Strana SaS
Re: SaS - Strana Richarda Sulíka
To vtedy (2012 naposledy tuším), ale teraz nemám pocit, že by to ešte nejako riešili. Ale môžete ma opraviť.
ved prave pre absenciu podpory ostatnych velkych stran. Od koho ju mozu cakat? Od Smeru ktory dopredu deklaroval ze je proti? Alebo nebodaj od SNS? Z tohto je vidno ze Sas je strana ktora si stoji za svojimi principmi a nerobi populisticku politiku ako ini. Pretoze tento navrh im neprinesia ziadne volebne hlasy naviac, ale naopak a napriek tomu do toho idu..
Čo hovoríte na najnovší návrh SaSky ohľadom študentov a študentiek medicíny? Neviem, či sa mám smiať alebo plakať.
Podla mna celkom konina, SaS ale sami priznavaju ze nejde o systemove riesenie. Z tych dvoch moznosti si istotne zvol plac, lebo nase zdravotnictvo je naozaj uz v takom stave ze sa treba skusat taketo navrhy. V roku 2018 je po 10 rokoch vlady Smeru ich najvacsim uspechom to, ze do nemocnic dodali toaletny papier pre pacientov. Z tej tlacovky SaS vyplynulo, ze sme jedina krajina OECD, ktorej za poslednych 18 rokov vyrazne klesol pocet sestier. Totalny prepadak a neschopnost statu postarat sa o zdravie svojich obcanov.
riesia nasledok, nie pricinu (=nizke platy), takze za mna nie, je to blbost
Je to blbosť a diskriminačný návrh voči študentom medicíny. Situácia je veľmi veľmi zlá, ale toto vôbec nie je riešenie. Keď som to začul v rádiu myslel som si, že sa jedná o nejaký zlý vtip...
-
mirak2
Hardcore addict
na niektorej univerzite v cesku davali nieco ako motivacne stipendium, student mediciny v 1. ci 2. rocniku podpisal zmluvu, ze po studiu ostane pracovat v cesku a dostal neviem kolko tisic ceskych korun, ak studium nedokoncil alebo isiel niekam inam, tak to cele musel vratit. pride mi to ako lepsie riesenie.
Lekári po ukončení štúdia sú aj tak na prd. Ďalším niekoľko rokov po štúdiu sa potrebujú intenzívne vzdelávať, aby získali atestácie v odboroch, na ktoré sa špecializujú. Podľa návrhu SaS by lekári aj tak zdrhli do zahraničia, akurát by na Slovensku nezískali len "štúdium zadarmo" ale aj atestáciu zadarmo...a zahraničie tak dostane kompletne pripravených lekárov.hughito napísal:Čo hovoríte na najnovší návrh SaSky ohľadom študentov a študentiek medicíny? Neviem, či sa mám smiať alebo plakať.
Riešením je podľa mňa skôr to, aby sa rapídne zlepšili pracovné podmienky lekárov a sestier. A na to je najprv treba pozatvárať ľudí, čo tunelujú slovenské zdravotníctvo.
Ja som toaleťák do nemocnice teraz nosil, a to bola partnerka na "nadštandarde."eMPiko napísal:Podla mna celkom konina, SaS ale sami priznavaju ze nejde o systemove riesenie. Z tych dvoch moznosti si istotne zvol plac, lebo nase zdravotnictvo je naozaj uz v takom stave ze sa treba skusat taketo navrhy. V roku 2018 je po 10 rokoch vlady Smeru ich najvacsim uspechom to, ze do nemocnic dodali toaletny papier pre pacientov. Z tej tlacovky SaS vyplynulo, ze sme jedina krajina OECD, ktorej za poslednych 18 rokov vyrazne klesol pocet sestier. Totalny prepadak a neschopnost statu postarat sa o zdravie svojich obcanov.
Podľa mňa je to skrátka otázka výšky platov. Samozrejme, že väčšina ľudí by chcela zostať na Slovensku a len malé % má záujem odísť do zahraničia - nech idú, v pohode. Ak človek dostane dôstojný plat, veľmi rád zostane pracovať v slovenskom zdravotníctve. Teda to, čo napísal aj ephramko.
Teraz však neviem ako to je s tou SaSkou - či ide o stranu odborníkov a ekonomických gigantov, alebo predsa len o populistov, čo dajú von hocakú blbosť a potom plačú, že ich návrhy sa nepresadzujú.
Ono je to v pohode ohladom toaletaku ze si ho clovek nosi, pretoze napr vela zien pouziva iba urcity specificky produkt a ine z principu nie. Inac platy atestovanych lekarov s praxou uz dnes nie su take slabe ako kedysi.
Nie, nebolo to kvôli tomu, že by používala "určitý špecifický produkt."
Neviem ako ty, ale keď som mimo domova a idem sa vysrať, neriešim a nenosím pri sebe takýto produkt, je mi to jedno. Utriem si riť s tým, čo je. hlavné je, aby niečo bolo. 
-
Solo_Kamen
King
alebo úplne pozbaviť štát kontroly nad zdravotníctvom, keďže to do dvadsiatich rokov pod vedením štátu aj tak padne na hubu.ephramko napísal:A na to je najprv treba pozatvárať ľudí, čo tunelujú slovenské zdravotníctvo.
Tie toaletaky tusim Pelegrini na nejakej tlacovke riesil, ako uzasne opatrenie Smeru.hughito napísal:Ja som toaleťák do nemocnice teraz nosil, a to bola partnerka na "nadštandarde."
Podľa mňa je to skrátka otázka výšky platov. Samozrejme, že väčšina ľudí by chcela zostať na Slovensku a len malé % má záujem odísť do zahraničia - nech idú, v pohode. Ak človek dostane dôstojný plat, veľmi rád zostane pracovať v slovenskom zdravotníctve. Teda to, čo napísal aj ephramko.
Teraz však neviem ako to je s tou SaSkou - či ide o stranu odborníkov a ekonomických gigantov, alebo predsa len o populistov, čo dajú von hocakú blbosť a potom plačú, že ich návrhy sa nepresadzujú.
Ono je to o platoch, ale nie len o nich. Toto iste do istej miery trapi aj skolstvo. Tie platy tam su nizke, ale ani ich zvysenie by mozno pozadovany efekt neprinieslo. Mladi medici su dnes uz nastaveni ze chcu ist do zahranicia, lebo samozrejme okrem vyssich platov sa tam to zdravotnictvo za poslednych 30 rokov vyrazne posunulo. Pristup k pacientovi, moderne technologie, moznost pracovat na spickovych pracoviskach so spickovymi odbornikmi. Kebyze sa zdvihnu platy, nejaka cast tu z nich zrejme zostane, ale vela z nich aj tak pojde prec pretoze tu ich schopnosti zakapu. Kebyze im tam prihodis par stoviek tieto systemove problemy stale nevyriesis a aj tak nedorovnas zapadne platy, lebo na to skratka rozpocet v state nemame. Samozrejme nehovorim ze sa platy zvysit nemaju. Maju sa, ale nezachrani nas to.
Ak ta zaujima nazor SaS na zdravotnictvo, maju tam aj nejake dalsie navrhy: https://www.flipgorilla.com/p/254414532 ... 1342217/46
- zeny to beru castokrat z pochopitelnych fyziologickych dovodov inac a neutru sa do hocicoho..hughito napísal:Nie, nebolo to kvôli tomu, že by používala "určitý špecifický produkt."Neviem ako ty, ale keď som mimo domova a idem sa vysrať, neriešim a nenosím pri sebe takýto produkt, je mi to jedno. Utriem si riť s tým, čo je. hlavné je, aby niečo bolo.
---
Svk proste ekonomicky nema na to aby tu boli plosne platy na urovni Zapadne Europy. To je z hladiska kapitalu ina dimenzia..
Hovoril som o rapídnom zlepšení pracovných podmienok. Nemyslel som tým plat...alebo iba plat. Väčšina mladých lekárov sú inteligentní ľudia, často perfekcionisti, ešte veľmi kreatívni. Ktorého perfekcionistu by bavilo v práci denne používať metódy a techniku 10-20-30 rokov starú, keď na internete a konferenciách vidia, že už tuto kúsok za hranicami vedia to isté robiť lepšie, efektívnejšie, s menšími vedľajšími následkami pre pacientov? Nehovoriac o tom, že aj lekári sú ľudia. Všetky tie škandály vlády, korupciou prežraté základné piliere štátu = súdy, prokuratúra a polícia atď. atď., na nich doliehajú presne tak, ako na nás všetkých normálnych ľudí do 30 rokov.
Na každom HR vám povedia, že pri takejto pracovnej pozícii "dať niekomu viac peňazí" je ten najmenej účinný faktor motivácie. Ak by sme teraz dali sestrám plus 500€ a lekárom plus 1000€ k platom, tak by to pravdepodobne pomohlo len veľmi krátkodobo. Do zahraničia by neutekali hneď po promócii, ale zdrhli by zo Slovenska znechutení po 2-3 rokoch práce tu.
Zhodneme sa ale na tom, ze tento návrh SaS je totálna somarina. Pravdepodobne protiústavná. Garantujem vám, že minimálne na EU súde by SR prehrala a ešte by sme sa všetci zase skladali mladým lekárom na odškodné.
Na každom HR vám povedia, že pri takejto pracovnej pozícii "dať niekomu viac peňazí" je ten najmenej účinný faktor motivácie. Ak by sme teraz dali sestrám plus 500€ a lekárom plus 1000€ k platom, tak by to pravdepodobne pomohlo len veľmi krátkodobo. Do zahraničia by neutekali hneď po promócii, ale zdrhli by zo Slovenska znechutení po 2-3 rokoch práce tu.
Zhodneme sa ale na tom, ze tento návrh SaS je totálna somarina. Pravdepodobne protiústavná. Garantujem vám, že minimálne na EU súde by SR prehrala a ešte by sme sa všetci zase skladali mladým lekárom na odškodné.
Ten návrh je rozumný, ale mal by sa týkať všetkých štátnych vysokých škôl, nie len medicíny.
To, že sú podmienky a mzdy lepšie inde, tak bolo, je a pri súčasnom systéme ešte dlho bude. Ako zámienka slabé, pretože už samotné štúdium si v tom prípade mohli zvoliť v zahraničí.
To, že sú podmienky a mzdy lepšie inde, tak bolo, je a pri súčasnom systéme ešte dlho bude. Ako zámienka slabé, pretože už samotné štúdium si v tom prípade mohli zvoliť v zahraničí.
Ako jasné, určite nie je všetko LEN o plate. Ak sa zvýši len plat, hoc aj značne, ale všetko ostatné je otrasné, tak by to nepomohlo. Každopádne, zase netvrdím, že naše zdravotníctvo je výkladnou skriňou, ale nájdu sa aj lepšie vybavené pracoviská atď. Plus, niektoré veci sa dajú aj prekúsnuť, ale nízky plat, to je ťažší oriešok. Predsa len ten plat, ak vylúčime extrémne prípady, hrá prim.
Sulíkovci majú skrátka v politike doteraz nikdy nevídaný talent dať gól do vlastnej brány, ako teraz so snahou nejako sankcionovať absolventov, čo odídu do zahraničia.
Na začiatku som si myslel, že som to počul zle alebo, že je to nejaký omyl.
Len na margo dodám, že nepopulárnymi návrhmi nie je možné získať nových voličov ale stratiť súčasné to sa ale určite podarí.
Na začiatku som si myslel, že som to počul zle alebo, že je to nejaký omyl.
Len na margo dodám, že nepopulárnymi návrhmi nie je možné získať nových voličov ale stratiť súčasné to sa ale určite podarí.
No minimálne prišli o podporu všetkých študentov medicíny
Aj odhliadnuc od toho, že to bol idiotský návrh mi vôbec nejde do hlavy, čo od toho čakali a či naozaj dúfali, že to voliči prijmú pochvalne a porastú im vďaka tomu percentá...
Tiež nerozumiem. Koho hlava toto vymyslela... Ale to som si hovoril aj pri riešení návrhu zákona keď sa riešili taxíky a uber...
A možno je to salámová metóda na spoplatnené vysoké školstvo ako také, proti čomu nie som.
A možno je to salámová metóda na spoplatnené vysoké školstvo ako také, proti čomu nie som.