beardie toto sa iba hovori medzi ludmi ale v zakone toto nikde nenajdes, kazda pokladna ma mat rano dostatocny stav na to, aby som zaplatil aj male zapalky s 500vkou, ak nema, ma mat veduci zamknuty trezor, z ktoreho mi vie dat vydavok...asi preto mal pockat hodinu na veduceho, co je tiez nonsens, prevadzkar ma zabezpecit zastupcu veduceho predajne, ktory ma mat kluce a vie zastupit veduceho, tiez ak pridete nieco reklamovat, vam predajca nemoze povedat pockajte hodinu na veduceho, je na obede, ja neviem spisovat reklamacie, je to vymysel, kazda prevadzka v SR to musi mat zabezpecene a osetrene, ked nieco take pocujete je to preto lebo sa dotycnemu nechce, netreba sa nechat odbit

tak isto ked idete platit malu blbosť kartou a pokladnik vam povie ze prijima platbu iba od sumy XY, je to blud, vymysel, ak ma terminal je povinny prijat platbu hociakej nominalnej hodnoty, to ze sa mu to financne neoplati, lebo za kazdu transakciu plati banke teba trapit nemusi, nie je to problem zakaznika

pracoval som v pokladni 4 roky a chodili mi rozne kontroly, ktore namatkovo skusali platit igelitku 200vkou, kartou a podobne, a hned rano medzi prvymi... vzdy som sa s nimi zakecal a vraveli ze pri velkych obchodoch to nie je problem, skor je to problem pri malych podnikateloch a zivnostnikoch.. :)
baldorex
Addict
Addict

Máš pravdu. Odmietnuť bez zákonného dôvodu 500vku je dokonca trestný čin. Ok.

Problém je zvyčajne u malých živnostníkov s jednou pokladňou s nízkym denným obratom, tesco by taký problém mať nemalo, ani pumpa.

Zákon je jedna vec, život nie je čiernobiely...takže v praxi sa tieto problémy dejú.
Obchodník chce predať, zákazník kúpiť.
Ak obchodník naozaj nemá vydať, platbu odmietne. Poruší zákon. Uvedomelý zákazník ho na to upozorní a môže sa začať hádka...

Už len tak v podstate mimo témy, malý živnostník, krajčír. Príde mu prvý zákazník vyzdvihnúť opravu zipsu za 20€, platí 500vkou.
Živnostník bankovku odmietne, poruší zákon. (Avšak na to treba aj žalobcu a na to sa zákazník zvyčajne vykašle).

Takže živnostník povie zákazníkovi, jasné, nie je problém platiť 500vkou. Akurát že vám nemám vydať, áno je to môj problém a idem ho riešiť. Zavriem teraz obchod a idem do banky rozmeniť vašu bankovku, prídem asi tak za 2 hodinky, zatiaľ dovi...:). Živnostník asi práve stratil zákazníka, ale dodržal zákon :)
beardie
Redeemer
Redeemer

CheZteR napísal:beardie toto sa iba hovori medzi ludmi ale v zakone toto nikde nenajdes
ano, mas pravdu
http://www.ulpianus.sk/blog/8600/
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

mne sa napríklad vo Freshmarkete (BA) veľa krát stáva že idem platiť za jedlo 3,9€ a platím gastráčom 3,8€ a niekedy, no nie vždy mám pri sebe cash a vravím že ľutujem ale musím doplatiť kartou, veľa krát sa mi stane že chlapík iba mávne rukou a povie že dobre nechaj tak, tá platba by ma stála viac ako tých 0,1€ :D čiže, hej, aj ja sa s tým stretávam, dokonca ich aj chápem, žiaľ ale to nie je moja vec

inak celkom by ma zaujímala aj problematika roztrhnutého gastrolístka, či to musia zobrať alebo nie...
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

S tymto sme bojovali tiez na ČS dost.
Na jednu stranu je pravda, ze musi mat kasa vydat aj z 500€ bankovky. Na druhu stranu, je absolutne bezna prax ze ludia si chodia rozmienat 500€ bankovky neviem preco, ale s oblubou na ČS, bezna prax ze taxikari ked nemaju vydat pristavia zakaznika na ČS a poslu ho si rozmenit (v zmysle chodte si kupit horalku s tou 500€ bankovkou musia vam vydat).
Tym padom, aby bola kasa vzdy schopna vydat by musela drzat u seba fakt vysoky obnos penazi. Nepomaha ani fakt, ze vacsina platieb na ČS je za tankovanie PHM a to sa zväcsa plati bud nejakymi zmluvnymi kartami ako CSS, Routex alebo platobnymi kartami cize realne ziadna hotovost do kasy nejde. Na druhu stranu, ludi co si chodia takto "rozmienat" na CS je pomerne dost.
Potom vznika problem, ze ČS ako bezne ciele lupicov su vystavene vacsiemu nebezpecenstvu, ak by chcel prevadzkar zabezpecit dostatocnu hotovost na vydavanie tak by doslova museli mat kasy niekolko tisic eur na vydavanie, resp. zabezpeceneho cloveka s pristupom ku trezoru 24/7, denna nocna...
Podla mna by sa jednoznacne mal zaviest zakon ze nemozes platit bankovkou o vyske xnasobku hodnoty nakupu, resp. moznost si upravit platobne pravidla vopred, napr. oznamom na stojanoch ako to byva v AT ci DE.
Inak skvely trik z praxe je zacat vydavat od 10centoviek, pri 50centoch sa vacsina zakaznikov otocila bez horalky :-)
baldorex
Addict
Addict

Pekný príklad, ako jeden hlúpy zákon dokáže proti sebe umelo postaviť dve strany a narobiť škody.

Pritom stačí byť "človek" a rozmýšľať.
Ísť do obchodu, vybrať si 800€ TV a platiť 2x500 je ok aj z pohľadu zákona aj z pohľadu vzťahu obchodu.
Kupovať krabičku zápaliek a platiť 500vkou, je ok z pohľadu zákona, no je to také malé chrapúňstvo....hlavne ak problém vznikne už v taxíku a ide sa riešiť na pumpu....
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

baldorex napísal:Kupovať krabičku zápaliek a platiť 500vkou, je ok z pohľadu zákona
Praveze nieje. Ako bolo spomenute tak povinnost prijat platbu je do 5-nasobku.

//zaujimave
beardie
Redeemer
Redeemer

wladas: viz moj link, nie je to pravda, ak sa to od vydania clanku nezmenilo, tiez som si myslel, ze ten 5-nasobok je dany zakonom
Napísať odpoveď