Dobry den priatelia rad by som sa spytal tu pritomnych z vas .
Je tu niekto zivnostnikom ?
Pracujem na zivnost pol roka a doteraz som sa nikde nedocital ak mam napr doma peniazky usetrene , pripadne mi priatelka dava polovicu sumu na najom . Ci mam narok si peniaze ulozit na svoj ucet (mam len 1 ucet nemam viac) nakolko sa vas pytam pretoze iny mi povedali ze to budem muset zdanit iny povedali ze nebudem musiet a tak neviem a nikde som to nenasiel .
Takze ak je tu niekto zivnostnik pripadne ma prehlad budem rad za objasnenie
Ak si zalozis podnikatesky ucet v banke tak z toho budes musiet odviest dan.
Ale pokial si vies viest uctovnictvo na svojom osobnom ucte. Teda ti nevadi, ze to mas pomiesane tak podnikatelsky ucet nepotrebujes a teda ani ziadne dane z toho neodvadzas.
Žiaden zákon neprikazuje mať podnikateľský účet pre SZČO. Kľudne môžeš používať bežný účet.
Ani platby od priateľky nie sú problém, takýto príjem sa zaúčtuje ako príjem neovplyvňujúci základ dane - nakoľko nesúvisí s podnikateľskou činnosťou, nie je predmetom dane. V prípade daňovej kontroly to nie je príjem obhájiť.
Čiže z daňového hľadiska tam problém nie je.
Ale dôrazne ťa upozorňujem, že tým veľmi skomplikuješ život svojej účtovníčke.
Okrem toho že bude mať prehľad o všetkých platbách, súkromných aj firemných.... Bude mať v budúcnosti častokrát problém rozlíšiť súkromnú od firemnej platby, hrozí riziko nesprávneho zaúčtovania platby a zbytočne jej navyšuje robotu účtovanie súkromných platieb. Pri daňovej kontrole budú úradníci tiež vidieť všetky platby...
Takže z praktického hľadiska ti odporúčam používať v súvislosti s podnikaním zvlášť účet, kľudne bežný, nemusí byť podnikateľský. Bude rada aj účtovníčka.
Toto platí sa predpokladu že ti bude viesť jednoduché účtovníctvo s reálnymi platbami a nákladmi. Ak si budeš uplatňovať paušálne výdaje, bude ti stačiť aj ten jeden účet, kde budeš rozlišovať úhrady faktúr + platby poistného.
Takže tebe bude robiť účtovníčka paušálne výdaje predpokladám.
Tam budeš musieť rozlíšiť úhrady tvojich faktúr a platby poistného. Ostatné platby vrátane tých od priateľky sú pre daňové nepodstatné. Účtovníčke dáš výpis z účtu a označíš potrebné platby, nech sa v tom nestratí.
Vyjadruj sa trochu jasnejšie, čo znamená používam PayPal?
Používaš ho v súvislosti so živnosťou? Chodia ti tam platby za faktúry? Kupuješ cez PayPal niečo čo súvisí so živnosťou?
Ak ti tam chodia platby, tak ich samozrejme treba priznať, ak si cez to niečo platíš, tak je to v podstate jedno, lebo ty si nebudeš uplatňovať skutočné výdaje, ale paušálnu sumu.
Mam pocit akoby ta vo firme dotlacili do zivnosti aby si usetrili naklady.
Kontroly na zavislu cinnost sa nemusis obavat. Robi to kazdy lebo je to velmi tazko dokazatelne a nikto to realne neriesi.
Kazdopadne ak mas zivnost musis si o nej nieco nastudovat aby ta neprekvapili nejake povinnosti alebo poplatky.
V prvom rade sa zamysli nad svojim zamestnavatelom. Tlaci ta do zivnosti aby si usetril vydaje. Oplati sa ti robit v takej chudackej firme, ktora si nedokaze adekvatne zaplatit zamestnacov? Hlavne sa nedaj nachytat na reci ked ti hovoria ako ti chcu dobre ked pojdes na zivnost, ze na tom usetris. Lebo jediny kto na tom usetri je tvoja firma a na teba prenasaju dalsie povinnosti.
Pracovnych prilezitosti je momentalne viac ako zaujemcov o pracu. Takze mas moznost si vyberat.
Súhlasím s jorgom22. V podstate ak pracuješ ako radový zamestnanec pre jednu firmu a nútia ťa k živnosti, ktorej isté výhody nemáš ako/nevieš využiť, tak je to v konečnom dôsledku pre teba len veľké mínus - nemáš nárok na preplatenú dovolenku, účtovníctvo si riešiš sám, výpoveď je okamžitá bez nároku na odstupné, atď...
Nie nie nikto ma nenutil presiel som z inej firmy na zivnost robim na cnc predtym som pracoval v inom odvetvi. Nikto ma nenytil len som sa nikde nedocital mnou zminovane otazky
Ako uz bolo povedane je to uplne bezne. Dokonca casto ziadane aj zo strany zamestnanca ak sa da dohodnut na plate. Pri dobrej dohode su v pluse obe strany a na ocot ostane len statna pokladnica [emoji3]