Celiakia

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Shamway
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Celiakia

Príspevok od používateľa Shamway »

Ahojte. vcera mi endokrinolog diagnostikoval celiakiu. je tu nejaky user, ktory ma s touto nemilou chorobou skusenosti? ten 'odbornik' stoji za prd a prakticky mi nevedel vysvetlit, v com ma bude choroba obmedzovat a v com nie. viem, ze nemozem prijimat lepok (muka a pod.), ale nejake obsirnejsie skusenosti by sa hodili. Dik
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Re: Celiakia

Príspevok od používateľa uplink »

Ahoj,

Celiakiou a lakt. intoleranciou trpím už nejaký ten rok [nediagnostikovane viac ako 10]. Je to ochorenie, s ktorým sa dá v pohode žiť. Na úvod by bolo dobré vedieť či máš celiakiu vo svojej podstate [alergiu na lepok], alebo enzymatickú insuficenciu [chýbajú Ti enzými pre rozklad lepku].

Oboje sú "liečiteľné", aj keď o tom doktori nechcú ani počuť. Enzymatická insuficencia je na dekádu a viac [zdlhavý proces resetu organizmus], samotná alergia je "v pohode".

Btw. vyšetrenia, ktoré Ti spravili bol "len" krvný obraz, alebo aj biopsia tkaniva čreva?

A ku životosprávne. Dávaj si pozor aj na mlieko. Nejaké vysoké percento celiatikov je, alebo bude alergických aj na laktózu.

Tak isto ak sa dá, na koľko % si alergický, resp. aká je Tvoja reakcia na lepok?

:arrow: Žiadna - mierna zápcha/hnačka, neskôr vnút. krvácanie, slabá malnutrícia...
:arrow: Stredná - chudokrvnosť, silná malnutrícia, hnačka, vracanie, vyhádzanie, dusenie, latentné teploty [37,0-37,5°C]
:arrow: Vysoká - anafylaktický šok - [dusenie, triaška, vracanie, nevoľnosť, bledosť, aktívne ničenie obranných mechanizmov organizmu, etc.] hroziaca smrť?
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Mne doktorka tvrdí že mám zvýšené niečo proti lepku a laktóze, napriek tomu mám sranie v poriadku, cítim sa fit, necítim sa slabo a odkedy som na VŠ, tak skôr priberám, môžu tieto fakty korelovať s touto chorobou ? :scratch:
Mlieko nepijem, nechutí mi (asi to má nejaký dôvod, že ?), väčšina syrov mi nechutí.
Pečivo z bielej múky som prestal žrať, iba celozrnné. Nejaký názor ^link ? Ďakujem
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Andi_Cibula - ak by si aj mal enzymatickú insuficenicu, ak je latentná, tak sa nič nedeje a navyše ako si zistil Tvoje telo nie je až také hlúpe ako sme sa učili na biológii na strednej a vie si "vypýtať" a "zakázať" čo mu škodí, pokiaľ si ako tak fit v hlave aj fyzicky. Môže prepuknúť zo stresov a silnej psychickej bolesti [ako aj iné ochorenia].

A priberanie je znak toho že veľa študuješ a málo sa hýbeš [samozrejme aj prejav 1000 a 1 choroby, ale tak snáď nie]. S lakt. intoleranciou a celiakiou by si mal svetlejšie [až bledo/žlto] sfarbenú stolicu, redšiu, nekonzistentnú s kúskami nestrávenej potravy a brutálne by si chudol, bol by si bledý, unavený a neskôr chudokrvný a ak by si to prepískol ako ja, tak by si začal sr*ť krv. Čiže presný opak toho čo máš :)
Holdo
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Holdo »

Nenašiel som žiadnu novšiu tému k Celiakii, tak píšem sem, snáď nevadí. Mne diagnostikovali celiakiu pomerne nedávno, no mám našťastie kamošku, ktorá o celiakii vie všetko. Má ju, vie o nej viac ako jej lekár, sama si varí, pečie, nakupuje, pozná reštaurácie atď. Napísala http://www.zdravoteka.sk/choroby/celiakia/ a nejaké ďalšie magazíny, pre mňa to bol odrazový bod. Nie je to nič strašné, netreba panikáriť, všetko sa dá zvládnuť, bohužiaľ sa treba prispôsobiť. Neverili by ste ľudia, koľko z nás má celiakiu, pomaly sa z nej stáva najrozšírenejšia choroba. Strašne ma hnevá, že u nás v Trenčíne prakticky nie sú podniky, ktoré by varili obedové menu pre celiatikov. Keď som študoval v BA, tak bolo na výber. Snáď sa to časom zmení. Veľa zdaru.
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

Momentalne mam ist na testovanie, ci nahodou nemam aj ja celiakiu. Poslali ma sem: https://www.ippm.sk/

Maju tam na vyber z troch testov na potravinovu intoleranciu:

Food Test 22 Test potrav. intolerancie a edukačný materiál s odporúčanou eliminačnou diétou. 70 EUR
Food Test 90 Test potrav. intolerancie a podrobná dokumentáciu pre terapeutickú eliminačnú diétu. 299 EUR
Food Test 232 Test potrav. intolerancie a podrobná dokumentáciu pre terapeutickú eliminačnú diétu. 420 EUR

Poistovna preplaca len 70 eur, v praxi teda len ten prvy 100%. Ma zmysel si davat tie vyssie testy? Mate s tym niekto skusenost?
smajlo
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa smajlo »

Celiakia sa da jednoznacne urcit len odberom krvi a biopsiou tenkeho creva ("hadicka"). Z manzelkynej strany rodiny na tom boli uz viaceri po odporucani gastroenterologycky, aj moja manželka. Neviem, že by niekto niečo platil za vysetrenie.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

Pozri si dokument cooked.. Pomoze ti to.. Ked si spravis normalny chlieb z normalnej muky a kvasku, tak si mozes s prehladom dat aj ten.. samozrejme, v obchode nic take nezozenies..
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

Ahojte, neviete prosim, ci sa daju v Bratislave kupit nejake darcekove kose, ktore su plne bezlepkovych potravin? Idealne keby to mali v nejakom Tescu, alebo tak...
Chcem kupit kamoske, ktora ma tento problem, tak ma napadol takyto darcekovy kos nejaky, ak existuje :-)
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Frco napísal: 25 júl 2021, 13:43 Ahojte, neviete prosim, ci sa daju v Bratislave kupit nejake darcekove kose, ktore su plne bezlepkovych potravin? Idealne keby to mali v nejakom Tescu, alebo tak...
Chcem kupit kamoske, ktora ma tento problem, tak ma napadol takyto darcekovy kos nejaky, ak existuje :-)
Ja som kupoval bezlepkovy a bezcukrovy darcekovy kos v lekarni.
Napísať odpoveď