EU posun casu

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Hensym
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Re: EU posun casu

Príspevok od používateľa Hensym »

ephramko napísal: Kľudne si to vysvetli aj tým, že si ľudia posúvajú čas na hodinkách počas šoférovania a preto búrajú viac. Mne je to jedno. Počet nehôd po zmene času naozaj stúpa. To, že si ty myslíš, že je to celé vymyslené, ľudské životy nezachráni.
Vysvetľujem si to hlavne tým, že si ľudia z nejakého dôvodu ten čas neposunú (najmä pred niekoľkými rokmi to nerobili všetky telefóny automaticky), potom meškali do práce, ponáhľali sa a búrali.

To, že búrajú viac nikomu neberiem, mne len prídu argumenty, že sa z toho ľudia nevedia týždeň spamätať absolútne smiešne, choré a scestné.

A ešte raz, ja som za zrušenie striedania, ale som za letný,...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Hensym napísal:Stovky krát som proste zostal dlhšie hore, kvôli niečomu (rozumej do tretej ráno a o šiestej som vstával), podobne to majú aj rodičia s malými deťmi, alebo keď napr. potrebuješ niekoho odviesť do nemocnice v noci a kvôli tomu ideš spať až nad ránom. Proste tých príkladov ti viem dať neskutočne veľa. Výsledok je, že na druhý deň si ospalý, tým pádom zaspíš skôr a na ďalší deň sa to vyrovná.

Takže nie, keď mi tu bude mladý človek kecať, že sa z posunu času spamätáva týždeň, tak je to podľa mňa nejaké placebo. Rovnako teraz som 2x v priebehu posledných 10 dní šoféroval celú noc, že som nešiel spať vôbec. Po cestovaní som si pár hodín pospal na obed, a potom som šiel spať večer a na druhý deň všetko v poriadku.
Prakticky si si spravil prieskum na jednej osobe, plus domyslel si si ako sa citia rodicia a ludia ktori vnoci cestuju a na zaklade toho si si vytvoril vysledok - no vysledky prieskumov kde bolo zapojenych omnoho viac ludi spochybnujes.

Ako vies ako funguju rozni rodicia v roznom veku a roznom zdravi? Ako vies ako funguju (ini) ludia ktori jazdia vnoci? Podla mna prave v takych situaciach vznika vela dopravnych nehod - casto tragickych. To ze ludia zazivaju nejaky posun ci nedostatok spanku aj mimo striedania casu neznamena, ze vtedy to neskodi, ze vtedy nie su nehody, mozno by boli zaujimave statistiky aj v tomto smere, len sa to tazko riesi, vlastne podla mna by sa aj to malo viac riesit, v inych temach som spominal, ze eliminovat by sa mala zbytocna (nie nevyhnutna) nocna praca.

K tej jednej hodine - ak ma niekto caste posuny casu, moze si na to zvyknut, no prave ludia ktori na to nie su zvyknuti mozu zlyhat, hlavne za volantom, deje sa to podvedome.

Ak niekto pride aj o niekolko hodin spanku, dalsi den to dospi, nasledne sa vrati do bezneho rytmu, ale ked sa cas posunie, tak sa to tazko dospava, lebo pol roka je organizmus zvyknuty zaspat v urcitu hodinu a zrazu musi opakovanie niekolko dni za sebou ist spat skor, dokonca ked pojde spat skor o hodinu, tak moze nakoniec zaspat este neskor ako o hodinu, lebo si minie melatonin, potom je este viac nevyspaty a hlavne musi vstat skor, hlavne ludia ktori vstavaju rovnako, su umelo nuteni na denny cyklus ktory je pre nich neprirodzeny, rozhodi to aj metabolizmus, aj ked clovek ranajkuje v roznom case, je to problem, no po case si aj na to ten clovek zvykne, ale ked velka cast ludi ranajkuje v rovnakom case a nasledne sa to zmeni, moze to pri urcitom percente vadit a mat nasledky.
Hensym napísal:Znova opakujem, niekoľko krát do roka sa mi prihodí že spím o 2-4 hodiny menej ako by som mal a každé ráno šoférujem. K večeru som potom viac unavený a idem spať skôr, to je všetko.
Myslim ze tu je jedna odpoved - ty si unaveny a zaspis skor, potom je to OK - lenze ked clovek vstane o hodinu skor, tak vecer nie je unaveny tak velmi, aby dokazal zaspat o hodinu skor, lenze na dalsi den musi vstat opat o hodinu skor a kym si na to zvykne, uplynie cas a pocas toho "prechodu" moze prist to zlyhanie za volantom, nehody a pod. - taktiez je rozdiel v tom, ze si sa vratil do povodneho denneho cyklu / casu, taktiez ked clovek cez vikend zmeni cyklus, v pondelok tazko vstava (taky FB ma na to milion komentov a obrazkov), lenze uz v pondelok sa vracia do povodneho cyklu a dalsie dni taktiez, mozno preto si vtedy lahsie zvykne. Dokonca mnoho ludi, ak neponocuje, sa cez vikend zobudi v rovnaky cas ako cez tyzden, pre nich moze byt i jedina hodina zavaznym narusenim ich denneho cyklu.
Hensym napísal:Vysvetľujem si to hlavne tým, že si ľudia z nejakého dôvodu ten čas neposunú (najmä pred niekoľkými rokmi to nerobili všetky telefóny automaticky), potom meškali do práce, ponáhľali sa a búrali.

To, že búrajú viac nikomu neberiem, mne len prídu argumenty, že sa z toho ľudia nevedia týždeň spamätať absolútne smiešne, choré a scestné.
Cas si mozu zabudnut posunut v pondelok, ale tie statistiky sa tykaju celeho tyzdna, ake ine priciny pre tie statistiky teda mas?
Hensym napísal:A ešte raz, ja som za zrušenie striedania, ale som za letný,...
Tak v tomto sa zhodneme.

//autoeditácia príspevku (09 Sep 2018, 18:11)
ephramko napísal:Neustále frfleš na EU, pasuješ sa na akéhosi bojovníka za ľudí na Severe. Zvláštne, že fínsky parlament zrušil striedanie letného/zimného času už pred tým, ako to začala riešiť EK. Teraz Fíni len čakajú na to, ako sa ostatné krajiny EU dohodnú, aby mali všetci jednotný čas.
Zaujimave, aj v tej ankete prave Fini hlasovali 80% za zrusenie, len neviem najst podrobne vysledky podla krajin, zrejme este nie su dostupne.

Tak dokonca Fini nielen cakaju, ale...

Určité členské štáty nedávno zaslali Komisii listy venované tejto otázke. Fínsko konkrétne žiadalo, aby sa od polročných časových zmien upustilo
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Trussardi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Trussardi »

len dufam ze nechaju ten kde sa neskor stmieva a dlhsie spi (zimny)
SofiaElla
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa SofiaElla »

Trussardi, to si poplietol dokopy. V zime sa dlhšie spí, ale skôr sa stmieva. V lete vstávaš o hodinu skôr (ráno v zime by bolo 6 hodín, v lete je už 7, preto vstávaš skôr), a preto je aj v lete dlhšie svetlo. Kým v zime by sa stmievalo povedzme o 8smej, tak v letnom posune bude 9 hodín večer.
Alebo si tam možno chcel dať ale alebo čiarku, takto to vyzerá, že si obe časy spojil.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

Trussardi napísal:len dufam ze nechaju ten kde sa neskor stmieva a dlhsie spi (zimny)

:D :D Spat budes rovnako vzdy..:D si myslis, ze kvoli svetlu zmenia pracovnu dobu z 9:00 na 10:00? :D :D
jackb
Redeemer
Redeemer

mam pocit, ze to je jablko svaru:
mne sa pracovna doba nezmeni a pri zruseni letneho casu tak nebudem benefitovat z toho, ze slnko zapadne skor.
Trussardi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Trussardi »

cinges vies ako to myslim... posun casu dopredu je bullsh*t
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Tak zase je z toho taký mačkopsík... EÚ vraj odporúča zrušiť striedanie času, ale každá krajina si to môže sama zvážiť... Wat?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Nechce sa mi vypočítavať, ale ak by zostal letný čas, tak nebudú mať školáci v zime na prvej hodine ešte totálnu tmu?
begbeee napísal:Tak zase je z toho taký mačkopsík... EÚ vraj odporúča zrušiť striedanie času, ale každá krajina si to môže sama zvážiť... Wat?
To bolo jasné už hneď na začiatku. Tým myslia to, že bude musieť dôjsť k jednomyselnej dohode na Európskej rade. A následne sa buď schváli zákon v europarlamente alebo si ho bude musieť odhlasovať parlament každej krajiny EU.
jackb
Redeemer
Redeemer

ephramko napísal: nebudú mať školáci v zime na prvej hodine ešte totálnu tmu?
budu. na strednom Slovensku by tesne pred Vianocami/po Novom roku svitalo az okolo 8:30
Hensym
VIP
VIP

Spýtaj sa všetkých školákov, či by radšej chceli svetlo na prvej hodine medzi 4 stenami, alebo radšej po škole, keď sa deti môžu ísť sánkovať a tínedžeri vybehnúť von. Pretože so zimným časom sa už po 7. hodine pomaly stmieva. Stavím sa, že drvivá väčšina by chcela svetlo poobede.

Môžeme u argumentovať tým, že by to šetrilo energiu - svieti sa ale aj doma a bolo dokázané (a nalinkované tuším aj v tejto téme), že šetrenie vďaka posunu je aj tak nižšie ako straty zapríčinené samotný posunom, takže stále by to bolo oproti aktuálnemu stavu šetrenie.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

begbeee napísal:Tak zase je z toho taký mačkopsík... EÚ vraj odporúča zrušiť striedanie času, ale každá krajina si to môže sama zvážiť... Wat?
Nie, ak EU definitivne striedanie zrusi, tak bude zrusene v celej EU, jednotlive krajiny si nasledne mozu vybrat len to ci bude trvalo zimny cas, alebo trvalo letny cas. Pisal som o tom vyssie. Snad to este doriesia, aby nebol v SR zimny, v CR letny, v Rakusku zimny a pod.

K tej tme rano v zime a skorsej tme vecer v lete, nemusime si vybrat len "mensie zlo" - ak sa presadi trvaly letny cas, podla mna by sa malo zvazit posunutie zaciatku vyucovania a tiez posunutie pracovnej doby z 8:00 na 9:00, v niektorych krajinach to tak maju aj teraz. - Okrem toho ze by to vyriesilo tmu rano v zime, mohlo by to zlepsit sustredenost ziakov, produktivitu prace a pod. a taktiez by bolo slnko dlhsie vecer v lete, resp. rovnako ako teraz ked je letny cas.

Inak momentalne pocas letneho casu zacina skola/praca nie o 8:00, ale prakticky o 7:00 skutocneho casu (len sa to nezda, lebo na hodinkach je 8:00, preto mame aj vecer "dlhsie" svetlo, no to len preto, ze vstavame rano skor), ak by sa posunutie na 9:00 presadilo, tak by sa v lete aj v zime slo do skoly/prace prakticky o 8:00 skutocneho casu (teda v zime by sa nic nezmenilo a v lete by sa to posunutim napravilo na rovnaky skutocny cas ako v zime).

Ak by sa posunutie na 9:00 nepresadilo a nasadil by sa trvaly letny cas, tak by sa skola/praca zacinala o 8:00 zobrazovaneho casu, teda v lete aj v zime by bo bolo uz o 7:00 skutocneho casu.

Ak by zostal trvaly zimny cas, tak by skola/praca zacinala 8:00 skutocneho aj zobrazovaneho casu, to znamena ze v lete by skola/praca zacinala o hodinu neskor ako teraz, taktiez by koncili o hodinu neskor, napr. vecerne spravy o siedmej su teraz v lete prakticky o 18:00 skutocneho casu, ak by bol v lete zimny cas, tak o siedmej bude 19:00 skutocny cas, takze spravy by zacali o hodinu neskor ako teraz, len tma by bola o hodinu skor. - Riesenim by bolo posunutie vecerneho programu (nie len televizneho, ale celkovo vecernych aktivit) o hodinu skor, to je ale malo realne.

Takze ak sa striedanie zrusi, nieco sa urcite zmeni, o hodinu sa posunie bud zaciatok skoly/prace v zime, alebo v lete, aj ked zobrazovany cas bude zdanlivo rovnaky.
SofiaElla
Light Expert
Light Expert

Ja by som bola za zimný čas. Nie kvôli neskoršiemu vstávaniu, ale je to prirodzenejšie. Je to ten prirodzený slnečný čas, keď aj slnečné hodiny o 12stej ukazujú 12 nie 1 hodinu.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Ja som bol tiez za zimny / skutocny cas, ale v skutocnosti ani slnecne hodiny neukazuju poludnie presne o 12:00, tu je napr. v BA astronomicke poludnie pred prechodom na zimny cas 12:35 a po prechode 11:35, dnes to bolo 12:47, na zimny cas by to bolo 11:47. Presne to je len na urcitych miestach v urcite obdobie.

https://sk.meteotrend.com/sunrise-sunset/sk/bratislava/

Osobne by som bol tiez skor za zimny cas, s tym ze vecerne aktivity, program by sa zacal skor, ale zvyky ludi sa nedaju tak jednoducho zmenit, aj keby to na skutocny cas bolo tak ako teraz, televizie neposunu program o hodinu skor, podniky a obchody nezatvoria o hodinu skor, aby sa prisposobili slnku - ak by to aj vsetci spravili, tak v zime by to znamenalo ze by to bolo tiez posunute skor.
SofiaElla
Light Expert
Light Expert

Dreamer, ďakujem za ten link, super. Len nerozumiem tomu ošiaľu, že by sa teda nestmievalo o deviatej ale o ôsmej večer aj v lete. Veď prakticky v zime máme zimný - skutočný čas, akurát leto by inak vyzeralo. Ale keď si vezmeme, že v lete sa stmieva okolo pol desiatej, nemyslím si, že by mal niekto problém s tým, že by sa teda stmievalo o pol deviatej. Ale prečo kvôli tomu posúvať aj nejaký televízny program? Alebo celkovo obchody a to, čo spomínaš.
Však normálne v októbri prejdeme na zimný čas a koniec. Tým pádom netreba nič posúvať.
jackb
Redeemer
Redeemer

to sme pisali o teoretickej moznosti ponechania letneho casu, kedze EK dala krajinam moznost vybrat si, ktory chcu nechat.
Hensym
VIP
VIP

SofiaElla napísal:Ale keď si vezmeme, že v lete sa stmieva okolo pol desiatej, nemyslím si, že by mal niekto problém s tým, že by sa teda stmievalo o pol deviatej.
Práveže presne toto by vadilo mne a aj všetkým ktorí sú za letní čas. Leto je jedno z najlepších období v roku práve preto, že skoro do desiatej je svetlo. Absolútne nechcem západ slnka o hodinu skôr v lete...
Pascalwb
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Pascalwb »

PResne, treba nechat letny cas celorocne. Vsak si zoberte ze ak by sme mali zimny cas cez leto, tak zacne svitat pred 4. To kto potrebuje svetlo vtedy? A zase by uz o 9 bola tma.

V zime je to jedno, lebo tma je aj rano aj vecer, s letnym casom v zime by si clovek mozno uzil aspon 30 min po praci.

JEdnoducho mali by sme prejst celorocne do GMT+2.
Solo_Kamen
King
King

Príspevok od používateľa Solo_Kamen »

Tiež vidím GMT+2 ako najlepšie riešenie, minimálne pre strednú a východnú európu. Vo Francúzsku a španielsku by možno skôr pripadalo v úvahu GMT+1?
Napísať odpoveď