Kúpa bytu - teraz alebo počkať?

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
Dunlop
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Kúpa bytu - teraz alebo počkať?

Príspevok od používateľa Dunlop »

Isto viete že od júla majú byť veľké zmeny v oblasti hypoték a už nebudú tak ľahko dostupné.
Po novom si bude môcť človek požiadať maximálne o 8násobok čistého ročného príjmu.

Z toho dôvodu sú v tomto momente ceny bytov neskutočne nafúknuté. 2izbový byt v TT s balkónom - 90tisíc.
Je preto podľa vás múdrejšie počkať až ceny bytov klesnú (ak vôbec)? Nakoľko 1/4 z ceny bytu mám nasporenú, tak sa moc neobávam že by som mal problémy aj po zavedení spomínaných zmien.
Čoho sa viac bojím je však skutočnosť ako natom budú úroky ponovom.

Čo by ste spravili v mojom prípade? Kúpili byt teraz za nafúknutú cenu s istotou dobrých podmienok, alebo počkať pol roka?
wladas
Redeemer
Redeemer

Re: Kúpa bytu - teraz alebo počkať?

Príspevok od používateľa wladas »

Pochybujem ze bude nejaky vyrazny rozdiel v urokovej sadzbe. A urcite nie taky velky aby ta to vyslo drahsie nez teraz predrazeny byt.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Pol roka je prilis kratka doba aby sa to nejako vyraznejsie prejavilo na cene.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

Ceny bytov urcite klesnu, ale nie az tak rychlo a nie tolko.. Urokove sadzby stupnu, ale nie az tolko.. Cize, ked mas nasporenu istu cast penazi, tak je jedno kedy byt kupis, lebo hypo dostanes aj tak, cize skor si daj pol roka a hladaj nejaky dobry byt v dobrej lokalite.. budes mat cas na vyber..
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Tak tak, 6 mesiacov je minimalny cas po ktorom sa mozu ceny zacat hybat smerom nadol. Vzi sa do pozicie predavajucich, oni zacnu znizovat ceny az ked poklesne dopyt aspon na 2-3 mesiace.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Tiez je otazne, ze o kolko tie ceny znizia. O tisic eur, pri drahsich bytoch o dvetisic??? To moze byt dlhodobo co ceny budu klesat, takze vo finale mozes cakat aj roky.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

No a hlavne by som si na tvojom mieste skúsil ešte nájsť štatistiku vývoja cien v lokalite, kde chceš byt kupovať.

Je totiž možné, že ak nikdy nejaké veľké prepady cien nenastali, nenastanú ani teraz, možno až pri najbližšej kríze, ktorá môže nastať až o niekoľko rokov.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Dunlop napísal:Nakoľko 1/4 z ceny bytu mám nasporenú, tak sa moc neobávam že by som mal problémy aj po zavedení spomínaných zmien.
mal si kupit uz ked si mal nasetrenych 10-15 %
podla mna zbytocne cakas, platis najom (?), ceny sa vyraznejsie nezmenia

ano, zajtra moze prist kriza, ale cakat na nu mi nepride velmi zodpovedne, moze prist o 4 roky, medzitym budu ceny vyssie, ale padnu na sucasnu uroven a vobec si tym nepomozes, len budes za tie 4 roky v strate kvoli najmu, nehovoriac o inflacii a znizovani hodnoty penazi za predpokladu, ze ich nemas niekde zainvestovane
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Okrem spominanych zmien by sa mali rusit 100%-ne aj 90%-ne hypoteky a postupne aj 80%-ne, spolocne s tymi dalsimi zmenami bude menej ludi, ktori si budu moct dovolit kupit byt, takze dopyt bude klesat a ceny do konca rok a buduci by mohli klesat aj vyraznejsie. Sledujem prognozy a pred par tyzdnami prvykrat spomenuli mozny pokles cien bytov.

Trocha to sledujem a momentalne ludia saleju, kupuju akoby mal prist koniec sveta, ceny v niektorych lokalitach stupli za par mesiacov aj o 20-30%, pribudaju nove ponuky ako huby po dazdi, kazdy sa snazi predat teraz, lebo vie ze neskor to bude obtiaznejsie a ponuky miznu, su hned rezervovane ci predane. Tyka sa to starych bytov, casto su takmer tak drahe ako novostavby.

Ja by som urcite pockal, pol roka az rok a pol, minimalne ceny by nemali stupat, vzhladom na tie zmeny.

Idealny cas na kupu bol asi pred 2-3 rokmi, vediet to, investicia by sa v niektorych pripadoch zdvojnasobila.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Kde sa zdvojnasobili za 2 roky?
wladas
Redeemer
Redeemer

No ani o polovicu nesli hore, nie to este raz tolko.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Kosice, garsonky a 1-izbove. Vacsie nezdrazeli az tak vyrazne.
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

sesternica kupovala jednoizbovy byt v sirsom centre Kosic za nejakych 55 az 60 tisic, neviem presne. stazovala sa, ze ceny jednozibakov isli hore za posledne 2 roky okolo 10 tisic. povedal by som, ze jednoizbaky stali v Kosiciach okolo 30 tisic mozno v roku 2008
ked som nastupil do roboty pred 4-5 rokmi tak som sa pozeral na byty, ceny a tak a ked to porovnam s terajsim stavom, tak trebars trojizbaky stupli z cca 65-75 tisic na 90-100 tisic. urcite nie dvakrat tolko.
host5
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa host5 »

Čo sa tých sprísnených pravidiel týka, čítal som, že bude istá "úľava" pre mladých do 35 a to, že si budú môcť zobrať 9-násobok ročného príjmu.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

Zmeny su nastavene od 1.7.2018 a su nasledovne:

DTI (debt-to-income / pomer celkového dlhu k príjmom žiadateľa)
stanovenie limitu na úrovni 8 násobku ročného príjmu žiadateľa / žiadateľov
20% klientov bude môcť prekročiť túto hodnotu (postupne sa bude podieľ týchto klientov znižovať - od 1.7.2019 to bude len 5% klientov)
bude platiť iba pre nové úvery
do výpočtu DTI vstupujú všetky úvery klienta (aj kreditné karty a povolené prečerpania v plnej výške + 20% z nevyčerpaného rámca)
LTV (loan-to-value / pomer úveru k hodnote zakladanej nehnuteľnosti)
podiel klientov s LTV nad 90% bude po 1.7.2018 0%
podiel LTV nad 80% do 90% bude 1.7.2018 35% (postupne bude klesať na 20% od 1.7.2019)
Po 1.7.2018 bude povinná rezerva klienta po odrátaní životného minima 20%, doteraz to bolo 15%.

a ta ulava bude taka, ze ti stat vrati cast urokov, ked si o to velmi zlozito poziadas, co bude do nejakych 400e rocne..

A 8 nasobok pri zarobku 1000e mesacne to je 96000.. Co v Bratislave kupis akurat tak nieco vo Vlcom hrdle.. Cize, Banka ti da hypo max 90 percent z 96 tisic, a ak chces nieco drahsie, vsetko navyse musis mat a nebudes moct dofinancovat uverom, ako je to teraz..

Cize podmienky budu riadne riadne na hovno..
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

A to vsetko bude mat za dosledok zvysenie nakladov na zivot v Bratislave (kratkodobe hladisko) a znizenie cien (velmi dlhodobe hladisko)

Kedze budu hypoteky menej dostupne, budu taktiez aj prenajmy menej dostupne. Kedze nezijeme v socialnej spolocnosti, kde by boli najomne byty a pod. ceny vyletia velmi vysoko a bude to mat opacny efekt.

A kedze je momentalne velky nedostatok bytov v BA, ponuka prenajmov bude este nizsia, co znova sa odrazi na vyssich cenach.

Limit na zadlzovanie sposobi, ze ludia sa vykaslu na banky a zacnu pouzivat nebankovky (americky model)
wladas
Redeemer
Redeemer

Zabudol si zobrat do uvahy dolezity fakt ze velka cast bytov sa kupuje na kseft/investicia. Teda nie je to realna vypovedna hodnota potreby byvania.
yoggy

Ved to som do uvahy bral, cize pokial berieme, ze vacsina bytov je brana na hypo, tak bude menej bytov na prenajom. (cenovo dostupnych)
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Obavam sa, ze v tomto pripade na tom zarobia najma banky, pretoze zacnu k hypoteke ponukat predrazene spotrebne uvery. A kto na to doplati? Predsa klient. No a tym, ktorym sa hypoteku zobrat nepodari, tak moze tlacit akurat tak peniaze do najmu, cize opat na to doplati klient.
yoggy

Tak ono, je tu stale moznost dofinancovat napr. cez diners :psssst:
Napísať odpoveď