3.Ficova vláda (2016-2018)/1.Pellegríniho vláda (2018-2020)

Diskusie na politické témy...
hughito
Redeemer
Redeemer

Re: 3.Ficova vláda (2016-2018)/1.Pellegríniho vláda (2018-20

Príspevok od používateľa hughito »

Nemusíš sa strápňovať, radšej si pozri vyjadrenia Kusej k téme, vysvetlila to veľmi dobre. :wink:

https://www.ta3.com/clanok/1129582/soci ... darmo.html
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa beardie »

som rad, ze usetria predovsetkym kapitalisti s vysokym prijmom, aj oni si zasluzia istoty!
Kusa napísal:Neuvazuje sa prave o tych dosledkoch pre tu socialnu sudrznost, solidaritu a vzajomne vztahy medzi roznymi socialnymi skupinami, teda ze my vsetci sme obcania tejto krajiny, my vsetci si zasluzime urcitu podporu, aby sa nase zivoty az tak dramaticky - drasticky neodlisovali, ze urcitu skupinu budeme povazovat za nepatriacu k nam, nedodrzujucu zasadu obcianskych standardov a kultury, ktoru uznavame.
huh??!
moze mi to niekto prelozit?

od 9:50 hovori pani o spolocenskych vrstvach a o tom, aby sa deti z roznych vrstiev vdaka tejto dotacii stretavali, tvrdi, ze je to dobra investicia a o 10 sekund neskor hovori, ze obed zdarma nevytvori prilezitost, aby si deti z bohatsich a chudobnejsich rodin sadli spolu za 1 stol - zda sa mi alebo sama znegovala svoj argument behom par sekund?
+ potom, ze "v sucasnosti sa obedy podavaju v socialne homogennych triedach a nedojde k tomu hlavnemu, aby sa vytvarala spolupatricnost a priatelstvo z roznych spolocenskych vrstiev"??? ona tvrdi, ze deti, ktore maju obedy zaplatene od statu jedavaju samostatne?
som nevedel, ze na Slovensku su ziaci rozdeleni podla prijmu ich rodicov do samostatnych jedalni (ak to takto zjednodusim), mal som pocit, ze deti, ktore maju obed zaplateny, tak ho jedia spolu s ostatnymi spoluziakmi, vie to niekto potvrdit/vyvratit?

no, pod velmi dobrym vysvetlenim som si, uprimne, predstavoval nieco uplne ine
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

beardie napísal: + potom, ze "v sucasnosti sa obedy podavaju v socialne homogennych triedach a nedojde k tomu hlavnemu, aby sa vytvarala spolupatricnost a priatelstvo z roznych spolocenskych vrstiev"??? ona tvrdi, ze deti, ktore maju obedy zaplatene od statu jedavaju samostatne?
som nevedel, ze na Slovensku su ziaci rozdeleni podla prijmu ich rodicov do samostatnych jedalni (ak to takto zjednodusim), mal som pocit, ze deti, ktore maju obed zaplateny, tak ho jedia spolu s ostatnymi spoluziakmi, vie to niekto potvrdit/vyvratit?

no, pod velmi dobrym vysvetlenim som si, uprimne, predstavoval nieco uplne ine
„Niektoré školy majú v katastrofálnom stave kuchyne a jedálne. Jedlo nemôžu variť a vydávať celý deň. Keďže sú časovo a kapacitne limitované, varia radšej pre nerómske deti, no a tým rómskym dajú radšej suchý balíček, ktorí musia konzumovať v učebnej triede,” približuje expert.
zdroj: https://www.aktuality.sk/clanok/596086/ ... odbornici/

z mojej osobnej skusenosti, ked som este chodil na zs si pamatam, ze decka z osobitnej triedy boli privedene do jedalne vzdy pred oficialnym vydavanim. ale to bolo pekne davno takze neviem na kolko relevantne to moze byt.
inac tiez som cakal lepsie vysvetlenie z je strany, prakticky si sama znegovala tie pozitiva. tiez by ma zaujimalo na kolko to stretavanie roznych soc skupin funguje, ked to zlyhava napr v anglickych internatnych skolach, kde su studenti obleceni rovnako, maju rovnake pomocky a rovnake jedlo a napriek tomu sa sami dobrovolne segreguju na zaklade socialneho statusu. ale zakon sam o sebe asi zly nie je. skor mi vadi to nacasovanie. ked smer prisiel o obrovsku cast podpory, tak sa zrazu da vsetko.
hughito
Redeemer
Redeemer

Samozrejme, vždy je v tom aj kalkul, ale tak o tom je politika, však sa netvárme ako keby sme objavili koleso. Na druhú stranu, nech b už koalícia spravila čokoľvek, tak pre opozíciu to bude "kupovanie voličov." Už je to celkom nuda.
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

Mna na tomto zakone skrie skor to, ze ked mali ucitelom zvysit platy, tak sa tvarili ze 300M je neuveritelna poziadavka, ktora sa neda naplnit. Platy ucitelov uz teraz mame zdaleka najhorsie, aj v pomere s krajinami V4. Toto samozrejme dlhodobo devastuje uroven skolstva, lebo tam uz davno nepracuje na pedagogickych poziciach elita naroda, ale skor ten zvysok, co sa pretrtosil cez nejaku pedagogicku fakultu. Tie pritom dnes funguju ako zberac tych, co sa na inu skolu nedostali kazdorocne produkuju tisicky neschopnych a neuplatnitelnych pedagogov.

Na druhu stranu ked pred volbami a po prepade preferencii treba dat 150M na obedy, tak to nie je problem najst. Toto fakt problemy skolstva neriesi, je to len dalsie nesystematicke vyhadzovanie penazi na populisticke opatrenia. Skolstvo nam kolabuje a po 10 rokoch vlady Smer pride s tymto :smt017 Uz len z toho vidno ze odborne ani po tych rokoch pri moci vobec netusia, ako riesit problemy. Zostanu im nejake peniaze tak to nekoncepcne vrazia do nejakej blbosti, zatial co skutocne problemy sa len prehlbuju.

Este pre pripomenutie nezabudajme na to, ze safarenie tejto koalicie zapricinilo, ze sme prisli o 600M na vedu a vyskum z eurofondov. Tiez si tie cisla mozete dat do porovnania s platovymi poziadavkam ucitelov. Ak chcu menit skolstvo, ci dat do neho viac penazi, mohli by zacat tym, ze v tom aj tak financne podvyzivenom sektore prestanu kradnut vsekto, co nie je prisrobovane.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Náhodou, u nás fungoval ten argument Kusej o tom, že jedáleň zblíži deti z rôznych sociálnych skupín. Školská jedáleň na mojej strednej totižto varila také strašné grcky, že tam nikto na obedy nechodil a cez obed sme sa bavili/jedli v triede. :lol:
hughito
Redeemer
Redeemer

Tak v tomto sa dá súhlasiť, školstvo je dlhodobo podfinancované (aj veda). Tu ide o to, že nejaké výsledky takéhoto kroku sa neukážu hneď, ide o dlhodobý proces. Na druhú stranu SMER bude operovať s tým, že učiteľom sa platy navyšovali (aj oproti vláde pravicovej koalície).
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

Operovat s tym mozu, ale budu bohapusto klamat. Za vlady Smeru sa platy ucitelov oproti inym krajinam prepadli. Ako som spominal, dnes uz fakticky zaostavame aj za zvyskom V4 a hrame v EU svoju vlastnu ligu.
Prílohy
teachers-wages.jpg
hughito
Redeemer
Redeemer

Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Robia z ľudí debilov, najlepšie s nejakými percentami, kde máme mierne vyšší rast ako tí, kde je sú 3x vyššie platy a 2x vyššie HDP na obyvateľa, takže výrazne zaostávame. Ale máme o pár desatín % vyšší rast, dobrý vtip.

Všetko by malo rásť 2 až 3-krát vyšším tempom ako v bohatých krajinách, aby sme sa im priblížili, ináč len zaostávame.

Záverom treba už len dodať pravdu: Zaostávame stále viac a viac.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Pracovať ako učiteľ je drahé hobby. :nono:
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Rakúsku trvalo asi 30 rokov od konca 2.sv.vojny, kým si uvedomili, že jednotlivé štátne ústavy a pracoviská nebudú fungovať dobre, pokiaľ na ich čele budú riaditelia - politickí nominanti, nominovaní vždy aktuálne práve vládnucou stranou. Koľko to potrvá Slovensku? Je nutné, aby došlo k totálnemu rozkladu viacerých kľúčových pracovísk, kým sa ľudia zobudia a vytvoria tlak na skorumpovaných politikov?

Ústav detskej psychológie a patopsychológie, jediné pracovisko takéhoto druhu na Slovensku, je v rozklade vďaka nominantovi SNS, ktorý si po dosadení do funkcie začal robiť svoje kšeftíky a čakal, že psychológovia, ktorým je od prvého ročníka na VŠ vštepovaný etický kódex a dôležitosť etiky pri práci a v živote, budú držať hubu a o kšeftoch tohto kardiochirurga mlčať.
https://dennikn.sk/1148748/z-ustavu-det ... vypiskali/

Inak bol som tam asi pred 1,5 rokom na pohovore. Pýtali sa ma aj, či viem pracovať s 386kou alebo 486kou v DOSe (alebo ako sa volal ten starý počítač zo začiatku 90. rokov). :lol: Takže takéto sú v tom ústave pracovné podmienky. Keď desiatky rokov makáte za smiešne peniaze v hroznom prostredí a vašou jedinou motiváciou je "pomáhať ľuďom", tak sa ani nečudujem, že váčšina odborných zamestnancov odtiaľ odišla alebo bola vyhodená, keď dostali takéhoto šéfa z SNS.
Cesar
Addict
Addict

Sú aj také ústavy SAV, kde to vyzerá, že sa píše rok 1985, všetko ako v múzeu, zrelé všetko zrušiť, zlikvidovať, zbúrať až do základov a vytvoriť niečo nové, moderné, kde nebude 90% dôchodcov vysedávať a sa nudiť celý deň a za to ich ešte aj platia.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Aspoň už vieme, na čo v SMERe toho bolševika Blahu majú. Na to, aby kryl smerácku mafiu a očierňoval kohokoľvek, praktikami tak typickými pre režim po príchode okupačných vojsk do Československa. Od otecka sa toho veľa naučil.
AKO SA VYRÁBA ŠKANDÁL (sorry za nadpis veľkými písmenami)

V nedeľu vyšiel na blogu Denníka N článok so šokujúcimi odhaleniami o vedúcom protestov farmárov. Autorka v ňom opísala, ako zachytila jeho meno a keďže je (ako on) sama od Košíc (z Čane), spýtala sa pár známych a pohrabala sa na internetoch. Zistila, že vedúci nie je žiaden malý farmár, naopak, berie dotácie.

Problémy boli len dva:

a) nebolo to žiadne šokujúce odhalnie, pointou naozaj bolo len to, že *berie dotácie*. Žiadne uliate peniaze, žiadne podozrivé prevody, žiadne peniaze za veci, ktoré neexistujú. Nič také, ako keď Rošková obhospodaruje cudziu pôdu, alebo keď má Pellegrini byt a ani nevie odkiaľ. Proste len berie dotácie.

b) o autorke nikto nikdy nepočul, na jej Facebooku nie sú žiadne posty, iba jedna ilustračná fotka a medzi kamarátmi samí známi ľudia. Máme 16 spoločných priateľov, pozrite sa, či nie ste medzi nimi (https://goo.gl/Cw19mv). Neviem čo, ak nie toto, je definíciou fakeového profilu. Navyše, pri zakladaní blogu, ktorý si založila len preto, aby uverejnila tento článok, použila falošné údaje. Všetky.

Denník N jej práve preto celý blog zrušil. Základným pravidlom totiž je, že publikovať sa má pod vlastným menom. No a vznikol škandál.

Andrea Kováčová, ktorá neexistuje, oznámila, že jej článok zmazali, lebo odhalila. Lukáš Machala (známy z ministerstva školstva) sa toto hneď chytil, napísal o slobode slova a šírení fake news a aby potvrdil, že boj proti fake news myslí vážne, v ďalšej vete vyjadril podporu falošnému profilu.

Pridal sa aj Ľuboš Blaha. V statuse spomenul aj mňa (o to fakt nejde), ale najmä písal o obludnom novinárskom faule, ktorý sa, samozrejme, udial preto, lebo najavo vyšli nepohodlné skutočnosti. Zdieľajte, zdieľajte!!!

Ani slovo o tom, že fakeový profil si založil fakeový blog, na ktorom nič neodhalil a zmazaný nebol kvôli odhaleniam (nič veľké predsa neodhalil), ale preto, že porušil úplne základné pravidlo blogovania na Denníku N. A ľudia sa pohoršujú, lajkujú a zdieľajú (momentálne 540).

Najlepšie na tom je, že redaktori Denníka N mu tam napísali oficiálne vyjadrenie, kde mu to slušne a normálne vysvetlili: základné pravidlo je, že články sa *musia* písať pod vlastným menom, ak nie, je to dôvod na zrušenie blogu. (Ak sa nemýlim, ide o pravidlo, ktoré je od úplného počiatku aj na blogoch SME, zrušené takto boli desiatky, ak nie stovky blogov). Kto s tým nesúhlasí, môže ísť blogovať na Pravdu, budú radi. Miesta na internetoch je viac než dosť, ale porušiť pravidlá a potom sa sťažovať, že som ich porušil, veľký zmysel nedáva.

Ľuboš Blaha všetky reakcie, ktoré mu to vysvetľovali, vymazal alebo skryl, a napísal, že redaktori sa síce zapojili, ale “vyhovárali sa na formality” a on ich zablokoval, lebo “páchajú cenzúru” a “nemajú morálne právo diskutovať na mojej stene”. Nemôže teda tvrdiť, že *nevie*, ako to je. Ono je to od Blahu v zásade neospravedlniteľné, teda ak aplikujeme aspoň minimálne štandardy, ale to je jedno, sú to bežné internetové hlúposti.

Dôležitejšie je, že vznikol pekný naratív: vyšiel článok, ktorý odhaľoval veci, Denník N ho zmazal, lebo cenzúra a nepohodlné odhalenia v jednom, malý farmár nie je malý farmár ale agrobarón (to v článku zaznelo), čiže celé protesty sú zas raz podvod. Smer má pravdu, a ak aj pravdu nemá, kradnú všetci, čiže je to celé úplne jedno. A stretol sa s ním Kiska a o Kiskovi tiež vieme, čo je zač.

Takto sa vyrába škandál, toto je profi akcia: vymyslíš si profil, potom blogerskú identitu, uverejníš článok, v ktorom nie je nič zásadné (link tu https://archive.fo/6qqCi), a keď noviny podľa svojich pravidiel (s ktorými súhlasíš) zakročia, šíriš to ako cenzúru a snahu o ututlanie. Všetky príspevky, ktoré ani nekritizujú iba vysvetľujú, dáš preč, lebo - a toto je super - cenzúra. Dokonca ho autor/ka poslala aj do agentúr, sponzorované odkazy naň sa objavujú na rôznych anonymných stránkach, teraz pridala otvorený list šéfredaktorovi Denníka N. Valí sa to.

Je pekné sledovať, ako takáto kampaň v praxi vzniká, ale to je asi tak jediné, čo na tom pekné je. Konečne si vytvorili argumenty, konečne to môžu vyťahovať na ľudí, ktorí ani nebudú vedieť, o aký článok ide a s Denníkom N nemajú nič spoločné. Konečne vieme, čo sú poľnohospodári zač. Aj tí ľudia, čo im nosili raňajky. Môžu to hovoriť dookola a dookola, až kým to druhá strana nevysvetlí, lenže vysvetliť sa to nedá, lebo vysvetľovať nie je čo. Navyše, keď ťa raz zašpinia, vysvetľovať môžeš koľko chceš, ale špinavý už budeš navždy. Môžeme čakať, či a kedy to vytiahnu.

No a aby sa nezabudlo, posolstvo pod čiarou je jasné a je presne také, aké razia dlhodobo: Smer síce kradne, ale aj tak kradnú všetci, takže to vychádza narovnako. Nič nemá zmysel, nič sa nedá, nikto nie je lepší, všetci sú špinaví rovnako. A toto tvrdenie, je pre spoločnosť cestou do hrozného pekla.

Uvádzať to na pravú mieru je asi tak všetko, čo sa s tým dá robiť, ale, ako hovoril Julius Cézar, špina je hodená. Je mi divné to napísať, nemám rád takéto výzvy, ale asi by bolo dobré, keby ste tento status zdieľali, možno sa dostane aspoň k pár ľuďom.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

v diskusii na tom fake profile ma bojovnik proti cenzure a za demokraciu magister Perny, znamy ako Bakalar, zablokoval, lebo som mu pripomenul, ze on je ten, kto sa v minulosti dozadoval trestaniu za sprestavanie sa so "zavadovymi osobami".
hughito
Redeemer
Redeemer

Blaha sa v poslednej dobe úplne odrhol z reťaze, moje posledné čiastkové sympatie, najmä k jeho akademickej práci, sa dostali na bod mrazu.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

som zvedavy, kedy precitnes pri Edovi
hughito
Redeemer
Redeemer

karmista: Už aj niektoré jeho posledné výroky sú značne problematické, ale o to by až tak nešlo, vadí mi tá zúrivá obhajoba SMERu a zároveň kritika všetkého ostatného. Podľa mňa to už prepískol. Všetko by bolo fajn, keby bol nezávislý poslanec, prípadne v inej strane. Ale to, že je v SMERe, to proste nejde dokopy.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Chmelar a s nim jeho verny nohsled hugo sa hned na zaciatku roka dogrcali z toho, ze prezident sekularneho statu sa stretol s pradstavitelmi katolickej Cirkvy.
stane sa im nieco horsie pri tejto sprave?
https://dennikn.sk/1166252/danko-meni-h ... zvolensky/
Cesar
Addict
Addict

Vládne lietadlo sa podieľalo na únose, pekne. Čo čakať kde vládnu zločinci. A by som sa nečudoval keby táto slávna polícia prišla k záveru, že Kuciak spravil sebevraždu.

Dúfam ale že zase vyhrajú voľby, ľudia sú slepí a sprostí, Fico, Bašternák, Kaliňák, Bugár a Danko sú správnou voľbou. Charakter rozhoduje.
Napísať odpoveď