EU posun casu

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: EU posun casu

Príspevok od používateľa Dreamer »

Suhlasim s GMT+2, je to najlepsi kompromis, prakticky jedina nevyhoda je tam ta tma rano v zime, ktora bola aj doteraz, no takto by bola este dlhsie, z toho vyplyvaju dva problemy:

1. Zamestnanci mozu byt v zime rano menej vykonni.
- Riesenie ako som pisal vyssie by bol posun pracovnej doby na 9:00 (takto by to bolo v zime rovnake ako doteraz, teda 8:00 na realny cas).

2. Deti by mali v zime rano dlhsie tmu na ceste do skoly, v skole.
- Riesenim by bol taktiez posun zaciatku vyucovania na 9:00. Problem je, ze toto sa neda aplikovat samostatne, lebo ak by pracovna doba zacinala o 8:00, nemohli by rodicia doniest deti do skoly pred pracou.

Kazdopadne by ten posun na 9:00 pomohol vo viacerych smeroch, vyriesil by hlavnu nevyhodu trvaleho letneho casu - tmu rano, umoznil by viac vecernych aktivit, resp. by mohol zvysit pracovny vykon, tym ze by boli zamestnanci lepsie vyspati a tym by sa mohlo zlepsit aj zdravie obyvatelstva, kedze nedostatok spanku je zdraviu skodlive.

Myslim ze hlavne vecerne aktivity a celkovo spravanie sa znacne zmenilo, posunulo, aj vecerny program v televizii sa posunul minimalne o 30 minut, natiahli sa reklamy, takze koniec hlavneho programu je posunuty aj o hodinu, rovnako rozne ine vecerne aktivity sa posunuli, ale vstavanie sa neposunulo, takze je menej casu na spanok a s tym suvisi vela problemov.

Pripominam ze doteraz pracovna doba v lete zacina(la) nie o 8:00, ale uz o 7:00 realneho casu, takze posunom na 9:00 by to bolo 8:00 realneho casu (pri aplikacii trvaleho letneho casu).

Ak by pracovna doba a vyucovanie v zime zacinalo o 8:00 (pri aplikacii trvaleho letneho casu), tak by to znamenalo ze by zacinali uz o 7:00 realneho casu.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Dobre som pochopil, že si bol za zrušenie striedania času a vyhovoval by ti letný čas?
A keďže v zime by to bolo horšie, posúval by si pracovný čas?

Čo by bolo de facto to isté ako striedanie času ako doteraz....
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

Na islande maju v zime 3 hodiny denne svetlo a nejdu sa z toho posrat ako my...:D Posuvanie pracovnej doby mi pride zbytocne.. Nie kazdy chodi na 8-9 do prace.. Vela ludi pracuje stale na zmeny a zacina o piatej, siestej, siedmej.. cize pre nich by sa nic nezmenilo..za pasom je jedno ci je svetlo ci nie..:D
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

cinges - jasne, ale ludia nemaju radi zmeny, preto nadavali ze sa cas striedal, ked sa to zrusi, budu nadavat nadalej, ci bude trvaly zimny alebo letny cas.

baldorex - prakticky by to bolo skoro to iste, ale predsa ludom teraz vyhovuje ze v zime je vidno ked idu do prace a v lete je dlhsie vidno vecer, vadilo im len to striedanie a to je prakticky uz takmer zrusene.

Takze este raz - 3 veci ktore ludom najviac vadia (nielen v tejto teme):
- striedanie casu
- to ze v lete by sa malo skor stmievat
- to ze v zime bude tma ked pojdu do prace/skoly

Moj navrh riesi vsetky tieto 3 veci, striedanie sa zrusi, v lete bude zapadat slnko rovnako neskoro a v zime bude vychadzat rovnako skoro v porovnani zo zaciatkom pracovnej doby.

Mas/mate ine/lepsie riesenie, ktore by vyriesilo tieto 3 hlavne problemy ktore ludom vadia?
baldorex
Addict
Addict

Aký zmysel malo zrušiť striedanie času, keď ho prakticky opäť obnovuješ?
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

baldorex - ako ho obnovujem, ved ja nechcem zaciatok pracovnej doby od 9:00 iba v zime, ale po cely rok, inak by to vazne nemalo zmysel.

Ak sa striedanie zrusi, tak sa zaciatok pracovnej doby posunie o hodinu tak ci tak, bud v zime alebo v lete, na skutocny cas to bude posunute.
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Vidí sa mi blbé posúvať pracovnú dobu kvôli tomu nahor. Ja mám flexibilný pracovný čas a chodievam do práce skôr, pretože sa mi tak sťaby "predĺži" deň. Je rozdiel, keď prídem z práce o štvrtej a o šiestej, aj keď samozrejme chodím kvôli skoršej práci skôr spať, ale beztak je to iný pocit prísť o štvrtej a mať čas do jedenástej, než prísť o šiestej a ponocovať do polnoci a dlhšie.
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Takze mas den stale rovnaky.

Ja chodim do prace o 9 (vacsinou je to ale o 9:20 :psssst: ) a odchadzam o cca 17.00 a pride mi, ze z toho dna mam uplny kkt. 9-5 je uplne zlo. Najlepsi cas podla mna bol 12:00-19:30 :)
baldorex
Addict
Addict

Dreamer napísal:baldorex - ako ho obnovujem, ved ja nechcem zaciatok pracovnej doby od 9:00 iba v zime, ale po cely rok, inak by to vazne nemalo zmysel.

Ak sa striedanie zrusi, tak sa zaciatok pracovnej doby posunie o hodinu tak ci tak, bud v zime alebo v lete, na skutocny cas to bude posunute.
Celý čas tam píšeš o zime, takže som pochopil že v zime chceš posunúť pracovný čas.

Btw čo ostatné profesie, ktoré majú iný začiatok práce, aj to posunieš? Obchody otvárajú už o 6 či 7 ráno... Plno ľudí má variabilný pracovný čas, poznám veľa takých, čo idú do roboty na 6tu (hlavne tí zo smeru Rovinka atď), aby sa vyhli rannej a poobednej zápche, šetria tak aj 2 hodiny denne. To že idú za tmy do roboty ti môžu vieš čo. Ďalšia skupina ide zase na 10 a končí večer...
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Presne tak. Zmena pracovneho casu je blbost. Nemame socik ze valna vacsina chodi rovnako do roboty. Ani si neviem predstavit realizaciu. Vsak to si kazda firma riesi samostatne. Inac suhlasim s letnym
mikioko
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa mikioko »

No a bratia Česi chcú zimný, ešte budeme plakať za tým co je teraz a veľmi ďakovať všetkým čo sa pričinili za túto zmenu.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Vitajte v ko**tove... Teším sa ako si užijem v lete slnko o 3:30 ráno, a ľuďom čo majú slabý spánok prajem pevné nervy.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

No čo už, zabávať sa a relaxovať nebudeme chodiť večer po práci, ale ráno pred prácou..
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Počkal by som na koordináciu v rámci V4
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Keď máš na výber z 2 variant a z toho jedná je tá horšia, čo myslíš, ktorú vyberú ? :)
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Fakt je to také hrozné, že bude v lete o hodinu skôr tma? Neviem, ako to máte vy, ale pre mňa je skôr leto o tom, že je teplo aj v noci a nijako západ Slnka nenarušuje rôzne moje letné aktivity, ktoré aj tak trvajú väčšinou do noci (grilovačky, párty, výlety...). Behávať v lete tiež chodím až po zotmení, lebo už neni taký hic.

Spávam so zatiahnutými žalúziami, takže svetlo môj spánok nenarúša ani teraz. Aspoň pre mňa osobne sa vôbec nič nezmení.
Solo_Kamen
King
King

Príspevok od používateľa Solo_Kamen »

Mňa osobne vytáča to, keď v lete musím ísť spať za svetla aby som mal dostatok spánku... takže zimný čas je ok :P
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Pre mňa bude hrozné to, že bude svitať extra skoro, to na lete ozaj nemám rád, to skoršie stmievanie sa by mi nevadilo.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

To nie je len o svetle. Ale aj o teplote. Koľko krát sa dohodneme, že sa ideme v lete po práci okúpať na jazero, ale napríklad musíme ísť hneď (napr. o piatej), aby sme sa mohli zdržať aspoň 3 hodinky. O šiestej sa už neoplatí, napríklad. Na grilovačku alebo behanie je počasie stále, ale na veľa letných aktivít potrebuješ teplo. Kopa ľudí odchádza z pláže, alebo kúpaliska v určitý čas pred záverečnou, pretože už začína byť zima - takto to bude o hodinu skôr. Nie každý letný deň je 30 a viac stupňov.

Vychádzajúce slnko o pol štvrtej ráno je proste na hlavu, nemá to najmenšiu logiku a je to choré. Radšej pojdem v zime do práce ešte po tme, a po tme budem aj prvú hodinku v práci, a potom budem mať dlhšie svetlo aj v zime, a hlavne aj v lete. V niektorých zamestnaniach to možno docieli aj to, že aj v zime budú ľudia chodiť z práce ešte za svetla, čo dnes často nehrozí.

Argumenty, že niekto pracuje v náhodných časoch (napr. šoféri) neberiem. Ak je ten pracovný čas variabilný, tak sa ich paradoxne fixná zmena nijako nedotkne.

A argumenty, že niektorí budú musieť pracovať v zime v exteriéri ešte hodinu-dve po tme tiež neberiem, toto sa paradoxne týka hlavne zamestnaní, ktoré sú aj tak pohotovostné, že musia často pracovať aj v noci (cestári, záchranári,...).
Napísať odpoveď