3.Ficova vláda (2016-2018)/1.Pellegríniho vláda (2018-2020)

Diskusie na politické témy...
SofiaElla
Light Expert
Light Expert

Re: 3.Ficova vláda (2016-2018)/1.Pellegríniho vláda (2018-20

Príspevok od používateľa SofiaElla »

Sulík sa mohol rozhodnúť, že ostane na Slovensku, preto tvrdím, že má zlé rozhodnutia a pochová sám seba.
mLuks
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa mLuks »

hughito napísal:To "nepáčenie sa" boli len veľmi sľabučké "výtky" vzhľadom na ten debakel.
A ako som to mal napísať? Že Sulík je ko*ot, lebo dookola omieľa obedy, rožky, obchody, vlaky miesto toho aby prezentoval svoje? Takáto verzia výtky by sa Hughitovi páčila? :) Slabučké asi ako tvoja kritika Fica.
hughito napísal:Ako môžem obhajovať Fica a SMER, keď ich nevolím a aj ich tu kritizujem?
Nenaťahujeme sa tu teraz o vlakoch zadarmo? Neobhajuješ tento "sociálny bonus" náhodou? Neprišiel s tým Fico a jeho SMER? Neplačeš tu, že keď príde pravica, tak všetko toto zrušia a "to sa nám tu potom bude žiť"? Obhajuješ ich politiku populizmu a kritizuješ, tak ako ja som teraz Sulíka, tzn. len vtedy, keď nie si spokojný s tým čo predvádzajú. Slovami Fica, slabučko hryzkáš. :) Tak sa nebi do pŕs, aký si nestranný.

Človek, ktorý sľuboval švajčiarske platy je už na politickom smetisku aj so svojou stranou. Nastal čas aj pre toho, kto už 10 rokov sľubuje dialnicu.
hughito napísal:No z toho, čo si písal. A hovoril to aj Sulík. Čiže?
Tak sa nauč čítať s porozumením najprv. A zdá sa mi, že Sulík tých 8 daní nespomenul, pri vlakoch ale pri obedoch, vtedy keď Fico vravel o 1,20€ na den, že to ušetria rodičia a na to Sulík vytiahol tých 8 daní čo rodičia musia platiť, nie som si istý, ale normálne si to asi pozriem ešte raz kvôli tebe, že k čomu bolo spomenutých tých 8 daní. Keďže vlaky sa rozoberali až po obedoch a to už tam len tým kalendárom "krutil" (ako si poznamenal), ale prvý krát boli tie dane ukázané, ešte skôr.
hughito napísal:Áno, čakal som DPH. No tak všetko teraz padá na tom, že študent si za kúpu cigariet v obchode vlastne tie vlaky financuje sám...No vzhľadom na tú DPH to nebude 100% zadarmo, možno len 99,xyz% zadarmo. Plus, keby tie vlaky neboli, tak študent bude mať výsledok taký, že takisto odvedie tú daň za cigy a ešte aj zaplatí x € za vlak.
Vieš to je také tvoje...argumentačné nič...najprv sa dožaduješ vysvetlenia, ako si študent platí ten vlak a keď to dostaneš, tak to len nadľahčuješ a snažíš sa to postaviť mimo rovinu. Neviem síce ako si sa dostal k číslu 99,xyz% zadarmo...a že vraj Sulík nevie počítať svoj OB. A nie je to len DPH, spotrebnými daňami, atď, ale je to aj tými dohodami, ktoré im Fico dodrbal. (čo si nejako zaujímavo odignoroval). Koľko študentov robí v obchodných reťazcoch? A myslíš si, že obchodný reťazec si dovolí platiť niekoho mimo papiera? Ten najväčší nie :) Odrobia tolko, koľko môžu bez odvodov a potom až na ďalší mesiac. Čiže koľko im Fico zobral a koľko im dal? V kontexte všetkého zistíme, že tie vlaky nie sú zadarmo.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

A ako som to mal napísať? Že Sulík je ko*ot, lebo dookola omieľa obedy, rožky, obchody, vlaky miesto toho aby prezentoval svoje? Takáto verzia výtky by sa Hughitovi páčila? :) Slabučké asi ako tvoja kritika Fica.
Nie.
Nenaťahujeme sa tu teraz o vlakoch zadarmo? Neobhajuješ tento "sociálny bonus" náhodou? Neprišiel s tým Fico a jeho SMER? Neplačeš tu, že keď príde pravica, tak všetko toto zrušia a "to sa nám tu potom bude žiť"? Obhajuješ ich politiku populizmu a kritizuješ, tak ako ja som teraz Sulíka, tzn. len vtedy, keď nie si spokojný s tým čo predvádzajú. Slovami Fica, slabučko hryzkáš. :) Tak sa nebi do pŕs, aký si nestranný.
Vlaky zadarmo ako opatrenie obhajujem, a to od začiatku. To sa ale nerovná tomu, že obhajujem Fica/SMER. Ale tak to už je ten váš plochý pohľad na svet.
Človek, ktorý sľuboval švajčiarske platy je už na politickom smetisku aj so svojou stranou. Nastal čas aj pre toho, kto už 10 rokov sľubuje dialnicu.
Snáď áno. A hádam príde aj reálna ľavica, ktorá bude ešte radikálnejším spôsobom bojovať proti neoliberálnym šialenostiam, a to bez toho, aby to bola biznis strana kapitalistov.
Tak sa nauč čítať s porozumením najprv. A zdá sa mi, že Sulík tých 8 daní nespomenul, pri vlakoch ale pri obedoch, vtedy keď Fico vravel o 1,20€ na den, že to ušetria rodičia a na to Sulík vytiahol tých 8 daní čo rodičia musia platiť, nie som si istý, ale normálne si to asi pozriem ešte raz kvôli tebe, že k čomu bolo spomenutých tých 8 daní. Keďže vlaky sa rozoberali až po obedoch a to už tam len tým kalendárom "krutil" (ako si poznamenal), ale prvý krát boli tie dane ukázané, ešte skôr.
Pozri si to aj trikrát, Sulík to opakoval ako mantru neustále. A odporúčam ti toho Jánoša. Aj Sulíkovi.
Vieš to je také tvoje...argumentačné nič...najprv sa dožaduješ vysvetlenia, ako si študent platí ten vlak a keď to dostaneš, tak to len nadľahčuješ a snažíš sa to postaviť mimo rovinu. Neviem síce ako si sa dostal k číslu 99,xyz% zadarmo...a že vraj Sulík nevie počítať svoj OB. A nie je to len DPH, spotrebnými daňami, atď, ale je to aj tými dohodami, ktoré im Fico dodrbal. (čo si nejako zaujímavo odignoroval). Koľko študentov robí v obchodných reťazcoch? A myslíš si, že obchodný reťazec si dovolí platiť niekoho mimo papiera?
Ale tú daň za cigarety by platil aj za Sulíka. Proste je to absurdnosť, vytiahnuť tu DPH a tvrdiť, že cez ňu si študent vlastne cvaká vlak zadarmo, a teda Sulík má pravdu. :D Aj to celkové zvýšenie zaťaženie = opäť Jánoš. Číslo 99,xyz je opäť hyperbola, určite tomu rozumieš, ale chytáš sa slamiek, hráš to tu na doslovné citácie a "ako si sa dostal." :roll: A áno, Sulík počítať OB nevie, vôbec (expert): p tretíkrát odkazujem na Jánoša.

Tému som odignoroval, lebo si to vytiahol úplne odveci a o veci momentálne nemám prehľad, aby som vedel zareagovať.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Pozri si to aj trikrát, Sulík to opakoval ako mantru neustále.
ale nie tak ako si to ty tu prezentoval, že študent tými 8 danami platí vlak...toto nie je pravda, pretože toto nepovedal ani Sulík a ani ja, A aj mne aj jemu sa to snažíš vložiť do úst od začiatku. Už rozumieš, že ty si ten čo to nazačiatku nepochopil, tak ako aj môj text a na tejto nepravdivej veci, ktorú nikto nepovedal si postavil svoju argumentáciu.
Ale tú daň za cigarety by platil aj za Sulíka. Proste je to absurdnosť, vytiahnuť tu DPH a tvrdiť, že cez ňu si študent vlastne cvaká vlak zadarmo
Ale bohužiaľ takto to je, to je holý fakt, vôbec to nie je žiadna absurdnosť. Pokiaľ tá 13 mil kompenzácia, ktorú štát platí ZSSK za toto "sociálne opatrenie" ide z verejných financií, dovtedy to nebudú vlaky zadarmo. Dajme tomu, že predtým študenti a dôchodcovia platili tých 13 mil priamo ZSSK a zároveň plnili štatnu kasu cez DPH. Teraz neplatia ZSSK, akože ušetria, teda viacej minú inde (úprimne neverím tomu, že niekto zo študentov alebo dôchodcov, tie peniaze čo mínal na vlak teraz odkladá doma do prasiatka) čím plnia kasu cez DPH a štát z tejto kasy musí platiť 13 mil ZSSK. To su tie isté peniaze len idú inou cestou. Pochop, že reálne zadarmo by to bolo vtedy, ak by ľudia neplatili nič, ale ani štát by to nekompenzoval a ZSSK by sa s 13mil výpadkom musela vysporiadať sama v rámci svojho hospodárenia. Alebo keby Fico tých 13 mil dal zo svojho vrecka. Ja viem, že to nechceš vidieť a nechceš tomu pochopiť.

Aj za Sulíka by platili daň z tabakových výrobkov, za Sulíka by si platili aj lístky s 50% zľavou, ako tomu bolo doteraz. Ale za Sulíka by tých 13 mil ostalo v štátnej kase na iné účely.

A tie dohody som nevytiahol odveci, pretože som nazačiatku písal, že ľudia sa pozerajú na to, čo im Fico dáva ale už nie na to, čo im Fico berie, a čisté dohody sú presne to, čo Fico študentom zobral.
hughito
Redeemer
Redeemer

Pozri sa, už sa opakujeme. V niektorých veciach sa proste nezhodneme. Mne ide o naratív, ktorý Sulík prezenzoval, ktorý ty replikuješ a ktorý podľa mňa zavádza a vo svojej všeobecnosti je škodlivý pre ľudí. To preto, že som ľavičiar a Sulík je pravičiar, zasadzuje sa o záujmy kapitalistov; ja o pracujúcich.

Sulík šiel stále dookola: zvýšený výber prostriedkov z daní + vysoký počet samotných daní. Opakovane ignoruješ Janoša, ktorý nie je žiadny ľavičiar, len demaskuje populizmus a demagógiu Sulíka. )

Plus som využil príklad konkrétneho študenta, ktorý nezarába, ktorý má proste svoj status, nie je dospelý pracujúci. Pre neho konkrétne ten vlak zadarmo je, za tým si stojím. To, že platí v obchode DPH je fakt, ktorý sa nemení vládou (síce, spomeňme aspoň zníženú DPH za základné potraviny, ktoré presadili Ficovci). Ty tým, že študent niečo kupuje, chceš spochybniť, že ten vlak zadarmo dostane. Ja som to hyperbolizoval v tom zmysle, že áno, to zadarmo nie je 100%, ale vplyv nákupu a odvedeného DPH vs fakt, že idem vlakom a namiesto 5/10/15 € za cestu ´zaplatím´ 0€, je zanedbateľný.

Čo sa týka inej témy, akurát pozerám dodatočne debatu RTVS Mihál vs Richter. Zaujímavý poznatok: Mihál ,ktorý keď ešte bol v SaS razil ten typický tvrdý neoliberalizmus, sa teraz prezentuje úplne inak. Debata je vecná, žiadne útočenie, lacná demagógia a populizmus. Dokonca samotný Mihál je v spore s predstaviteľom organizácie zastupujúcej zamestnávateľ, rozpráva o tlaku na zvyšovanie miezd. No neuveriteľné. A predstaviteľ zamestnávateľov? Na 100% totožné názory ako Sulík, tu je vidieť, čo za politiku presadzuje Sulík.

Len taký poznatok. Vplyv SaS je teda značne toxický.

Mňa by zaujímalo, mLuks, aký je tvoj status. Pracuješ, študuješ, podnikáš? Lebo ja úplne úprimne nechápem, ako môže mať SaS relatívne vysokú podporu. Podľa mňa sú najmä mladí ľudia, wannabe pravičiari kinder kapitalisti, oblbnutí touto neoliberálnou ideológiou, žijú v ideologickej bubline súčasného kapitalizmu. Ak je niekto podnikateľ, prípadne vysoký manažér atď., tých ľudí úplne chápem, že volia a podporujú SaS.
robo1152
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa robo1152 »

Ja sa do toho nechcem zapájať, lebo diskusia s niekým, kto má opačný politický názor je nekonečná ale Hughito najprv si práveže spomínal príklad študenta do 26 rokov, ktorý si už zarába a nie je dotovaný rodičmi, teraz hovoríš o študentovi, ktorý si nezarába a teda má vlaky "zadarmo", ale v tomto pripade ho živia rodičia a tým pádom mu tie vlaky nepriamo už platia spomínanými daňami...
hughito
Redeemer
Redeemer

Tých osobných situácií a špecifík môže byť celé spektrum, preto som spomenul to či ono. Stále sa však bavíme o tom: pre ten či onen prípad, viete vyrátať podiel tých odvedených daní vs faktický stav toho, že na pokladni ušetrím napr. 15 € pri jednej ceste? Neviete, ani ja, preto som použil hyperbolu o 99,xyz%, lebo pôjde o zanedbateľnú sumu vzhľadom ku stavu, že vlaky zadarmo sa platia z daní všetkých ľudí na Slovensku, ale pri tej konkrétnej pokladni stojí konkrétny človek a okamžite ušetrí x €. Ak cestuje denne, ušetrí rádovo viac, ak týždenne, ušetrí menej.

Ak to vztiahnem na seba, tak keď som začal študovať VŠ v BA, dochádzal som týždenne do BA a následne na víkend domov. Od rodičov som mal vreckové a z toho som si platil aj cestu vlakom. Potom prišli vlaky zadarmo a suma mi už ostala, na jednu cestu mi to vychádzalo cca 3€, čiže týždenne som mal viac 6€, mesačne 24€.

Ešte viac som to pocítil vtedy, keď sa moja životná situácia zmenila. Keďže mám dve VŠ, stav bol taký, že jedna som už ukončil a druhú som si dorábal posledný rok Bc. štúdia. Vreckové od rodičov som už nedostával, už som si zarábal sám, ale ak ma pamäť neklame, na podnájom v BA mi ešte nejakou stovkou prispievali. Avšak, stalo sa to, že som si našiel frajerku a situácia vypálila tak, že som ukončil podnájom v BA, presťahoval sa k nej (mala prenajatý byt), dané mesto je však cca 120 km od BA (existuje vlakové spojenie s jedným prestupom). Robotu som však mal stále v BA, sem-tam som tam musel dochádzať ešte aj kvôli škole, ale už nie tak často. Čiže býval som mimo BA, ale musel som tam pomerne často chodiť (nie však úplne každý deň, práca nemala takýto charakter).

Takže, v tej situácii keď som už bol odkázaný sám na seba (rodičia mi neplatili nič, ani tú 100), mi vlaky zadarmo výrazne uľahčili život v zmysle ušetrených financií. Pretože do tej BA som chodil na otočku, napr. ráno o 5 na vlak, príchod do BA cca pol 8, robota, následný príchod naspäť vlakom večer. Mesačne mi tie vlaky ušetrili značný obnos. V tomto kontexte je nejaká mLuksova DPH absurdná. Už sa chápeme?

Keď si to zoberiem spätne, týchto pár mesiacov bolo v podstate najchudobnejších v mojom živote, najviac som pociťoval, že musím pozerať na to, čo koľko stojí, kde koľko miniem atď., na účte toho moc nezostávalo. Nebol som úplne existenčný prípad, lebo keby išlo fakt o to, tak rodičia ma podporia, ale už som pocítil ten pocit, čo je to nemať moc peňazí - a to stále len zľahka, pretože tam bola vždy zábezpeka. Následne sme sa však presťahovali do BA atď., situácia sa pomenila a odvtedy som už tie vlaky využíval len zopár razov.

Ale teda pointa je, že ide o isté sociálne opatrenia zamerané na isté skupiny obyvateľstva (prípady dôchodcov a ich skúsenostiam som vypočutých vo vlakoch som sem už tiež dával = v skratke, vlaky zadarmo im umožnili viac cestovať s vnúčatami na kúpalisko napr.) a takéto niečo od sociálnej demokracie možno čakať.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Long story short: hughitovi sa daňový poplatníci roky skladali na to, aby mohol víkendy tráviť s maminkou alebo klátiť frajerku. Takéto sociálne benefity neposkytoval ani Husákov kabinet a to sme budovali socializmus, ktorý je cesta ku komunizmus = raju na zemi.
:lol:

Ako keby nestačilo, že daňový poplatníci hughitovi financovali 2 vysoké školy. A úplny gól bude, keď nebude pracovať ani v jednom z tých 2 odborov, ktoré vyštudoval. Platný člen spoločnosti.

Jáj bože a takýto človek nám tu bude dookola tvrdiť, že keď štát od rodičov vyberie obrovské dane a odvody, zaplatí z toho tonu úradníkov, politici z toho rozkradnú väčšinu a následne z toho, čo zostalo, štát zaplatí študentom dopravu "zadarmo"...tak je to oveľa lepšie a lacnejšie riešenie, ako keby mali rodičia platiť menšie dane a odvody...a jednoducho priamo zaplatiť dopravu deťom sami.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Zabudol si mu vytknúť jednu podstatnú vec, a to vychovu
co dostával zadarmo si nevazil, bral to úplne automaticky, čo ešte prehlbilo jeho vieru v silný štát, ktorý sa postará

Že sa znížila kvalita cestovania pre stovky tisíc ľudí, z ktorých časť prešla do aut, to nevidí; ani infraštruktúrny dlh na železnici, ktorý sme videli priamo počas minulých 2 týždnov

Dalo by sa ísť od hĺbky, ale pre začiatok to takto stačí
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

Co vravite na sucasne odlahcenie politickej situacie, opat v podani majstra komedie Danka? Ten chlap musi mat celkom problemy s egom ked tak tuzi po tituloch. Vyjadrenie Lubyovej o tom, ze stare prace nemozno hodnotit takymi kriteriami ako prace nove, asi tiez nieco hovori o vztahu nasich politikov ku vzdelaniu. Vlastne sa potom tym obedom zadarmo ani necudujem, oni sa naozaj do skoly asi chodili len najest :D
beardie
Redeemer
Redeemer

Podľa dnešných info si ju dal Danko utajiť len minulý piatok, asi po tom, čo sa o to začalo zaujímať Nko

Dosť mi vadí, keď vedúci predstavitelia štátu nemajú ani šajnu o vysokoškolskom studiu

Danko splieta kraviny o svojom doktorandskom štúdiu, Pele zase trepe o dizertacke, budúci týždeň bude z Danka snáď PhD...
hughito
Redeemer
Redeemer

eMPiko: Danko ani netuší, aký je rozdiel medzi doktorandskou prácou, resp. štúdiom a rigoróznou prácou, viď jeho najnovšie vyjadrenie. Ale hlavne odborne a hrdo.

Problematiku falošných titulov by sme nemali brať ľahkovážne, v ČR kvôli tomu padli ministerské hlavy a nominácie, neuškodilo by ani na Slovensku.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

presne tak. tituly a plagiatorstvo nie je spravne brat na lahku vahu. preto by nikto nemal podporovat usvedceneho podvodnika a plagiatora Eduarda Ch..
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Danko evidentne ma co skryvat. Preto zahmlieva a mlzi, na otazky nereaguje. Keby bol spravny chlap a cestny clovek, povedal by na rovinu ako to je, a najma by sa nebal zverejnit vsetko a na otazky korektne odpovedat. Vsak by bolo v jeho vlastnom zaujme vsetky podozrenia vyvratit.
Smeraci maju take iste spravanie, co tiez o niecom svedci. Iba co takto ludi hecuju. To je teda hradza proti extremizmu...
hughito
Redeemer
Redeemer

Danko už zariadil, aby prácu nemohli zverejniť. Ale tak spravil to. Na UMB. Bál som sa, že išlo o nejaký úplný odrb.
beardie
Redeemer
Redeemer

Ze to spravil on je príliš silné tvrdenie, som si na 80 % istý, že to má kúpené a jeho prínos bude len podpis na prehláseni, ak vôbec

Zvysnych 20 % pripisujem brutalnemu plagiatu, kde sa zmenilo len meno, v roku 2000 sa kontrola originality nerobila
Dekan Právnickej fakulty UK v Bratislave Eduard Burda v stredu potvrdil, že Danko získal v roku 1997 na fakulte úplné právnické vzdelanie a titul magister. Upozornil tiež, že oprávnenie pre právnické povolanie sa odvíja práve od magisterského, nie doktorského titulu v odbore právo. Verifikoval aj to, že podmienkou úspešného ukončenia magisterského študijného programu, ktorý Danko absolvoval, nebola diplomová, resp. záverečná práca.
vtedy fakt končili právo bez záverečnej práce?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Nejako dianie nesledujem, ale už Danko akože zistil, na ktorej škole mal získať titul Judr., keď zrazu čítam, že si dal prácu utajiť? Ja som myslel, že sme ešte stále vo fáze hľadania školy...lebo na UK získal len Mgr.

A utajiť? Z akého titulu? My na UK sme zároveň s odovzdaním záverečnej práce podpisovali s UK zmluvu, podľa ktorej boli naše práce v podstate niečo ako verejným majetkom, ktorý je voľne dostupný každému občanovi v ústrednej knižnici UK alebo aj v elektronickej podobe na webe knižnice.

Utajiť sa práca dala jedine na špeciálnu výnimku rektora, a aj to len v prípade, ak práca obsahuje patenty, ktoré majú finančnú hodnotu a teda zverejnenie by poškodilo vás aj univerzitu. Danko je kváziprávnik a pri štúdiu práva asi ťažko vynájdete nejaké patenty...

Danko mohol vyvrátiť obvinenia asi za 30 sekúnd, mohol povedať, že nechápe o čo novinárom ide a poslať im link na svoju rigoróznu prácu, ktorá by mala byť normálne verejná, ako každého iného študenta. Miesto toho má rečí ako koza bobkov. Takže je každému jasné, že s tým jeho titulom nie je všetko kóšer. Danko vie klamať asi ako Procházka.
beardie
Redeemer
Redeemer

V druhej polovici 90. rokov nebola treba na ukončenie magisterského programu záverečná práca.

Už to píšu aj na smetoch

Predpokladám, že statnica sa viedla v príjemnom priateľskom duchu, afaik boli v danej dobe na PraF UK vedúcimi osobnosťami Gasparovic, Cuper a podobní smejdi
hughito
Redeemer
Redeemer

Píšeš blbosti (niečo ako vyššie, keď si sa opustil), pri svojej práci podpisuješ licenčnú zmluvu kde si môžeš nastaviť, aby bola neverejná, resp. až od akého dátumu bude práca verejná. Stačí si pozrieť centrálny register záverečných prác, veľa z nich sa nedá voľne prezerať.

Každopádne, v istom článku som čítal, že mali už prácu objednanú na prezenčné štúdium, potom už začali nejaké problémy, že nemožno ju skenovať a následne sa úplne "zatrhla." Po intervencii Danka. Prečo? Podľa mňa preto, že pôjde o nejaký kompilát, paškvil - v tom lepšom prípade. V horšom, čo je pravdepodobnejšie, to bude plagiát a Danko sa bojí, že dopadol ako českí politici.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Áno, môžeš si nastaviť, aby na určité obdobie po skončení štúdia bola tvoja práca neverejná, ale ako píšem, to treba mať špeciálne schválené od vedenia škola a treba mať na to argumenty, prečo to chceš (patent, chceš v tom istom výskume pokračovať ďalej na univerzite ako výskumník a pod.). To, že som papaláš sprostý ako tágo a nechcem, aby niekto iný čítal prácu, ktorú som dal niekomu vypracovať za keš, nie je relevantný dôvod na dočasné nezverejnenie práce...
Napísať odpoveď