Internet - prečerpam 300GB

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
_TOP_
Amateur
Amateur

Internet - prečerpam 300GB

Príspevok od používateľa _TOP_ »

Zdravím , máme v domácnosti "neobmedzený" internet od orangu , je to dsl 50 niečoho za sekundu (megabitou asi ), v rýchlosti nieje problém. problém je v tom že tento "neobmedzený" internet má limit a to konkrétne 300GB. prblém je taký že decká su prakticky nonstop na internete , stahujú filmy , pozerajú online filmy , sú na youtube atd + celý den idú na telke detské pesničky od Jaroša a gumimacka to znamená že internet sa prečerpá po cca priemerne 18-24 dnoch , a mne nezostáva net na prácu . ked niekomu poviem že mi nestačí 300GB interenet tak si myslí že som debil a nechápu ako je to možné . ked som im zavolal tak mi pani povedala že mi môže dodať 10GB naviac , to som sa tomu len pousmial .. BTW nemáme tu tie optické káble máme to napojené na telefonickú šnúru či čo to je na tom stlpe. .

aké riešenie mi odporúčate ? dik
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Internet - prečerpam 300GB

Príspevok od používateľa beardie »

Tcom v minulosti až tak veľmi FUP nesledoval
_TOP_
Amateur
Amateur

Ok, dik za info ,len či to tak ešte dnes majú .

určite to špekulanti majú dobre v zmluve ošetrené a pokojne ma môžu vypnúť .

rozmýšlam že si kúpim zvlašt internet len pre seba , mne postačí nejaký basic , ja to mám len na emaili. môžem mať domácnosť 2 internety ? potrebujem aj další rooter kupit ?
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Skus znizit kvalitu. Na animaky postaci detom aj 720p kvalita.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

beardie: Telekom to uplatnuje, ale nie az tak prisne - mozes prekrocit FUP 1-2 mesiace po sebe ale potom ti to uz spomalia
Riesenie:
- najlepsie by bolo urobit si vlastny proxy server, ktory by ti usetril vela dat v pripade, ze deti pozeraju tie iste videa dookola, ale podla toho co pises, tak s tym asi nemas skusenosti. A zaroven je to aj najdrahsie riesenie.
- aky mas router? Mozno ma kontrolu rychlosti pre jednotlive zariadenia alebo monitoring prenesenych dat. Tym padom by si mohol hlavne pre TV znizit prenosovu rychlost. Ak to tvoj router nevie, mozes ho vymenit, no to je opat trochu nakladne, pocitaj 50-100 €
- pozri ci sa v TV neda pevne nastavit nizsia kvalita obrazu pre youtube, ako spominal heker - 720p musi stacit. Zaroven pouc deti o tom, nech to nemenia.
- skus zistit ci u vas niekto neposkytuje ADSL/VDSL bez FUP
- druha pripojka na internet je vecou operatora, skus zavolat do orange alebo telekomu, mozno sa to bude dat, ale kedysi s tym bol problem a tvrdili ze treba tahat druhy kabel zo stlpa
- neviem aku rychlost a odozvu potrebujes na pracu, mozno by ti stacil aj kvalitny 4G internet, ten si zriadis velmi jednoducho
_TOP_
Amateur
Amateur

Ok diky , zajtra sa na tú kvalitu pozriem , no nie som si istý či sa automaticky neupravuje na odporúčanú či najvyššiu dostupnú kvalitu.

keby sa mi podarí znížiť rýchlosť (obmedziť) tak to ušetrí aj dáta ?

rýchlosť internetu mi stačí hocijaká aby sa mi napríklad gmail nenačítaval 5 minút ako je to teraz ked mám prečerpaný(spomalený) internet .

rozmýšlal som či by nebolo možné vyhradiť limit pre deti a pre mna , resp.rozdelenie dát, bud na zariadenie alebo pridať do ponuky kde sa zobrazujú wifi v okolí, nové pripojenie wifi od ktorého budem mať iba ja heslo. len neviem či je to možné takto urobiť .
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Záleží aký máš router. Ak je to nejaký základný, tak ťažko povedať. Napíš typ, pozrieme to
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Znizit rychlost pre urcite IP adresy vie asi vacsina routrov, upravovat celkovy objem dat uz asi menej. Ale rozumnym obmedzenim rychlosti pre TV dosiahnes to, ze bude automaticky prehravat videa v nizsej kvalite a tym usetris data. To je pre pripad, ze by to neslo nastavit natrvalo v TV.
Ak by nic z toho nefungovalo, tak vzhladom na tvoje poziadavky bude najjednoduchsie a mozno aj najlacnejsie zriadit si nejaky zakladny 4G internet. Dostanes k tomu aj 4G modem na SIM kartu. Napriklad: https://www.o2.sk/internet/internet-na-doma
Ponukaju to vsetci operatori, rozhodni sa podla dostupnosti signalu a celkovej ceny.
Napísať odpoveď