Praca / Nezamestnanost / Prepustanie ...

Diskusie na politické témy...
Son-Goku
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Praca / Nezamestnanost / Prepustanie ...

Príspevok od používateľa Son-Goku »

Pravo na strajk za vyssie platy by malo byt zakonom zakazane. Je to vobec moralne? Ziadat od niekoho kto roky budovat firmu,aby mu zo dna na den zvysil plat o 10-20% nehladiac na to, v akej moznej kondicii je firma? Koniec koncov,siel tam dobrovolne kazdy s vopred dohodnutymi podmienkami. Neviem si predstavit kolko firiem mohlo takto skrachovat a skoncit,ked si niekto narokoval vyssi plat,a nesla vyroba.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Vidím, že si žiješ vo vlastnej realite a vytváraš si fantastické predstavy, na základe ktorých dochádzaš k záverom.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Skus si to predstavit. Firma planuje postavit novu fabriku. Pri pocitani financneho planu bude sucastou aj naklad za zamestnancov. Platy ponukne podla aktualneho trhu. Po roku ostrej prevadzky dojde strajk za zvysenie platov. Financny plan v kybli
hughito
Redeemer
Redeemer

A teraz poprosím takýto príklad z reality. Kapitalizmus už funguje nejaký ten piatok, čiže máte priestor.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

ono to v praxi funguje tak, ze pokial odborovi predaci vidia na zaklade ziskov ze firma nema priestor na zvysovanie platov, tak nezvyknu navysovanie pozadovat, lebo to by v konecnom dosledku viedlo k prepustaniu. A navysovanie platu nie je jedina vec ktoru mozu odbory pozadovat, mozu to byt aj nefinancne benefity ako napr dovolenka nad ramec zakona, 3pilier, nadstandard zdravot poistenie a pod.
Odbory urcite maju svoj vyznam ak nie su zneuzivane zamestnancami na vydieranie splocnosti.
hughito
Redeemer
Redeemer

Presne tak. Ono treba si uvedomiť aj to, že väčšina odborov dnes je už pomerne umiernených, ide o organizácie stabilne ukotvené v ekonomickom systéme. Ich cieľom nie je žiadne ničenie firiem ani prekonávanie kapitalizmu (tam ide o revolučný syndikalizmus, resp. anarchosyndikalizmus či historicky o komunistické odbory). Hlavne väčšie odborové organizácie majú aj vlastných ekonómov a pod., čiže oni v podstate vedia čo si môžu dovoliť. Samozrejme, kolektívne vyjednávanie sa niekedy môže vyostriť a príde aj k štrajku a pod., ale tie predstavy Son-Gokua, na základe ktorých požaduje rušenie odborov (opakujem, to sa dialo len v diktatúrach), je čistá fantázia.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

gogo956 napísal:Odbory urcite maju svoj vyznam ak nie su zneuzivane zamestnancami na vydieranie splocnosti.
je smutne, ze najvacsi odbora Hugo uvadza prklady, len odborov, ktore zamestanci zneuzivaju na vydieranie spolocnosti.
najkrajsi priklad su tie noviny, ked sa vyhrazali majitelovi znicenim reputacie a dozadovali sa zvysenia platu upratovacov o 25%. to uz nie je len proti zakonu, ale aj proti zdravemu rozumu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

ono tie odbory v skutocnosti nemaju az taku moc ako to na prvy pohlad moze nebezpecne vyzerat. Poznam to z reality zamestnanca a odborara. Aj bohata nadnarodna spolocnost neda nikomu len tak, neda sa vydierat. Vedenie ma bezpecnostny plan ako fungovat aj v pripade ak by urcita cast zamestnancov vstupila do strajku. Jednak rataju s tym, ze nikdy to nebude viac ako polovica a aj z tej polovice velka cast ma iba obmedzene fin. prostriedky na to aby zostala bez prijmu dlhsi cas. /pocas strajku nedostavas mzdu/. Ale odbory su urcite dobra vec, je to vlastne kanal na komunikaciu medzi zamestnancami a vedenim.
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

hughito, aky je inak tvoj nazor na sucasne verejne institucie. Dnes som sa napriklad docital, ze v Trencine odchadzaju ludia pre otrasne pracovne podmienky z centra socialnych sluzieb. Tento trend mozeme pozorovat aj v inych oblastiach - zdravotnictvo, skolstvo, etc. Niektore institucie uz su naozaj na okraji kolapsu, nemaju peniaze, ludi, nevedia dobre fungovat. Aky je tvoj idealny model riadenia takychto institucii? Je zrejme, ze ten terajsi je katastrofalny. Zrejme velky dovod su kadre, ktore tam Smer ci SNS nasadi. Ale aj ine veci su tam riadne zhnite.

https://mytrencin.sme.sk/c/20870079/v-c ... ml?ref=trz
gogo956
Redeemer
Redeemer

eMPiko

sorry ze budem tiez reagovat aj ked otazka nebola vedena na mna, ale prave vcera som sa tejto problematike hlbsie venoval: Situacia je na celom Slovensku v oblasti zariadeni soc. sluzieb velmi zla a najjednoduchsim riesenim je urobit masivny nabor ludi na tieto pozicie pre ludi zo Srbska a Ukrajiny.
Aj ked co mam informacie, tak tie platy su tak nizke, ze uz ani z tychto krajin sa na tieto pozicie ludia nehrnu, takze tazko sa cudovat ze to nechcu robit domaci..
hughito
Redeemer
Redeemer

eMPiko napísal:hughito, aky je inak tvoj nazor na sucasne verejne institucie. Dnes som sa napriklad docital, ze v Trencine odchadzaju ludia pre otrasne pracovne podmienky z centra socialnych sluzieb. Tento trend mozeme pozorovat aj v inych oblastiach - zdravotnictvo, skolstvo, etc. Niektore institucie uz su naozaj na okraji kolapsu, nemaju peniaze, ludi, nevedia dobre fungovat. Aky je tvoj idealny model riadenia takychto institucii? Je zrejme, ze ten terajsi je katastrofalny. Zrejme velky dovod su kadre, ktore tam Smer ci SNS nasadi. Ale aj ine veci su tam riadne zhnite.

https://mytrencin.sme.sk/c/20870079/v-c ... ml?ref=trz
Samozrejme negatívny, aj keď teda nejaký model ti z rukáva nevysúkam. Ono práve toto vnímam ako najväčšie negatívum SMERu, že hoci sem-tam nejakú čiastkovú vec spravia, ale skrátka ak sa to pozeráme ako celok, teda že sú už dlho pri moci a hlásia sa k sociálnej demokracii, stav je žalostný.

Samozrejme, že veľký problém je v korupcii a jednoducho v tom, že sa kradne. V tomto ja nevidím žiadne čiastkové riešenia typu, vymeňme politikov ako sa požadovalo na námestiach. Ide o systémové záležitosti. Samozrejme, nájdeme západné štáty, kde to zvládajú lepšie, ale deje sa to aj tam, prípadne funguje úplne iný model (súkromné zdravotníctvo, resp. oveľa väčšia miera privatizácie).
jackb
Redeemer
Redeemer

gogo, dufam, ze ked si umiernenejsi doborar, tak mi vysvetlis, to zakladne: preco by som sa mal zdruzovat v odboroch a neriesit svoje problemy sam? ja viem, preco mam dostat viac penazi a neviem, preco by mal dostat viac niekto iny. to iste viac dovolenky a ine veci. preco na to potrebujem kolektiv?
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Ked je kolektivna pracovna zmluva tak sam nic nevyriesis.
gogo956
Redeemer
Redeemer

jackb napísal:gogo, dufam, ze ked si umiernenejsi doborar, tak mi vysvetlis, to zakladne: preco by som sa mal zdruzovat v odboroch a neriesit svoje problemy sam? ja viem, preco mam dostat viac penazi a neviem, preco by mal dostat viac niekto iny. to iste viac dovolenky a ine veci. preco na to potrebujem kolektiv?
-v korporate ktory ma stovky ci tisicky zamestnancov si vynimky z nejakeho vnutorneho pravidla sam nevydobyjes. Ale ked sa takato vec riesi cez odbory tak s nimi je vedenie povinne diskutovat a existuje realna sanca aj na uspech. Napr. teraz okrem ineho riesime zriadenie nejakeho chill-out roomu resp aspon nejakej casti miestnosti. Jednotlivec nema sancu nieco take pretlacit, ale odbory ano.

Alebo sa riesila evidencia dochadzky ktora bola povodne cez vstupnu kartu+system ktory to vsetko zaznamenaval. A odbory to dokazali zrusit, takze teraz ziadna realna kontrola dochadzky neexistuje.

Dalej ix dalsich benefitov, vecsina z nich ale este je len v stadiu rokovani, napr rozsirenie parkovacich miest a pod.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

gogo956 napísal:Alebo sa riesila evidencia dochadzky ktora bola povodne cez vstupnu kartu+system ktory to vsetko zaznamenaval. A odbory to dokazali zrusit, takze teraz ziadna realna kontrola dochadzky neexistuje.
wow a toto ako dokazali pretlacit akymi argumentami? :D
gogo956
Redeemer
Redeemer

M142

takymi, ze kazdy zamestnanec si ma sam strazit aby bol v robote predpisany pracovny cas. Podstatne je aby splnal pracovne ulohy.
jackb
Redeemer
Redeemer

ja len nerozumiem, preco musim so svojim problemom obtazovat skupinu ludi na rovnakej urovni ako som ja a potom dufat, ze to oni za mna vybavia.
uvediem priklad: znemou timu som sa presadil ku inemu PC a zacal som mat migreny. Z dalsich dvoch smien viem, ze aj dalsi dvaja za tym PC maju problemy. je lahsie ist za mojim team leaderom a ziadat si presadenie, ako tlacit moj problem cez kopec ludi, ktorych sa to netyka a dozadovat sa preskusania vsetkych monitorov, cakat na nove... a po cely cas byt v krutych bolestiach.
hughito
Redeemer
Redeemer

Je na to banálna odpoveď.
Prílohy
dont-panic-organize-21119505.png
gogo956
Redeemer
Redeemer

jackb

no, neviem ci si uvedomujes, ze ten tvoj problem s monitorom, je nic oproti tomu ze u nas sa podarilo to, ze vedenie suhlasilo aby sa neviedla realna evidencia prcovneho casu. Chapes, ze je to trochu ina "vahova kategoria"? Problemy typu "monitor" riesi obvykle IT, resp si sadnes niekde inde a hotovo.. Odbory riesia navrhy zamestnancov a tlmocia ich vedeniu a hladaju schodny kompromis vyhodny pre vsetkych. Naviac vstup do odborov je dobrovolny a u nas aj zadarmo.
jackb
Redeemer
Redeemer

tak u nas je dobrovolna. neevidujes si hodiny, nemas ich zaplatene. tak jednoduche.
u nas novy HW vyzaduje team leader, takze ist za IT by mi nepomohlo. rovnako TL rozhoduje o tom, kto kde sedi podla prislusnosti ku zlozke projektu, na ktorej jednotlivec pracuje.

a je to velky uspech, to urcite ano. ja len, ze pri probleme aky som mal, by odbory len spomalili riesenie.
Napísať odpoveď