Citlivy spanok

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Citlivy spanok

Príspevok od používateľa aacid »

ano, 24 hodinovi (cirka 24 hodinovy) cyklus si telo ozaj udrzuje, ale to je cyklus, ktoreho zaciatok/koniec sa moze menit. a hlavne ten cyklus ne ovplivnovany vonkajsimi stimulami. samozrejme ked sme nemali elektrinu tak sa to tocilo okolo zapadu/vychodu slnka, dnes ale ked si do oci nonstop strielame umele svetlo je to uplne jedno.
je uplne jedno ci spis 20:00-04:00, 22:00-06:00 alebo 03:00-11:00. pokial to robis pravidelne. najhorsie je ten cyklus stale narusovat, to su nocne smeny, kratke/dlhe tyzdne a podobne.

takze stale si myslim ze clovek co pravidelne spava od obeda 12:00 do 20:00 bude mat rovnako kvalitny spanok ako clovek co spi 22:00-06:00.
Muffi
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Muffi »

No neviem, mal som obdobie, kde som dlhodobo (cca 6 mesiacov) spával čas 05:00 - 12:00 a naozaj nemôžem povedať, že som bol rovnako odpočinutý, ako teraz, keď mám režim plus mínus 23:00 - 06:00. Hoci teda samozrejme cez deň sa nedajú tak dobre zatemniť okná a ak človek nebýva fakt nejako izolovane, tak aj zvuky zvonku sú o dosť intenzívnejšie a to určite má vplyv na kvalitu spánku.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Telo je naprogramovane na nocny spanok. Tj da sa naucit ho posunut na den, ale tie regeneracne pochody nebudu uz na takej urovni ako v noci. Napr ja keby som si dal cez den kratky slofik tak by som bol z toho nasledne uplne rozhadzany. Ale urcite ze existuju ludia ktorym to nevadi a su na to uz do velkej miery zvyknuti.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ale co znamena nocny spanok? telo nema hodinky, nevie kolko je hodin. telo reaguje na prostredie. pre telo je nocny spanok vtedy ked je tma. pokial si tmu vytvoris cez den tak budes mat rovnaky nocny spanok ako v noci.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Je to geneticky podmienene, bola za to aj Nobelovka
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Jeffrey_C._Hall
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ten link mi nejak moc nepovedal, nasiel som si tu studiu, precital abstrakt a stale som z toho hlupy. vysvetlis mi to prosim?

https://www.nature.com/articles/nature19097
Little is known about the ability of Drosophila circadian neurons to promote sleep. Here we show, using optogenetic manipulation and video recording, that a subset of dorsal clock neurons (DN1s) are potent sleep-promoting cells that release glutamate to directly inhibit key pacemaker neurons. The pacemakers promote morning arousal by activating these DN1s, implying that a late-day feedback circuit drives midday siesta and night-time sleep. To investigate more plastic aspects of the sleep program, we used a calcium assay to monitor and compare the real-time activity of DN1 neurons in freely behaving males and females. Our results revealed that DN1 neurons were more active in males than in females, consistent with the finding that male flies sleep more during the day. DN1 activity is also enhanced by elevated temperature, consistent with the ability of higher temperatures to increase sleep. These new approaches indicate that DN1s have a major effect on the fly sleep–wake profile and integrate environmental information with the circadian molecular program.
proste nech o tom citam ako citam, stale mi to vychadza ze zivocichy maju sice cirka 24 hodinovy cyklus, ktory je ale mozne zresetovat pomocou vonkajsich stimulov a teda zmenit jeho zaciatok/koniec.

https://en.wikipedia.org/wiki/Circadian_rhythm
https://en.wikipedia.org/wiki/Entrainme ... nobiology)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Ovplyvnit ho samozrejme mozes, ale je otazka ci zmena bude trvala, mozno ano.
Neviem to teraz dat inac, pozri:Uniba.sk prof pred Zeman
Son-Goku
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Son-Goku »

baldorex napísal:U mňa fungujú jedine štuple.
Das aj typ? Lebo mam jedny lacne z lekarne ale to je ako keby som ich ani nemal. Pocut tak ci tak,a este k tomu nesedia mi a vychadzaju mi z usi. Nic moc.

Nejde mi citovat viac prispevkov, nechapem z tejto prvej strany tam niektore nie su na vyber.

Andi vysvetli prosim.

ephramko daj typ ktore ty mas a teraz otazka. To spis len na chrbate? Co ked chces bokom,lebo zistujem ze sa mi tak dobre spava. Len ked som mal tie stuplne tak to nebolo nic extra s nimi na boku spavat. Nejake kvapky a tabletky velmi nechcem brat,lebo sa bojim ze si telo navykne a skoncil som.

Hej najlepsie by bolo zdroj odstranit,je to nezamestnany idiot,ktory je cely den doma a zahadne si kupil niekolko izbovy byt. Mozeme hadat ako to asi financuje :x
Normalne netusim kto navrhol tie panelaky ale asi nejaky debil,lebo nechapem ako je mozne ze pocujem normalne hlasy ked byva o dva poschodia vyssie. Bud po sebe zjapu ked tam ma nejaku stetku,alebo su tie steny take tenke.
hughito napísal:Nezávidím vám, patrím medzi tých šťastlivcov, ktorí môžu spať (nerušene) skoro pri všetkom. Inak štuple do uší sú klasika, ale pomôcť by mohli aj veci typu vyvetraná miestnosť, chlad v izbe, úplná tma, žiadne zdroje svetla a "blikania" a pod. Ďalšou vecou je životospráva, fyzická aktivita človeka, človek potrebuje byť aj tak zdravo unavený. Ďalšia vec: najlepší spánok je už pred polnocou, teda je fajn nastaviť si režim napr. 22:00-6:00 a dodržiavať ho.
To nema nic s vyvetranou izbou,chladomm tmou. Vseto bolo ok dokazal som spat. Potom sa tam nastahoval ten idiot, a zacali problemy. Moj mozog sa ako keby odvtedy preprogramoval a staci mensi buchot a uz sa zobudim,navali sa do mna adrenalin a nervozita,srdca zacne prudko bit a ja neviem zaspat. Mozem neviem aky fyzicku aktivitu vykonavat kazdy den,ale ked ti mozog nie je unaveny,alebo sa pravve zobudil a je plny myslienok,nezaspis ani za krista.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Buchot a dupanie je už v pásme nízkych frekvencií, tie sa dobre šíria tvrdými štruktúrami ako panely a iné stavebné materiály.
Ani nie tak počut, ako cítiť je ich bezohľadu na prítomnost štuplov v ušiach.

Áno, paneláky sú zväčša debilne navrhnuté. Sused na inom poschodí si postavil tlmiacu stenu z 20cm polystyrénu aby nepočul to čo ja občas počujem ráno v posteli - veľmi detailne - sekvenciu prebiehajúcu v susedovej kúpelni - čľupnutie hovna do vody, odlepenie kože od hajzlovej dosky pri vztyku, potom buchnutie dosky o keramiku, spláchnutie, šuchot kefy a jej oklepkanie o keramiku. :D
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Son-Goku napísal:ephramko daj typ ktore ty mas a teraz otazka. To spis len na chrbate? Co ked chces bokom,lebo zistujem ze sa mi tak dobre spava. Len ked som mal tie stuplne tak to nebolo nic extra s nimi na boku spavat. Nejake kvapky a tabletky velmi nechcem brat,lebo sa bojim ze si telo navykne a skoncil som.
Štuple mám také úplne obyčajné, čo používajú roboši pri práci. Tiež spávam na boku, takže si pchám len 1 štupel do toho ucha, ktoré si neprilahnem. Plus spím tak divne, že si ešte na hlavu dávam vankúš a ešte si hlavu zakryjem aj perinou. No a potom je to rôzne každú noc, niekedy mi štupel vypadne, niekedy nie. Niekedy si pamätám, že som sa zobudil na štekot psov a pchal si štuple do uší, niekedy si ich v spánku pchám do uší automaticky a nepamätám si to. Potom ich ráno musím hľadať a zbierať.

Melatonin máš normálne v organizme. CBD návykové nie je.
Son-Goku napísal:Hej najlepsie by bolo zdroj odstranit,je to nezamestnany idiot,ktory je cely den doma a zahadne si kupil niekolko izbovy byt. Mozeme hadat ako to asi financuje :x
Ak máš nejaké informácie, môžeš to kľudne všetko spísať a podať trestné oznámenie. Anonymne, poštou, na príslušnú okresnú prokuratúru. Vyšetrovať sa bude aj na základe takéhoto trestného oznámenia. Nevýhodou je, že ak skutočne vyšetrovanie ukáže spáchanie nejakého trestného činu, tak anonymný svedok nemôže byť predvolaný na súd...jedine že by sa sám odanonymizoval, keď sa dozvedel, že to polícia a prokuratúra myslia vážne a padla obžaloba.
Preukázať dnes výrobu a predaj drog nie je problém. Chvíľu ho budú odpočúvať, sledovať s kým sa stýka a na aké miesta chodí a potom ho vo vytipovanú chvíľu zbalia s drogami v aute alebo rovno doma. Na 10 rokov sa suseda zbavíš, navyše sudcovia v takýchto prípadoch nariaďujú prepadnutie veci, takže mu ten byt zhabú a predajú v dražbe.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Ja používam tieto jednoduché z pracovných potrieb.
https://pracovneodevyzigo.sk/component/ ... Itemid,43/

Mám ich aj ako povinnú výbavu na dovolenky a výlety, teda všade tam kde viem že budem aj spať. Ja ich mám overené možno už 15 rokov, iné som neskúšal, nebolo treba.
gogo956
Redeemer
Redeemer

1/toto to uz niekto postoval a su top: https://www.earplugs.sk/na-spanie/ohropax-classic/
2/polystyren nema zvukovo izolacne vlastnosti vobec ziadne
3/panelak sa sklada z velkych jednoliatych casti-panelov, preto sa po nom zvuk ta dobre siri. Ale je otazka ci je to ovela lepsie pri novostavbach, pretoze tam je tiez betonovy skelet a iba niektor priecky su tehlove.
Son-Goku
Darca
Darca

Andi_Cibula napísal:Buchot a dupanie je už v pásme nízkych frekvencií, tie sa dobre šíria tvrdými štruktúrami ako panely a iné stavebné materiály.
Ani nie tak počut, ako cítiť je ich bezohľadu na prítomnost štuplov v ušiach.

Áno, paneláky sú zväčša debilne navrhnuté. Sused na inom poschodí si postavil tlmiacu stenu z 20cm polystyrénu aby nepočul to čo ja občas počujem ráno v posteli - veľmi detailne - sekvenciu prebiehajúcu v susedovej kúpelni - čľupnutie hovna do vody, odlepenie kože od hajzlovej dosky pri vztyku, potom buchnutie dosky o keramiku, spláchnutie, šuchot kefy a jej oklepkanie o keramiku. :D
Presne toto,nad nami splachnu,a ten hajzel huci neskutocne,to je ako keby som splacho ja. Lenze mam pocit,ze nas hajzel je tichsi.
Ako keby ich hajzel bol rovno vedla mojej izby. Tie panely to je neskutocny odpad,potom sa lduia v mestach cuduju,ze rastu suburby,ked si clovek radsej kupi dom.
ephramko napísal:Štuple mám také úplne obyčajné, čo používajú roboši pri práci. Tiež spávam na boku, takže si pchám len 1 štupel do toho ucha, ktoré si neprilahnem. Plus spím tak divne, že si ešte na hlavu dávam vankúš a ešte si hlavu zakryjem aj perinou. No a potom je to rôzne každú noc, niekedy mi štupel vypadne, niekedy nie. Niekedy si pamätám, že som sa zobudil na štekot psov a pchal si štuple do uší, niekedy si ich v spánku pchám do uší automaticky a nepamätám si to. Potom ich ráno musím hľadať a zbierať.

Melatonin máš normálne v organizme. CBD návykové nie je.
Das mi odkaz na tie stuple ? KDe kupujes a tak?
Melatonin ok ale co to znamena? Ze ked by som ho uzival,tak ma nic nezobudi az budik rano?
baldorex napísal:Ja používam tieto jednoduché z pracovných potrieb.
https://pracovneodevyzigo.sk/component/ ... Itemid,43/

Mám ich aj ako povinnú výbavu na dovolenky a výlety, teda všade tam kde viem že budem aj spať. Ja ich mám overené možno už 15 rokov, iné som neskúšal, nebolo treba.
Pisu jednorazove umyvatelne. Tak ako teda? Naco su umyvatelne ked na jedno pouzitie? :D
gogo956 napísal:1/toto to uz niekto postoval a su top: https://www.earplugs.sk/na-spanie/ohropax-classic/
2/polystyren nema zvukovo izolacne vlastnosti vobec ziadne
3/panelak sa sklada z velkych jednoliatych casti-panelov, preto sa po nom zvuk ta dobre siri. Ale je otazka ci je to ovela lepsie pri novostavbach, pretoze tam je tiez betonovy skelet a iba niektor priecky su tehlove.
Myslis ze aj v novostavbacj je to to take? A co take bytovky postavene v rokoch 30-40-50,este nie panelaky ale tie hnede bytovky bez vytahov.

Chlapi dneska v noci prsalo,spal som pri otvorenom okne uplne v pohode. Proste dazd mi absolutne nevadil. Viete co ma zobudilo? Blbe lietadlo,ktore asi pristavalo,alebo letelo nizsie. Normalne mojej hlave sibe,tak dazd ok a 10 sekundove lietadlo bol uz problem.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Melatonin v kapsli funguje tak, ze rychlejsie zaspis a ked ta nahodou nieco zobudi, tak budes vediet znovu zaspat a nebudes pozerat hodinu do plafona.
Tehlove bytovky su na tom so sirenim zvuku podstatne lepsie, pretoze tehly su mensie ako panel, takze sa pri prechode z jednej na druhu cast zvuku -vibracii straca.
Son-Goku
Darca
Darca

Dobre,ale pisal si ze ta latka posobi 2-3 hodiny a koniec. Ked ju uzijem tesne pred spankom,povedzme o 21:30 a zobudim sa o 2 v noci?
Nasiel som aj toto https://www.cool-mania.eu/gadgety/sleep ... -na-spanie len si to neviem predstavit v spanku celu noc pocuvat sum mora alebo take nieco. Toto https://www.muziker.sk/alpine-sleepsoft tiez vyzera zaujimavo
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Vsak nech ti daky lekar predpise Stilnox alebo Zolpidem, pol tabletky ti postaci, aby si poriadne spal a je po probleme :D Mozno sa za ten mesiac aj naucis poriadne tvrdo spat.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Touto radou mu môžeš zničiť celý život. Hypnotiká sú extrémne návykové. Druhá najčastejšia skupina hospitalizovaných pacientov v psychiatrických nemocniciach na Slovensku sú práve závislí na liekoch na predpis (najmä hypnotiká a neuroleptiká).
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Ty si strasne mudry, okrem ineho sa vyznas aj do mediciny, mohol by si byt kludne ministrom zdravotnictva. Zolpidem a Stilnox su lieky novej generacie, mozu sa uzivat 30 az 40 dni, potom sa odporuca ich vysadit, aby nevznikla zavislost. Dokonca sa tymito liekmi lieci porucha spanku. Prave tymito liekmi sa liecia (uspavaju) ludia na psychiatrii, vyhladaj si to na internete, nedavno som o tom cital.

Pridam aj vlastnu skusenost. Mam Zolpidem v nocnom stoliku, par krat som si dal tabletku alebo pol tabletky, ak som potreboval zaspat a nedalo sa mi. Pol tabletky som si daval aj na dovolenke kde som pre extremne teplo alebo hukot klimatizacie nemohol zaspat. Ked som bol umaveny, tak som si tabletku nedal a nemal som ziadnu zavislost na tom, ze si musim dat. Myslim si, ze horsia zavislost je na liekoch s kodeinom, napriklad Panadol.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

manzelka ma problemy so spanim a kedze nic nepomahalo, tiez jej predpisali stillnox. a popravde nie je to ziadny zazrak.
sice po tom zaspi (je to krute, po 15 minutach halucinogenne stavy a na druhy den si nic nepamata) ale hovori ze ju to neudrzi v spanku celu noc, ze ked sa zobudi nad ranom tak uz nezaspi a na cely druhy den sa citi rozbita viac ako bez tabletky a bez spanku...
proste ze sice ju ta tableta uspi ale nie je to kvalitny spanok.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Son-Goku napísal:Dobre,ale pisal si ze ta latka posobi 2-3 hodiny a koniec. Ked ju uzijem tesne pred spankom,povedzme o 21:30 a zobudim sa o 2 v noci?
Nasiel som aj toto https://www.cool-mania.eu/gadgety/sleep ... -na-spanie len si to neviem predstavit v spanku celu noc pocuvat sum mora alebo take nieco. Toto https://www.muziker.sk/alpine-sleepsoft tiez vyzera zaujimavo
- hladaj melatonin time release. Napr cez iherb.com kde sa da zohnat vyrazne lacnejsie ako na Svk. Time release znamena ze sa melatonin vylucuje rovnomerne 6-8 hodin. Ja s tym mam vynikajucu skusenost, apropo vyznam to ma u ludi 30+ u mladsich moc nie.
Napísať odpoveď