Cavte, asi rok pouzivam hlupy iphone a mal som tendencie kupit si apple watch kvoli monitorovaniu srdcovej aktivity. Konkretne nie len to, ze si zmerias tep ked chces, ale kontinualne meranie srdcovej aktivity a pri vyraznej zmene z bezneho rytmu ta dokazu hodinky/mobil upozornit, ze nieco nie je v poriadku.. Urcite ste si vsimli vela clankov, kde apple watch zachranilo cloveka, lebo v noci mu vyskocil tep nad 200 a typek si hned volal zachranku.. Ako to je teda s android hodinkami? Je taketo nieco zabudovane v google fit? alebo su nejake konkretne aplikacie, ktore toto umoznuju? Lebo, je prakticky jedno ake mas hodinky, staci ak sa da cez appku nastavit aby ti monitorovalo tep kazdych 10 minut.. a potom to len spracovat..
Boli aj nejake clanky, kde andoid hodinky zachranili tymto sposobom cloveka?
Budem rad za kazde postrehy, za posledny rok neviem, co sa ohladom android wear deje..
hlavne nezabudaj ze tu nie sme v amerike ale na slovensku. takze ked zavolas zachranku alebo pojdes do nemocnice s tym ze hodinky ti ukazali arytmiu alebo inu anomaliu tak ta vysmeju, posadia do cakarne a potom poslu domov... a k teme nevidel som ziadny taky clanok o android hodinkach.
Popravde, ja som si nevsimol a nenarazil som na ziadny clanok na internte, ze Apple Watch niekomu zachranilo zivot. A ak ano, tak kolko bolo tych ludi, jeden, dvaja, desiati ci patdesiati??? To je uplne smiesne cislo s tym poctom miliard ludi na svete. Ked teraz pozeram, tak Apple v roku 2017 predal tychto hodiniek 18 milionov kusov. Cize aj keby islo o zachranu par zivotov, tak je to uplne zanedbatelne cislo.
Venujem sa amatersky cyklistike a obcas behu, ale vyslovene len na hobby urovni, behat chodim obcas ked sa mi nechce na bicykel, ziadne extra dlhe trate, proste tak hodinku behu. Tento rok sa mi popravde ani tu hodinu nechce behavat. Cyklistike sa venujem o nieco viac, da sa povedat, ze mam prejdenych mozno 75 percent velkych znamych kopcov, ktore sa jazdia na Tour de France a Giro d'Italia. Ked som bol maly, mal som problemy so srdcom, nabeh na selest, kardiologia, zakaz sportovat, resp. v obmedzenej miere. Vybehal som to. Sportujem od malicka. Absolvoval som zatazove testy na klinikach v Bratislave a v Ziline, v oboch pripadoch ergospirometria na bicykli. U alergologa/na plucnom poslednu jesen a teraz jar bezna spirometria. Zaroven niekedy v zime preventivnu prehliadku od obvodneho lekara, takze na internom mi spravili EKG. Dovolim si povedat, ze ak ti nieco zachrani zivot, tak je to prave EKG, ktore ti spravi odborny lekar a nie hodinky, ktore mas na ruke. Pises o merani v 10 min intervaloch, tepe 200...
Lenze to nemas vobec domyslene a zrejme nepoznas ani hodnoty, ani princip, ani zaklady z mediciny. Moj maximalny tep je 193, to je proste tep, ktory dosiahnem na 2-3 sekundy a dost, som uplne odpisany. To je tzv., ze idem na dno, potrebujem zastat, chytit sa niecoho alebo sadnut si, vtedy ma clovek tmu pred ocami, je mu na vracanie. Realne dokazem ist par sekund, resp. do nejakej pol minuty niekde na 185 tepov, ale priznaky sa blizia tomu ako je maximum. Poznam dvoch ludi, ktori su tepovo za 200, lenze su to aktivni sportovci od detstva. Mozno si tep 200 uviedol ako priklad, zial, pouzil si prilis vysoku hodnotu. Navyse ak by si tep meral/sledoval v 10 min intervaloch, tak ti je to uplne prd platne, pretoze ak by sa tvoje srdce dostalo na 200, tak to moze byt zlomok sekundy, mozno sekunda a bum, skoncil si. To, ze si to tvoj telefon s hodinkami vsimne o par minut ti nepomoze absolutne nic. Ak by ti v spanku mal takto vybehnut tep, tak pojde urcite o arytmiu srdca alebo nieco podobne, takze to rozhodne odhalia na EKG, pretoze graf nepusti, tie vykyvy tam budu viditelne. V horsom pripade ta poslu ku kardiologovi u ktoreho si sice pockas mesiac ci dva, ale budes to mat este odbornejsie. Vies co by sa stalo, ak by mi tep v spanku vybehol na maximum??? Asi to, ze by som ostal uplne mimo, mal tmu pred ocami, bol ciastocne dezorientovany a obavam sa, ze by som nevedel ani len najst telefon a privolat si pomoc, nie to este ist odomknut dvere a cakat.
Podobne funkcie maju tusim hodinky od Garminu, konkretne Garmin Fenix 5, ale su to profi hodinky pre sportovca, ktore su pre bezneho cloveka zbytocne, resp. daju sa nahradit alternativou za 200 (pretoze bezny clovek vyuzije len tie funkcie, ktore mu ponukaju hodinky za 200 eur).
Moja rada je, aby si nezil v iluzii, neriadil sa skreslenou predstavou ako ti hodinky zachranili zivot a miesto citanim clankov (a mozno aj PR clankov) radsej navstiv lekara, chod na EKG a daj si skontrolovat srdce. Neber to v zlom, ze som ta sfukol, ale nevidim realny prinos k tomu na co chces hodinky pouzit. Ak chces sportove hodinky a sledovat si tepy pocas sportu, pripadne trenovat podla tepovych pasiem, tak okej, pozri sa po sportovych hodinkach.
Čo píšeš má hlavu a pätu, ale nepochopil si že jemu ide o hodnoty tepu v kľude a ich nárast, nie športovanie pri takejto hodnote..
Článok o tom že Apple hodinky zachránili život som tiež nezaregistroval, ale:
Ak ti v kľude náhle vyskočí tep na obrazne "200", nie je to koniec v zlomku sekundy, naopak to môže byť infarkt či srdcová príhoda a tam je čas v rádoch minút či až desiatok minút.
Čiže upozornenie na takúto anomáliu môže teoreticky zachrániť život, aj pri intervale merania 5-10 minút. Duplom keď sa bude jednať o zlyhávanie srdca v noci, kedy alarm zobudí "pacienta" či blízku osobu, ktorá môže zavolať pomoc.
hojko napísal:Popravde, ja som si nevsimol a nenarazil som na ziadny clanok na internte, ze Apple Watch niekomu zachranilo zivot. A ak ano, tak kolko bolo tych ludi, jeden, dvaja, desiati ci patdesiati??? To je uplne smiesne cislo s tym poctom miliard ludi na svete. Ked teraz pozeram, tak Apple v roku 2017 predal tychto hodiniek 18 milionov kusov. Cize aj keby islo o zachranu par zivotov, tak je to uplne zanedbatelne cislo.
nejak mi nejde do hlavy toto tvoje porovnavanie... preco to porovnavas s poctom predanych kusov alebo dokonca s miliardami ludi na svete..
z tych 18 milionov kusov, kolko z tych uzivatelov ma srdcove problemy? ake percento?
a uprimne, pokial tie hodinky zachrania zivot co i len jednomu cloveku, tak je to super, nie? o jednu mrtvolu menej.
baldorex: Neviem ako prebieha infarkt a ako je na top vtedy srdcovy tep, ale co viem tak zo vseobecnosti, tak pri infarkte mas predsa bolesti v hrudnom kosi, bolest moze vystrelovat do krku, hlavy, chrbtice a lopatiek. Takze clovek sa rychlo zobudi bez toho, aby ta zobudili nejake hodinky. Ale ako pisem, neviem, ze ci vobec tep stupa a ak ano, tak ci dosahuje az nejake maximum. Skor si myslim, ze to co sa bude hlavne menit, tak to je tlak.
aacid: Pretoze ak to zachranilo zivot 1 cloveku z 18 milionov ludi co ma tie hodinky, tak je to velmi slaba statistika a je otazne, ze ci prave nieco taketo bolo strojcom uspechu. Daleko vacsie percento zachrani zivot tym, ktori idu na preventivnu prehliadku a absolvuju EKG vysetrenie.
Mám blízkeho človeka čo prekonal 3 infarkty rôznej intenzity.
Jeden slabší prebehol tak, že pri bežnej činnosti došlo mierne zle na vracanie a jemne pálilo v hrudi... To by si normálne identifikoval ako pálenie žáhy (nič čo by ťa zobudilo z tvrdého spánku), pre istotu sa zavolala sanitka. Po pol hodine ošetrovania na pohotovosti človek skolaboval a museli ho oživovať. Nechce sa mi hľadať lekárska správa, ale hodnoty tlaku boli veľmi nízke a naopak tep úmerne tomu vyskočil, aby srdce tlačilo krv naďalej... Tie hodnoty tepu boli značne vysoké, ako pri športovom výkone, nehovorím že "200".
Takže náhly nárast hodnoty tepu v kľude môže indikovať srdcovú príhodu, ktorá môže byť skôr odhalená a môže sa tak zachrániť život.
Bolesť v ruke a pálenie v hrudi, ktoré ťa položí na kolená, to je jasný prípad, ale nie vždy sú príznaky také jasné a silné.
Snazim sa najst nieco na internete o srdcovom tepe pri infarkte, ale nic sa mi nedari. Vsade pisu, ze sa zvysi tep, ale nepisu v akom pomere. Ked si vezmem, ze pocas spanku je tep nizky, teda okolo 50-60 tepov, u netrenovaneho cloveka o nieco viac, tak uz aj 100 tepov pocas spanku bude naznacovat problem.
Hojko:
K tym cislam treba byt trosku skromnejsi.. Nie kazdy, kto ma apple watch zrovna umiera, nie kazdy umiera tak, zeby to hodinky mohli zachranit a potom nie kazdy to zrovna publikuje..Cize aj 4 clanky za rok je velke cislo. Mysliet si, ze to zachranilo 10tim percentam ludi z 18 milionov zivot je asi nezmysel..
Ano, mal som presne to na mysli, ze ked mas pocas spanku tep 50 a potom ti vyskoci na 200, tak asi nebude daco v poriadku.. Preto sa take upozornenie hodi... a aj ked vieme ake je tu zdravotnictvo, ale ak mas v karte napisane problemy so srdcom, tak snad po presviedcani by sa ti mozno pokusili pomoct..
hojko napísal:aacid: Pretoze ak to zachranilo zivot 1 cloveku z 18 milionov ludi co ma tie hodinky, tak je to velmi slaba statistika a je otazne, ze ci prave nieco taketo bolo strojcom uspechu. Daleko vacsie percento zachrani zivot tym, ktori idu na preventivnu prehliadku a absolvuju EKG vysetrenie.
ale proste nemozes pisat o 18 milionoch ludoch, lebo z tych 18 milionov 15 milionov nema ziadne srdcove problemy tak samozrejme im to zivot nijak nezachrani.
proste zaujimava statistika by bola porovnavat len ludi so srdcovymi chorobami.
xH4wK: Mas pravdu, nie je tam taka funkcia. Iba pocas aktivneho merania sportovej aktivity.
cinges: Budem sa opakovat, ale v prvom rade sa hodi ist na preventivnu prehliadku a absolvovat EKG, nie kupovat si hodinky.
aacid: Ked ma niekto srdcove problemy, tak nech navstevuje kardiologa a lieci sa. Rovnako ako taketo hodinky, ktore zachranili zivot jednemu cloveku z neviem kolko, tak zivot zachrani aj to, ked tento clovek nebude mat vodicak, aby nedostal infarkt za volantom, cim moze prist o zivot podstatne viac ludi pre autonehode. Je to len statistika. Koniec koncov, kto taketo hodinky chce, tak si ich kupi, hoci ich nevyuzije. O mozno 4 roky skoncia v sufliku a je domerane.
Kto má problémy so srdcom ku lekárovi pravdepodobne chodí, možno minimálne na kontroly raz za pol roka.
Tomu sa takého hodinky môžu hodiť nie?
Prebehol som si v rýchlosti prvý link a tam bol takýto prípad:
"Lékaři z nedaleké nemocnice potvrdili, že slečna skutečně má rychlou srdeční frekvenci. „Byla jsem překvapená, že se hodinky nemýlily,“ řekla Stacey. Po několika vyšetřeních se zjistilo, že Deanna trpí chronickým onemocněním ledvin. Výsledky z vyšetření ukázaly, že její ledviny fungují pouze na 20 % a že se v budoucnu nevyhne transplantaci. To by však bez upozornění od jablečných hodinek nejspíš ještě nějaký ten pátek nezjistila."
Takže nemusí ísť vôbec len o zlyhanie srdca a akútne veci. Upozornenie na vysoký tep inicializuje návštevu lekára a môže sa urobiť kontrola....
A sme spat u preventivnej prehliadky. Nakolko na preventivnej prehliadke sa robi ako rozbor mocu, tak aj krvi. Z mocu sa da zistit problem s oblickami. A pride mi maximalne divne, ze jej oblicky fungovali na 20 percent, nakolko zmeny uz citit, ak pokles funkcie klesne o 10-20 percent - hnacky, zmena farby koze, problemy s mocenim, opuchy od zavodnenia, bolesti, unava. Ak si toto niekto nevsimne, tak potom neviem. Ci chcem alebo nie, pride mi to ako nejaky pekny PR clanok, nic ine.
preventivne prehliadky sa robia..ale nie kazdy mesiac preboha.. robia sa raz rocne.. a v priebehu toho roka co? ci choroby sa objavuju tyzden pred prehliadkov? tak isto, ked mas problemy so srdcom.. mozes brat lieky, ale choroba srdca nie je jedna, ale kvantum.. Hodinky ta mozu upozornit v danu chvilu, nie ked pojdes dajme tomu za pol roka na kontrolu.. Ci ty navstevujes lekara 2 krat do mesiaca? Pre istotu? alebo nechodis, lebo sa citis fit? ludia su rozni.. kazdy ma ine problemy, ktore sa mozu prejavovat inak.. ale mysliet si, ze hodinky su na prd, lebo mas lekarov je blbost podla mna a vobec o to nejde.. Ked mas dedicnu chorobu srdca, tak ti nepomoze ani lekar, ani svatena voda.. Ale moze ti pomoct, ked ta upozorni, ze nie co nie je v poriadku a prides do nemocnice o par hodin skorej.. ked inokedy by uz bolo neskoro..
Presne pred mesiacom mi zomrel kamos, mal 30 rokov.. nemal ziadne zdravotne problemy, chodil na preventivky do sukromnej nemocnice, lebo to platila firma.. V praci ho sklatilo zo stolicky a zomrel...uz mu nebolo pomoci.. keby napriklad hodinu predtmy zistil, ze pri sedeni na stolicke ma tep cez 190, tak by mozno zavolal zachranku a mohli mu pomoct..
Preventívne prehliadky sú dôležité, ale robené raz ročne. Nezaručia ti zdravie, takže sa kľudne mohlo stať že dievča preventívnu prehliadku absolvovalo, bolo ok, no o pol roka sa jej stav zhoršil a ladviny šli pomaly do kopru. Nereálne?
hojko, niekedy mas normalne nazory a niekedy pises blbosti... Cele, co som chcel vediet, ze ci na Androide je taka aplikacia, ktora by dokazala na nieco take upozornit, sledovat to, atd, tak ako na apple watch.. Ak nie, tak mi stacia normalne hodinky a nebudem nic kupovat.. a apple watch kupovat nebudem, kedze iphone uz nebudem pouzivat..