Nechuť do života

Diskusia o tom, čo Vás trápi v súkromí...
badwolf
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok

Nechuť do života

Príspevok od používateľa badwolf »

čaute,

už dlhšiu dobu ma trápi nechuť do všetkého a netuším čím je to spôsobené.
Som ako keby bez života, takmer nič ma nebaví, neviem sa na nič poriadne sústrediť, v hlave mi stále behajú myšlienky čo by sa mohlo/nemohlo stať, strácam záujem o spoločnosť (priatelia, rodina), nechuť na sex, zlý spánok, som precitlivený (buď cítim veľký smútok alebo hnev, často krát mi je do plaču), vôbec sa neviem uvoľniť, stále som v napätí, koníčky ma už tak nenapĺňajú, neviem sa z ničoho tešiť ako pred tým.
Úprimne neviem čo sa to so mnou deje ale postupne sa to zhoršuje.
vek 26
Máte prosím nejaké rady čo robiť? :cry:
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Nechuť do života

Príspevok od používateľa mirak2 »

to vyzera na depresiu a bolo by fajn navstivit lekara, ktory ta nasmeruje za psychologom, terapeutom alebo niecim podobnym
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

cista depresia a nemala by sa brat na lahku vahu. chod k doktorovi, najhorsie co sa moze stat je ze ti nepomoze a nic sa nezmeni.
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

Musis sa nakopnut nakolko to je vsetko len v tvojej hlave. Psycholog ta k tomu vie len usmernit. Vacsinou by som ale hladal pricinu problemu, teda odkedy tn skrat nastal a cim bol pravdepodobne sposobeny
fildinko
King
King

Príspevok od používateľa fildinko »

Možno by pomohla zmena práce. Následná zmena kolektívu.

Čo na to partnerka ?
jorg22
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jorg22 »

Hlavne sa nedaj znechutit komentarmi, ktore su ako "vsetko je to len v tvojej hlave".
Musis prist na pricinu. Ak ziadnu nenajdes tak mas problem.
To co popisujes vyzera ako cista depresia. A to nieje "depka" ako to niektory nazyvaju ale nieco co musis liecit pripadne ziskat usmernenie od lekarov.
Pri tom ti bohuzial nepomozu reci typu mysli pozitivne, zamestnaj sa niecim aby si na to nemyslel. Tieto veci ti pomozu zo zlej nalady, vyrovnat sa so stratenou laskou, s niekoho smrtou.
Ale pri depresii ta to iba zdepta, lebo zo vsetkych stran budes pocut to iste ale realne ti to nebude pomahat.

Ak ta ale niekedy chyti bezdovodny plactak uz nad nicim nerozmyslaj a bez za lekarmi. Zdravy clovek ak to nieje rozmaznana citlivka bezdovodne neplace.

Zaujimalo by ma este ako to mas s alkoholom/drogami? To su tiez veci, ktore mozu s takymito stavmi velmi uzko suvisiet a nemusis byt pritom ziadny zavislak.
badwolf
Light Expert
Light Expert

Partnerku momentálne nemám, no keď bola tak som to lepšie znášal, ale nikdy som jej o tom nepovedal
neužívam žiadne drogy ani alkohol, max raz za mesiac si dám pivo, inak nič
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Tak skus dat svoje myslienky,pocity na papier a hladaj riešenie ako to riešiť, poradit sa.
Zacni behávať,bicyklovat proste nejaký šport do toho nejaku hudbu co máš rád,meditáciu a iné uvolnovacie cvicenia.
Samozrejme aj ovocie a zeleninu jesť, horku čokoladu na ukludnenie, čím viac percentná tým lepšie.
Prípadne zmeniť prostredie, ist niekde na niekolko dnoví výlet, dovolenku.
Ak nič z toho nepomoze tak smer odborník a riešiť to s ním.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

1. Zdravy zivotny styl moze zmiernit aj serioznu depresiu
2. Ak vies po anglicky tak si skus ceknut knihu How To Be Miserable - je tam dlhy zoznam veci co ludia robia a co ich deprimuje
3. Odbornik by ti mohol pomoct dostat sa z toho - nemyslim si, ze je nas tu vela so skolenim na relevantnu terapiu (mozno ephramko)
4. Pisat (najlepsie na papier ale aj PC) pomaha, clovek pride na veci o ktorych dovtedy netusil
5. Ak ti odbornik predpise antidepresiva tak to vobec nie je hanba
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Javatar, ziadny zivotny styl ti nepomoze proti depresii. Pretoze depresia je dusevna choroba, ktoru nevyliecis paprikou, paradajkou, posilnovnou ci behanim po lese. Na to treba odbornika v obore psychiatria (nie psychologa ako napisal vyssie mirak2), ktory sa pokusi najst pricinu, predpise utlmujuce/antidepresivne lieky a moze to trvat cele roky, kym sa clovek z toho dostane. Poznam osobne troch ludi, ktori mali to nestastie a musia sa liecit. Teda jeden z nich je uz z toho zrejme von, hoci pred cca 7-8 rokov dozadu to skoncilo hospitalizaciou, nakolko tie stavy boli uz take zle. To najlepsie co moze v tomto smere clovek urobit, tak to je, ze vyhlada odbornu pomoc. Tvoje riesenie pisania na papier, citanie knihy ci zdravy zivotny styl = :nono: A to sem nepisem ako niekto co si nieco take precital na internete alebo pocul v televizii, ale preto, ze som s tymi ludmi osobne bol, videl som ti vykyvy nalady, depresivne stavy atd..., navyse so sestrickou z psychiatriea jej muzom chodim v zime lyzovat, takze sme sa aj o tom bavili, kedze islo o naseho spolocneho znameho, ktory sa liecil a stale lieci. Z toho co ona vravela, tak depresiam prepada tolko ludi, ale okolie to o nich nevie - od ludi v roznych vysokych poziciach ako je profesor na vysokej skole, sportovci, ale zial, aj mladez.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

hojko má pravdu, treba riešiť s odborníkmi.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Nevylieci ale pomoze (ci mas pocit, ze chemicku rovnahu v mozgu tvoj zivotny styl neovplyvni?). Prepisem lebo som to napisal zle.

Potom - nie je depresia ako depresia, ma tiez svoju intenzitu.

K bodom:
1. http://eprints.hud.ac.uk/id/eprint/7661/
2. How to be miserable napisal psycholog lieciaci depresie
3. To nepotrebuje obhajobu, a este utvrdzuje, ze tu na fore pomoc nenajde
4. https://web.archive.org/web/20111112123 ... 201997.pdf
5. To tiez nepotrebuje obhajobu

Este raz, ak to znelo, ze ho odhovaram od odbornej pomoci tak som sa zle vyjadril alebo si ma zle pochopil. V tomto pripade ale nemoze byt preinformovany a to co som napisal vyssie si mozes pozriet, ze mam podlozene vedecky.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

hojko, dovolím si tvrdiť, že nezdravý životný štýl môže mať dosť veľký vplyv na vývoj depresie. Ak sa nezdravo stravuješ, príp. ešte piješ a fajčíš, môžeš mať z toho zažívacie a iné problémy, ale rovnako to tvoje telo môže ovplyvniť aj v tom, že si nebude vedieť pre mozog generovať dostatočné množstvo sérotonínu alebo dopamínu, a to sa pretaví do depresie.

Samozrejme netvrdím, že len pozitívne myslenie je zaručený liek na depresiu, ale spolu s odbornou pomocou je zmena k zdravšiemu životnému štýlu určite nemalý krok k celkovému zlepšeniu stavu. Určite ale nesmie ísť o tie najťažšie prípady, kedy už postihnutý nemá akúkoľvek motiváciu ani vyjsť von, tam už asi nič iné ako hospitalizácia nepomôže.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Mozete tu linkovat nejake studie, ktore najdete na internete alebo nieco podobne. Chapem, ze niektore studie potvrdia, ze zdravy styl znizi riziko depresie. Kazdopadne nezdravy zivotny styl nie je spustacom depresie a ani pricinou. Kto sa realne stretol s takymto pripadom, tak sa pozera na veci inak. Mimochodom, ta kamaratova zena, ktora mala depresie a skoncila az hospitalizovana na psychiatrii, tak za nu mozem v klude napisat, ze zila normalny zivot, prijatelny zdravotny styl - stredna skola, vysoka skola, nepila, nefajcila, partnera mala staleho, potom ho vymenila a dala sa dokopy s kamaratom, teraz uz jej manzelom. Stabilna praca, manzelstvo klape, obcas sportovala, bola vecne usmiata, vzdy sa s nou dobre rozpravalo. Nemala problemy v praci, slusne zarabala. Nemala problemy vo vztahu, vsetko im klape. A zrazu prepadla depresiam. Spustacom mohlo byt hocico, pricina nie je znama. Co vsak mozem vylucit je, ze by zila nezdravym zivotnym stylom.
badwolf
Light Expert
Light Expert

zdravotný štýl mám celkom dobrý, snažím sa jesť zdravo, chodím 5-6x do týždňa do fitka plus na judo.
neviem aká môže byť príčina či čo bolo spúšťačom ale nebolo to nič zlomové, prichádzalo to postupne
Ide aj o tom že niekedy mám pocit ako by som nikam nepatril (mali sme raz rodinnú oslavu, celá rodina tam bola a ja som sa tam vôbec necítil, ako keby som tam ani nemal byť), tak isto keď som s priateľmi.
Tiež sa cítim tak ako keby mi nikto nerozumel, často krát vidím veci úplne inak ako ostatní a potom je ťažké si nájsť niekoho s kým sa môžem porozprávať a kto mi porozumie (myslel som že som našiel takého človeka ale priateľka to skončila a tým sa to všetko zhoršilo)
Kedysi som si písal denník, všetko čo sa stalo, všetky pocity a pod. ale nepomohlo to.
Snažím sa s tým bojovať len momentálne som v takom stave že aj keby nemusím pracovať, mám neobmedzené financie a mohol by som ísť kamkoľvek (čo v podstate môžem aj teraz) tak by sa nič nezmenilo.
Napr. dnes je piatok a vôbec sa neteším na výkend lebo viem čo ma čaká. Nič. Nemám žiadny krátkodobý ani dlhodobý plán na ktorý by som sa tešil ani žiadny neviem nájsť.
V práci mi zvýšili mzdu a ani som sa tomu nepotešil, tak isto keď vo fitku dám nejakú novú maximálku alebo sa mi v niečom zadarí vôbec to so mnou nepohne.
V práci si o mne každý myslí že som úplne sústredený, nič ma nevytočí a nerozhádže, že som najkludnejší človek akého poznajú ale vo svojej hlave mám peklo a každý deň je boj.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Tak to uz je na odbornika.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Bývaš sám ? Ak áno, nájdi si iné bývanie so spolubydlami.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Andi_Cibula, bývanie s kamošom, ktorého som poznal, bolo v pohode.

Ale mňa bývanie s cudzími ľuďmi naopak deprimovalo, preto by som to už nerád opakoval :D
badwolf
Light Expert
Light Expert

Andi_Cibula napísal:Bývaš sám ? Ak áno, nájdi si iné bývanie so spolubydlami.
s rodičmi
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Čas na zmenu, obzvlášť v súvislosti s "mali sme raz rodinnú oslavu, celá rodina tam bola a ja som sa tam vôbec necítil, ako keby som tam ani nemal byť".
Držia ťa pri dne.
Napísať odpoveď