Front-end developer junior
Front-end developer junior
Ahojte. Chcel by som zmenit pracu, a kedze som sa niekedy davnejsie venoval popri skole tvorbe jednoduchych stranok s pouzitim HTML a CSS, tak by som sa chcel v tomto zdokonalit, pridat JavaScript a skusit si najst pracu ako front-end developer. Mam par otazok:
1. da sa takto doma podla vas z tutorialov na internete naucit na uroven aspon toho juniora ?
2. aky plat cca si mozem zapytat v KE ?
3. viete odporucit nejake tutorialy na HTML, CSS a Javascript ? Oplati sa zaplatit si nejaky ten online kurz napr. na Learn2Code ?
Teraz robim trosku v inej oblasti IT.
Dakujem
1. da sa takto doma podla vas z tutorialov na internete naucit na uroven aspon toho juniora ?
2. aky plat cca si mozem zapytat v KE ?
3. viete odporucit nejake tutorialy na HTML, CSS a Javascript ? Oplati sa zaplatit si nejaky ten online kurz napr. na Learn2Code ?
Teraz robim trosku v inej oblasti IT.
Dakujem
-
Mek
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Front-end developer junior - plat v KE ?
IMHO ti uz dnes len JavaScript nebude stacit. Prihod k tomu nejaky framework. Zial, kazdy druhy rok je ziadane nieco ine. Raz angular, potom react, atd. A ako frontent developer budes urcite potrebovat aj bootstrap (na responzivny design).
Re: Front-end developer junior
Da sa naucit na akukolvek uroven pokial robis na realnych projektoch a nie len todo app tutorials.da sa takto doma podla vas z tutorialov na internete naucit na uroven aspon toho juniora ?
react nie je framework ale UI library.IMHO ti uz dnes len JavaScript nebude stacit. Prihod k tomu nejaky framework. Zial, kazdy druhy rok je ziadane nieco ine. Raz angular, potom react, atd. A ako frontent developer budes urcite potrebovat aj bootstrap (na responzivny design).
Hlavne tazko povedat co to vobec znamena frontend developer lebo kazdy si pod tym predstavuje nieco ine. Niekto za to povazuje obycajne HTML/CSS kodenie templatov a niekto komplet frontend UI architekturu nejakej SPA/mobile appky.
frontend je proste frontend, to je hadam celkom jednoduche, backend ti bezi na serveri, frontend v prehliadaci u klietna.
aj SPA je frontend, sice zlozitejsi ale stale je to uzivatelska vrstva a vsetka biznis logika by mala stale bezat v backende.
inak je uplne jedno ako to nazves, ci ui library alebo framework... taky angular sam o sebe hovori web application platform... pre mna je to vsetko framework, middleware co ti zjedusuje vyvoj. ui library mi pride uplne mimo, lebo ved react samotny ziadne ui prvky neobsahuje. material ui by som povedal ze je ui library.
aj SPA je frontend, sice zlozitejsi ale stale je to uzivatelska vrstva a vsetka biznis logika by mala stale bezat v backende.
inak je uplne jedno ako to nazves, ci ui library alebo framework... taky angular sam o sebe hovori web application platform... pre mna je to vsetko framework, middleware co ti zjedusuje vyvoj. ui library mi pride uplne mimo, lebo ved react samotny ziadne ui prvky neobsahuje. material ui by som povedal ze je ui library.
to je podla teba, niekto iny si pod frontend developmentom predstavi kodenie html/css templatov do nejakeho wordpressu. samozrejme ze obidve veci su vpodstate frontend.aacid napísal:frontend je proste frontend, to je hadam celkom jednoduche, backend ti bezi na serveri, frontend v prehliadaci u klietna.
react na webe UI prvky neobsahuje lebo mozes pouzit vlastne vytvorene/3rd party alebo len tie z browsera. rozdiel medzi library a frameworkom je v tom, ze library riesi jeden problem (napriklad v pripade reactu je to renderovanie UI) a framework definuje architekturu aplikacie a dalsiu funkcionalitu ako napr. routing, form validation, dependency injection, services, controllery atd...inak je uplne jedno ako to nazves, ci ui library alebo framework... taky angular sam o sebe hovori web application platform... pre mna je to vsetko framework, middleware co ti zjedusuje vyvoj. ui library mi pride uplne mimo, lebo ved react samotny ziadne ui prvky neobsahuje. material ui by som povedal ze je ui library.
framework je nieco ako ramcek/kostra do ktorej si vkladas co potrebujes a library je nastroj kt. vies pouzit na riesenie nejakeho konretneho problemu.
myslim ze moc riesis nejake nazvoslovie... lebo je to fakt uplne jedno a kazdy si nazve svoj produkt ako chce. tak bootstrap je akoze library ale polka internetu to vola framework...
robit s tym budem uplne rovnako, ci uz to nazvem framework alebo library...
rovnako s tym frontend developerom, je to len nazvoslovie, totalne nepodstatne.
rovnako s tym frontend developerom, je to len nazvoslovie, totalne nepodstatne.
React je library, koniec diskusie
Rozdiel medzi library a frameworkom rozhodne nie je iba nazvoslovie, framework aplikuje IoC (Inversion of Control) - framework calluje tvoje metody, naopak library je kolekcia metod ktore mozes callnut. https://martinfowler.com/bliki/InversionOfControl.html
Pointa je taka, ze ak zvladas akukolvek library; React, Vue alebo Angular (framework), tak nemas problem naucit sa dalsiu, vsetko je to stale viacmenej to iste. Tutorialov na webe je miliarda, odporucam sustredit sa viac na nove libraries ako na jQuery. HTML a CSS ako frontender musis ovladat, aj ako junior imho.
Pointa je taka, ze ak zvladas akukolvek library; React, Vue alebo Angular (framework), tak nemas problem naucit sa dalsiu, vsetko je to stale viacmenej to iste. Tutorialov na webe je miliarda, odporucam sustredit sa viac na nove libraries ako na jQuery. HTML a CSS ako frontender musis ovladat, aj ako junior imho.
Slayter: Angular je MVW FW 
tiez by som povedal ze angular je framework, react library.
Ale neviem ci toto uz pomoze autorovi temy, ja by som vramci javascriptu odporucal pre zaciatok naucit sa najprv ES6+ a az potom ostatne technologie.
Podla mna je dobre si uvedomit ten rozdiel, lebo jedno aj druhe ma svoje vyhody a nevyhody. Framework (napr. angular) ziskava na hodnote vo vecsom teame, pretoze ked treba prijat novych ludi, tak v pripade ze tam je nejaka skusenost s angularom tak ten novy clovek sa dokaze rychlejsie zorientovat kedze sa tam pouziva plus minus rovnaka architektura a API, kdezto pri klasickej react appke bude vsade architektura ina a vsetky dependencies/ostatne libraries tak isto ine... Ale zas tam je vyssia flexibilita si to cele prisposobit podla vlastnej potreby.myslim ze moc riesis nejake nazvoslovie... lebo je to fakt uplne jedno a kazdy si nazve svoj produkt ako chce. tak bootstrap je akoze library ale polka internetu to vola framework...
Ale neviem ci toto uz pomoze autorovi temy, ja by som vramci javascriptu odporucal pre zaciatok naucit sa najprv ES6+ a az potom ostatne technologie.
Autor temy prave zistil, ze jeho buduci kolegovia su trosku šiši a radsej pojde oberat krumple 
to teda ano, pokial chces zostat normalny, tak tiez odporucam robit nieco ine 
-
harrison314
Hardcore addict
Stale je dost firiem pouzivajucich bootstrap+jQuery, proste SPA sa na vela veci nehodi.
No len jUquery asi tiez nebude stacit, chce to aj nejake zaklady dizajnu.
No len jUquery asi tiez nebude stacit, chce to aj nejake zaklady dizajnu.
-
Stoporko
VIP
Ako frontend: photoshop/illustrator, aby si vedel nastrihať tému. HTML5, CSS3, jQuery, bootstrap bude základ. K tomu ideálne Vue, Angular... a mať aspoň trochu tucha ako funguje backend (aby si netrhal vlasy backenďák, čo to bude po tebe napájať) 
-
CrazyJerry
Light Star
Mozno by som aj skusil odpovedat na to, na co sa autor pytal..
1. Doma mozes skusat hocico, ale realne skusenosti nenahradis + feedback z realnej prevadzky. Doma si nieco nakodis ide to pekne, ale keby si to v praci nahodil na stranku a mas mnozstvo navstev s roznymi prehliadacmi rozliseniami, nastaveniami atd.. tak mas reporty, bugy, feedback. Ale urcite je dobre doma na sebe makat. Mozno si najst nejaku realnu zakazku napriklad na: nakoduj.to a skusat si to doma len tak pre seba.
2 asi by som zacal niekde 5-7€/hod. fakt netusim nerobim frontend
3. Konkretny ti nedoporucim, ale ked by si mal problem sa do toho dostat, tak nejaky ten kurz by ti mohol pomoct.
S tym juniorom ide o to, ze zamestnavatelia vacsinou od teba neocakavaju ze budes vediet nejake extra veci. Teda pokial ides do nejakej mensej firmy.. ked ides do korporacie, tak tam asi cakaju, ze vsetko vies. Vacsinou si zamestnavatel "vychova" juniora podla seba.
1. Doma mozes skusat hocico, ale realne skusenosti nenahradis + feedback z realnej prevadzky. Doma si nieco nakodis ide to pekne, ale keby si to v praci nahodil na stranku a mas mnozstvo navstev s roznymi prehliadacmi rozliseniami, nastaveniami atd.. tak mas reporty, bugy, feedback. Ale urcite je dobre doma na sebe makat. Mozno si najst nejaku realnu zakazku napriklad na: nakoduj.to a skusat si to doma len tak pre seba.
2 asi by som zacal niekde 5-7€/hod. fakt netusim nerobim frontend
3. Konkretny ti nedoporucim, ale ked by si mal problem sa do toho dostat, tak nejaky ten kurz by ti mohol pomoct.
S tym juniorom ide o to, ze zamestnavatelia vacsinou od teba neocakavaju ze budes vediet nejake extra veci. Teda pokial ides do nejakej mensej firmy.. ked ides do korporacie, tak tam asi cakaju, ze vsetko vies. Vacsinou si zamestnavatel "vychova" juniora podla seba.