Gimbal

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
lukas9206
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Gimbal

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Ľudia, fotite niekto gimbalom? Mam Huawei p20 pro a keď fotím do raw, tak mám z 10 fotiek 7 rozmazanych. Myslíte si, že by tomu gymbal pomohol? Ak áno, ktorý by ste odporučili?
androidak
Medium Professional
Medium Professional

Re: Gimbal

Príspevok od používateľa androidak »

Podľa mňa by viac pomohol statív. Neviem, kde chceš fotiť, ale väčšinou sa nájde miesto, kde ho položiť či upevniť. Budeš mať pekné nerozmazané fotky a ešte ho využiješ pri dlhších expozíciách. Ja používam gorillapod z ebayu za 3€. Myslím si, že je to rozumnejšie a hlavne lacnejšie. Gimbal môže pomôcť, ale neviem či to za tie peniaze stojí. Pokiaľ teda neplánuješ točiť videá. Ten tvoj mobil má OIS iba na teleobjektíve, takže statív je podľa mňa nutnosť. Ja síce mám OIS na hlavnom foťáku, ale keď fotím do RAW, tak používam statív.

Gimbal ti vlastne robí to, že rýchly pohyb ruky urobí plynulejším. Čiže ak ty fotíš a pohneš rukou do strany, tak gimbal to bude nasledovať, no a potom tam môže byť malé rozmazanie.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Popozerám určite aj nejaký statív, ale neviem či to bude do každých podmienok. Napríklad včera som bol v zoo, a vo veľa prípadoch by som statív nemal kde dať.

A čo som čítal o funkciách gimbalu, tak by sa mal dať "zamknúť". Kedy by sa vlastne pohyby ruky ne prenášali, a neboli by rozmazane fotky. Aspoň tak to chápem ja.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Predpokladam, ze P20 ma tak dobry fotak, ze aj ked nebudes fotit do RAWka ale len obycajneho JPEGu, tak tie fotky budu vyzerat velmi dobre a aj ten JPEG vies stale este ako tak upravit.
androidak
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa androidak »

lukas9206 napísal:A čo som čítal o funkciách gimbalu, tak by sa mal dať "zamknúť". Kedy by sa vlastne pohyby ruky neprenášali, a neboli by rozmaznané fotky. Aspoň tak to chápem ja.
Ja tomu chápem tak, že keď pohneš rukou do strany, tak so sebou berieš gimbal aj s mobilom, čiže fotka musí byť rozmaznaná. Iné to môže byť v prípade, keď rukou pootočíš v niektorej z osí gimbalu. Tam by mohlo fungovať to "zamknutie", ale nečakal som by som od toho zázraky. Proste pri tom fotení sa ti mobil nesmie pohnúť ani o milimeter, čo sa s gimbalom nedá.

hojko: jpeg bude určite vyzerať dobre, dokým neupravíš raw a neporovnáš ich :) potom sem môžem hodiť nejaké moje fotky z mobilu na porovnanie

//autoeditácia príspevku (22 Sep 2018, 14:45)
Pridávam to porovnanie jpeg a raw z mobilu. Je to fotené manuálne. Prvá je jpeg, ktorú urobil mobil a druhá je raw, ktorú som upravil v ps.
Prílohy
jpeg_original.jpg
raw_upraveny.jpg
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Tu mas JPEG upraveny cez Lightroom, nepouzi som auto tune, ale manualne behom 30-45 sekund som to lahko upravil. Vidis, ze aj z JPEGu sa da co to upravit. Samozrejme, ze lepsie to bude z RAWka, ale da sa pouzit aj JPEG. Myslim si, ze toto je celkom nevhodna fotka na upravovanie.
Prílohy
jpeg_original-2.jpg
Napísať odpoveď