Self-taught programovanie

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
4tom
Amateur
Amateur

Self-taught programovanie

Príspevok od používateľa 4tom »

Ahoj,

chcem sa naučiť sám programovať a momentálne rozmýšľam, ktorým smerom sa pustiť. Mám na vás pár otázok, hlavne tých, ktorí majú skúsenosti z praxe a orientujú sa v danej problematike.

Chcel by som sa pustiť do progr. jazyka, ktorý má budúcnosť a je aj po ňom reálne dopyt. V prvom rade sa chcem spýtať, či zamestnávatelia dávajú vôbec možnosť zamestnať sa aj ľudom bez školy v tomto odbore a či som schopný uspieť aj bez nej.

Môj plán bol taký, že by som v danom jazyku spravil niekoľko prezentačných appiek, ktoré by slúžili ako dôkaz, že daný jazyk ovládam a orientujem sa v ňom.

Momentálne študujem na VŠ(3. roč.) a plánujem ju aj dokončiť. Nemal som možnosť ísť študovať IKT a preto som išiel niekde inde, preto moja ďalšia otázka smeruje na to, či by som bol schopný aj nájsť prácu programátora na polovičný/čiastočný úväzok, kedže by som ju vykonával popri štúdiu.

Akým smerom by ste mi odporučili ísť ? Plánoval som HTML/CSS/JS avšak čo som pozeral súčasné ponuky, toto nebude stačiť. Ešte uvažujem o C Sharp, Jave alebo Pythone.

Budem vďačný za vaše názory a pripomienky.
Slayter
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Self-taught programovanie

Príspevok od používateľa Slayter »

vies uspiet aj bez skoly :D

najjednoduchsia cesta - podla mna je frontend web development, cize html/css/js by som zobral ako prve. S tym som zacal aj ja pred viac ako 10 rokmi. Ked ovladas jeden programovaci jazyk, nie je take tazke naucit sa dalsi. Potom uz zalezi na tom, na co sa chces specializovat, vzdy je lepsie ovladat jednu vec najlepsie ako sa da ako vediet hello world v 20 jazykoch

ked budes mat ake take skusenosti tak sa kludne prihlas niekde na junior poziciu, nevidim dovod preco by ta nezobrali
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

HTML a CSS nie su programovacie jazyky.
Frontendistov je dnes nepreberne mnozstvo. "Robit weby" dokaze kazdy druhy. Nedostatkovejsim tovarom su c-sharpisti a javisti. Naviac vediet webove technologie nestaci, treba k tomu prihodit nejaky framework, napr. angular, react a pod. Ale kym sa ho naucis, uz bude out a moderny bude zase nejaky iny. Nie je to len o tom, raz sa nieco naucit, zial sa treba vzdelavat stale.
Mimochodom, naucit sa programovat nestaci. Treba rozumiet, ako veci funguju, castokrat aj trochu matematiky (hexa/binarne cisla), ovladat niektore protokoly - http, a pod.
4tom
Amateur
Amateur

Aby som veci udal na priamu koľaj. Som si vedomý toho, že jeden progr. jazyk nestačí, a že sa ich priebežne budem učiť viac. Takisto som si vedomý aj toho, že technológie sa vyvíjajú, s nimi aj OS a samozrejme programovacie jazyky ako také. Viem do čoho chcem ísť.

Mám nejaké to logické myslenie, takže si viem predstaviť, že ho uplatním aj pri programovaní. Vždy som sa zaujímal o technické veci ohľadom PC, jak po HW tak SW stránke. Preto aj aktuálne uvažujem nad programovaním. Viem si poradiť vo väčšine prípadov sám, dnes je internet dôležitým zdrojom informácií, a naučil ma mnoho, čo aj viem uplatniť v praxi.

Moja otázka bola orientovaná, ktorým progr. jazykom začať. S programovaním mám skúsenosti (Delphi), ktoré ma naučilo pochopiť základy ako také. Aspoň mám predstavu. Ide mi hlavne o to, aby som nestrávil čas niečím, čo pokým budem ovládať už nebude aktuálne a hlavne ako som spomínal, aby som sa vedel s tým aj uplatniť.

Som si vedomý, že programovanie nie je len kódenie, ale je to hlavne o chápaní súvislostí, riešenia ako komplexných, tak čiastkových problémov.

Pred založením tejto témy som si tiež zisťoval informácie, aj od kamarátov, čo študujú informatiku. Jeden hovorí tak, druhý inak. Preto som sa obrátil sem, aby mi k tomu niečo povedali aj ľudia so skúsenosťami. Nemôžem sa naučiť všetko súbežne, preto hľadám, ktorou cestou sa vybrať.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Kazdy ti povie inak. Za mna C# .NET alebo Java. Obe maju svoje vyhody aj nevyhody. Koniec koncov, aj v tom C# .NET sa daju robit weby alebo webove aplikacie (ASP.NET MVC), alebo aj desktopove aplikacie (WPF). V Jave sa daju robit desktopove aplikacie, webove aplikacie, applety, aj android aplikacie. Co sa tyka ponukanych pracovnych prilezitosti, je to asi tak pol na pol. Ze mas taky ten celkovy prehlad, je iba pozitivne - a najma, ze vies pouzivat google. Divil by si sa, ale vacsina ludi sa sprava, ako keby mali na google ban :)
Poviem ti ale, comu sa nevenovat urcite (zastarale technologie): C, C++, Delphi, Pascal, Flash, Silverlight.
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

Necakaj ze ti niekto da jasnu odpoved, je vela sposobov ako sa presadit ako programator. V sucastnosti uz napr. korporacie beru ako IT testerov a na podobne pozicie aj druhakov z IT skol. Ti spravidla programovat az tak velmi nevedia a stretli sa mozno s jednym - dvoma jazykmi na velmi zakladnej urobni. Mozes teda skusit ist takouto cestou a potom sa v takomto korporate nechat vytrenovat, oni ti uz povedia co potrebujes vediet a potom sa podla toho mozes riadit. Ak sa opytas, tak ti daju spatnu vazbu rovno aj na pohovore a mozes sa v tom co ocakavaju vytrenovat.

Ak sa chces v niecom fakt vytrenovat sam, tak by som na tvojom mieste siel bud do webu alebo do mobilnych appiek. Tam mas tu vyhodu, ze si dokazes vytvorit nejake portfolio, ze toto si ty urobil, toto je tvoj produkt.

Co sa tyka konkretneho jazyka, je to podla mna v podstate jedno, vyber si nieco co sa v praxi dnes siroko pouziva (java, javascript, python, android/ios programovanie) a chod do toho. Tie znalosti z jedneho jazyka potom lahko prenesies do inych, kedze vacsinou su tam zakladne koncepty velmi podobne. Urcite ale nezostavaj iba pri programovani, nauc sa ako funguju weby, ako funguju mobilne appky, ako funguju SQL databazy, ako funguju noSQL databazy, ako sa vyvija moderny softver (testovanie softveru, kontinualna integracia, etc). Podla mna je na pohovore dolezite, ze budes mat prehlad o takychto dolezitych technologiach, a to, ze nejaky konkretny jazyk neovladas do najmensich podrobnosti az tak velmi nevadi.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Mek napísal:Poviem ti ale, comu sa nevenovat urcite (zastarale technologie): C, C++, Delphi, Pascal, Flash, Silverlight.
Z toho zoznamu by som vynal C++, stale sa pouziva a vyvojari v nom su ceneni zlatom, lebo je ich malo (embedet, IoT, QT, security,...).
Plus C++11 a vyssie stadardy maju prvky modernych programovacich jazakov a kod v nich vyzera uplne inak ako v old school C++.
Sice tych pozici bude vyrazne menej ako pre C# alebo javu, ale stale sa najdu.
Slayter
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Slayter »

C++ je zastarala technologia :D To si moc nevychytal. Ako pise harrison, C++ sa pouziva najma pre embedded systemy, hry, engines, atd atd. - tu su ludia takisto nedostatkovi a na nezaplatenie, podobne ako Go, teoreticky aj C#. Avsak clovek v kazdom fielde je na nezaplatenie, pokial to co robi ovlada - a nie "robi weby"
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

pokial chces ozaj programovat, zacni niecim klasickym, ja by som tiez doporucil C# alebo javu. c++ aj napriek vsetkym modernizaciam je velmi low level (prave preto sa pouziva na to na co sa pouziva) a tym padom zbytocne komplikovany.

C# (aj java, aj ked tej sa ja snazim vyhybat) je velmi jednoduchy, .net je perfektny framework a dokazes v nom spravit strasne vela velmi rychlo. ja vzdy ked potrebujem rychlo zbuchat jednoduchu appku tak pouzijem winformy aj napriek tomu ze dnes sa uz pouziva wpf, proste je to najrychlejsie.
za velku vyhodu povazujem nastroje, take visual studio je asi najlepsie IDE ake poznam (vzdy ked musim v praci zapnut eclipse kvoli jave mam chut grcat).
C# je stale firmami hladane, mozno to nie je najnovsi trend (SPA web), ale najnovsie trendy su pre startupy, nie je zabehnute firmy. no a samozrejme ked sa naucit robit v C#.NET tak ti nic nebrani pustit sa do niecoho ineho, dolezite je dostat do krvi algoritmicke myslenie a to dostanes len praxou, na jazyku moc nezalezi.
4tom
Amateur
Amateur

Ďakujem za všetky odpovede. Určite mi to spravilo lepší prehľad a dozvedel som sa, čo som chcel :)
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

harrison314 napísal: Z toho zoznamu by som vynal C++, stale sa pouziva a vyvojari v nom su ceneni zlatom, lebo je ich malo (embedet, IoT, QT, security,...).
Plus C++11 a vyssie stadardy maju prvky modernych programovacich jazakov a kod v nich vyzera uplne inak ako v old school C++.
Sice tych pozici bude vyrazne menej ako pre C# alebo javu, ale stale sa najdu.
ja by som problem s C++ nevidel v tom, ze je zastaraly (koncepcne mozno, trochu... ale zas ako sa to vezme) ale skor v tom, ze sa v tom robia veci, na ktore treba trochu hlbsie teoreticke znalosti... embedded napr. nejake zaklady mikroelektroniky, security - tam to je kua ze tvrde ked sa dostanes pod povrch... to by som samoukovi neodporucal.
DrCry
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa DrCry »

Ja som dokončil v c++ network keylogger ktorý zapisuje informácie priamo na cloud .
Jazyky ako C / C ++ alebo ASM umožňujú programátorovi pracovať efektívnejšie ako s pamäťou výsledného programu, tak aj veľkosťou výsledného kódu (napr jednoduchý keylogger prepisovaný do formy shellkodu má maximálne niekoľko stoviek bajtov), ​​ale za cenu vyššej znalosti programovania a operačného systému.

Vyššie jazyky ako napríklad Python naopak umožňujú veľmi rýchlo a efektívne vytvárať programy a bez nutnosti nejakej hlbšej znalosti. A to na základe vysokej miery abstrakcie týchto jazykov. Platí sa za to veľmi vysoký daň v podobe práve výslednej veľkosti kompilovanej binárky. V skutočnosti sa jedná o skutočnú binárku ako takú, ale o interpret jazyka a potrebných knižníc. Tým sa dosiahnu výsledné EXE súbory okolo 5 MB.
awtt
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa awtt »

Jednoznacne Javascript. (nepotrebujes nato ziadnu skolu) Ak si dobry, budes zarabat miliony :)
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Myslis v SKK? :lol:
awtt
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Nie :)
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

awtt napísal:Jednoznacne Javascript. (nepotrebujes nato ziadnu skolu) Ak si dobry, budes zarabat miliony :)
:lol: a presne pre to to v tom javascripte vyzera tak ako vyzera
awtt
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Co mas konkretne na mysli?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

awtt napísal:Co mas konkretne na mysli?
Samotny jazyk pridava features bezhlavo a povedal by som ze skor pre tlak komunity, ale ta sa riadi hipom, no nie je to az take strasne zle.

Hovori sa, ze clovek by nemal znova vynachadzat koleso, ale ked sa dostane do stavu, ze je sice dostupnych 40 kolies, ale jedno je kockate, druhe derave, tretiemu chyba polka, stvrte nedosortuje standardy... tak som si musel vynajst vlastne.

Na moj problem sice jestvuje 30-40 kniznic, ale:
- 5 z nich vylucis lebo nerobia to co tvrdia alebo nesplnaju standardy uz podla dokumentacie,
- 15 podla dokumentacie (jeden alebo dva priklady pouzitia + jedna veta) vyzera, ze by sla pouzit, ale aj tak ich clovek musi vyskusat, lebo su plne bugov alebo im chybaju veci,
- zvysok bez dokumentacie musism lustit zdrojaky alebo si ich vyskusat ci su vobec pouzitelne alebo robia to co slubuju

Po tomto cloveku zostane z tych 40 kniznic tak 5, ktore by potencialne mohol pouzit, ale potom narazi na:
- API tych kniznic je tak jednoucelove a nasrobovane na problem autora, ze sa nedaju pouzit v inom programe
- RFC-cka a specifikacie niektorym nic nehovoria a tak clovek zacne narazt neskor
- kniznice vedia prilis malo
- kniznica vedela trosku viac, ale stahovala si GB zavislosti

Proste im chyba nejake zamyslenie sa nad API a architekturov, alebo sposobom pouzitia tych kniznic, ano JS ma miliony kniznic, ale pomaly co kniznica to funkcia a tak strasne jednouclova a neprisposbiva, ze to nie je pouzitelne v projektoch.
Taky mali priklad - kvoli tomuto som si musel kodit vlastny parser X509 certifikatov, CSR, pracu s XML-ko, kde som nakoniec skoncil pri lepeni stringov,...

Plus ten hype, co mesiac to iny modny trenad v reakte... Neustale objavovanie teplej vody... Clanky o tom ako XY je mrtve lebo je tu Z. Mam pocit, ze sa to cele toci v kruhu.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

Moje skusenosti su uplne odlisne, nikdy som nemal velke problemy s JS kniznicami. Zato ked vidim tie klasicke stare b2b java projekty tak sa mi chce grcat. Neustale performance problemy a to aj pri jednoduchych veciach. UI design na urovni rokov 90-tych. Nemaintenovatelny a nezdokumentovany kod kde sa pouziva dedicnost vsade kde sa len da takym sposobom, ze uz sa v tom ani diva svina nevyzna.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

preco porovnavas sucasnu iteraciu javascriptu so starymi b2b java projektami?

problem javascriptu je ze je aktualne strasne v mode. ludia bezhlavo vyvijaju frameworky, kniznice, platformy... nemozes sa spolahnut na to ze ked si dnes vyberies jeden framework, tak ze nebude za rok a pol opusteny, 4x forknuty a budu vedla seba existovat 3 verzie ktore sa paralelne vyvijaju a menia (vid angular).
ani na tie zabehnute frameworky sa nemozes spolahnut, lebo si zoberies taky expressjs (co je vpodstate zaklad akehokolvek nodejs vyvoju) a zistis ze sa sklada z 1000 modulov a security je uplne v p-cku (kazdy samostatny modul je bezpecnostne riziko).

stale viac a viac javascript vyvojarov zvolava k tomu vyvijat vsetko od zakladu sam, nespoliehat sa kadejake kniznice a frameworky.

proste javascript je super na frontend (ved tam ani neni konkurencia) ale nodejs je podla mna stale hype a firma ktora berie vyvoj seriozne stale radsej siahne po niecom vyspelejsom, stabilnejsom ako java alebo c#.
Napísať odpoveď