Dielo vytvorené mimo pracovného pomeru na pracovnom laptope

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
kravemir
Novice
Novice

Dielo vytvorené mimo pracovného pomeru na pracovnom laptope

Príspevok od používateľa kravemir »

Z tohto článku vyplýva, že zamestnávateľ nemá právo na dielo, ktoré: vytvorím mimo pracovný čas, a vytvorenie nebolo nariadené zamestnávateľom, a k vytvoreniu neboli použité pracovné nástroje.

Čo v prípade, že zamestnanec je na služobnej ceste, po večeroch sa nudí, a rád by tento voľný čas využil pre open-source dielo. A taktiež pre súkromné dielo, ktoré by mal v pláne využiť o pár rokov pre rozbeh vlastného podnikania. Počas služobnej cesty má k dispozícii iba pracovné zariadenie, a s pomocou neho vytvorí svoje dielo.

Môže zamestnávateľ si nárokovať na akékoľvek právo na takéto dielo? Prípadne, môže toto dielo označiť za nejakú škodu, a požadovať nejakú kompenzáciu?
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Právo na dielo vytvorené mimo pracovného pomeru na praco

Príspevok od používateľa beardie »

Otázka znie, či to vie zistiť
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Nema to ako zistit. Plus vsteko je na dohode. Taku vec mam v zmluve aj ja a je to na to, aby som som v pracovnom case nerobil na vlastnom biznyse. Ak mas normalneho sefa, aj keby na to pride nemas problem.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

Keď použiješ niečo, čo patrí firme na svoj vlastný projekt, tak to bude niekde tej firme chýbať. Takže ak to zistí, a zistia aj to, že si to zobral ty, tak samozrejme že to od teba budú vymáhať. Ani by ma neprekvapilo, keby ťa obvinili z krádeže.
kravemir
Novice
Novice

harrison314 napísal:Nema to ako zistit. Plus vsteko je na dohode. Taku vec mam v zmluve aj ja a je to na to, aby som som v pracovnom case nerobil na vlastnom biznyse. Ak mas normalneho sefa, aj keby na to pride nemas problem.
Neuvažujme s utajovaním informácií, a predpokladajme, že by to nejako zistil. Skôr ma zaujíma právna stránka, teda ak by sa aj normálny šéf "zbláznil".

Jedná sa hlavne o používanie (aj) pracovného laptopu, keďže na služobných cestách nemám k dispozícii súkromné zariadenia.

//autoeditácia príspevku (19 Apr 2018, 20:03)
Grim napísal:Keď použiješ niečo, čo patrí firme na svoj vlastný projekt, tak to bude niekde tej firme chýbať. Takže ak to zistí, a zistia aj to, že si to zobral ty, tak samozrejme že to od teba budú vymáhať. Ani by ma neprekvapilo, keby ťa obvinili z krádeže.
Tak, využitie laptopu počas večerov nespôsobí firme škodu, ani nič nebude chýbať. Nie je to materiál. A ani sa nástroj takým spôsobom nadmerne neopotrebuje (oproti plytvaní času na fórach a FB).
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

Aha, takže sa bavíme o niečom abstraktnom (aplikácia, časť kódu). Lebo v úvodnom príspevku to nie je špecifikované. Hovoríš všeobecne iba o diele. A dielo môže byť aj hmotné.
kravemir
Novice
Novice

Grim napísal:Aha, takže sa bavíme o niečom abstraktnom (aplikácia, časť kódu). Lebo v úvodnom príspevku to nie je špecifikované. Hovoríš všeobecne iba o diele. A dielo môže byť aj hmotné.
Áno, o diele, ktoré:
  • bolo vytvorené počas pracovných ciest, ale mimo normálnu pracovnú dobu (po večeroch),
  • bolo vytvorené ako vlastné dielo, nie na plnenie pracovných povinností,
  • bolo vytvorené s použitím pracovných nástrojov (laptop), ale neboli použité žiadne materiály zamestnávateľa.
//autoeditácia príspevku (20 Apr 2018, 9:19)
Ehm,... prehliadol som:
Na druhej strane zamestnaneckým dielom nie je dielo, ktoré zamestnanec vytvorí k inému účelu ako ku splneniu pracovných povinností, a to hoci by k jeho vytvoreniu použil napr. aj pracovné prostriedky zamestnávateľa (napr. náradie, softvér).
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Dielo vytvorené mimo pracovného pomeru na pracovnom lapt

Príspevok od používateľa harrison314 »

Dalsia otazka je ci pri tvorbe toho softveru boli pouzite SW nastroje zakupene zametnavatelom a ake maju licencie.

Realne si myslim, ze ak po sebe upraces a nenchas to v tom notebooku tak po par mesiach ti to nemaju ako dokazat, toereticky mozes tie zdroojaky mat na USB kluci.
A ak si nepouzil kod patriaci tvojmu zametnavtelovi, naozaj by som s toho nerobil ziadnu tragediu.

Takze, sice si na ten kod moze zamtnavatel robit narok, lebo si ho robil na pracovnom nastroji patriaci jemu, no nebude to mat ako dokazat.
Napísať odpoveď