GDPR - diskusne forum
GDPR - diskusne forum
Ahojte, neviete mi niekto poradit ako je to s GDPR a diskusnym forom? Citam rozdielne nazory, niekto pise, ze to treba riesit, niekto zas, ze nie. Je to potrebne nejak expilcitne riesit? Mam v podstate len emailovu adresu a IPecku, no to sa tiez moze povazovat ako osobny udaj, ale neviem no, pride mi to ako blbost cele.
Re: GDPR - diskusne forum
Po novom je mail aj IP osobnym udajom.
Ano to v podstate viem, otazka znie, ci to treba nejako riesit a ak ano ako. Zabezpecenie dat by malo byt v rezii hostingu podla mna, a v podstate si ani neviem predstavit, ako by som mohol zlepsit ochranu udajov. Myslim, ze toto forum to tiez nejak neriesi, ak som teda nic neprehliadol.
-
CrazyJerry
Light Star
Zdravim, prislo mi niekolko mailov od roznych podnikatelov / spolocnosti, ze sa zmenili GDPR a ze ich musim nanovo akceptovat. Chcem sa teda spytat:
1.) Co sa stane ak s nimi nebudem suhlasit a nekliknem na dany odkaz v maily.
2.) Co sa zmeni ak na odkaz kliknem a odsuhlasim podmienky?
Teoreticky ak to teraz neodsuhlasim, tak si budu musiet vymazat vsetky zaznamy o mne? alebo iba mail a IP?
1.) Co sa stane ak s nimi nebudem suhlasit a nekliknem na dany odkaz v maily.
2.) Co sa zmeni ak na odkaz kliknem a odsuhlasim podmienky?
Teoreticky ak to teraz neodsuhlasim, tak si budu musiet vymazat vsetky zaznamy o mne? alebo iba mail a IP?
na tvojom mieste by som si tie maily a podmienky jednoducho precital.
zo vsetkych mailov co mi prisli zopar je takych ako pises, ze mam odsuhlasit nove podmienky, ale absolutna vacsina je iba informacna, ze sa zmenili podmienky a to je vsetko, z tvojej strany nie je nutna ziadna akcia a teda sa nic nemeni pre teba.
ono ide o to vediet co je vlastne GDPR. to neni o tom ze firmy nemozu mat tvoje osobne udaje, ci ich nemozu uchovavat. je to primarne o tom ako maju firmy s takymi udajmi zachadzat. ze musia byt kryptovane a lahko odstranitelne. ze musia zakaznikovi jednoducho umoznit tie informacie odstranit.
zo vsetkych mailov co mi prisli zopar je takych ako pises, ze mam odsuhlasit nove podmienky, ale absolutna vacsina je iba informacna, ze sa zmenili podmienky a to je vsetko, z tvojej strany nie je nutna ziadna akcia a teda sa nic nemeni pre teba.
ono ide o to vediet co je vlastne GDPR. to neni o tom ze firmy nemozu mat tvoje osobne udaje, ci ich nemozu uchovavat. je to primarne o tom ako maju firmy s takymi udajmi zachadzat. ze musia byt kryptovane a lahko odstranitelne. ze musia zakaznikovi jednoducho umoznit tie informacie odstranit.
plus k tomu co aacid pise; zakaznik si moze vyziadat extrakciu dat - vsetkych ktore o nom firma ma (alternativne si moze vyziadat zmazanie vsetkych svojich udajov)
precitaj si GDPR a zistis.
precitaj si GDPR a zistis.
Podla toho co pisu na phpbb.cz, tak vlastne fora nemusia GDPR riesit.marek788 napísal:Ano to v podstate viem, otazka znie, ci to treba nejako riesit a ak ano ako. Zabezpecenie dat by malo byt v rezii hostingu podla mna, a v podstate si ani neviem predstavit, ako by som mohol zlepsit ochranu udajov. Myslim, ze toto forum to tiez nejak neriesi, ak som teda nic neprehliadol.
iba v pripade, ze vies vdaka nemu identifikovat konkretnu osobuheker napísal:Po novom je mail aj IP osobnym udajom.
takze email [email protected] pravdepodobne konkretnu osobu identifikuje ale [email protected] tazko
podobne aj s IP, zdielana IP pre pol sidliska ti toho vela nepovie, pevna ipecka pre konkretne PC uz ciastocne ano
vdaka GDPR by sa uz nikomu nemal v telefone ozvat telemarketing, ak o to vyslovne nepoziadal, pripadne je mozne firmu poziadat o zmazanie udajov a ta je povinna to spravit
toto nie je bohuzial pravda. tieto spolocnosti sa kryju tym, ze volaju na generovane cisla, netahaju ich z databazy.beardie napísal: vdaka GDPR by sa uz nikomu nemal v telefone ozvat telemarketing, ak o to vyslovne nepoziadal, pripadne je mozne firmu poziadat o zmazanie udajov a ta je povinna to spravit
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
M142: To nie je az taka pravda. Nejake bambusove ponozky a podobne, tak to mozno su nahodne generovane cisla. Ale rozne financne sluzby ako investicie ci poistenie, tam rovno vedia komu volaju a oslovia cloveka menom/firmou. Ked som patral po tom odkial su udaje, tak udajne z Finstatu. Tam som ich dal teda vymazat. Castokrat sa ale ohanaju, ze z verejne dostupnych databaz, avsak nic take neexistuje.
Mne volajú tiež a na Finstate žiadne údaje nemám.
Myslím si, že ohľadne telemarketingu sa s GDPR nič nezmení.
Prečo? Pretože aj ich doterajšie praktiky neboli úplne košér. Databázy sa kupovali, predávali, posúvali ďalej, zbierali pod nejakou firmou, ktorá zároveň zastrešovala aj druhú firmu, a podobne. Nikdy som nikomu nedal súhlas, a vždy mi volajú. Pred necelým rokom som riešil menší spotrebák vo svojej banke, a odvtedy mi chodia SMS-ky a telefonáty s ponukami na pôžičky od konkurenčných bánk - nechápem ako to je možné.
Vždy som tvrdil, že GDPR je neskutočná hovadina a to z toho dôvodu - že gro negatívnych vecí v súvislosti s osobnými údajmi z minulosti (napr. spomínaný Telemarketing,...) nebolo podľa legislatívy ani doteraz, takže nebudú ani po novej zmene legislatívy. Naopak, dotkne sa to iba firiem, samospráv, škôl, obchodov, ktoré do toho akurát budú musieť investovať.
Myslím si, že ohľadne telemarketingu sa s GDPR nič nezmení.
Prečo? Pretože aj ich doterajšie praktiky neboli úplne košér. Databázy sa kupovali, predávali, posúvali ďalej, zbierali pod nejakou firmou, ktorá zároveň zastrešovala aj druhú firmu, a podobne. Nikdy som nikomu nedal súhlas, a vždy mi volajú. Pred necelým rokom som riešil menší spotrebák vo svojej banke, a odvtedy mi chodia SMS-ky a telefonáty s ponukami na pôžičky od konkurenčných bánk - nechápem ako to je možné.
Vždy som tvrdil, že GDPR je neskutočná hovadina a to z toho dôvodu - že gro negatívnych vecí v súvislosti s osobnými údajmi z minulosti (napr. spomínaný Telemarketing,...) nebolo podľa legislatívy ani doteraz, takže nebudú ani po novej zmene legislatívy. Naopak, dotkne sa to iba firiem, samospráv, škôl, obchodov, ktoré do toho akurát budú musieť investovať.
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Netvrdim, ze na Finstate mas udaje. Proste Finstat si spojil spolocnost, vidi obrat a zisky, k tomu sa dostali k cislam mobilu firmy a tuto databazu predavaju dalej. Take bolo vysvetlenie od firmy na ktoru som na zaciatku roku 2017 podal podnet na Urad na ochranu osobnych udajov.