dpf a adblue
dpf a adblue
Vie mi prosim niekto vysvetlit ako sa vypaluje DPF filter v aute s normou EURO6 s adblue? Ja som bol doteraz v tom, ze pri tomto aute nedochadza k vypalovaniu dpf tak ako pri starych naftakoch-zvysenim spotreby a vyssimi otackami. Bol som v tom, ze sa priebezne strieka adblue a tym sa vypaluje dpf filter. Len jeden chalanisko mi tvrdi, ze DPF nema nic s ADblue a aj pri adblue sa znizi vykon, zvysi spotreba aj otacky. Ja som to ale nikdy este nepostrehol. Google mi v tom moc nepomohol a pri adblue pise len o oxyde dusika.
dakujem
dakujem
Re: dpf a adblue
DPF a močovina majú trochu odlišnú funkciu - zatiaľ čo DPF zachytáva oxidy uhlíka, močovina má za úlohu premieňať jedovaté oxidy dusíka na vodu a dusík samotný.
Myslím však, že na regeneráciu DPF nemá močovina žiadny veľký vplyv a rozhodne sa nevyčistí len napustením močoviny do neho. Regenerácia stále prebieha zvýšením otáčok a tým aj teploty vo výfukovom potrubí, čím sa následne sadze "vypália".
Myslím však, že na regeneráciu DPF nemá močovina žiadny veľký vplyv a rozhodne sa nevyčistí len napustením močoviny do neho. Regenerácia stále prebieha zvýšením otáčok a tým aj teploty vo výfukovom potrubí, čím sa následne sadze "vypália".
-
daniel.daniel
Medium Star
chalanisko ma v podstate pravdu.. DPF zachytava sadze a hlavne velmi jemne pevne cistocky..ktore nedokaze clovek odfiltrovat, ked sa DPF zaplni (cca700km) zvysi sa teplota a tieto sadze sa vypalia, to su tie zvysene otacky a spotreba. AdBlue je mocovina ktora sa vstrekuje za DPFkom. Je to nezavisly system od DPF a sluzi hlavne na rozlozenie NOX kvoli emisiam. Spotreba je cca 1,5L na 1000km cize vstrekuje sa do vyfukoveho systemu neustale
Dobre, mam auto s euro6 a adblue uz dlhsiu dobu a nikdy som si nevsimol vypalovanie DPF, ziadna kontrolka, ziadne vyssie otacky, hucanie, vyssia spotreba. Za to v rodine mame dalsi naftak a tam je to hned vidiet-citit na aute ked sa vypaluje DPF filter.
na modernych autach s motorom s vykonovou rezervou (ziadne 1.2 tdi) to nemas sancu spozorovat, tie zvysene otacky sa zvysia naozaj nepatrne, ziadne zvysenie z 2300 zrazu na 2900 otacok to nebude, ani hluk ani dym, nic, maximalne trosku auto mozno zlenivie pocitovo, vtedy si mozno vsimnes pohladom otacky, ale to musis autom jazdit casto aby si si to vsimol a hlavne tie iste naucene trasy aby si vedel kedy a ako sa auto sprava a ma spravat
to mas ako s klimou, su motory pri ktorych hned citis ze je zopnuty kompresor a su motory pri ktorych to nemas sancu ani len postrehnut, netreba to absolutne riesit, len dolievaj adblue a jazdi aj dlhsie trasy, nemas sancu sa o dpf nijak externe postarat, je to bezudrzbovy system
to mas ako s klimou, su motory pri ktorych hned citis ze je zopnuty kompresor a su motory pri ktorych to nemas sancu ani len postrehnut, netreba to absolutne riesit, len dolievaj adblue a jazdi aj dlhsie trasy, nemas sancu sa o dpf nijak externe postarat, je to bezudrzbovy system
Na to, aby sa začala regenerácia DPF, je nutné, aby malo auto stálu rýchlosť, to znamená ideálne na diaľnici. Takisto aj technicky musí byť v poriadku, napr. ak máš čo i len jeden nefunkčný žhavič, nemusí sa regenerácia spustiť a DPF sa ti bude stále viac zapchávať, až sa ti auto hodí do núdzového režimu a DPF môžeš rovno vymeniť.
Ďakujem za odpovede, skúsim si to viac všímať a uvidím ci si niečo všimnem. Aj keď mi je divne, ze za 3roky som si nič nevšimol a to som dosť vnímavý na rôzne zvuky z motora.
Edit:
Inac to adblue je pekna blbosť. Najskôr mi na 2 ročnom aute odišiel NOx senzor a o rok vyhrievanie nádrže.
Edit:
Inac to adblue je pekna blbosť. Najskôr mi na 2 ročnom aute odišiel NOx senzor a o rok vyhrievanie nádrže.
DPF sa nevypaluje ale v motore, takze zvuky motora su mimo toho, ak nepocitame otacky. DPF sa vypaluje az dalsn smerom vyfukoveho potrbubia, niekde pri zadnom kolese auta. Ak jazdis po dialnici alebo mimo obce na tempomate, tak zvysenim teploty sa moze spustit potrebna regeneracia.
Nemas pravdu, DPF je tesne za motorom aby sa vypalovalo efektivne (tam kde maju vyfukove plyny najvyssiu teplotu - neviem si predstavit ako dosiahnut teplotu 650 stupnov tri metre za motorom). Vypalovanie DPF sa skutocne registruje tazsie, ale da sa to. Hlavne ked ides na tempomate v nizkej rychlosti (50-60km/h) tak citis jemne nepravidelny chod motora a taktiez hrubsi prejav. Taktiez ked mas zaradenu rychlost a pustis plyn, nemas nulovu spotrebu, kedze RJ vstrekuje naftu do vyfuku. A propos, "Zvysia sa otacky" WTF? Ziadne otacky sa nezvysia, jedine mozno tak na volnobehu, fakt nepoznam sposob ako zvysit otacky rovnakeho prevodoveho stupna pri rovnakej rychlosti. Tie priznaky su dost specificke, kazdy vyrobca to moze riesit trochu inak, jediny spolahlivy indikator je teplota vyfukovych plynov, ktoru zistis napr. cez diagnostiku v Torque.
Lenze DPF sa nevypaluje len motorom ale kde je normalne vstrekovac a pusta tam naftu ktora horenim zvysi teplotu. Takze moze byt DPF aj dalej od motora.
Nafta sa do vyfuku vstrekuje priamo v motore, v momente ked je vyfukovy ventil otvoreny. Tak sa dostane do vyfukoveho potrubia, kde hori a zvysuje teplotu vyfukovych plynov na pozadovanu uroven. Este som nepocul o modernom dieslovom motore, ktory by mal extra vstrekovac niekde vo vyfuku kvoli DPF.
Otáčky sa pri regenerácii DPF môžu zvýšiť - na automatemelonSVK napísal: "Zvysia sa otacky" WTF?
Nerozumiem sa v autách, ale áno mam automat a preto som písal o vyšších otáčkach, ktoré som si nevšimol.
melonSVK - Aha tak to je logicke a jednoduchsie. Robim s priemyselnymi motormi a tam je to zvlast. Je to vlastne "hlava" kde je vstrek a cela hlava je chladena vodou.
-
daniel.daniel
Medium Star
aby sme si to ujasnili, zvysene otacky su na volnobehu a mas aj zvysenu spotrebu na volnobehu..a ano ak mas automat tak pri regenaracii nepodtaca motor ale snazi sa udrziavat vysie otacky. DPF byva vzdy co najblizsie ku motoru kvoli teplote. A renault s motorom 1.5dci 2.0dci ford 2.0TDci maju piaty vstrekovac ktory vstrekuje naftu pred dpf. Ma to vyhodu ze pri regeneracii sa neriedi olej naftou.
mikioko inac ake mas auto a motor?
mikioko inac ake mas auto a motor?
tak, otacky na volnobehu neklesnu pod 1000 a vtedy sa deaktivuje aj start-stop, to je prve znamenie ze sa to deje
Mam xxxxx xxxxx 2013 2,0 tdi, 103kW. Ako mňa netrápi to DPF, len ma to prekvapilo lebo som si to vypaľovanie vážne nevšimol a po kúpe som sa na to pýtal vyslovene, že či budem musieť chodiť na diaľnicu vypalovat DPF a povedali mi, že nie, že to je už norma euro6 s adblue a tam to tak neprebieha.
Klamali 
Rocnik 2013 a norma Euro 6? Ja by som povedal, ze Euro 6 sa uplatnuje od roku 2016. Keby normu splnali aj o rok skor comu moc neverim, tak to stale nebude v aute z roku 2013. Vsak sa pozri do technickeho preukazu, tam sa uvadza norma. Skor si myslim, ze tam mas Euro 5.
Pozrel som do TP, poplietol som to, áno máš pravdu Euro5. Neviem kde som zobral tu 6ku. Pardon.