Kto zapríčinil 2. WW

Diskusie na politické témy...

Kto zapríčinil 2 sv. vojnu

Rusi
18
5%
Nemci
274
70%
Iný národ
99
25%

Celkom hlasov: 391

jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Kto zapríčinil 2. WW

Príspevok od používateľa jackb »

gogo
teraz som dopocuval historia.cs z minulej soboty o stave spolocnosti po vojne. riesili sa hlavne legionari vs. vojaci, ktori az do konca bojovali za cisara a krala. ale spominaju sa aj Nemci: ku 28.10. 1918 poslali prazskej vlade blahozelanie. o rok neskor sa ale napriklad predstavitelia Nemeckej Univerzity odmietli zucastnit oslav prveho vyrocia, lebo "su obcanmi CSR so vsetkymi pravami a povinnostami, ale nevidia dovod na oslavu".

takze, Nemecka Univerzita funguje az do roku 1945. tam studuje aj vela nemecky hovoriacich Zidov. sami Nemci hovoria, ze maju rovnake prava ako Cesi a my sa tu natahujeme o tom, ci ich mali alebo nie :)

teda som sa mylil, ked som napisal, ze Nemeci o prava prisli v prechodnom obdobi.
pokusil som sa vysvetlit, preco nebolo ziaduce, aby sa na v niekorych instituciach, ci firmach, s celostatnou posobnostou pouzival iny jazyk ako "ceskoslovensky", co bol pochopitelne bastel.

ja teda ten clanok zo storocnych narodnych novin dam do prilohy. co som napisal bol fakt, ze veci sa na tu dobu diali prirychlo na vtedajsie komunikacne kanaly a aj inak seriozne noviny pisali o veciach, o ktorych sa len uvazovalo ako skutocnostiach. a spomenul som noviny San Diego Sun, ktore uz 7. 11. napisali "Peace. Fightnig Ends". aj s tym preklepom. ale v USA sa oslavovalo aj tak.

a teda, ked sa Nemci dozvedeli, ze "hotovej Ustave" uz je zakotvena ich autonomia a nakoniec nic nebolo, tak iste museli byt vytoceni.
Prílohy
495261_article_photo__14_900x.jpeg
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Jackb
ako mozes povedat ze mali rovnake prava ako Cesi, ak nemohli pouzivat svoj rodny jazyk v statnych firmach a ustavoch ani na svojom vlastnom uzemi? A preco to nebolo ziaduce si podla mna nevysvetlil, takze to mozes skusit este raz. Tiez je velmi zaujimava "nahoda" ze pozemkova reforma bola koncipovana tak ze poskodzovala v prvom rade vo vyrazne vyssej miere Sudetakov ako Cechov. Takze o rovnakych pravach nemoze byt ani rec.
jackb
Redeemer
Redeemer

ja som citoval dr. Hájkovu, ktora o mensinach v Prvej republike napisala knihu. a ona to povedala v relacii historie.cs tuto sobotu, 10.11., na CT24.
ale dalej neviem, ci je to tym ako pisem, alebo jednoducho nechces rozumiet.
pri telegrafe na poste a "na drahe", rovnako ako v armade a cetnictve musia byt infomacie jasne a zretelne uplne kazdemu, preto nie je vhodne aby sa tam hovorilo inym ako statnym jazykov.

uvedomujes si, ze bola namierene proti slachte? teda vlastne proti Nemcom a Madarom. v Cechach bol ale druhy najmajetnejsi rod Černínovci - stary cesk rytiersky rod. piaty velmi silny rod boli Kinski. na Morave prisli o majetok aj Taliani. v Sliezku boli obrati prave domaci Sliezania. na Slovensku boli najviac dotknuti okrem Palffyovcov a Andrassyovcov aj rod Saxen-Coburg-Ghotta, konkretne jeho vetva, ktora vtedy sedela na bulharskom carskom trone.
okrem toho nie je treba zabudat, ze slachtici, nech boli akehoklvek povodu, neprisli o uplne vsetko. napriklad Coburgovcom ostali lesy, s ktorymi mohli obchodovat a aj kastiele. prvy bulharsky car Ferdinand, abdikoval v oktobri 1918, prezil koniec povojnoveho obdobia a vacsinu druhej svetovek vojny v kastieli na Prednej Hore.

plus, apelujuc na socialne citenie, nie je na mieste zabudat na skutocnost, ze poda ziskana od slachty bola rozdelena byvalym zamestnancom, alebo boli finance kompenzovani. takze ta vacsina Nemcov v CSR, ktori robili na panskom prisli konecne ku vlastnym polickam, na ktorych mohli hospodarit po svojom.

ja som ale zastanca prava na nedotknutenost prava na vlastnictvo majetku a nesuhlasim s oberanim slachticov. ked ich fabriky dostali novi neskuseni veduci, financna kriza na ne dopadla ovela horsie, ako by to bolo ak ostali v povodnych rukach.
gogo956
Redeemer
Redeemer

jackb napísal:ja som citoval dr. Hájkovu, ktora o mensinach v Prvej republike napisala knihu. a ona to povedala v relacii historie.cs tuto sobout, 10.11., na CT24.
pri telegrafe na poste a "na drahe", rovnako ako v armade a cetnictve musia byt infomacie jasne a zretelne uplne kazdemu, preto nie je vhodne aby sa tam hovorilo inym ako statnym jazykov.

uvedomujes si, ze bola namierene proti slachte? teda vlastne proti Nemcom a Madarom. v Cechach bol ale druhy najmajetnejsi rod Černínovci - stary cesk rytiersky rod. piaty velmi silny rod boli Kinski. na Morave prisli o majetok aj Taliani. v Sliezku boli obrati prave domaci Sliezania. na Slovensku boli najviac dotknuti okrem Palffyovcov a Andrassyovcov aj rod Saxen-Coburg-Ghotta, konkretne jeho vetva, ktora vtedy sedela na bulharskom carskom trone.
okrem toho nie je treba zabudat, ze slachtici, nech boli akehoklvek povodu, neprisli o uplne vsetko. napriklad Coburgovcom ostali lesy, s ktorymi mohli obchodovat a aj kastiele. prvy bulharsky car Ferdinand, abdikoval v oktobri 1918, prezil koniec povojnoveho obdobia a vacsinu druhej svetovek vojny v kastieli na Prednej Hore.

plus, apelujuc na socialne citenie, nie je na mieste zabudat na skutocnost, ze poda ziskana od slachty bola rozdelena byvalym zamestnancom, alebo boli finance kompenzovani. takze ta vacsina Nemcov v CSR, ktori robili na panskom prisli konecne ku vlastnym polickam, na ktorych mohli hospodarit po svojom.

ja som ale zastanca prava na nedotknutenost prava na vlastnictvo majetku a nesuhlasim s oberanim slachticov. ked ich fabriky dostali novi neskuseni veduci, financna kriza na ne dopadla ovela horsie, ako by to bolo ak ostali v povodnych rukach.
Jackb
toto predsa nemozes mysliet vazne, si inteligentny clovek, takze jedina moznost ktora zostava je, ze vedome sa snazis zavadzat. Prejdeme si to spolu?
jackb
Redeemer
Redeemer

mozme to skusit.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Ked sa vratim vecer z prace tak sa na to pozrieme, pripadne ak ma niekto cas moze to vyargumentovat iniciativne sam.
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

kali520 napísal: Asi to nevieš ale Beneš povolil v roku 1936 využivať České letiska letectvu sovietskeho zväzu a v roku 1938 umožnil aj vycvik sovietských jednotiek v Československu. Jasná provokacia...
Provokacia koho? Male a stredne staty sa prisposobuju vseobecnemu ramcu ustanovenemu velkymi mocnostami, ani CSR nebola vynimka - Francuzko bola jedinou velmocou, ktora bola ochotna garantovat novu policku strukturu europskych krajin a novovzniknute staty podporovat. Benes nemal inu moznost, ako sa orientovat na Francuzko, ktore malo zmluvu so ZSSR, Nemecko bolo revizionickym statom, ktory sa strukturu snazil zvratit - 70 milionova velmoc, ktora sa od roku 1933 systematicky pripravovala na vojnu a v ktorej tlaci sa CSR objavovala castejsie, ako by si zelala.... Britania bola ochotna sa angazovat najdalej na Ryne, Taliansko bol od 1922 fasistickym statom a Spojene staty sa po obdobi Woodrowa Wilsona stiahli do izolacie a nechceli sa miesat do europskej politiky. CSR v roku 1935 uzatvorila zmluvu o vojenskej pomoci so Sovietskym zväzom, ktora bola podmienena ozbrojenym vystupenim Francuzska ...Bolo nemyslitelne, aby CSR pri zohladneni potencialu Nemecka bola schopna sa branit sama

kali520 napísal:To že tisícky ľudí odvliekli do gulagov považuješ za zachranu?

Toto a ostatné čo tu pišeš neni nič iné iba vyklad dejin viťaznou komunistickou propagadnou, čo je v posledenj dobe celkom zvykom tzv "alternativy" z rôznych panslavistickych a prorusky orientovanych bolševických nostalgikov skryvajucich sa za akesi narodné citenie...

To aj malo byt citovanie komunistickej propagandy - to bolo ich eso v rukave. Benes este v roku 1943 uzavrel zmluvu so Stalinom o obnoveni spojenectva medzi CSR a ZSSR. Uveril Stalinovym slubom o tom, ze sa nebude miesat do vnutropolitickych zalezitosti Ceskoslovenska. ZSSR uz bol v ofenzive a Benes predpokladal, ze coskoro obsadi strednu Europu a stane sa v nej dominantnou mocnostou (druhy front este nebol otvoreny). Navyse USA a ZSSR si sferu vplyvu rozdelili este v Jalte, s tym Benes ani volby nemohli urobit zrejme nic. Americania v 1948 potvrdili, ze CSR nemoze pocitat s ich vojenskou intervenciou - ziadne NATO ani nic podobne este nebolo, naopak cervena armada bola pripravena zasiahnut. Ked po 1948 videl, kde sa dostala krajina, ktora bola jeho celozivotne dielo a veril, ze bude mostom medzi vychodom a zapadom, tak ho zlomilo, ze moci sa chopila zase hlupost a hruba sila - odmietol podpisat novu ceskoslovensku ustavu, co bolo jeho posledne gesto namierene proti totalite. Znova Abdikoval a jeho nastupcom sa stal Klement Gottwald, Benes zomrel este v tom istom roku. Cloveka, ktory nas zatiahol do komunizmu by som z neho nerobil, robil co mohol

//autoeditácia príspevku (13 Nov 2018, 12:31)
-AA- napísal:Staré známe skratky povojnovej propagandy. Preto som sa pýtal na konkrétne príklady teroru, a logicky by som vynechal represálie spojené s atentátom na Heydricha.

S ním je spojená práve nutnosť vyvolania nemeckej odplaty, keďže z pohľadu exilovej vlády bol v Protektoráte až prílišný pokoj..
Ak narazas na "relativny klud" v porovnani napr. s Polskom a inymi krajinami, tak ano - ak si odmyslime, alebo najdeme "racionalne ospravedlnenie" tych okolo 300 000 obeti protektoratu - tak mysli na budovu Gestapa v Prahe, ktore malo za ulohu odstranit akykolvek odboj a nebola to gentlemanska statna policia R-U, bola to efektivna organizacia, odboj bol rychlo zlikvidovany alebo v exile. Ostatni museli drzat hubu a krok, ceske vysoke skoly sa zavreli, pretoze nacisti nepotrebovali ziadnych ceskych vzdelancov, alebo nebodaj dostojnikov armady, ale robotnikov pre zbrojovky. Kto makal na Reich, ten mohol dokonca chodit aj na dovolenky. Ked to povazujes za oazu, tak dobre :)
Teror je uz predsa to, ked cudzia velmoc anektuje uzemia, vojensky obsadi stat a diktuje svoje podmienky pod hrozbou smrti, ci sa mylim?
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

tehla napísal:Provokacia koho?...
Pozri sa načo som reagoval, ešte raz to odcitujem
tehla napísal:Nemali prave Nemci a Mnichovsky diktat nepriamy podiel na rozsireni komunizmu?
Napišeš toto a potom sám priznaš, že Beneš uzatvoril zmluvu o vojenskej pomoci so ZSSR.

Obhajuješ ČSR ale bol to Beneš hlava tohoto štatu kto sa bratričkoval a uzatvaral zmluvy so ZSSR aby nakoniec vyprovokovali toho kto sa tvojimi slovami "nepriamo" pričinil o rozširenie komunizmu. Tvoje obvinennie tým padom bola čista demagogia a zavadzanie...

Ostatné čo pišeš je irelevantné lebo platí to čo som pisal v predchadzajucom prispevku: "Československo bol narychlo vytvorený umelý štát služiaci v prvom rade ako Francuzsky satelit držiacich Nemecko v kliešťoch po 1ww. Od začiatku bolo jasné, že povojnové usporiadanie Europy a Verseillska zmluva bezohladu nato, že Nemecko bolo porazené (aj keď žiadna armada sa nedostala na jeho uzemie) položila základy pre rozputanie ďalšieho vojnového konfliktu a iba idiot alebo niekto kto z toho mohol profitovať si mohol myslieť, že to povedie k mieru... "

Tvoja obhajoba tohoto štátu je len vysledkom kratkozrakého nacionalizmu bez širšieho kontextualneho vnimania tejto historickej problematiky a už len to, že tu z teba a z tvojhou "prerorodu" ma radosť miestny komunista o niečom vypoveda. Snaď ťa tá jeho radosť rovnako teší...
gogo956
Redeemer
Redeemer

jackb napísal:ja som citoval dr. Hájkovu, ktora o mensinach v Prvej republike napisala knihu. a ona to povedala v relacii historie.cs tuto sobout, 10.11., na CT24.

1/
"pri telegrafe na poste a "na drahe", rovnako ako v armade a cetnictve musia byt infomacie jasne a zretelne uplne kazdemu, preto nie je vhodne aby sa tam hovorilo inym ako statnym jazykov."
- toto je cista demagogia. Preco? Pretoze zakon zakazoval komunikovat v statnych firmach a ustavoch inym jazykom ako "ceskoslovenskym". Takto postaveny zakon jednoznacne diskriminoval narodnostne minority. Keby bola z ceskej strany snaha o ferovy pristup-co nebola- tak by zakon koncipovali tak,aby mohli byt pouzite oba jazyky podla potreby- ceskoslovensky aj nemecky. Bola to cista šikana zo strany statu, ze pozadoval od vsetkych statnych zamestnanov aby uspesne presli ustnou aj pisomnou skuskou z jazyka "ceskoslovenskeho" bez ohladu aku oracovnu poziciu zastavali.
Je uplne absurdne aby tieto skusky museli absolvovat aj ludia co pracovali na nekvalifikovanych robotnickych poziciach v cisto nemeckom prostredi. Spravny postup mal byt diferencovat poziadavky podla stupna a typu zastavanej profesie- toto sa ale vobec nebralo na zretel, pritom ti co tento zakon koncipovali museli vediet ze vecsina zamestnancov s nemeckym povodom bude mat velky problem hlavne s pisomnou skuskou a to vsetko v dobe prebiehajucej svetovej krizy.

2
uvedomujes si, ze bola namierene proti slachte? teda vlastne proti Nemcom a Madarom. v Cechach bol ale druhy najmajetnejsi rod Černínovci - stary cesk rytiersky rod.

toto su presnejsie udaje:

Největší držitelé pozemků v Čechách:

Schwarzenbergové (5) 247 736 ha
Černínové z Chudenic (6) 61 430 ha
Colloredo-Mannsfeld (1) 57 866 ha
Rod Habsbursko-Lotrinský (4) 57 832 ha
Kinští z Vchynic a Tetova (6) 51 391 ha
Lobkowiczové (5) 48 565 ha
Waldsteinové (3) 45 434 ha
Thun-Hohensteinové (4) + Thun-Waldsteinové (1) 41 529 ha
Fürstenbergové (2) 40 981 ha
Thurn-Taxisové (2) + Thurn Valsassina 37 316 ha

Největší držitelé pozemků na Moravě:

Liechtensteinové (2) 135 706 ha
Dreher (1) 24 419 ha
Rod Habsbursko-Lotrinský (3) 19 180 ha
Salm-Reiferscheidt-Raitz (1) 13 092 ha
Haugwitz 12 970 ha
Deforestové (2) 12 705 ha
Bratři Thonetové 12 574 ha
Podstatští-Lichtensteinové (3) 12 452 ha
Collalto et San Salvatore (1) 10 900 ha
Seilern-Aspang 10 855 ha

Největší držitelé ve Slezsku:

Arcivévoda Bedřich 64 332 ha
Larisch-Mönich 11 684 ha
Liechtenstein 9 648 ha
Wilczek 6 151 ha
Lichnowski 4 342 ha
Stolberg-Stolberg 2 728 ha
Blücher 4 229 ha
Sulkovski 3 358 ha
Razumovski 2 505 ha
Arco 2 463 ha
Největší držitelé na Slovensku:

Pálfyové 105 000 ha
Coburgové 83 000 ha
Andrassyové 79 000 ha

Z nich vyplyva, ked si clovek zisti povod uvedenych rodov,ze nemecki slachtici boli jednoznacne najvecsimi drzitelmi pody pri porovnani s ostatnymi narodnostami /na Slovensku to boli Madari, ktori boli rovnako ultacovani ako Sudetaci /.

Zhrnul som to pre Cechy:
Nemecke rody: 483279ha vs Ceske rody: 206829ha

Pre Moravu a Sliezsko je nepomer Nemci/Cesi este vyrazne vyssi.
Nahrada ktoru byvali vlastnici dostali bola vo vyske 1/3 co sa neda nazvat inac ako cistou zlodejinou. Co je dalsia zaujimava skutocnost je, ze tato pozemkova reforma bola navrhnuta a schvalena parlamentom ktoreho clenovia ak si dobre pamatam nevzisli z verejnych volieb- co je dalsi objektivny fakt v prikrom rozpore zo stale omielanou báchorkou "o jedinej demokracii v strednej Europe". Ucel bol pochopitelny- po volbach sa dostali do parlamentu aj zastupcovia nemeckej mensiny a ti by pochopitelne pre taku zlodejinu nehlasovali. Poda ziskana reformou nebola darovana ale normalne predavana obyvatelstvu. Co zostalo boli tzv "zbytkove statky" ktore sa predavali lacnejsie ale nemohol ju dostat hocikto, ale v podstate iba nacionalne orientovany Cesi /preverovali sa udaje ziadatelov, narodnost, ci aktivne pouzivaju v hovorovej komunikacii cestinu, politicky postoj a pod/.
Za prvych 6rokov reformy sa vyvlastnilo 240tis ha z toho rolnici s nemeckou narodnostou ziskali smiesnych 6tis ha.
Ohladom pozemkovej reformy su cenne info napr v tejto knihe Zeman, Zbyněk Vzestup a pád komunistické Evropy. Mladá fronta,

I.CSR nebola ziadnou demokraciou a mensiny v nej boli jednoznacne systematicky utlacovane..
tehla

kali520 napísal:Pozri sa načo som reagoval, ešte raz to odcitujem
Napišeš toto a potom sám priznaš, že Beneš uzatvoril zmluvu o vojenskej pomoci so ZSSR.

Obhajuješ ČSR ale bol to Beneš hlava tohoto štatu kto sa bratričkoval a uzatvaral zmluvy so ZSSR aby nakoniec vyprovokovali toho kto sa tvojimi slovami "nepriamo" pričinil o rozširenie komunizmu.
Hitler sa nebratrickoval, ked mal so Stalinom pakt, parcelovali si Polsko a Luftwafe pri leteckej vojne s Britaniou bezala na sovietsky petrolej?

kali520 napísal: Tvoje obvinennie tým padom bola čista demagogia a zavadzanie...
No nebola, na keby sa sice nehra, ale bez toho, aby nas zapad predhodil Hitlerovy, by februar 48 tiez nebol, minimalne by to bolsevici mali komplikovane, bez ohladu na umysly nacistov, prave vdaka vojne sa ZSSR dostal do role mocnosti, ktora si mohla vyjednavat sfery vplyvu s medzinarodnou podporou a Benes by pomoc od Nemcov nehladal u bestie Stalina, ktory zabil viac cechov nez Henleinovci.
Benes bol rovnako naivny, ako spojenci ked jednali s Hitlerom, co pred smrtou aj trpko lutoval - s bestiami sa biznis nerobi. Inak si neviem vysvetlit, ze Benes si naozaj mohol mysliet, ze CSR bude moct dalej byt demokraticky stat pod Stalinom, ktory uz mal za sebou napadnutie Polska a Pobaltia, gulagy cistky, sialene deportacie narodov, popravy tisicov Poliakov v Katyni, stoviek Cechov, umelo vyvolany hladomor a dalsie uspechy. Asi bolo dovtedy malo skusenosti s diktatormi, Roosevelt bol tiez za vojny obdivovatelom Stalina a uz som ti pisal, ze to Franczsko pred vojnou iniciovalo spojenectvo so ZSSR - Francuzsko bolo vzorom pre CSR v ramci zahranicnej politiky a vlastne jedinym spojencom okrem bezvyznamneho Rumunska a Juhoslavie. CSR uzavrela zmluvu, aby si zaistila bezpecie a nezavislost voci Nemecku islo o bytie a nebytie republiky. Keby Poliaci boli pristupnejsi vo vzajomnych vztahoch, co neboli, nemusela sa uzatvarat spojenecka zmluva so ZSSR, tak kto tu nevidi sirsi kontext?
kali520 napísal:
Ostatné čo pišeš je irelevantné lebo platí to čo som pisal v predchadzajucom prispevku: "Československo bol narychlo vytvorený umelý štát služiaci v prvom rade ako Francuzsky satelit držiacich Nemecko v kliešťoch po 1ww. Od začiatku bolo jasné, že povojnové usporiadanie Europy a Verseillska zmluva bezohladu nato, že Nemecko bolo porazené (aj keď žiadna armada sa nedostala na jeho uzemie) položila základy pre rozputanie ďalšieho vojnového konfliktu a iba idiot alebo niekto kto z toho mohol profitovať si mohol myslieť, že to povedie k mieru... "

Tvoja obhajoba tohoto štátu je len vysledkom kratkozrakého nacionalizmu bez širšieho kontextualneho vnimania tejto historickej problematiky a už len to, že tu z teba a z tvojhou "prerorodu" ma radosť miestny komunista o niečom vypoveda. Snaď ťa tá jeho radosť rovnako teší...
Bez CSR by pravdepodobne nebola ani SR, na to nezabudaj, Benes ma na hraniciach Slovenska väcsiu zasluhu nez ktorykolvek Slovak, (opytaj sa Madarov aky maju postoj k Benesovi koli trianonu) a bez vonkajsich diktatorskych vplyvov by to bol zivotaschopny stat, postupne by bola aj autonomia a samostatnost, co nebolo zivotaschopne bola uz monarchia s polofeudalnym systemom. Versailska zmluva tiez nebola uplne zla, len nebol nikto, kto by ju branil
kali520 napísal:už len to, že tu z teba a z tvojhou "prerorodu" ma radosť miestny komunista o niečom vypoveda. Snaď ťa tá jeho radosť rovnako teší...
je mi to jedno, nepretahujte sa o privrzencov, nazory sa vyvijaju vekom a skusenostami :)
kali520
Darca
Darca

tehla napísal:Hitler sa nebratrickoval, ked mal so Stalinom pakt, parcelovali si Polsko a Luftwafe pri leteckej vojne s Britaniou bezala na sovietsky petrolej?
Hitler na ZSSR neskôr zautočil, verejne a otvorene vždy vystupoval proti komunizmu pred svojím nastup aj po ňom. Každopadne to je vedlajšie, reagoval som na tvoje obviňovanie o nepriamom podiele o rozširovaní komunizmu. Touto tvojou metodikou by sme takto mohli obviňovať aj Britaniu a Francuzsko ktoré davalo zaruky Poľsku aby odmietalo vyjadnavanie s Nemeckom o koridore Danzig a tým ho vohnalo do paktu Ribentrop-Molotov.

Tvoje obvinenie je demagogia a jednoznačna snaha nahadzať špinu na Nemcov všade kde môžeš a to bola pointa mojej reakcie.
Bez CSR by pravdepodobne nebola ani SR, na to nezabudaj, Benes ma na hraniciach Slovenska väcsiu zasluhu nez ktorykolvek Slovak, (opytaj sa Madarov aky maju postoj k Benesovi koli trianonu) a bez vonkajsich diktatorskych vplyvov by to bol zivotaschopny stat, postupne by bola aj autonomia a samostatnost, co nebolo zivotaschopne bola uz monarchia s polofeudalnym systemom.
Dohady a špekulacie. Faktom ostáva, že Slovensko existovalo a dokonca samostatné po rozpade ČSR aj z vôle toho diktatora...
Versailska zmluva tiez nebola uplne zla, len nebol nikto, kto by ju branil
Tato zmluva rozobrala jeden velký národ na časti, odrhla mu uzemia aj s jeho obyvatelmi a pripojila k takým pochybným štátnym subjektom ako bolo ČSR alebo Poľsko, nehovoriac o demiltiarizovanej zone Porynie. Je navine sa domnievať, že by to tento národ nechal len tak. Tym, že túto zmluvu obhajuješ, zaroveň obhajuješ aj odčlenenie Nemeckých obyvatelov od svojej vlasti a domoviny, čo len podčiarkuje tvoju silnú zaujatosť voči Nemcom a najmä neobjektivitu...
tehla

kali520 napísal:Každopadne to je vedlajšie, reagoval som na tvoje obviňovanie o nepriamom podiele o rozširovaní komunizmu.
Ci sa ti to paci, alebo nie, 42 totalitnych rokov bolo dane Hitlerovou politikou a jeho piatou kolonou. Benes v Jalte nebol a ked bol, tak roznasal pitie, k rokovaciemu stolu ho nepustili. Tam boli dane sfery vplyvu, cez ktore sa neslo. ZSSR chcela Ceskoslovensko ako naraznikovu zonu a koli uranu na vyrobu atomovej bomby ...

Ak za vlast povazovali Nemecko, odstahovat sa mohli aj bez milionov obeti. "Sudety" boli storocia sucastou ceskeho kralovstva a Gdansk zase Polskeho, to sme tu uz riesili pokial sa pamätam. Inak ja proti Nemcom nic nemam, prave naopak, mam ich rad - iba proti nacistom.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

To je pravda. Komunisti a ľavica všeobecne mala takú obrovskú podporu po roku 45´ aj preto, čo sa dialo pred 1939 a, prirodzene, aj počas druhej svetovej vojny. V oboch prípadoch hrali prim nacisti.
jackb
Redeemer
Redeemer

gogo, prepac trvalo to. bolo to na dlhsie a v praci som tolko casu nemal.
ad 1) nemohli byt pouzivane ine jazyky ako statny jazyk, lebo by to diskriminovalo vacsinove obyvatelstvo. kde na svete sa pouziva na statnej urovni mensinovy jazyk? kedze kazdy statny uradnik mohol byt "preveleny" do inej casti Republiky, tak bolo nutne, aby vsetci hovorili statnym jazykom. vid "pise ako cesky zandar na Podkarpatskej Rusi". ako by to dopadlo, keby tam poslali zandara, ktory hovoril len nemecky? este horsie, ako ked tam prisiel Cech.
rovnako riesenie nezamestnanosti vystabou zeleznic: ked bol stavbyveduci, ci strelmajster Cech, tak ako by stavali tunel, keby robotnici jednoducho nerozumeli?
bolo strategickym zaujmom, aby kazdy v statnom podniku ci institucii hovorili uspokojivo statnym jazykom, nech to bol akykolvek umely bastel.

ad 2) pri pozemkovej reforme si treba uvedomit par historickych skutocnosti. jeden je kontext, teda ze podobne odobratie sa stalo po celej vtedajsej Europe, ze toho najvacsie v Rumumsku (6M ha). druha, pre nas este dolezitejsia je otazka, preco v Zemích Koruny české patrila vacsina pody Nemcom. po Bielej Hore prisla vacsina ceskej slachty o majetky a ked neprisla o hlavu, tak usla. cisar potom rozdaval majetky vernym, vacsinou nemecky hovoriacim slachticom.
teda vsade v novovzniknutych, alebo zjednotenych, statoch prisla slachta cudzieho povodu o majetok. minimalne v Prvej Republike to bolo fer, lebo oň prisli aj Cesi ci Sliezania.
preto je zavadzajuce tvrdit, ze pozemkova reforma bola vymyslena na sikanovanie najbohatsich Nemcov.

ad 3) kedze nemecka mensina mala v dobe Prvej Republiky vlastnu univerzitu, kam chodili studovat nemecky hovoriaci studenti z celej Europy, tak rovnako nepravdive tvrdenie o "systematickom utlaku mensin". ked su mensiny utlacane, tak prve co sa rusia su vzdelavacie a kulturne institucie. "utlacani" Nemci vsak mali svoje kulturne a sportove spolky a ku tomu skoly od zakladnych az po vysoku.
kali520
Darca
Darca

tehla napísal:Ci sa ti to paci, alebo nie, 42 totalitnych rokov bolo dane Hitlerovou politikou a jeho piatou kolonou.
A tebe či sa pači alebo nie, Hitlerova politika bola dana nezmyselným povojnovym usporiadanim Europy, vratane vytvorenia umeleho štatu ČSR. A možme v tychto hlupych interpretaciach dejiny pokračovať donekonečna...
tehla napísal:Ak za vlast povazovali Nemecko, odstahovat sa mohli aj bez milionov obeti. "Sudety" boli storocia sucastou ceskeho kralovstva a Gdansk zase Polskeho, to sme tu uz riesili pokial sa pamätam.
Nemali sa odsťahovať aj Maďari späť dp Azie lebo ich uzemie bolo kedysi sučasťou Velkej Moravy? Alebo rovno Taliani by mali vyhnať pol Europy lebo to bolo sučasťou Rimskeho imperia?

A čo tak radšej nebyť zaujaty a nechať slobodne rozhodnuť ľudi v plebiscite do ktorej krajiny chcu patriť a sučasťou ktoreho národa chu byť a k tomu prispôsobiť aj hranice...

Presne táto natvrdlosť a plytký nostialgicky občianský patriotizmus sú pričiny vojen v minulosti aj dnes.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

kali520 napísal: A čo tak radšej nebyť zaujaty a nechať slobodne rozhodnuť ľudi v plebiscite do ktorej krajiny chcu patriť a sučasťou ktoreho národa chu byť a k tomu prispôsobiť aj hranice...
myslis ako to spravili v kosove? :D

inac zaujimavy clanok na temu, ktoru prave rozoberate:
https://blisty.cz/art/93412-nacionalism ... blika.html
tehla

Holt Kali, dejiny nezmenis - Sudety boli trojsky kon, odstupenie pohranicia sa rovnalo bezpodmienecnej kapitulacii, sila Wehrmachtu niekolko nasobne narastla po tom, co zhltla vyzbroj armady a priemyselny potencial CSR (CR patrila medzi 6 najväcsich exporterov modernych zbrani na svete) , nakoniec sa im to vypomstilo - Sudety boli bombardovane spojencami, museli nedobrovolne narukovat rok pred koncom vojny, ked to uz bolo zbytocne, nas hlavne boje obisli a cesi si mohli po vojne odsunut problematicku mensinu za hranice, dodnes by bola piatou kolonou a rozbuskou vo vztahoch, ako u nas niektori madari s revizionizmom, scenicke tanceky Jobbiku s faklami a pod.

A inak kedy dostali moznost okupovane krajiny rozhodnut v plebiscite, ci tam chcu okupanta? Protektora? Kedy dostali taki zidia moznost plebiscitu o svoj zivot? Hm?

M 142 - dobry clanok, oplati sa precitat
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Keď nacista blúzni o plebiscite, to ma vždy pobaví.

Inak mám dojem, čo som zbežne prebehol tému, že gogo dosť prebral nacistický naratív a de facto dobovú propagandu (ako to robia miestni nacisti). Asi nikto nebude tvrdiť, že tieto národnostné záležitosti prebiehali bez problémov a vládla idylka, ale hovoriť o nejakom brutálnom útlaku...
gogo956
Redeemer
Redeemer

Ceskoslovenska historiografia je zo svojej podstaty az na vzacne vynimky vyrazne neobjektivna v pohlade na sudetonemecky problem- ale to je pochopitelne. Viacej uz nemam co k tomu dodat.
kali520
Darca
Darca

tehla napísal:Holt Kali, dejiny nezmenis - Sudety boli trojsky kon, odstupenie pohranicia sa rovnalo bezpodmienecnej kapitulacii, sila Wehrmachtu niekolko nasobne narastla po tom, co zhltla vyzbroj armady a priemyselny potencial CSR (CR patrila medzi 6 najväcsich exporterov modernych zbrani na svete) , nakoniec sa im to vypomstilo - Sudety boli bombardovane spojencami, museli nedobrovolne narukovat rok pred koncom vojny, ked to uz bolo zbytocne, nas hlavne boje obisli a cesi si mohli po vojne odsunut problematicku mensinu za hranice, dodnes by bola piatou kolonou a rozbuskou vo vztahoch, ako u nas niektori madari s revizionizmom, scenicke tanceky Jobbiku s faklami a pod.
Zbytočne sa snažiš zaobaliť situaciu ČSR do nejakej fiktivnej bezvychodiskovej situacii, len to dokazuje aký nezmysel ten štát bol. Mal jak v sudetach, v Danzigu tak aj na južnom Slovensku prebehnuť plebiscit... bolo to jedine mierove riešenie, skus sa s toutu skutočnosťou zmieriť.
tehla napísal:A inak kedy dostali moznost okupovane krajiny rozhodnut v plebiscite, ci tam chcu okupanta? Protektora? Kedy dostali taki zidia moznost plebiscitu o svoj zivot? Hm?
Prečo by ho mali dostať keď oni im ho tiež nedali?
Napísať odpoveď