Ahojte. Mam staru GTX980 g1gaming od GB (po zaruke, ma cez 3r.). Jej akt. stav je asi taky ze 3 roky len piekla.
V poslednej dobe mam pocit ze akosi nestaci chladenie, karta rube cez 80°C, neboostuje, reve jak sialena (g1gaming nema zrovna top chladic to beriem ale nebyvala taka hlucna).
Moj mindset je asi taky ze but to skusim este z tejto stariny co-to vyzmykat, prvoplan bol vodnik ale vzhladom na vek karty a nasledna nekompatibilita komponent chladenia je to dost vela vyhodenych prachov tak som uvazoval nad nejakou light alternativou a dosiel som ku tomuto napadu - kartu rozhobrat na prvocisla riadne vycistit a na chip natriet "tekuty kov".
Snazil som sa dojst na to, ci moze mat galium nejaky vyrazny problem s pouzitymi materialmi a zda sa ze nie resp. ak aj ano tak az po dlhodobom pouziti (2+r co uz pri tejto gpu moc nehrozi).
Tiez planujem nalakovat pcb okolo chipu pre pripadne "leaky" ale budem sa snazit to naniest co najlepsie aj ked s tymto matrosom som este tu cest nemal takze rady tipy a triky su vitane.
Liquid metal na GPU chip - rady, nazory?
-
CrazyJerry
Light Star
Re: Liquid metal na GPU chip - rady, nazory?
A keby si ju len rozobral, poriadne vycistil rebra chladica a kupil kvalitnejsiu pastu?? Ci to uz si skusal? Ked by si siel do toho liquidu, tak tusim s hlinikom sa moc nema rad, ked tak zisti ci ta dosadacia plocha chladica je med, alebo hlinik.
Fungovat to moze, podla tohto videa to dokaze znizit teplotu o 3-15 stupnov. 15 je pri vykonnych chladicoch, nie pri Founders edition kartach:
Ak sa ti s tym chce babrat, tak do toho chod. Ja by som volil bezpecnejsiu cestu - vycistit chladic a dat novu kvalitnu pastu.
Pokial ide o aplikaciu, tak prebehni rozne tech kanaly na yourube, maju kopu videi s rozumnymi tipmi.
Ak sa ti s tym chce babrat, tak do toho chod. Ja by som volil bezpecnejsiu cestu - vycistit chladic a dat novu kvalitnu pastu.
Pokial ide o aplikaciu, tak prebehni rozne tech kanaly na yourube, maju kopu videi s rozumnymi tipmi.
No ved prave aj to je trosku dilemma ale beriem to tak ze toto je uz asi posledna cesta tej grafiky tak ked uz tak uz + skusenost naviac no a chladic ma copper base takze by to malo byt +/- okej.CrazyJerry napísal:A keby si ju len rozobral, poriadne vycistil rebra chladica a kupil kvalitnejsiu pastu?? Ci to uz si skusal? Ked by si siel do toho liquidu, tak tusim s hlinikom sa moc nema rad, ked tak zisti ci ta dosadacia plocha chladica je med, alebo hlinik.
@Gothar jj praveze tech channels su moje vecerne spravy, takze tie su vlastne aj zdroj mojej inspiracie pre tuto aplikaciu. A babrat no prave uz ked sa s tym budem babrat tak som chcel z toho vytazit co najlepsi efekt.
ja som si na notas daval liquid metal(procak a gpu).. Oproti povodnemu to pomohlo riadne... ale je to strasne strasne narocne.. ako seriozne.. musis odhadnut dokonalne vrstvu LM, musi to byt dobre pritlacene, okolo sa ti NESMIE dostat, inak ti to ponici spoje, atd.. Ja som to robil na 4 krat.. a to som sa snazil... nakoniec som sa na to vysral a dal som tam Thermal Grizzly Kryonaut a teploty su rovnake ako pri LM.. cize, oproti povodnemu dost lepsie, oproti LM rozdiel takmer ziadny..
Hmmm no to som zvedavy, na videach to prave vyzera celkom simple teda az na to zradne inicialne mnozstvo nanesenia vs. roztrety LM ale aj to som zachytil u vela typkov ze sa im to na prvy krat moc nezadarilo tak sa skusim z toho poucit.
Vcera som bol taky 50:50 ale vecer uz som objednal https://www.alza.sk/coollaboratory-liqu ... 21.htm?o=1 , tak uvidime. Prinajhorsom to budem robit na 2x.
GPU v prilohe, planujem celu pcb okolo chipu pekne nalakovat a budem sa snazit dat len tolko LM, aby tam nebol nejaky extra leak.
Rovno si zbehnem nejake GPU benchmarky, zalogujem teploty a boost clocky a porovnam to potom, ak sa podari, ze ci to malo vobec zmysel.
//autoeditácia príspevku (14 Máj 2018, 12:30)
Okej cez vikend som to tam napatlal no a... vysledok teda nic moc.
Kazdopadne, nic extra som od toho ani neckal.
Skusenost ale zaujimava, je fakt zaujimave ako sa extremne male mnozstvo niecoho dokaze natriet jak zrkadlo
Vcera som bol taky 50:50 ale vecer uz som objednal https://www.alza.sk/coollaboratory-liqu ... 21.htm?o=1 , tak uvidime. Prinajhorsom to budem robit na 2x.
GPU v prilohe, planujem celu pcb okolo chipu pekne nalakovat a budem sa snazit dat len tolko LM, aby tam nebol nejaky extra leak.
Rovno si zbehnem nejake GPU benchmarky, zalogujem teploty a boost clocky a porovnam to potom, ak sa podari, ze ci to malo vobec zmysel.
//autoeditácia príspevku (14 Máj 2018, 12:30)
Okej cez vikend som to tam napatlal no a... vysledok teda nic moc.
Kazdopadne, nic extra som od toho ani neckal.
Skusenost ale zaujimava, je fakt zaujimave ako sa extremne male mnozstvo niecoho dokaze natriet jak zrkadlo
ono to je jednoduche.. je to tekuty kov... resp. kov, ktory sa tavi pri izbovej teplote.. kov ako kov.. ten lepsie vedie teplo, ako pasta.. Ale vravim, ja som to natieral niekolko krat a aj ked to vzdy vyzeralo rovnako, tak som mal rozdiely v teplote 20-40 stupnov.. Preto som sa rozhodol pre najlepsiu teplovodivu pastu a teploty boli ako pri najlepsie aplikovanom tekutom kove.. ale tiez ma to trochu stve, pozeral som video, typek mal rovnaky model notasu vsetko, natrel to tam, a mal o 20 stupnov nizsie teploty nez ja pri najlepsom natreti..chce to asi vela vela praxe..
No typek z chanelu Optimum Tech od ktoreho som dostal tohoto chrobaka dosiahol nejakych -5% teploty aj fanspeedu pri rovnakom profile.
U mna to bolo skôr -3% ak vôbec. Ale nie som si vobec isty ci som to aplikoval v spravnom mnozstve, vsade sa hovori ze staci malicko, tak som to zobral doslovne a teraz mam pocit ze som dal fakt malicko. Na heatsink povedzme ako-tak ale na chip som dal tak malo, ze presvitaju tie gravirovane napisy na chipe, plocha vsak rovnomerne cela pokryta.
U mna to bolo skôr -3% ak vôbec. Ale nie som si vobec isty ci som to aplikoval v spravnom mnozstve, vsade sa hovori ze staci malicko, tak som to zobral doslovne a teraz mam pocit ze som dal fakt malicko. Na heatsink povedzme ako-tak ale na chip som dal tak malo, ze presvitaju tie gravirovane napisy na chipe, plocha vsak rovnomerne cela pokryta.