ako niekomu bezpečne požičať peniaze

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
kompi
Medium Professional
Medium Professional

ako niekomu bezpečne požičať peniaze

Príspevok od používateľa kompi »

Zdravím,

Vopred poprosim moralistické reči bokom ďakujem....
Ide oto mám známeho (ktorému dôverujem preto som ochotný sa do toho pustiť no chcem to mať zabezpečené....) ktorý je normalne zamestnaný ma majetok ako dom auto záhradu a mal by záujem si požičať peniaze okolo 5k. Ako mu tie peniaze požičať aby bola čo najviac minimalizovaná šanca že sa mi nevrátia? take niečo že notárska zápisnica rieši aj to že v prípade vymáhania by mu išiel napríklad dom do dražby alebo ako si proste zabezpečiť to že kedže má majetok aby sa mi keď mu požičiam vrátili finančné prostriedky?
A ešte ma zauijíma aký urok môžem realne pýtať aby to nebolo napadnuteľne ako úžera?
zamestnaný je krátko čiže v banke mu ešte nepozicaju to len keby sa niekto pýtal..... predtým mal zivnost no uz je na tpp.
naozaj nejde mi oto niekoho oklamať okradnut no myslim ze 5k nieje málo penazi a chcem aby sa mi vratili za kazdú cennu a konstruktívnu radu dakujem :)
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: ako niekomu bezpečne požičať peniaze

Príspevok od používateľa heker »

Notarsky overena zmluva. Urok podla Obcianskeho zakonnika. Uroky stanovuje NBS a ECB, momentalne je to okolo 5 percent za rok. Urok nemoze byt vyssi ako je stanovene, islo by o uzeru. Cize z 5000 eur je to za rok 250 eur. To si alikvotne rozdel na dni, teda 0,685 eur/den.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

kamarat ktoremu doverujes preto ides spisovat notarsku zmluvu a este aj s urokom :D
akoze ja viem ze 5k je uz predsa peniaz, ale asi ked mu ides tolko pozicat tak asi sa mas dobre a ked nad tym vobec rozmyslas tak toho cloveka asi poznas, ja som pozical vela krat, sice nie 5k to je pravda, ale 2-3k som uz pozical a vzdy sme sa dohodli nad pivom a vzdy to boli osoby ktorym doverujem a vedel som presne na co budu peniaze pouzite a kedy mi kolko vrati, a nechcel som z toho ani cent, a ked som danej osobe nedoveroval tak som do toho nesiel, ale nesral som sa so zmluvami a s urokmi...na to podla mna ne su kamarati
ale kazdy z nas je iny no...
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

CheZteR, kompiho úplne chápem. Asi ešte nemáš zlú skúsenosť s požičaním peňazí, ale dnes je riziko požičať viac ako 100€ bez zmluvy aj najväčšiemu kamošovi.

Po skúsenosti u nás v širšej rodine a aj niekoľkých mojich známych, ktorí požičali peniaze dobrým kamošom, by som rozhodne niečo podobné neriskoval, ak nie si ochotný sa zmieriť s tým, že je možné, že tie peniaze už neuvidíš späť.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

mam skusenosti - ved to pisem, ak mam pochybnosti tak mu nepoziciam, ale nebudem ho vlacit po notaroch a davat si na pozicanu sumu uroky, od toho kamarati nie su
Solo_Kamen
King
King

Príspevok od používateľa Solo_Kamen »

Už som si raz musel vrátenie peňazí fyzicky vynútiť, takže sa nečudujem niekomu, kto to chce mať na zmluvu. A k tým úrokom, naposledy keď som si požičal od rodiny, tak s úrokom 0,6% ročne. Nakolko inflácia stále funguje, tak je to celkom normálna vec, aby som im vrátil aspoň takú hodnotu, akú som dostal.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Tiež na normálnom úroku nevidím nič zlé z dôvodov, ktoré spomínal Solo_Kamen, ak sa nejedná o pôžičku, kedy by mi to známy mal vrátiť do mesiaca...

Solo_Kamen, to si dostal ešte dosť dobrý úrok, keďže inflácia na Slovensku je okolo 1,5% ročne.
Thovt
Star
Star

Príspevok od používateľa Thovt »

Nikdy nebudeš mať istotu, že sa Ti peniaze vrátia.
Stačí, aby si tvoj dlžník napožičiaval viac ako je hodnota jeho majetku a nikomu nevrátil nič.
A takých podvodníkov je veľa, ktorí majú nulový majetok a stotisícové dlhy.
Tým sa nechcem dotknúť Tvojho známeho, nemusí to byť jeho prípad.

Nevýhodou všetkých tých opatrení ako notárska zápisnica a pod je, že sa potom budeš musieť obrátiť na súd a všetko to dlho trvá.
FILMANN
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa FILMANN »

Zalezi urcite na tom na ako dlho mu to poziciavas, osobne ak by som to daval niekomu na rok s tym zo do roka to ma teda splatit, tak asi bez uroku ale nech zaplati tie veci okolo ako notar napriklad, ale s dodatkom ze ak to nesplatí do roka tak mu tam zacnu nabiehat nejake uroky. Keby sme ale boli dohodnutyy ze to splati do 2 rokov tak uz urcite nejaky urok by som mu dal.
kompi
Medium Professional
Medium Professional

tak to aj mam v plane urobit je to na dobu do jedneho roka ale presne tak naklady na notara musi uhradiť on.....
mam v plane mu k tej zapisnici dat ako poistku aj blanko zmenku.
určite by som nikdy nikomu nedal sumu v hodnote niekolko tisic len tak do ruky bez papiera.
Solo_Kamen
King
King

Príspevok od používateľa Solo_Kamen »

Pilifo napísal:
Solo_Kamen, to si dostal ešte dosť dobrý úrok, keďže inflácia na Slovensku je okolo 1,5% ročne.
Asi mám šťastie na dobrých ľudí, keďže momentálne mám hypotéku od banky s úrokom 1,3% ročne :psssst:
kompi
Medium Professional
Medium Professional

ak mozem poradiť ludom ktorý maju v plane niekomu pozicať vyziadajte si od tej osoby vypis z uverového registra stoji to 4e a mozete byť nemilo prekvapený.... ten clovek je zadlzený az po usi po zaplateny uverov mu ostane necelých 300e... Stretol som sa dnes z jednym znamym ktorý ho pozná upozornil ma ze mu nemam pozicať jeho aktualna vyska dlhou je okolo 44k co uz je dosť pri prijme 950e ktovie ocom ešte nevieme.... bohuzial zas sa z dobrého znameho stal gembler....
heker
Redeemer
Redeemer

Preco chcu od teba ludia peniaze? Najskor slapka, teraz kamarat. Nebuse to tym, ze pre tvoj hendikep maju istotu, ze ich doslova nebudes moct nakopay do riti, takze ta chcu takto zneuzit a spravit z teba obet? Alebo si obklopeny ludmi, ktori maju financne problemy?
jorg22
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jorg22 »

Zbezne som si precital tvoje prispevky na fore kompi. Mam z nich velmi silny pocit ze prave ty si zadlzeny gembler s nejakym telesnym handikepom.

To je len moj dohad ale co viem na sto percent tak, ze tu na fore pises sracky. Si myslis, ze sa z toho neda spoznat co si za cloveka?

Kam tym vlastne mieris? Preco sa hras na niekoho kym niesi?

Som jediny co ma z neho taky pocit?
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

gambler to nie je, len velmi naivny clovek, na ktoreho sa lepia pijavice. dochodcovia a invalidi su pre spekulantov velmi vdacne obete
kompi
Medium Professional
Medium Professional

telesny postih diagnoza DMO......
gembler niesom mal som nijake dlhy ktoré suviseli z lahkovaznosťou no vsetky vyrovnané nešiel by som niekomu pozicať kebyze mam dlhy :)
jorg22
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jorg22 »

Ak je to pravda tak potom mas dost svojich problemov a nemal by si riesit problemy druhych.
Ak mas pocit, ze ty si ten co by mal pomahat svojmu okoliu tak si zvaz ci to nieje len preto, ze sa bojis, ze bez toho by stratili o teba zaujem.

Ak mam nahodov pravdu tak niesom jediny kto to vyciti. A bohuzial niektory nemaju dostatok ludskosti a dokazu to zneuzit. Napr. ako tento tvoj znamy.

//hacker: ano na to som povodne narazal, ale ak hovori, ze uz nema dlhy tak potom nema ani dovod si poziciavat. Aj ked tie temy, ktore tu su nasvedcuju o niecom inom tak fakt netusim kde je pravda.
heker
Redeemer
Redeemer

Jorg22 narazal skor na to, ze ci prave ty nie si ten, ktory si chce od niekoho pozicat?! Ze to podla neho vyzera tak, ze tu pises na fore v opacnom garde.
kompi
Medium Professional
Medium Professional

Nie :)
Markuzz1
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Markuzz1 »

CheZteR napísal:mam skusenosti - ved to pisem, ak mam pochybnosti tak mu nepoziciam, ale nebudem ho vlacit po notaroch a davat si na pozicanu sumu uroky, od toho kamarati nie su
Také bych vám doporučil
Napísať odpoveď