Zdravim, investujete alebo investovali ste niekedy do p2p? Co si o tom myslite?
Zatial co som sa docital tak kazdy na nete si to pochvaluje, vraj ide o investiciu bez rizika straty.
Co su vlastne tie p2p? Ide o same nebankovky alebo mensie banky?
Vdaka
P2P pozicky - investovanie
-
Solo_Kamen
King
Re: P2P pozicky - investovanie
P2P je väčšinou skratka pre Peer to Peer. To znamená, že požičiaš peniaze priamo človeku, ktorý ich potrebuje a dohodneš si s ním úrok. Zrejme sú súkromné spoločnosti, ktoré konajú ako arbitri v prípade, že by protistrana nedkázala splácať úver, ktorý si jej poskytol. Miera rizika závisí od podmienok v zmluve a od konkrétneho klienta, ktorému požičiaš.
Čo v prípade, ak ti niekto nevráti peniaze?
Tak sa to normalne vymaha. Ono to cele znie ako super napad ale osobne by som do toho nejake vacsie peniaze nedaval. Niektori ludia su velmi vyspekulovani a odzaciatku idu do pozicky s tym ze ju ani neplanuju splacat..
ja som par rokov dozadu nad tymto rozmyslal (ako ten kto poziciava, nie ten kto sa zadlzuje), konkretne to bol myslim zlty melon.
problem bol ze bolo vela ludi co chceli pozicat a malo doverihodnych zaujemcov o pozicku.
totiz to funguje tak ze ten kto si chce pozicat napise kolko chce, vypise nejaky dotaznik na ich stranke a na zaklade neho (mozno aj nejakej zivej komunikacie) mu udelia rating. cim lepsi rating tym nizsi urok.
problem bol ze ked som ja chcel investovat, tak tam bolo dohromady mozno 20 zaujemcov o pozicku a vsetko to boli C alebo D ratingy, teda vysoke riziko.
cela idea tohto p2p poziciavania je v tom ze nikdy nepozicias niekomu plnu sumu, das mu len trebars 2% z pozadovanej sumy, ked sa najde dalsich 49 ludi co mu daju 2% tak on dostane to co chce a zaroven ty minimalizujes riziko, lebo aj keby on prestal splacat, tak ty si prisiel o par eur. a takto ty poziciach malu sumu velkemu mnozstvu ludi a teoreticky by si mal mat mensie riziko ako keby pozicias celu sumu jednemu cloveku.
ale v tom case kedze tam bolo tak malo ludi tak som sa na to vykaslal, leby som dohromady nic neinvestoval. teraz je to mozno lepsie. pokial je tam dost ludi tak verim tomu ze too moze dobre fungovat.
problem bol ze bolo vela ludi co chceli pozicat a malo doverihodnych zaujemcov o pozicku.
totiz to funguje tak ze ten kto si chce pozicat napise kolko chce, vypise nejaky dotaznik na ich stranke a na zaklade neho (mozno aj nejakej zivej komunikacie) mu udelia rating. cim lepsi rating tym nizsi urok.
problem bol ze ked som ja chcel investovat, tak tam bolo dohromady mozno 20 zaujemcov o pozicku a vsetko to boli C alebo D ratingy, teda vysoke riziko.
cela idea tohto p2p poziciavania je v tom ze nikdy nepozicias niekomu plnu sumu, das mu len trebars 2% z pozadovanej sumy, ked sa najde dalsich 49 ludi co mu daju 2% tak on dostane to co chce a zaroven ty minimalizujes riziko, lebo aj keby on prestal splacat, tak ty si prisiel o par eur. a takto ty poziciach malu sumu velkemu mnozstvu ludi a teoreticky by si mal mat mensie riziko ako keby pozicias celu sumu jednemu cloveku.
ale v tom case kedze tam bolo tak malo ludi tak som sa na to vykaslal, leby som dohromady nic neinvestoval. teraz je to mozno lepsie. pokial je tam dost ludi tak verim tomu ze too moze dobre fungovat.
kamarat do toho nejake peniaze investoval, niektore pozicky sa mu vratili, z niektorych mu uz len chodia spravy o neuspesnom vymahani. nieco na tom zarobil, ale je to velmi malo vykonne. na to, ze su tam tie peniaze viazane taku dobu je to slabota, ja osobne by som sa radsej poobzeral po inej prilezitosti.
v bankach su cele tymy profikov ktori najprv posudzuju zaujemcov o pozicky a potom ked neplatia tak ich vymahaju a prvy aj druhy proces je dost narocny. Takze je velmi naivne ked niekto chce poziciavat iba na zaklade nejakeho dotaznika od klienta. Na to treba pristup do bankovych registrov, do socialnej poistovne a kto to takto preverit nevie ten iba gembluje..
-
yoggy
Lepsie mi pride lending for margin trading. Ale nikoho do toho nechcem tlacit a mat 100% gains za rok