EU posun casu

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
brm
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: EU posun casu

Príspevok od používateľa brm »

jj, napr. teraz, keď sú letá stále teplejšie, je lepšie ísť do práce čím skôr, kým ešte nie je tak horúco a dusno a dá sa robiť.. a čím skôr z práce vypadnúť. So zimným časom budem musieť ísť v lete do práce o hodinu neskôr a v práci sa budem musieť o hodinu dlhšie potiť (nie každý má v kancli klímu)... pričom po práci budem mať o hodinu menej času na relax v prírode, pri vode, v lese atď. Predpokladám, že niektoré firmy budú z tohto dôvodu upravovať pracovnú dobu a teda budeme tam, kde sme aj teraz.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Podľa mňa sa to zbytočne rieši. Človek si aj tak zvykne na to, čo bude = preto je lepšie to nemeniť každého pol roka, keďže práve tie zmeny ľuďom škodia, to, kedy je skôr svetlo či tma je irelevantné.

Mňa skôr zaujala informácia, že zimný čas sme tu mali vždy, práveže letný čas je v praxi relatívne krátko. Možno práve toto bude tiež jedným z hlavných argumentov ZA zimný.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

To, kedy bude tma a kedy svetlo podľa mňa irelevantné vôbec nie je. Naopak, irelevantná je doba, ktorú tu už daný čas máme. To, že zimný tu je už dlho a letný len "pár" rokov nevypovedá nič o tom, ktorý čas je vhodnejší a ktorý by ľudia uprednostnili. Nie všetko zaužívané je automaticky lepšie.
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Že tu bol pôvodne zimný čas o ničom nevypovedá. Ľudia mali denný cyklus nastavený okolo slnečného svetla, keď sa to zavádzalo, elektrifikácia bola ešte kdesi úplne inde a teda vstali so slnkom a išli do roboty predpokladám, že o dosť skôr, než na ôsmu hodinu. Taktiež ale aj makali dlhšie, pracovná doba sa predsa len postupne skracuje.

Dnes skutočne nevidím význam k tomu, aby v lete vychádzalo slnko pred piatou hodinou a zapadalo zasa zbytočne skoro. V zime je to jedno, lebo je tma ráno tak či tak. Zaviesť trvalý zimný čas je proste debilizmus, ak nedajú letný, tak nech to radšej posúvajú ako doteraz.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

Najskorší východ Slnka je v lete o 4:39. Východ znamená, že sa Slnko vystrčí spoza horizontu. Svetlo je ale už o štvrtej ráno. Načo? Keď posunieme čas na zímný, tak bude svetlo už o tretej. O siedmej pôjdem do roboty, ale hic bude ako keby som išiel o ôsmej. Večer si pôjdeme s chalanmi sadnúť na pivo a namiesto toho, aby Slnko zapadalo o deviatej (o desiatej tma), tak zapadne už o ôsmej (o deviatej tma). A v zime je to aj tak jedno, v zime je tma už o štvrtej, necháme letný a bude o tretej...Slnko vychádza okolo ôsmej počas zimného času, tak vyjde o siedmej keď bude letný. Aspoň do roboty pôjdeme za svetla. Poobede chodím za tmy už aj teraz, počas zimného času.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Myslím si, že aj tak bude skôr dôležitá celoeurópska dohoda a je jasné, že vždy bude nejaká krajina, ktorej to bude vyhovovať menej a ktorej viac...najmä v prípade najvýchodnejšej / najzápadnejšej krajiny časového pásma. Zhodou okolností tá najvýchodnejšia sme my.

Ak bude schválený letný čas, tak kedy zapadne Slnko na západe Španielska? Niekedy o polnoci?

S tým Fínskom to je ako? Viem, že si odhlasovali v parlamente, že zrušia letný/zimný čas a čakajú na EU, ktorý čas sa vyberie. Lenže Fínsko je už v časovom pásme ako Ukrajina...to chcú prejsť na náš stredoeurópsky čas (ostatné škandinávske krajiny ho majú)?

Portugalci chcú byť stále v časovom pásme ako Británia? Sú jediná krajina na kontinente, ktorá je v tom pásme.
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Španielsko je už ale oproti nám v inom časovom pásme, nie? Plus prečo by akože malo byť nutné, aby mala celá EÚ nastavený ten čas rovnako? V Rusku je koľko časových pásiem a fungujú... Pokojne by mohli východnejšie krajiny mať iný čas oproti západu.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

to je prave "ta sranda", ze Santiago de Compostela ma rovnake casove pasmo ako Medzilaborce
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Španielsko má stredoeurópsky letný čas, tak ako my. Na západe Španielska, napr. Vigo, dnes vyšlo Slnko o 8:55 a zapadne o 19:42. Oproti západu/východu Slnka na východnom Slovensku je rozdiel cca. 2 hodiny.
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

Aj z toho vyplýva, že ste rozmaznaní :smt047 napríklad vzhľadom na to, koľko miliónov ľudí žije na sever od nás kde majú v lete deň ešte dlhší a v zime ešte kratší, a koľko státisícov ľudí žije za polárnym kruhom kde majú polárne dni a noci... nejaká hodina hore dole teda všeobecne nie je nič hrozné :)
jackb
Redeemer
Redeemer

europske nariadenia o autorskych pravach na internete si zobrali najvacsi medialny priestor ale odhlasovane bolo aj zrusenie posuvania casu:
https://www.rte.ie/news/europe/2019/032 ... t-savings/

tak sa snad krajiny dohodnu a nebude to chaos.
Hensym
VIP
VIP

Nech bože dá, a nezostane nám na slovensku zimný čas. Ale zrejme zostane, keďže sa prispôsobíme francúzsku a nemecku (im v ich geografickej polohe zimný čas vyhovuje). Fakt sa "teším".
jackb
Redeemer
Redeemer

v Maroku som pozoroval, co prvy polrok po zruseni moze priniest. rozumiem, ze je to prakticky treti svet a vela ludom (ne)posun casu nenarobil problemy. nie len pre geograficku dlzku, ale aj kulturu, kde sa vacsina vsetkeho riadi podla muzskeho hlasu z vysokej veze, ktory sa pusta pri vychode slnka. no pre nas 16 to znamenalo, ze polovici sa telefony posunuli na stary, teda londynsky cas a z polovici ostal na stredoeuropskom. potom bola sranda dohodnut sa so sofermi maršrutky, ci s chatarmi na ranajkach a vecerach a tak to dopadlo polhodinovym kompromisom.

ale do casu implementacie sa toto da odpozovat aj v inych krajinach kde ku zruseniu posuvania casu doslo a vyvarovat sa im.
Hensym
VIP
VIP

Áno, je dosť času pripraviť sa na to. Nič to ale nemení na tom, že zimný čas pre slovensko je absolútne chorá záležitosť.
Na prelome júna a júla svetlo už o 3:00 ráno a regulérna tma už o pol deviatej. Najviac na štve, keď z každej telky a rádia "Slováci uprednostňujú zimný čas". Kde sú tí slováci kua?
jackb
Redeemer
Redeemer

myslim, ze ked sa oznamili vysledky tak som sa ku tomu poctu vyjadril viac nez dost. aj ku tomu, aky dopad to bude mat na mna osobne. ale prichadzajucim letom na severe uvidim, ci to co povazujem za riesenie mojho osobneho problemu bude fungovat a ak ano, tak si noc "vytvorim" kedy to bude potrebovat ja a ostaneme sa zmierit (ako kazdemu) s tym.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Mozno to popri volbach zaniklo, ale o hodinu sa posuva cas, z 2:00 na 3:00.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Dreamer napísal:Mozno to popri volbach zaniklo, ale o hodinu sa posuva cas, z 2:00 na 3:00.
Keby Harabin VY-HRAL voľby, tak podá žalobu, že mu EÚ nezákonne skrátila mandát o hodinu. :lol:
jackb
Redeemer
Redeemer

Chora veverica je jedna vec, ale co taki svedkovia Kuffovi, katolibanci, ci komulici? vyhrala liberalka a oni pridu do kostola uz len na prijmanie, lebo diktat z Bruselu posnul hodiny
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Tiež som bol dlhšiu dobu zástancom letného času, no teraz pred týmto posledným posunom mi zimný čas prišiel prirodzenejší ako letný, áno je tu otázka skorého východu slnka v letných mesiacoch, no zas až také strašné to nebude, no bože bude vidno už o 4 ráno a v zime zapadne slnko po tretej, ako tu už viacerí napísali je to len o zvyku, večer ludia aj tak vypýnajú a prirpavujú sa na spánok a väčšina ludí pracuje max do 16:00, takto by sa nám naopak zhoršil ranný bioritmus, lebo v zimných mesiacich by sme mali ráno o hodinu dlhšie tmu a to by vplývalo aj na našu schopnosť pracovať. Večer už pracovná doba končí a tak nie je potrebná ani taká koncentrácia, plus tím čo pracujú cez noc je aj tak jedno, že nie je svetlo lebo to väčšinou ani nepostrehnú.

Čas máme odvodený od Greenwicha, teda čo 15 stupňov to jedna hodina posun v ideálnom svete, slovensko sa nachádza v rozpone cca 5,5 stupňov (16°50′42″ až 22°30′56″ V dĺžky) čo nepredstavuje pádny dôvod na používanie času pre 30 poludník. Zoberte si takú čínu, 1 časové pásmo pre 60 stupňov. Podla mňa by to malo zostať tak ako to je, všetky krajiny EU by si mali zachovať rovnaký zimný čas aký majú aj doteraz, plus náš čas by bol zosúladený aj s africkými krajinami v rovankej dĺžke čo nepoužívajú striedanie času.
Hensym
VIP
VIP

retkvic: Svetlo v lete nebude o 4 ráno, ale už o 3 a nejaké drobné. V letný slnovrat dokonce presne o tretej (nehovorím o východe slnka, ale o svetle). Rovnako nikomu nevadí zapadanie slnka po tretej v zime, pretože tak fungujeme aj teraz. Ľuďom vadí práve to leto, ktorú bude od veci. Ráno skoro svetlo (veľa ľuďom to bude vadiť), a večer o hodinu skôr tma. A tma neznamená iba tma, znamená to aj skorší koniec dňa, skoršia zima. Keď ideme v lete po robote na 3 hodinky na jazero, a pred ôsmou sme na ceste domov, lebo už je chladno, tak so zimným časom sa nám doslova už neoplatí chodiť.

Taktiež v zime, darmo budeš mať svetlo do 16-tej a nie do 15-tej, keď sa odvolávaš na produktivitu. Teda, neviem ako teba, ale mňa v zimných mesiacoch v práci unavuje práve ten koniec dňa, keď už zašlo slnko a ja mám pocit že je večer. Ráno či je tma do pol ôsmej, alebo pol deviatej je mi jedno.

Veď uvidíme, podľa mňa sa na to ľudia budú sťažovať a budú im chýbať dlhšie letné dni.
Napísať odpoveď