Bootstrap
Bootstrap
Ahojte, premýšľam nad tým že by som svoje poznatky rozšíril o Bootstrap. Viete mi niekto povedať váš názor čo si o tejto open source sade nástrojov myslíte? Vedel by mi niekto aj odporučiť konktrétny kurz, školenie, literaúru a podobne? Zatiaľ mám vyhľadnutý len na lern2code. Ale som otvorený aj iným. VĎAKA. 
Re: Programátorský kútik: prejavte sa!
"kurz, školenie" 
ja by som len odporučil oficiálnu dokumentáciu bootstrapu http://getbootstrap.com/docs/4.1/gettin ... troduction
za pol dňa to máš prečítané
vytvor si nejaký web, daj si tam bootstrap a skúšaj si to na tom ak nemáš kde si to skúšať
ja by som len odporučil oficiálnu dokumentáciu bootstrapu http://getbootstrap.com/docs/4.1/gettin ... troduction
za pol dňa to máš prečítané
vytvor si nejaký web, daj si tam bootstrap a skúšaj si to na tom ak nemáš kde si to skúšať
bootstrap je fajn ale v dnesnej dobe uz nie je tak podtrebny podla mna.
v minulosti ked si kostru webu vyrabal cez milion divov alebo este horsie cez tabulky, tak boostrap bol super lebo ti vyriesil vela problemov. dnes ked je css grid a flexbox a celkovo html5 uz dobre podporovane vsekymi prehliadacmi sa uz vies v pohode zaobist bez bootstrapu. ono aj boostrap uz na pozadi pracuje s gridom pokial viem.
mozno by skor stalo za to dat sancu nejakemu znamejsiemu frameworku, react ci angular. aj ked to bude mozno moc komplikovane pre zaciatocnika. ale ide o to ze na co sa ucit boostrap ked to aj tak asi nebudes v buducnosti pouzivat.
v minulosti ked si kostru webu vyrabal cez milion divov alebo este horsie cez tabulky, tak boostrap bol super lebo ti vyriesil vela problemov. dnes ked je css grid a flexbox a celkovo html5 uz dobre podporovane vsekymi prehliadacmi sa uz vies v pohode zaobist bez bootstrapu. ono aj boostrap uz na pozadi pracuje s gridom pokial viem.
mozno by skor stalo za to dat sancu nejakemu znamejsiemu frameworku, react ci angular. aj ked to bude mozno moc komplikovane pre zaciatocnika. ale ide o to ze na co sa ucit boostrap ked to aj tak asi nebudes v buducnosti pouzivat.
-
yoggy
Tak ono zalezi ci sa zameriava na back-end alebo front-end... pokial je back-endista a obcas potrebuje spravit nejaku stranku (front end), aby si to otestoval atd, tak bootstrap mas "nauceny" za par hodin a isiel by som do toho. Z pohladu front-endu, by som do toho ale nesiel.
Ale ked napisal kurz, skolenie, tak predpokladam, ze vie maximalne tak html a to tagy a, img a p. 
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
bootstrap a angular su uplne ine a neporovnatelne veci.
HTML5 urcite nenahradzuje vsetko z bootstrapu, bootstrap je nieco vdaka comu clovek spravy pekny web zachvilku a nemusi sa velmi kaslast s CSS-kom. Bootstrap sa stale pouziva.
HTML5 urcite nenahradzuje vsetko z bootstrapu, bootstrap je nieco vdaka comu clovek spravy pekny web zachvilku a nemusi sa velmi kaslast s CSS-kom. Bootstrap sa stale pouziva.
ja nehovorim ze sa nepouziva, ja som tiez pouzival bootstrap, ale teraz na to uz nevidim dovod ked react js v kombinacii s material ui mi dovoli spravit pekne ui ktore bude pracovat a mojim backendom ovela jednoduchsie, hlavne pre mna ako backend developera. hlavne sa vyhnes "div hell", co mne osobne uplne staci na to aby som sa k bootstrapu nikdy nevratil 
urcite nech sa ten bootstrap nauci, "div hell" je si myslim pre zaciatocnika ruzova zahrada oproti react stacku (webpack, ES6, typescript...)
z bootstrapu pekne moze prejst na gulp a sass, zistit ako sa optimalizuju css/jska.. vybere si s bootstrapu len to co potrebuje (napr. grid a modal).. a pod.
da mu to pekne zaklady, moze si pozriet ako su vyrobene jednotlive elementy.. v buducnosti sa ukaze, ze ci to vyuzije podla toho co bude riesit.. ked pojde sekat dizajny tak bootstrap (alebo bulma alebo foundation) pojde s nim cely cas urcite to nebude pre neho zbytocne aj v dobe flexu/gridu..
z bootstrapu pekne moze prejst na gulp a sass, zistit ako sa optimalizuju css/jska.. vybere si s bootstrapu len to co potrebuje (napr. grid a modal).. a pod.
da mu to pekne zaklady, moze si pozriet ako su vyrobene jednotlive elementy.. v buducnosti sa ukaze, ze ci to vyuzije podla toho co bude riesit.. ked pojde sekat dizajny tak bootstrap (alebo bulma alebo foundation) pojde s nim cely cas urcite to nebude pre neho zbytocne aj v dobe flexu/gridu..
-
harrison314
Hardcore addict
Odporucat zacitocnikovi react? Hlavnie nie na vsrteko sa SPA hodi.
Imho, tebe sa paci, ale ja som od neho usiel.
Imho, tebe sa paci, ale ja som od neho usiel.
-
jorg22
Medium Professional
harrison314 A co by si odporucil ako alternativu Reactu pre SPA? Podla dostupnych zdrojov na internete medzi Reactom a Angular nemas ziadnu konkurenciu, ktora by sa tymto frameworkom vyrovnala.
Tym myslim pomer vsetkych aspektov, ktore od frameworku cakas(kryvka ucenia, pouzivatelska zakladna, dokumentacia, vyuzitelnost, mnozstvo udrziavanych pluginov, rychlost vyvoja, podpora, modularita, ...). Oni su proste top.
A k tomu Bootstrapu. Jednoznacne to nieje minulost. Momentalne neexistuje nic co by Bootstrap pripadne jeho alternativy nahradilo vo vsetkych smeroch. Vzdy zalezi od konkretneho projektu. Ale napisat, ze "Bootstrap je zbytocnost" je nezmysel.
Tym myslim pomer vsetkych aspektov, ktore od frameworku cakas(kryvka ucenia, pouzivatelska zakladna, dokumentacia, vyuzitelnost, mnozstvo udrziavanych pluginov, rychlost vyvoja, podpora, modularita, ...). Oni su proste top.
A k tomu Bootstrapu. Jednoznacne to nieje minulost. Momentalne neexistuje nic co by Bootstrap pripadne jeho alternativy nahradilo vo vsetkych smeroch. Vzdy zalezi od konkretneho projektu. Ale napisat, ze "Bootstrap je zbytocnost" je nezmysel.
Huh? Vue.js - pozri sa na komunitny zaujem a fakt, ze core team je vacsi ako core team Reactu 
-
harrison314
Hardcore addict
Nic. Pretoze ako si povedal, vsteko zalezi od projektu.jorg22 napísal:harrison314 A co by si odporucil ako alternativu Reactu pre SPA?
Pouzival som Angular 2+, React, Vue, knockout.js ale vsteko mi plus minus prilo na jedno kopito, proste neprinsaju nic super uzasne, praveze mi to pride take este nevyzrete a take neviem, proste sa mi v nich nerobilo dobre (ale predpokladam ze to bude tym,ze som dost veci robil vo WPF a XAML-y, tam sa proste GUI robilo pohodlne).
Mne sa viac paci Angular 2, lebo je priamo v typescripte ma lepsi tooling,... a hlavne je komplexny.
Dalej o Vue by som povedal, ze ma ovela richlejsiu krivku ucenia ako React plus ma viac menej ustaleny ekosystem.
No v poslednom case som mal par projektov, kde som riesil veci vo vanila typescripte, ziadne kniznice ani frameworky a slo to. Ale zas to bol uplne iny typ projektov.
-
jorg22
Medium Professional
Na aky typ projektov je najvhodnejsi vanilla typescript? Len ma to zaujima, neviem si to totiz predstavit.
anglular velmi zalezi o ktorej verzii sa rozpravame, lebo aktualne stale existuju 2 paralelne verzie, jedna je angular (novsia) a druha angular js.
angular js je proste stara klasiak, princip sprav template v html a do neho vkladaj objekty z javascriptu. rovnako funguje aj vue js (aspon to co som videl). rovnako funguje prave aj asp.net a ich razor.
mne sa prave paci react ze funguje uplne opacne (a tak isto funguje aj angular.io), spravis komponent, co je nejaky kus html a potom sa k nemu uz spravas ako ku klasickemu objektu v OOP. mne ako backend programatorovi to neuveritelne vyhovuje.
s tym bootstrapom uznavam ze som to trochu prehnal, je pravda ze dnes stale nemusi byt vsetko SPA a tam sa bootstrap hodi.
harrison314: typescript je len nadstavba javascriptu, cokolvek vies spravit v javascripte spravis aj v typescripte, nic ti nebrani kodit react js aplikaciu v typescripte, sam to tak robim lebo mam typescript velmi rad.
angular js je proste stara klasiak, princip sprav template v html a do neho vkladaj objekty z javascriptu. rovnako funguje aj vue js (aspon to co som videl). rovnako funguje prave aj asp.net a ich razor.
mne sa prave paci react ze funguje uplne opacne (a tak isto funguje aj angular.io), spravis komponent, co je nejaky kus html a potom sa k nemu uz spravas ako ku klasickemu objektu v OOP. mne ako backend programatorovi to neuveritelne vyhovuje.
s tym bootstrapom uznavam ze som to trochu prehnal, je pravda ze dnes stale nemusi byt vsetko SPA a tam sa bootstrap hodi.
harrison314: typescript je len nadstavba javascriptu, cokolvek vies spravit v javascripte spravis aj v typescripte, nic ti nebrani kodit react js aplikaciu v typescripte, sam to tak robim lebo mam typescript velmi rad.
-
harrison314
Hardcore addict
Napriklad ked riesis blog ako staticku stranku, nejake prezentacne stranky,... proste veci, kde chces nejaku interakciu, ajax, ale zas v malej miere.jorg22 napísal:Na aky typ projektov je najvhodnejsi vanilla typescript? Len ma to zaujima, neviem si to totiz predstavit.
Pomaha v tom napriklad http://youmightnotneedjquery.com/
Ja som to vyuzil pri nejakych domacich projktoch v IoT veciach,(javascript/typescript sa stara o rendering dat v browseri, na pozadi mi vola Azure functions alebo taha data) Ked potrebujem zobrazit nejake tabulky alebo jednoduche data.