Socializmus alebo demokracia?
Re: Socializmus alebo demokracia?
Nebolo to vyslovene na teba, ale vseobecne k diskusii. Pouzivat pojem proletariat je pre dnesnu spol prilis vagny pojem. Dnesna spol s tou vcerajsou nema vela spolocne.
Proletariát je v podstate len iný termín pre pracujúcich. Máš dojem, že dnes neexistujú pracujúci? Spoločnosť je dnes možno viac rozvrstvenejšia ako v 19. st., ubúda klasickej "fyzickej" práce, ale podstata sa až tak nezmenila.
Pre mna je to archaizmus, dnesna spol je podstatne mnohovrstevnejsia- aj roznym typom prijmu
Ale príjem rieši sociologické delenie, to je v poriadku. Ale z hľadiska triedy, teda vzťahu k výrobným prostriedkom, to nie je o moc iné ako v 19. st.
Proletar bol povodne mysleny v tom zmysle, co som uz pisal, ze nemal ziadny relevantny kapital a moze ponuknut iba svoju pracu aby sa uzivil.
Mozme suhlasit,ze v dnesnej dobe drviva vecsina ludi tiez musi predavat svoju pracu aby mohla normalne fungovat-áno. Ale!
Oproti minulosti su tu velke rozdiely: vela ludi pobera napr rozne soc davky, dochodky starobne,predcasne, invalidne, vysluhove. Dalsi maju nezanedbatelne prijmy z prenajmu nehnutelnosti, roli, poli, uroky z uspor, z roznych investicii, dividendy, umelci tantiemy atd. /tj nejaku formu vyrobnych prostriedkov ma/. Rovnako napr zivnostnik: obrazne povedane, kupi auto, obkladacky, nastroje a moze ist kachlickovat kupelne.
Z mojho sukromneho pohladu je to uz ina spolocnost a proletariatom sa uz ako celok by nazyvat nemal.
Su to skor "Post-proletariati"- termin som si vymyslel..
Mozme suhlasit,ze v dnesnej dobe drviva vecsina ludi tiez musi predavat svoju pracu aby mohla normalne fungovat-áno. Ale!
Oproti minulosti su tu velke rozdiely: vela ludi pobera napr rozne soc davky, dochodky starobne,predcasne, invalidne, vysluhove. Dalsi maju nezanedbatelne prijmy z prenajmu nehnutelnosti, roli, poli, uroky z uspor, z roznych investicii, dividendy, umelci tantiemy atd. /tj nejaku formu vyrobnych prostriedkov ma/. Rovnako napr zivnostnik: obrazne povedane, kupi auto, obkladacky, nastroje a moze ist kachlickovat kupelne.
Z mojho sukromneho pohladu je to uz ina spolocnost a proletariatom sa uz ako celok by nazyvat nemal.
Su to skor "Post-proletariati"- termin som si vymyslel..
nie, nie je. ked si precitas to heslo z Brtiannici, tak pochopis, ze jediny rozdiel medzi proletarom a otrokom je, ze proletar ma slobodu. inak je rovnako zanedbatelnou zlozkou spolocnosti.hughito napísal:Proletariát je v podstate len iný termín pre pracujúcich.
preto nemoze byt proletarom niekto, kto ma vzdelanie a praxou svoj kapital zvacsuje.
Jackb to co pises je povodna staroveka definicia, zatial co mi s Hughitom mame asi na mysli skor definiciu ako bola myslena povedzme 19st. Marxom a pod. V starovekom Rime to bol sice slobodny obcan ale bez majetku.
A s tym vzdelanim bol v minnulosti vzdy problem, malokto mal take dobre rodinne pomery aby mohol ist studovat na vyssie vzdelanie. Celkovo to nema zmysel moc riesit, ale skor vychadzat z dnesnych realii, na minulosti uz nikto nic nezmeni.
A s tym vzdelanim bol v minnulosti vzdy problem, malokto mal take dobre rodinne pomery aby mohol ist studovat na vyssie vzdelanie. Celkovo to nema zmysel moc riesit, ale skor vychadzat z dnesnych realii, na minulosti uz nikto nic nezmeni.
ja som sa prave odrazil od tohto:
a historicky by sedela aj ku vzdelaniu, lebo ked remeselnik v Rime zarobil, mohol poslat jedno z deti do skol a tym sa zvysil jeho spolocensky status. a tak dalej.
tuto, "Vystavka Dostiženij Narodnogo Chozjajstva gosudarstva Venezuely":
https://dennikn.sk/1212965/toaletny-pap ... riu-grafy/
nasiel som jasnu definiciu, ktora nema s Marxom, ktoreho zastancom nie je ani hugo.hughito napísal:Nie nie, ani ty ani pravicoví komentátori nerozumejú pojmu diktatúra proletariátu. Nerozumejú kontextu a dráždi ich len pojem diktatúra. To potom vedie k skratkovitému mysleniu typu, aha, Marx písal o diktatúre proletariátu, t. j. Marx je obhajca "neslobody/totality" atď.
a historicky by sedela aj ku vzdelaniu, lebo ked remeselnik v Rime zarobil, mohol poslat jedno z deti do skol a tym sa zvysil jeho spolocensky status. a tak dalej.
tuto, "Vystavka Dostiženij Narodnogo Chozjajstva gosudarstva Venezuely":
https://dennikn.sk/1212965/toaletny-pap ... riu-grafy/
Pre neo-ľavicu sú proletariátom tzv. menšiny, etnické, prípadne sexuálne. Socioekonomický status je druhoradý.
Pre časť možno, pre mňa osobne nie. A nejde mi o to, že by som odsúval dane problematiky na druhú koľaj.
Gogo ešte sa vyjadrím.
Teraz jedna aktuálna vec, Mňačko - Ako chutí moc.
Gogo ešte sa vyjadrím.
Teraz jedna aktuálna vec, Mňačko - Ako chutí moc.
„Mal som štrnásť rokov, keď sa Hitler dostal k moci... Hoci som vtedy ešte presne nevedel, čo je to fašizmus, stal sa pre mňa zosobnením záhuby. Rozhodol som sa nepoddať. Nikomu. Proti fašizmu som bojoval slovami, činmi i zbraňou. Fašizmus bol porazený, ale pocit vlastného psychického ohrozenia, pocit, že sa stále kdesi brúsia nože, ma ani potom neopustil. Bola tu vydieračská jadrová politika Američanov. Proti tomuto nebezpečenstvu som nevidel inú možnosť odporu ako práve komunizmus. Videl, hľadal som v ňom jedinú záruku proti záhube. Hanebnosti, aké sa u nás napáchali, ma nevedeli zviesť z určenej cesty. Svinstvá, ktorých sme sa dopustili, bol to ten Hitler v každom z nás, a nemalo to nič spoločné s mojou predstavou o ľudskosti. Aj vo mne, aj v nás driemala beštia. V rokoch teroru sa v nás prebudila a urobila svoje. Myslel som si, že je povinnosťou komunistu urobiť všetko, aby tú beštiu v nás zničil. Vzbúril som sa. Vzbúril som sa o niečo skôr ako mnohí iní... Znovu musím zopakovať: v tomto boji som nebol sám, bol to zápas československej inteligencie, alebo aspoň jej čoraz viac sa rozrastajúcej väčšiny. A nebol to len zápas intelektuálov, čo koncom roka 1967 a začiatkom roku 1968 privodil prevratné zmeny. No bol som pri tom a bol som hrdý, že som bol niekde na čele medzi vzbúrencami. Už dávno nie z nadšenia. Už dávno nie z naivnej viery. Tento raz z číreho presvedčenia, že je tu vždy niekto, kto sa ma chystá zdrapiť za krk. Tento raz už nie fašizmus, tento raz odľudštený systém komunistickej moci. Zistil som, že je dôstojnejšie vzoprieť sa násiliu a urobiť všetko, čo je v silách jednotlivca, aby sa pomery zmenili k lepšiemu. Je lepšie žiť s takýmto vedomím, ako sa nečinne prizerať záhube, aká sa na nás valí.“
Ceskoslovensko a vydieracska jadrova politika Americanov
keby si Moskva neprivlastnila jachimovsky uran ako dan za oslobodenie a nekolonizovala by CSR, tak krajina mohla zarobit miliony prave na tom urane, ktory vykopali piloti RAF a Moskali si ho odviezli, aby mohli vydierat USA.
toto by si hugovia, Perni a Blahovia mali nech vytetovat na predlaktia, nech to maju dnom a nocu na ociach. ziadat okradnutie ludi a degradaciu sikovnych a inteligentnych na sedu masu nie zmena pomerov k lepsiemu. ani zobrat ludom moznost realizovat sa zkracovanim pracovneho casu sa nic neposuva k lepsiemu. stale ostanu ti, ktori budu platit dane na to, aby ostatni sedeli pred telkou a pozerali na Celzi (alebo sa chodili mlatit na stadiony).a urobiť všetko, čo je v silách jednotlivca, aby sa pomery zmenili k lepšiemu
Radosť žiť v tej dobe temna...
"Komunisté jí na počátku 50. let uvěznili rodiče, mamince po návratu na Krajském národním výboru v Prostějově oznámili, že děti musejí za takové rodiče do smrti trpět. A že mají místo v kravíně."
https://www.sport.cz/fotbal/ostatni/cla ... ekord.html
"Komunisté jí na počátku 50. let uvěznili rodiče, mamince po návratu na Krajském národním výboru v Prostějově oznámili, že děti musejí za takové rodiče do smrti trpět. A že mají místo v kravíně."
https://www.sport.cz/fotbal/ostatni/cla ... ekord.html
Určite sa zhodneme v tom, a aj som to napísal, že dnes je to komplexnejšie a zložitejšie ako v 19. st., ako si napísal, sú rôzne možnosti ďalšieho príjmu, každopádne by som ich označil ako za doplnkový a stále to nie je nejaká "masovka," nezabúdajme ani na to, že píšem globálne, nielen o európskych či amerických reáliách. Základný rozdiel a triedne rozpory však existujú ďalej a budú existovať, pokiaľ bude existovať kapitalizmus, pretože je to ako predchádzajúce systémy, systém založený na triednom rozdelení. Nenadarmo komunizmus volá po beztriednej spoločnosti.gogo956 napísal:Jackb to co pises je povodna staroveka definicia, zatial co mi s Hughitom mame asi na mysli skor definiciu ako bola myslena povedzme 19st. Marxom a pod. V starovekom Rime to bol sice slobodny obcan ale bez majetku.
Všetky tieto veci sa vybojovali práve na základe triednych rozporov a následných bojov. Ak niekto tieto reálie nepozná, nech si naštuduje napr. aspoň elementárne dejiny sociálnej demokracie. Sociálna demokracia v 19. st. nebolo niečo ako SMER, na to pozor.vela ludi pobera napr rozne soc davky, dochodky starobne,predcasne, invalidne, vysluhove.
Ako by to vyzeralo, keby sa k moci dostali blázni ako hurvínek?
Takto?
https://www.financnytrh.com/maduro-vo-v ... evalvaciu/
Ja mám radšej ten zlý kapitalizmus...
Takto?
https://www.financnytrh.com/maduro-vo-v ... evalvaciu/
Ja mám radšej ten zlý kapitalizmus...
Namiesto tých (už trápnych) narážok na tému venezuelský socializmus, odporúčam tento článok k téme:
VENEZUELA V EKONOMICKEJ PASCI
http://poleblog.sk/venezuela/
VENEZUELA V EKONOMICKEJ PASCI
http://poleblog.sk/venezuela/
Že by si konečne dostal rozum a prišiel ti ten socializmus trápny? 
len nepriznat, ze socializmus funguje len vtedy, ked si o nom v restike pri krkovicke (alebo vyprazanom syre) hrkutaju kabinetni komunisti, ktori v zivote manualne nepracovali.Ako je možné, že sa krajina s najväčšími zásobami ropy ocitla v kríze a ľudia trpia nedostatkom potravín a liekov? Presne pred rokom uvalila Trumpova administratíva na Venezuelu tvrdé sankcie,
-
jjj123456789
Amateur
Socializmus ani komunizmus, nikdy nefungoval. Najhoršie však bolo, že sme boli spojený s Českom, a pri rozdelení, nám nechali devízie na dva dni. A teraz sa rozčulujú že keď nám sem dali vyrábať škodovky, tak že sme ich vyrábali zle, a že sme nevaďační.
-
Ryan Giggs
VIP
Nefungoval? Hm.. 60 rokov je v niektorych krajinach, to je asi malo... 
A ktoryze system funguje?
-
jjj123456789
Amateur
Socializmus nefunguje, a tak to zkrátka je. On sice funguje, ale funguje na oko a to na Kube , ktorú tvorí len jeden štát, a nie dva.V Severnej Korei je vláda Čučche tzn. vláda jednej dynastie, ktorá má božskú ideologiu. Tzn nieje to socializmus a ani komunzimus. Demokratický systém ako rýdza demokracia, funguje len v Spojených štátoch Amerických.Ryan Giggs napísal:Nefungoval? Hm.. 60 rokov je v niektorych krajinach, to je asi malo...