Ako prepisat vozidlo, ktoreho majitelom je uz zosnula osoba

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
driver
Light Expert
Light Expert

Ako prepisat vozidlo, ktoreho majitelom je uz zosnula osoba

Príspevok od používateľa driver »

Dobry den, chcel by som sa spytat, ci niekto nema skusenosti, popripade sa tu mozno najde niekto, kto s tym pracuje a bude mi vediet poradit. Mam doma motorove vozidlo z roku 1970, ktore je prihlasene na dedka, no ten je uz 13 rokov mrtvy. Poistku platim do dnesneho dna, STK a EK ale uz davno nema. Poslednych 20 rokov sa na nom skoro vobec nejazdilo. Momentalne si ho davam dokopy, venujem sa tomu vo volnom case, a chcem ho spojazdnit, kedze tomu viacmenej nic extra nie je, ma to maly nabeh. Problem vsak je, ako to prepisat na seba. Vozidlo nepreslo dedicskym konanim, nejak sa na to uplne zabudlo (urcite nie umyselne), a nikto to ani neriesil. Je nejaka sanca to dostat na seba bez toho, aby bolo nutne obnovovat dedicske konanie? Uprimne nechce sa mi behat znova po notaroch, hoci s dedenim by urcite problem nebol (skor neviem, ci by dosli dedici...), a hlavne platit im dalsie poplatky. Uz vtedy sme im zaplatili dost vela penazi, je to hrozne, ze niekto nieco buduje, odklada atd. aby mohol nieco po sebe zanechat detom, a cudzi sa na tom este prizivia, ale to je uz o inom. Kazdopadne, mam nejaku sancu?
Kajdzas
Amateur
Amateur

Re: Ako prepisat vozidlo, ktoreho majitelom je uz zosnula os

Príspevok od používateľa Kajdzas »

Dedičské konanie je jediná možnosť. Prečo to nebolo pred rokmi zahrnuté do konania?
driver
Light Expert
Light Expert

Ako som spominal, uplne sa na to zabudlo. Notar mal zoznam majetku, auto tam ale nebolo.
Kajdzas
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Kajdzas »

Spýtaj sa notára. V lepšom prípade by to šlo spraviť s tým papierom o dedičstve, ktorý ukáže pri prepise osoba, ktorá nadobudla dedičstvo. V horšom prípade otvorenie dedičského konania a ďalšie poplatky.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Jak veľmi raritný voz to je a ako precízne je VIN štítok zviazaný s kasňou ? If you know what I mean.
driver
Light Expert
Light Expert

Ano, aj nad tym som uvazoval :D Problem je, ze cislo je vyrazene aj na motore...papiere zohnat na to nie je jednoduche, no nie uplne nemozne. Ale treba ratat 700+. To by bolo potom asi lacnejsie to dedicske.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Motor je už mnoho rokov náhradný diel a jeho číslo sa neeviduje/nekontroluje.
Aspoň čo sa týka autoskupín, ktoré sledujem.

Celé som to uviedol preto, lebo dedičské je zdĺhavá, drahá a nervná sranda. Závisí aj od toho ako si auto ceníš čo sa týka peňažnej a citovej hodnoty.
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Ono to otvorenie dedicskeho nebude az tak zle. Vyziadaj si od dedicov splnomocnenie na konanie v danej veci a potom je to uz len jedna zapisnica u notara.
Tusim aj tej lehoty na namietku sa vedia vsetci rovno vzdat a nadobudne to hned pravoplatnost. Ak by aj nie, tak len pockas s prepisom..
Urcite to je menej roboty, jak prerazat vinka a zhanat doklady. A hlavne je to legalne.
Napísať odpoveď