Prilba na motorku

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
deszka3
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok

Prilba na motorku

Príspevok od používateľa deszka3 »

Caute, kedze buducu sezonu zacinam s jazdenim na motorke, potrebujem poradit aku prilbu si kupit. V moto znackach sa priliz nevyznam, no urcite nechcem sporit na vlastnom zdravi. Cenovy strop mam do 650€ a rozmyslam medzi SHOEI alebo Arai. Niekto nejake skusenosti, alebo rady?
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: Prilba na motorku

Príspevok od používateľa STomko »

Chces integralu alebo vyklapacku? Treba si vyskusat, ktora ti bude sediet. Ja som napriklad vyberal medzi Schubert a Shoei, viac mi sedela Shoei a tak som skoncil pri modeli Neotec. Kazdopadne je vela prilieb aj za podstatne menej penazi ako mas rozpocet. Kamarat si kupil z lidla vyklapacku, stala okolo 80e a je celkom v pohode. Dokonca ma integrovany antifog v skle (na vacsinu inych sa antifog riesi cez pridavny antifog na sklo).
Idealne je zajst niekam, kde maju velky vyber viacerych znaciek, a vyskusat si ich.
deszka3
Medium Professional
Medium Professional

Chcem jednoznacne integralnu. V susednom meste viem vyskusat Arai a Shoei. A prilba z Lidlu za 80 nejak neprichadza do uvahy, radsej si priplatim za kvalitu.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Preco si zavrhol vyklapacku? Je to podstatne komfortnejsie pri beznych jazdach. Samozrejme je to tvoja volba.
deszka3
Medium Professional
Medium Professional

Co som pozeral videa, tak spominali, ze vyklapacie su menej pevne ako integralky a ak chces poriadnu vyklapacku tak si musis priplatit. A viac sa mi pacia integralne, osobna preferencia.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Keďže ani nevieme na akú motorku to chceš, tak si nebudem drať prsty s konkrétnymi radami, ale aspoň jednu pripomienku mám. Helmu pred kúpou osobne vyskúšaj, najlepšie v obchode, kde majú celý regál rôznych značiek. Takmer každá značka má iný tvar vnútornej steny, môže sa ti stať že jedna ti bude sedieť divne a druhá ti sadne ako riť na šerbel. To isté sa týka veľkosti, bežne mi je dobrá nájomná veľkosti M, no pri značke shark mi bola dobrá veľkosť S a v M mi hlava doslova plávala.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

No s tvojim rozpoctom sa zmestis aj s dobrou vyklapackou. Ok, ak sa ti pacia viac integralne, no ver mi, ak niekde na chvilu zastavis, ocenis moznost vyklopit prilbu, pripadne v pomalsich rychlostiach jazdit aj s vyklopenou. Ale je to tvoja volba.
deszka3
Medium Professional
Medium Professional

Jazdit budem pravdepodobne na Yamahe MT-07. Prilbu si urcite nie online budem kupovat. Mimochodom obe predajne maju celu tohtorocnu modelovu radu Arai a Shoei prilieb.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

No ja by som si na tvojom mieste obzrel vyklapacky Neotec / Neotec II
miso03
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa miso03 »

Ak nemas daleko do Viedne, tak vyskusaj Louis Gigastore:https://www.louis.eu/service/filialen/l ... en-nord/65
Maju (alebo aspon v auguste mali) moznost vyskusat si prilbu v "aerdodynamickom tuneli", kde si sadnes na motorku a oproti tebe spustia obrovsky ventilator, ktory simuluje obtekanie vzduchu za realnej prevadzky. Ono co sa tyka bezpecnosti, tak pokial prilba splna normy/certifikacie a je od znameho vyrobcu, tak sa nemusis bat ani lacnejsej prilby. U drahsich si priplacas za nizsiu vahu, kvalitnejsie vnutorne materialy, ale hlavne odhlucnenie - preto aj spominam ten tunel. Lacnejsia (<150eur) prilba je pri vyssich rychlostiach a dlhsej jazde utrpenie co sa tyka hluku. Vie to tak zneprijemnit dojem z jazdy, ze sa urcite oplati priplatit. 650eur je uz ale skutocne vela, za polovicu tej sumy vies zohnat velmi kvalitne prilby po vsetkych strankach. Investuj radsej do dodatocnej pasivnej bezpecnosti - napr. airbag vesty: http://helite.cz/produkt/vesta-turtle-hi-vis.
A hlavne si vyber dobru auto resp. moto skolu, ktora nebude pozostavat iba z 3 jazd na parkovisku, 1 jazde v premavke a skuske.
Prajem vela stastia pri vybere vsetkeho :-)
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kibo »

Môže si vybrať akúkoľvek prilbu, akokoľvek peknú a mať na ňu neobmedzený rozpočet, ale pri skúšaní zistíš, že Ti nesedí. Môj prípad... :D

Prešlo mi rukami mnoho prilieb, ale SHOEI je podľa mňa absolútna špička, jazdím v nich roky, aj ľudia z môjho okolia. Skúšal som Schuberth, Arai, Suomy, predával som AGV a Lazer, bla bla bla, ale stále sa vždy vrátim k SHOEI.

Vyklápačka bude vždy praktickejšia, ale je mýtus, že nie je dosť pevná alebo je hlučná, či nebezpečná. Moderné vyklápačky sú rovnako bezpečné pod podmienkou, že sú správne zatvorené. Nevýhodou je len vyššia váha oproti porovnateľnej integrálke. V Tvojej cenovej kategórii zle nekúpiš, len si daj pozor na novinky, tie nemusia byť vychytané. Kamarát takto kúpil špičkovú prilbu, novinku nemeckého výrobcu a tieklo do nej aj cez zatvorené vetráky. Dostal novú po reklamácii a tá zas pískala ako čínsky šerbel za desatinu ceny. Až s tretím kusom je spokojný.

SHOEI má 2 obrovské výhody:
1, väčšina dealerov má možnosť od fabriky kúpiť testovacie prilby za smiešne ceny a tak ich majú na predajniach na vyskúšanie, reálne sa v nej prevezieš na svojej moto a svoju trasu. Tunel v Louis-ovi je ozaj super možnosť, ale nie je nad reálnu skúsenosť.
2, SHOEI drží sklad náhradných dielov 20 rokov (!), takže aj keby sa čo stalo Tvojej prilbe, zoženieš na ňu každá jeden cuplík, futro alebo plexi.

Ja osobne jadím naháča a enduro, ale jazdím SHOEI Neotec. Mal som nedávno možnosť vyskúšať Neotec II a lepšiu prilbu som na hlave nemal. Ale nakoľko môj Neotec je stále tip-top, zatiaľ ma ku zmene nič netlačí.

Keď som sa rozhodoval pre ten svoj Neotec, konkurentom bola C3 od Schuberthu, ale aj keď bola primárne vyvinutá na naháče, mne na hlave nesedela a tak som ju zavrhol. Neľutujem, Neotec je naozaj najlepšia prilba akú som kedy mal na hlave. Ak by som hľadal integrálu od Shoei, vyberal by som NXR alebo GT-Air.

Arai z hľadiska dostupnosti sú u nás trošku exotické prilby, aj keď špičkovej kvality. Nech sa rozhodneš pre akúkoľvek značku, držím prsty vo výbere. 8)
miso03 napísal: Prajem vela stastia pri vybere vsetkeho :-)
:plus:
deszka3
Medium Professional
Medium Professional

Mensi Update, nakoniec som skoncil s helmou Arai Renegade V. Akurat mam trocha problemovejsiu velkost hlavy, kedze som presne medzi S a M velkostou. Pri skusani S-ku som si myslel, ze sa dos*rem, kedze mam vacsie usi helma mi ich tlacila az tak, ze po zosadeni prilby som ich mal cervene a boleli este dobrych 15 minut. Tak som nakoniec vzal M-ko, sice pasuje dobre, ale je volnejsia ako S-ko. Pozrel som zopar videi a rad na internete a niekto radi v tomto pripade vziat tu vacsiu velkost a niekto zas tu mensiu. Akurat som bezradny, ci ju nemam vziat naspat a skusit este raz to S-ko.
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kibo »

Väčšia prilba sa po vyjazdení nescvrkne, rovnako ako menšia sa nezväčší. Niektorí výrobcovia ale vedia čarovať s polstrovaním. Veľkosť si necháš, len dokúpiš napríklad lícnice alebo golier z inej veľkosti. So Schubertom a AGV by som Ti poradil, s Arai skús kontaktovať predajcu, čo by Ti poradil. :wink:
Napísať odpoveď