II pilier

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
p4to
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok

II pilier

Príspevok od používateľa p4to »

Caute, ako zistim ci som v DDP ?? mam 25r a pracovat som zacal pred rokom (resp. skoncil som skolu pred rokom)
Da sa to nejako zistit?? Myslim nejako inak ako cakat na nejaky papier co chodi raz do roka??

Vdaka
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Re: II pilier

Príspevok od používateľa Soviet »

Hlasil si sa don? :) Alebo si nebol v ziadnej institucii? Ak si nikde nebol, tak ho nemas, nakolko sa odovzdava papier zamestnavatelovi ked nieco take otvaras :)
twardykamen
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa twardykamen »

II. pilier je bud statny alebo s sukromnej poistovni takze ak si sa nikde nenahlasil tak si v statnom II.pilieri.odporucam co najskor zmenit.Robi sa to jednoducho.navstivis jednu z poistovni. vynosy si mozes pozriet napr. tu https://druhypilier.sme.sk/
p4to
Expert
Expert

Super dva prispevky, dve uplne rozne odpovede.
twardykamen
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa twardykamen »

soviet si pravdepodobne pomylil 3.pilier.tam musis odniest papier zamestnavatelovi . pri II. nie.tam to riesi poistovna.
p4to
Expert
Expert

Ked je to povinne, preco soc. poistovne nerobia na to reklamu. Napr. pri zdravotnych poistovniach je vela reklam pred obdobim na moznost zmeny zdrav. poistovne.
Zo zdrav. poistovny si musim vybrat jednu z 3. Pri soc. poistovni si musim vybrat tiez 1 zo 6??
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Ani ty nie si presny. Pretoze nie je statny druhy pilier. Je prvy pilier, ktory je povinny pre kazdeho, zastresuje ho socialna poistovna, cize stat. Druhy pilier zastresuju dochodkove spravcovske spolocnosti, su su v podstate sukromne poistovne a banky. Treti pilier zastresuju doplnkove dochodkove spolocnosti, co su tiez sukromne poistovne a banky. Prvy je povinny, druhy dobrovolny, treti dobrovolny (prispieva ti do neho zamestnavatel a ty). Do prveho a druheho si prispievas ty cez odvody.
Eddward
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Eddward »

mLUks to zhrnul velmi dobre.
p4to napísal:Caute, ako zistim ci som v DDP ?? mam 25r a pracovat som zacal pred rokom (resp. skoncil som skolu pred rokom)
Da sa to nejako zistit?? Myslim nejako inak ako cakat na nejaky papier co chodi raz do roka??

Vdaka
Jednoducho na zapojenie do II. piliera musis vyvinut aktivitu ty sam. Proces nie je automaticky. Musis si vybrat DSS atd. a to sa nestane samo od seba. Treba povedat ze II. pilier povinny nie je. Treba si to rozmysliet, pretoze vystupit sa potom neda, maximalne teda vtedy ked pride nejaky Fico a otvori II. pilier aby sa mu ludia presunuli spät do I. piliera (Socialnej poistovne), aj s peniazmi, ktore rad vyuzije na rozkradanie a vianocne dochodky.
I. statny pilier je totiz priebezny, inak povedane nikto si tam nic nespori a vsetky odvody ktore tam idu, idu na dochodky sucasnych dochodcov. Kto ostane v I. pilieri tak je odkazany na buducich pracujucich, ktory tam budu odvadzat odvody (ked tu nejaky ostanu).
V II. pilieri ma uz kazdy svoj ucet, kde mu odchadza cast odvodov.
Solo_Kamen
King
King

Príspevok od používateľa Solo_Kamen »

K tomu ešte treba dodať, že sa v podstate jedná o investovanie. DSSka bude tvoje peniaze v II. pilieri investovať, aby sa zhodnocovali. Na 95% budeš nakoniec mať viac peňazí, ako si vložil ale vždy je možnosť že nastane nejaká velmi nepríjemná kríza a výsledky nebudú veľmi pozitívne. V DSSke si môžeš zvoliť, ako veľké riziko pri investovaní si ochotný akceptovať. Väčšíe riziko = vyšší zisk... väčšinoou.
p4to
Expert
Expert

Ked clovek an nevie, ci to ma, ci nema ...
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

spytaj sa u vas vo firme na personalnom oddeleni, ti to budu vediet presne
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

Popravde ani sam netusim v akej DSS si sporim, az nedavno som to zacal riesit :D. Podstata je v tom ze 80% slovakov ma uspory v tzv. garantovanych fondoch, kde je male zhodnotenie.
Sporitel si vie sam nastavit kolko % chce mat v akciach, dlhopisoch a pod.

Riesil to niekto? Aku mate DSS vy a ako to mate nastavene?
ArAsHiD
Professional
Professional

Príspevok od používateľa ArAsHiD »

Pokiaľ máš 20+ rokov do dôchodku, tak jednoznačne indexový fond. Pri cca 5-10 rokoch do dôchodku by som následne zmenil na dlhopisový fond.

Čo sa týka správcovských spoločností, tak to je celkom jedno. Z dlhodobého hľadiska budú tie výsledné hodnoty rovnaké. Ja mám indexový fond vo VÚB Generali.
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Ja mam 100% indexovy vo VUB generali :)
ArAsHiD
Professional
Professional

Ono tie správcovské spoločnosti čo ponúkajú indexové fondy majú to portfólio na 95% rovnaké.
Jeden rok má VÚB Generali o 0,5% lepšiu výkonnosť ako konkurenti, druhý rok zase AXA, tretí NN...Z dlhodobého hľadiska to je jedno :)
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

DDP je vykázané aj na "výplatných páskach" - aspoň v solídnych firmách.
Zmysel má, ak prispieva aj zamestnávateľ.
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

Jak na to pozeram, tak teraz moze byt spravny cas z "konzervativneho" preskocit na indexovy nie?
ArAsHiD
Professional
Professional

starysomar napísal:DDP je vykázané aj na "výplatných páskach" - aspoň v solídnych firmách.
Zmysel má, ak prispieva aj zamestnávateľ.
To je 3. pilier, tam prispieva aj zamestnávateľ.
kukiak napísal:Jak na to pozeram, tak teraz moze byt spravny cas z "konzervativneho" preskocit na indexovy nie?
To rozhodne.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

kukiak napísal:Jak na to pozeram, tak teraz moze byt spravny cas z "konzervativneho" preskocit na indexovy nie?
Ja som to dal prehodit cca 24.2 :smt059
Nastastie sa to zrealizovalo asi 6.3 a nie je to taka tragedia aj ked strata pekna.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

V Axe mam 80% indexovy, 20% dlhopisovy. Keby sa dalo, dal by som vsetko na indexovy, ale neda sa. Malo by to opodstatnenie - mládí v pr...eli, do duchodu daleko.
Napísať odpoveď