USA vs Rusko

Diskusie na politické témy...
jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: USA vs Rusko

Príspevok od používateľa jackb »

to jadro mali okolo Prahy aj predtym, preto sa Operacia Dunaj musela uskutocnit. ale inak suhlas.

NATO sice jazdi po zeleznici a cestach, no jadro nema, manzelky americkych dostojnikov nevykupuju obchody, opiti Belgicania nezrazaju hummermi deti... neviem ako moze niekto z byvaleho CSR prirovnavat post68 ku terajsiemu stavu.
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

Isto mali jadrove zbrane uz pred 68? Viem ze existovala nejaka zmluva z 1965, ale az do okupacie nebola naplnena. Taktiez Dubcek odmietol rozmiestnit sovietske vojenske jednotky na nemecku hranicu. Prave tato neochota nasich politikov nechat si sem navliect sovietsku armadu viedla ku okupacii, kedze CSSR bola v ponimani politbyra slabina na hraniciach sovietskeho zvazu.
jjj123456789
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa jjj123456789 »

CCCP malo prvú jadrovú zbraň už v roku 1949
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

ephramko napísal: Rusi tu zostali 23 rokov a privliekli sem aj jadrové zbrane.
aj tu reálne boli? Lebo co viem, tak sa o tom len hovorilo, ale reálne tu neboli
jjj123456789
Amateur
Amateur

Boli v kasárňach na pohraničí s Nemeckom. Aspoň otec mi to tak hovoril.
beardie
Redeemer
Redeemer

ocakaval by som nieco relevantne
eMPiko
Addict
Addict

okrem rusov v podstate nikto nevie. sovieti mali u nas jadrove sklady, ale do tych cechoslovaci nemali pristup. pri odsune ich tam potom prirodzene po sebe nenechali. predpoklada sa, ze nejake jadrove zbrane tam ale mali uskladnene kedze v '68 dostali v podstate bianko sek a mohli si tu robit co chceli.
jjj123456789
Amateur
Amateur

Myslíš také tie raketové silá ktoré boli zamaskované v zemi? Zaujímavá téma. Len o tom moc nevieme.
jackb
Redeemer
Redeemer

http://fortifikace.cz/akce-javor-histor ... uvislosti/
http://fortifikace.cz/akce-javor-historicke-dokumenty/
(http://www.csla.cz/armada/taktika/plany001.htm)
eMPiko napísal:Isto mali jadrove zbrane uz pred 68?
moja chyba. mal som za to, ze boli dokoncene podla planu a boli v 67 obsadene. neboli.
ale vystavba a strategicka potreba vyuzitia uzemia CSSR mohla by dobra zamienka
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

eMPiko napísal:okrem rusov v podstate nikto nevie. sovieti mali u nas jadrove sklady, ale do tych cechoslovaci nemali pristup. pri odsune ich tam potom prirodzene po sebe nenechali. predpoklada sa, ze nejake jadrove zbrane tam ale mali uskladnene kedze v '68 dostali v podstate bianko sek a mohli si tu robit co chceli.
Pokiaľ viem, tak tu boli len sklady a nejaký pomocný materiál, samotné zbrane nie.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Je pravda, že tie dokumenty sú stále tajné a pravdu sa asi nikdy nedozvieme. Ale v Československu boli vojenské objekty sovietskych vojst, ktoré svojim dizajnom zodpovedali nukleárnym silám. Tiež treba pamätať na to, že uvažujeme od roku 1968 a vtedy sa už kládol dôraz na mobilné odpaliská nukleárnych striel (pozemné, bombardéry, ponorky). Vo viacerých dokumentoch o studenej vojne alebo vývoji nukleárnych zbraní je Československo radené pod krajiny, ktoré disponovali ICBM, resp. sovietska armáda na našom území. Pochybujem, že Rusi mali hlavice ICBM naplnené trblietkami alebo niečim neškodným...

_________
_________

Videli ste už toto? Trump nerozumie ani základným ekonomickým pojmom. Myslí si, že keď uvalí CLO na segment luxusných áut, tak keď to Porsche z bratislavského VW príde do amerického prístavu a zadrží ho colná správa, tak CLO zaplatí slovenská ambasáda alebo slovenská pobočka VW, a nie ten, čo si to Porsche kúpil = nejaký prachatý americký občan a daňový poplatník.
A jeho hlavného ekonomického poradcu našiel a vybral trumpov zať Jared vo vyhľadávači kníhkupectva (amazonu). :lol: :lol: :lol:
https://videacesky.cz/video/last-week-t ... odni-valka
jackb
Redeemer
Redeemer

no podla tych webov a videa, ktore je tam linkovane (posoby profesionalne, ale nenesie logo ziadnej televizie, preto som ho nezdielal) ICBM ani neboli. slo o balisticke strely, ktore NATO oznacil ako SCUD. tie mohli niest vyzbroj od HE, cez chemicku, biologicku az po takticku jadrovu na vzdialenost len 300-400km. podobne bola v CSLA zriadena jednotka (17. dělostřelecký oddíl velké mohutnosti) supertazkeho mobilneho delostrelectva. to rovnako mohlo strielat rozne delostrelecke granaty (204 alebo 240mm) , vratene tych s taktickymi jadrovymi hlavicami. rovnako v Miloviach boli specializovane sklady pre "zvlastnu" letecku municiu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Po tom co som v minulosti cital rozne zdroje si myslim v Cssr nikdy ziadne jadrove hlavice neboli. Suvisi to so silnou a opravnenou nedoverou Zssr ku svojim soc. satelitom. Taketo "hracky" chceli mat pekne pod kontrolou na svojom uzemi, ktore je obrovske preto dava neobmedzene moznosti na ich uschovu resp takticky presun. Celkovy trend naviac viedol k tomu ze ovela ucinnejsie su povazovane mobilne odpalovacie zariadenia z nakl aut ci este lepsie ponoriek ako betonove sila.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

jackb napísal: ja som si tu robotu dal a presiel som si jeho sprostosti. nevysvetluje, obhajuje.
Tak ak si si dal tu robotu a vsetko precital, v tom pripade nechapes pisany text. Alebo zamerne klames, a neviem co je horsie. Tak ja ti to vysvetlim.
Blaha je magor do Dubcekovej predstavy socializmu. A okupacia tuto jeho viziu znicila. Tak ako ju moze obhajovat? Ved to tam v niektorom statuse jasne pise. Tak preco splietas?
jackb"]Tvrdis, ze to nebola invazia, lebo so vsetkymi, okrem Ruska sme dnes spojenci.[/quote]
:lol:
Mozes mi odcitovat kde tvrdim, ze to nebola okupacia???
Ako pisem vyssie, tvoja schopnost pochopit pisany text je blizka nule. Tak ak niecomu nerozumies, preco sa nespytas, ale pises bludy?

S tymi zakonmi si uplne mimo. Ocividne pravu nerozumies. Ono nestaci len odcitovat zakon. Treba aj odcitovat, v ktorom bode bol poruseny a ktorym konkretnym cinom, prispevkom.

Neviem o tom zeby fotenie sa s akymkolvek "vrahom" bol trestny cin. Ci ked si niekto kupi tricko s Che Guevarom, tak automaticky suhlasi so vsetkym co robil? A je fanusik vrazdenia? To je co za zvratena logika? Kde pise, ze suhlasi s nejakou vrazdou?
To ze odsudzuje nejake bombardovanie,(ktore bolo len tak mimochodom v rozpore s medzinarodnym pravom, o com ty ocividne nemas sajnu), este predsa neznamena ze suhlasi s cinmi bombardovaneho. To si kde take videl? :shock:

Z toho co som si tam dal tu namahu precitat, Blaha hlasa socializmus, nie komunizmus. Zas samozrejme ani netusis v com je rozdiel.

A v neposlednom rade, ak si taky silno presvedceny, ze sa dopustil trestneho cinu, mas ho oznamit. Inak tiez porusujes zakon.

//autoeditácia príspevku (27 Aug 2018, 13:07)
beardie napísal:tych 99 % si vypočítal ako?
Snáď len neveríš českým komunistom, že inváziu vykonali Ukrajinci?!
Ok, tak nie 99%, ale vsetci okrem Rusov. Staci ti to takto ako pre pomocnu skolu?

Aha, cize tu neboli madarske tanky, vojaci vychodneho nemecka, Bulhari, Poliaci...? To som si teraz vymyslel?
A nie su to teraz nasi spojenci, vsak? :-)

A by ma zaujimalo kde bol vtedy ten "uzasny" zapad. Vzdy sa na nas vysrali, a pri prvej prilezitosti to urobia zas.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Ryan Giggs napísal:Aha, cize tu neboli madarske tanky, vojaci vychodneho nemecka, Bulhari, Poliaci...? To som si teraz vymyslel?
Budem citovať sám seba, keďže si to asi nevidel...
ephramko napísal:Lenže vojská varšavského paktu sa z Československa stiahli už v roku 1968 po 2-3 mesiacoch. Rusi tu zostali 23 rokov a privliekli sem aj jadrové zbrane. Polský sejm už v roku 1989 odhlasoval memorandum, v ktorom sa nám za rok 1968 ospravedlnili. Rusi sa neospravedlnili nikdy. Putinovské Rusko do dnes úmyselne šíri o roku 1968 kopu klamstiev, prípadne sa tvária, že za nič nemôžu, však oni sú Rusi a nie Sovieti. Najnovšie ruská propaganda obhajuje ešte aj pakt ribbentrop-molotov a napadnutie Polska. Grcať sa mi chce z tej krajiny a zo všetkých slovenských kolaborantov.
Ryan Giggs napísal:A by ma zaujimalo kde bol vtedy ten "uzasny" zapad. Vzdy sa na nas vysrali, a pri prvej prilezitosti to urobia zas.
Nože mi svojou "mastermind" povedz, akú vojenskú stratégiu mali použiť západní spojenci, aby nám v 1968 pomohli. Sovieti zaútočia na malú krajinu zo všetkých strán, proti vlastnému spojencovi za 48hodín nasadia viac ako polmilióna vojakov a naši nepriatelia nás majú prísť zachraňovať? Nehovoriac o tom, že bol rok 1968, zúrila vojna vo Vietname. A dnes sú pomerne známe presné vyjadrenia vtedajších politikov, Brežnev Dubčekovi pri moskovských jednaniach povedal niečo na štýl, či vie, koľko Rusov zomrelo pri oslobodzovaní Československa a kto mu dal právo spochybňovať výsledky 2.sv.vojny, že sa Rusi nikdy nevzdajú Československa, aj keby kvôli tomu mali rozpútať vojnu.

Si to celé predstavuješ ako Hurvínek válku. Realita bola ale taká, že keby nám západ prišiel v 1968 na pomoc, tak tu dnes nie sme a pravdepodobne by ani veľká časť planéty nebola obývateľná.
eMPiko
Addict
Addict

ephramko napísal:Je pravda, že tie dokumenty sú stále tajné a pravdu sa asi nikdy nedozvieme. Ale v Československu boli vojenské objekty sovietskych vojst, ktoré svojim dizajnom zodpovedali nukleárnym silám. Tiež treba pamätať na to, že uvažujeme od roku 1968 a vtedy sa už kládol dôraz na mobilné odpaliská nukleárnych striel (pozemné, bombardéry, ponorky). Vo viacerých dokumentoch o studenej vojne alebo vývoji nukleárnych zbraní je Československo radené pod krajiny, ktoré disponovali ICBM, resp. sovietska armáda na našom území. Pochybujem, že Rusi mali hlavice ICBM naplnené trblietkami alebo niečim neškodným...
A kde boli v CSSR tie sila? Pokial viem tak sa ziadne nenasli. ICBM sa mi tiez nezdaju. Naco by im boli zbrane takehoto kalibru v Ceskoslovensku. Tie mali pekne niekde za Uralom. V CSSR by podla vtedajsich vojenskych doktrin mali byt rakety takticke, pripadne rakety s kratkym a strednym doletom, ktore by sa drbli kamsi do Bavorska a NSR.
jackb
Redeemer
Redeemer

zacnem od konca. TO podal Samo Marec, takze nemusime zatazovat prokuraturu viaceri.

nehraj sa na huga. socializmus, ci komunzismu. maoizmus, stalinizmus, polpotizmus, kimizmus... zabilo to milony osob v mene ideologie? ano. je to teda rezim, ktory smeruje ku potlacaniu prav a slobod ci ku ujme? ide.
samozrejme, ze ja nemam o nicom sajnu, neviem citat a som mimo. este ze si mi to prisiel povedat :)
bombardovanie zabranilo genocide a inym zlocinom proti ludskosti. ked bude nacek obtazovat na Obchodnej dievcata a niekto mu rozbije lesenarskou trubkou hlavu, tak budeme kvikat o biti nackov, alebo o tom, ze niekto ochranil dievcata?
ked nevidis, v com porusuje Blaha citovane casti zakonov, tak je tvoje vnimanie prava "mimo".

aka okupacia? ved piseme o invazii. tak bud tak dobry, a nepripisuje mi to, co som nenapisal.

Blaha vo svojom statuse namiesto odsudenia invazie do CSSR spielata piate cez deviate s USA. "vedhentitoto", takze invazia sa nestala a nebudeme sa o nej rozpravat.
kto ale vazne nerozumie pisanemu textu, ci hovorenemu slovu je sudrzenko Blaha, lebo mytus o Dubcekovi je nieco uplne ine ako on splieta. ale ja chape, potrebuje si kopnut do media, ktore nevelebi zlocinny rezim. to, ze ako marxista bol na Dubcekovom hrobe je plutie na jeho pamiatku.

na smiech je aj jeho predpoved toho "co bude Kiska nazivo hovorit aj na CT". ze sa nikde neospravedlnil za to, ze zavadzal, to ma neprekvapuje. ale podla toho "vesteckeho" statusu som presvedceny, ze ak to Marecovi nevyjde s tym TO, tak by sa o sudrzuzenka mali zaujimat od Phillippa Pinela

ad rakety:
ano IC znamena InterContinental. nema strategicky vyznam ich mat na hranici so Zapadom, ked mozu byt niekde v sibirskej tajge ci kazasskej stepi a aj tak urobia svoju robotu rovnako dobre.
beardie
Redeemer
Redeemer

Ryan Giggs napísal:Ok, tak nie 99%, ale vsetci okrem Rusov. Staci ti to takto ako pre pomocnu skolu?

Aha, cize tu neboli madarske tanky, vojaci vychodneho nemecka, Bulhari, Poliaci...? To som si teraz vymyslel?
preco utocis? napisal si blbost, tak som na to upozornil
Madari, Vychodni Nemci, Bulhari aj Poliaci boli rovnako satelitmi, vieme, co sa stalo v Madarsku v '56
A by ma zaujimalo kde bol vtedy ten "uzasny" zapad. Vzdy sa na nas vysrali, a pri prvej prilezitosti to urobia zas.
vtedy nemohli robit nic, kedze sme boli satelitom Sovietskeho zvazu
teraz sme sucastou zapadneho sveta, clenmi EU, NATO, je to uplne neporovnatelna situacia
preco asi NATO tlaci vojakov do Pobaltia? predsa, aby ukazali silu a aby nikto nepochyboval o tom, ze by ich aj NATO naozaj branilo, aj ked konfilt je iba hypoteticky, viacmenej nerealny
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Presne tak, Vychodny ostblok patril ZSSR, bola to jeho vyhradna zona. Akykolvek vojensky zasah Zapadu napr na uzemie CSSR by sa hned definoval ako agresia a k tretej svetovej vojne by bol iba krok.
Usa nemohli v 1968 urobit vobec nic a ani nesmeli! Stacilo by iba podozrenie ze do "kontrarevolucie" su zapojeni "imperialisti" a ZSSR by to hned ideologicky vyuzilo a malo to este krvavejsie nasledky.

Je uzasne, ze mozme zit v takejto slobodnej dobe, len skoda ze este sa najdu ludia co si to nevazia..
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Aj dnes existuje kopu stalinistov, ktorí tvrdia, že vojská sem prišli len preto, lebo okupácia NATO už bola na spadnutie. :D
Napísať odpoveď