Práca v zahraničí
Re: Práca v zahraničí
elektrotechnika je zla volba? to pocujem prvy krat.. co poznam ludi co ju skoncili tak maju praveze velmi dobre platy, ale nie samozrejme hned prvy rok v prvom zamestnani. Jednoducho system je taky, ze absolventi mavaju nizke ohodnotenie ale rokmi skusenosti sa posuvaju stale na vyssie pozicie.
dasti555 napísal:Predstaviť si to viem, chvíľu by to bolo asi “ťažké” nejaký ten čas.
Možno v budúcnosti, keď ti zlepšia platové podmienky poprípade dostaneš lepší flek, by si si to povedal o práci na Slovensku. Nemôžeš čakať že budeš zarábať ako menežéri keď si na nejakom mieste vo firme menej než rok. Každý nejako začínal.
A čo chceš robiť? IT? Ak áno, začni kódiť, buď webovo zamerané jazyky (html, css, php, js) alebo stavaj na javascripte a vyber si zo sveta knižníc, ktoré ti otvoria cestu do robôt za 1500€ mesačne v čistom ("nástupný" plat), pokojne môžeš robiť diaľkovo a nebudeš musieť niekde kysnúť ako TPPčkar 8+ hodín každý debilný deň.dasti555 napísal:Čaute, doštudoval som strednú teraz som prvý semester na výške a nevyzerá to moc ružovo a ako inak chcel by som dačo zarábať no vôbec netuším že kde čo ako.
Na slovensku mi prídu výplaty celkom chabé (dajme tomu že by som mal asi 900 v hrubom v mojej aktuálnej práci keby prejdem z brigádnika na TPP). Plus do toho bývanie za asi 300 keby nájdem izbu v BA. Z čoho vyplýva že by som moc peňazí nemal. Tak som začal uvažovať že čo inak spraviť.
Napadlo mi také Írsko. Vraj že minimálne má byť 9,80€/h a bývanie je oproti SVK rovnaké. Takže by som mohol mať 2000€ (asi v hrubom?) a platiť izbu za rovnakých 300€ a ešte aj viacej zarobiť.
Viete mi dať nejaké tipy že keby chcem niekam ísť tak kam, cez koho..
(Svet je divno nastavený keď „vyštuduješ“ )
Ale viac ti neviem povedať, viem o tom, že to existuje, aj reálne, nielen ako nejaké rapotanie do vzduchu ale ja som bohužiaľ v IT pekle (admin) a ja už doslova nemám čas sa prevzdelať. Ty si ale teraz sakra na výške, veget jak sviňa, tak se* na to, študuj to, prechádzaj LTT, maj viac času, a uč sa kódiť. Lepšie ako byť na UPčku alebo robiť niekde už reálne 8+ hodín na TPP, kde by si na také ciele nemal čas (teda okrem UPčka ale to je ako živoriť bez zmyslu).
Krutá pravda a realita, nenávidím tento systém, si po škole, robíš (a možno tak za 5 rokov budeš robiť o 200€ viac v čistom) a dovtedy buď žiješ s rodičmi, buď v prenájme, kde leješ pokojne aj značnú časť platu (alebo na zdieľanom prenájme, čo ako diki ale ja by som osobne to nemohol) na hlúpy prenájom ale bo sa rovno zadlžíš hypotékou, máš vlastný byt ale stres jak sviňa, aby si:gogo956 napísal:elektrotechnika je zla volba? to pocujem prvy krat.. co poznam ludi co ju skoncili tak maju praveze velmi dobre platy, ale nie samozrejme hned prvy rok v prvom zamestnani. Jednoducho system je taky, ze absolventi mavaju nizke ohodnotenie ale rokmi skusenosti sa posuvaju stale na vyssie pozicie.
a) makal na väčší plat
b) nebol príliš odvážny a radšej ťa neuzemnili alebo nevyhodili (keď si postrádateľný).
DropDead
preco by ta mali vyhodit? rokmi praveze naberas na cene, pretoze mas viacej skusenosti. Zaroven je aktualne taka situacia na trhu prace, ze firmy sa doslova pretahuju o zamestnancov. Vecsina ludi zacina tak, ze maka za najnizsi plat tu robotu co nikto nechce a postupne ide hore.
Hypoteka je normalne vec vsade na svete a na napr teraz ako rastli ceny nehnutelnosti na SVk posledne roky tak sa na tom dali ziskat velke peniaze. Ti sikovnejsi mavaju aj dve hyposky- v jednu na vlastne byvanie a druhu ma prenajom a na starobu budu vysmiaty ako lečo..
preco by ta mali vyhodit? rokmi praveze naberas na cene, pretoze mas viacej skusenosti. Zaroven je aktualne taka situacia na trhu prace, ze firmy sa doslova pretahuju o zamestnancov. Vecsina ludi zacina tak, ze maka za najnizsi plat tu robotu co nikto nechce a postupne ide hore.
Hypoteka je normalne vec vsade na svete a na napr teraz ako rastli ceny nehnutelnosti na SVk posledne roky tak sa na tom dali ziskat velke peniaze. Ti sikovnejsi mavaju aj dve hyposky- v jednu na vlastne byvanie a druhu ma prenajom a na starobu budu vysmiaty ako lečo..
Mna to kódenie práveže nebaví. Elektrotechnika ako taká zlá cesta nie je. No nie je to cesta pre mňa. Čo by som chcel robiť? Neviem. Ale ani učiť sa mi nechce.
Aktuálne som na cviku z matematiky na FEIke a vzhľadom na to že stredná mi nič nedala (akurát mám §21 ktorý mi ale príde skôr zaplatený len...) tak ja vlastne neviem nič. Či už z matiky,fyziky alebo programovania... a všetko treba na to aby som prešiel semester a neviem nič. Keby je možno viac praktických veci než teória teória teória a aj tak vyletíš tak by ma to možno bavilo ..
Celé zle rozhodnutie už od strednej ..
Ako kódovanie by bolo fajn, možno dajaka sieťová bezpečnosť alebo takéto dačo no to som mal budovať už počas strednej keď tak ..
Súhlasím s DropDeadom inak.. aby som hneď bral hypotéku alebo čo len pre to aby som mohol žiť .. je pravda že máš voľnosť vo svete atd ale na druhej strane si nemyslím že to ako vyzerá cely systém je dobre riešenie aby si len robil a robil a zomrel ..
Ako jasne kto vie tak ten si dokáže aj zívot užívať a to je presne ten pre ktorého robia tí čo si musia pobrať hypotéky
Trochu som sa asi opustil ...
Aktuálne som na cviku z matematiky na FEIke a vzhľadom na to že stredná mi nič nedala (akurát mám §21 ktorý mi ale príde skôr zaplatený len...) tak ja vlastne neviem nič. Či už z matiky,fyziky alebo programovania... a všetko treba na to aby som prešiel semester a neviem nič. Keby je možno viac praktických veci než teória teória teória a aj tak vyletíš tak by ma to možno bavilo ..
Ako kódovanie by bolo fajn, možno dajaka sieťová bezpečnosť alebo takéto dačo no to som mal budovať už počas strednej keď tak ..
Súhlasím s DropDeadom inak.. aby som hneď bral hypotéku alebo čo len pre to aby som mohol žiť .. je pravda že máš voľnosť vo svete atd ale na druhej strane si nemyslím že to ako vyzerá cely systém je dobre riešenie aby si len robil a robil a zomrel ..
Ako jasne kto vie tak ten si dokáže aj zívot užívať a to je presne ten pre ktorého robia tí čo si musia pobrať hypotéky
Vo veľkých spoločnostiach, kde je milión ľudí ťa radšej po 5 rokoch vyhodia a zoberú 2 čerstvých snílkov, ktorí dvaja budú firmu stáť 130% toho, čo ten jeden starý, to máš reálne 2x viac ľudského času/deň za 30% príplatok. Okrem neho tam bude ďalších niekoľko, ktorí už sú rovnakí seniory ako ten, ktorého po 5 rokoch začnú "nechcieť".gogo956 napísal:DropDead
Ani mňa ale keď uvidíš na účte 1700€ každý mesiac, tak hneď sa naučíš mať tie veci rád. Nedajbože sa pustíš do kódenia appiek, spraviť pár primitívnych za ,49€ a ak sa ti pošťastí, budeš o pár rokov platiť milionársku daň. A hneď by sa mi páčilo makať 5 rokov na milionársku daň ako makať 5 rokov, aby som mesačne nedostával 700€ v čistom na účet ale 1100€ v čistom.dasti555 napísal:Mna to kódenie práveže nebaví. Elektrotechnika ako taká zlá cesta nie je. No nie je to cesta pre mňa. Čo by som chcel robiť? Neviem. Ale ani učiť sa mi nechce.
A ja som bol na tom úplne rovnako, ja som bol na TUKE na FEI, Informatika a keď došlo na matiku a fyziku, tak som bol tupý, doslova, ale úprimne, keby som vedel, čo viem teraz, tak si kusnem do jazyka, budem milý na spolužiačku z gympla a s trochou šťastia dostanem doučovanie v univerzitnej knižnici. A chcel by som to o to viac, lebo je to aj skvelý tréning v tom sa naučiť učiť, hlavne tieto prírodné vedy sú na to super, niečo, k čomu nemáš vzťah ale naučíš sa to učiť a naučiť a potom nech sa dostaneš do hocičoho (či to je niečo, čo ťa baví alebo nie), tak učenie bude jednoduchšie. Toť ale zase niečo, v čom ja mám medzery, bohužiaľ.
Ako v rámci CISCO certifikácií? Či niečo iné?sieťová bezpečnosť
Asi v rámci Cisca proste nejaký “Information security analyst”
Tak na to ale tipujem sú zase potrebné Cisco certifikácie a dovolil by som si povedať, že to je pozícia s "CCNP výhodou". Ale tak máš čas, využi ten čas v škole.
DropDead
v korporatoch na Slovensku pracujem uz cca 15rokov a ani raz som nikde nevidel ze by vyhodili niekoho kto tam bol uz 5rokov ci tak podobne a robil svoju pracu dobre. Bolo par pripadov hrubeho porusenia zakonika praca, defraudacia a pod. tam to samozrejme vyhadzovom skoncilo, to je jasne. Ovela castejsie je ze zamestnanci odchadzaju sami, najdu si lepsie miesto /alebo si to aspon myslia/. Absolvent s pol rocnou-rocnou praxou ma zrazu pocit ze by mal karierne postupit aj ked nesplna interne kriteria na vyssiu poziciu a tak z urazenosti obcas odchadzaju, aj na urad prace, nechce sa im robit.. Teraz je medzi mladymi taky trend ze davaju prednost cestovaniu, pomerne casto sa stava ze odidu zo zamestnania len preto ze chcu povedzme rok cestovat po svete a pod. a zamestnavatel z takeho zamestnanaca nie je prilis nadseny a preto dava prednost "hypotekovemu" 30tnikovi ktory sa chysta zalozit rodinu a bude pre firmu stabilnejsi
v korporatoch na Slovensku pracujem uz cca 15rokov a ani raz som nikde nevidel ze by vyhodili niekoho kto tam bol uz 5rokov ci tak podobne a robil svoju pracu dobre. Bolo par pripadov hrubeho porusenia zakonika praca, defraudacia a pod. tam to samozrejme vyhadzovom skoncilo, to je jasne. Ovela castejsie je ze zamestnanci odchadzaju sami, najdu si lepsie miesto /alebo si to aspon myslia/. Absolvent s pol rocnou-rocnou praxou ma zrazu pocit ze by mal karierne postupit aj ked nesplna interne kriteria na vyssiu poziciu a tak z urazenosti obcas odchadzaju, aj na urad prace, nechce sa im robit.. Teraz je medzi mladymi taky trend ze davaju prednost cestovaniu, pomerne casto sa stava ze odidu zo zamestnania len preto ze chcu povedzme rok cestovat po svete a pod. a zamestnavatel z takeho zamestnanaca nie je prilis nadseny a preto dava prednost "hypotekovemu" 30tnikovi ktory sa chysta zalozit rodinu a bude pre firmu stabilnejsi
Ja som tiež ešte nezažil, že by vyhodili odborníka s niekoľkoročnou praxou kvôli tomu, aby na jeho pozíciu nasadili 2 juniorov za polovičný plat.
Skôr mám pocit, že vyššia fluktuácia ľudí je na vyšších manažérskych pozíciách, keďže takí ľudia už majú platy násobne vyššie ako radoví zamestnanci, takže sa od nich aj očakávajú isté výsledky. Ak sa očakávané výsledky nedostavujú niekoľko mesiacov v kuse, tak títo ľudia letia a sú nahradení niekým novým. Je to proste niečo za niečo - ak chceš vysoký plat, je očakávané vysoké pracovné nasadenie a takíto ľudia majú určite menšiu istotu dlhodobého zotrvania vo firme ako nejaký developer alebo admin, ak svoju prácu vedia vykonávať aspoň priemerne dobre.
Skôr mám pocit, že vyššia fluktuácia ľudí je na vyšších manažérskych pozíciách, keďže takí ľudia už majú platy násobne vyššie ako radoví zamestnanci, takže sa od nich aj očakávajú isté výsledky. Ak sa očakávané výsledky nedostavujú niekoľko mesiacov v kuse, tak títo ľudia letia a sú nahradení niekým novým. Je to proste niečo za niečo - ak chceš vysoký plat, je očakávané vysoké pracovné nasadenie a takíto ľudia majú určite menšiu istotu dlhodobého zotrvania vo firme ako nejaký developer alebo admin, ak svoju prácu vedia vykonávať aspoň priemerne dobre.
uz som zazil ze sa ajtaci nepriamo vyhrazali ze nieco naschval na systeme pokazia ak im vedenie nepristupi na co najskorsiu dohodu o ukonceni pp, pretoze mali v tej dobe uz vyrazne lepsiu ponuku od konkurencie.
Ono to bolo myslené v inom kontexte, nie, že vyhodiť zo dňa na deň ale v tom, keď taký senior žiada ďalšie a ďalšie navýšenie platu. Skôr, či neskôr narazia na lajnu, cez ktorú už nedovolia a ak ten človek chcel viac (iná ponuka, jedna baba povedala, že Jurko zarába viac a robí to isté,...), tak to skôr či neskôr skončí tým, že odíde (nemal som použiť vyhodiť), lebo načo by tak "preplácali" jednotlivca, keď ako som písal za 30% príplatok majú rovno ďalšieho človeka. A nikto ti nebude robiť 5-10 rokov za rovnaký plat, každý chce viac.
Ale aj to s vyhodením si dokážem jednoducho predstaviť - starí zamestnanci, všetko seniory, oddelenie sa rozšíri a potrebujú ľudí a nie je potrebné pre nich mať až toľko seniorov (rozumejme ľudí, ktorí vedia ako riešiť krízové situácie, keď "nič nejde"), tak na také škrty môže jednoducho prísť.
Klamal by som, ak by som povedal, že by som v takom prípade rozmýšľal inak, proste príde čas, kedy je už platiť veľa peňazí jedného človeka jednoducho nerentabilné.
Ale aj to s vyhodením si dokážem jednoducho predstaviť - starí zamestnanci, všetko seniory, oddelenie sa rozšíri a potrebujú ľudí a nie je potrebné pre nich mať až toľko seniorov (rozumejme ľudí, ktorí vedia ako riešiť krízové situácie, keď "nič nejde"), tak na také škrty môže jednoducho prísť.
Klamal by som, ak by som povedal, že by som v takom prípade rozmýšľal inak, proste príde čas, kedy je už platiť veľa peňazí jedného človeka jednoducho nerentabilné.
To je dosť nešťastný prístup teda ale celkom odráža realitu bežných slovenských stredných škôl. Stredná škola by mala byť podnetná platforma ktorá ťa bude motivovať, ponúkať možnosti na sebarealizáciu atď. , no to je bohužiaľ na väčšine štátnych školách skôr utópia, o odborných nehovoriac. S tvojim prístupom že stredná ti mala "niečo dať" toho moc nedosiahneš, ak si motivovaný je milión spôsobov ako sa zlepšovať, hlavne v tom smere ktorý si ty spomínal.dasti555 napísal:Mna to kódenie práveže nebaví. Elektrotechnika ako taká zlá cesta nie je. No nie je to cesta pre mňa. Čo by som chcel robiť? Neviem. Ale ani učiť sa mi nechce.
DropDead
Stari zamestnanci uz raz maju schvaleni plat a to je naklad s ktorym firma rata aj do buducna. Ak je senior skuseny a robi si svoju robotu, tak by bol nezmysel ho vyhadzovat. To ze mu budu plat zdvihat mozno iba o omrvinky, to je uz o inom-ponuka a dopyt. Ono to ani na ntych vyssich poziciach nie je castokrat med, ti ludia su mnohokrat tlaceni do rozhodnuti s ktorym nesuhlasia ale niekto iny ma zaujem aby to bolo schvalene..
Stari zamestnanci uz raz maju schvaleni plat a to je naklad s ktorym firma rata aj do buducna. Ak je senior skuseny a robi si svoju robotu, tak by bol nezmysel ho vyhadzovat. To ze mu budu plat zdvihat mozno iba o omrvinky, to je uz o inom-ponuka a dopyt. Ono to ani na ntych vyssich poziciach nie je castokrat med, ti ludia su mnohokrat tlaceni do rozhodnuti s ktorym nesuhlasia ale niekto iny ma zaujem aby to bolo schvalene..
Trošku textu o mojej strednej :DEVZYO1G napísal:
To je dosť nešťastný prístup teda ale celkom odráža realitu bežných slovenských stredných škôl. Stredná škola by mala byť podnetná platforma ktorá ťa bude motivovať, ponúkať možnosti na sebarealizáciu atď. , no to je bohužiaľ na väčšine štátnych školách skôr utópia, o odborných nehovoriac. S tvojim prístupom že stredná ti mala "niečo dať" toho moc nedosiahneš, ak si motivovaný je milión spôsobov ako sa zlepšovať, hlavne v tom smere ktorý si ty spomínal.
Spoiler
Na DOD hovorili ako budeme brať CISCO, ako sa naučíme programovať, ako toto ako hento.
Prišiel som do školy a prvý rok už sme začali vidieť veľa elektrotechniky a elektriky ako takej, programovanie žiadne a pritom škola „Stredná odborná škola INFORMAČNÝCH TECHNOLÓGIÍ“.
Nadišlo aj programovanie v HTML štýl - tu je text, tu sú otázky. Čítajte s porozumením a vypracujte otázky.
Bola aj ponuka na kurz v Jave no očakával som nejaký prístup od toho učiteľa lepší .. trt rovnaký spôsob - Tu je Herout .pdf z uložta a podľa nej si to celé prechádzaj.
V ďalšom ročníku sa z HTML prešlo na C-čko. Štýl? - Herout z uložta a otázky ako v prípade HTML a vypracovávať. Následne na písomku vedieť celý kód naspamäť lebo veď čo ak v dnešnej dobe nebudeš môcť použiť žiadny google nič proste budeš to musieť vedieť nakódovať z hlavy celý príklad.
To bol asi už druhý ročník kedy sme stále brali ektroniku, ohľadom Cisca ani chýru ani slychu.
V treťom ročníku som sa dostal na polročnú prax do SWANu - to bolo super. No vzhľadom na to, že som mal minimálne znalosti bol som tam celkom navyše a preto mi po pol roku povedali, že už so mnou nepočítajú.
Samozrejme v škole stále tá istá nuda, žiadna motivácia.
Prišiel štvrtý ročník to som sa už ani nesnažil LTT som spravil to programovanie. Maturita to mi dali asi len za to že som proste nerobil problémy celé štúdium (akože AJ a SJ relatívne fajn [i keď tiež si myslím, že som mohol mať minimálne o stupeň ústnu z AJ lepšiu .. to je jedno] )
Prišiel som do školy a prvý rok už sme začali vidieť veľa elektrotechniky a elektriky ako takej, programovanie žiadne a pritom škola „Stredná odborná škola INFORMAČNÝCH TECHNOLÓGIÍ“.
Nadišlo aj programovanie v HTML štýl - tu je text, tu sú otázky. Čítajte s porozumením a vypracujte otázky.
Bola aj ponuka na kurz v Jave no očakával som nejaký prístup od toho učiteľa lepší .. trt rovnaký spôsob - Tu je Herout .pdf z uložta a podľa nej si to celé prechádzaj.
V ďalšom ročníku sa z HTML prešlo na C-čko. Štýl? - Herout z uložta a otázky ako v prípade HTML a vypracovávať. Následne na písomku vedieť celý kód naspamäť lebo veď čo ak v dnešnej dobe nebudeš môcť použiť žiadny google nič proste budeš to musieť vedieť nakódovať z hlavy celý príklad.
To bol asi už druhý ročník kedy sme stále brali ektroniku, ohľadom Cisca ani chýru ani slychu.
V treťom ročníku som sa dostal na polročnú prax do SWANu - to bolo super. No vzhľadom na to, že som mal minimálne znalosti bol som tam celkom navyše a preto mi po pol roku povedali, že už so mnou nepočítajú.
Samozrejme v škole stále tá istá nuda, žiadna motivácia.
Prišiel štvrtý ročník to som sa už ani nesnažil LTT som spravil to programovanie. Maturita to mi dali asi len za to že som proste nerobil problémy celé štúdium (akože AJ a SJ relatívne fajn [i keď tiež si myslím, že som mohol mať minimálne o stupeň ústnu z AJ lepšiu .. to je jedno] )
Keby sa mám rozhodnúť tak idem asi na nejakú Hotelku a počas strednej si idem programovanie (Ak by ma to bavilo). Lebo mňa bavili veru PC atď no tá škola mi to znechutila. Na výšku teraz ako som tu tak som rozmýšľal nad psychológiou, VŠMU (i keď to asi by moc nešlo keď nemam konzervatórium).
Tak reálne neviem čo so životom v tomto bode. Kedy chcem peniaze, chcem bývať v BA a zároveň si užívať niekoľko hodín z dňa.
Preto pozerám po možnosti ísť niekam do zahraničia no len to by sa tým pádom mi úplne zmenil život a možno by som asi ani toľko neprilepšil..
sice rozumiem, co mas proti programovaniu na papier, ale dost jasne to preveri, ci tomu naozaj rozumies
zazil som aj take chutovky ako programovanie asembleru na papier a nebolo to az tak davno a predpokladam, ze sa to vyucuje stale rovnako
viaceri ti radia, aby si sa zameral na programovanie, ja ti zase poradim, aby si sa zameral na administraciu systemov, sice DropDeadovi sa to nepaci, ale tebe sa to mozno pacit bude
zrovna wintel alebo unix admin je stale ziadana praca, velke moznosti rastu, v IBM, Henkeli, Delle a dalsich korporatoch beru so zakladnymi znalostami a relativne obstojnou anglictinou, karierny rast je takmer isty, ak nie si uplny tutmak
zazil som aj take chutovky ako programovanie asembleru na papier a nebolo to az tak davno a predpokladam, ze sa to vyucuje stale rovnako
viaceri ti radia, aby si sa zameral na programovanie, ja ti zase poradim, aby si sa zameral na administraciu systemov, sice DropDeadovi sa to nepaci, ale tebe sa to mozno pacit bude
zrovna wintel alebo unix admin je stale ziadana praca, velke moznosti rastu, v IBM, Henkeli, Delle a dalsich korporatoch beru so zakladnymi znalostami a relativne obstojnou anglictinou, karierny rast je takmer isty, ak nie si uplny tutmak
-
yoggy
Beries strednu velmi moc vazne, ty to beries ako keby ta to malo pripravit do zivota. Ja to beriem ako absolutnu stratu casu a keby som vedel, tak chodim na strednu externe a popri tom pracujem fulltime. V minulom time som mal kolegu ktory to tak robili, momentalne tusim ze pracuje v Delli a este stale nema ani strednu dokoncenu. Uprostred som ja, kde som ukoncil SS a hned som isiel pracovat absolutne mimo mojho oboru na strednej. Potom tu mame ludi ktori maju jeden, dva semestre a potom tych co maju bakalara atd. A vsetci sme boli v jednom time, kedze vzdelanie hra rolu maximalne tak pre retardovane spolocnosti, ktore si myslia, ze ake su cool, ze napisu ze nevezmu nikoho z paneruopskej atd. V podstate si tak skodia sami sebe. Co ma najviac zaraza je to, ze ked mam dvoch uchadzacov, jeden je cerstvy absolvent a druhy ma 2 roky praxe v tom odbore, popr. na hladanej pracovenj pozicii, tak vezmem toho co ma vysoku (absolvent). Takym firmam neprajem nic len skrachovat.
Ale inak na paneuropsku sa prihlasim asi aj ja
Ale inak na paneuropsku sa prihlasim asi aj ja
Ako taký admin čo konkrétne by som sa mal naučiť?
To reálne sa nedá ničím iným zarobiť lepšie len ako programátor?
To reálne sa nedá ničím iným zarobiť lepšie len ako programátor?
-
yoggy
Ako delivery lead zarobis aj viac ako priemerny programator a celkovo ta praca je lepsia 
v Irsku by mala byt ta minimalka 9.50 do 21 rokov, alebo aky tam je limit.
to ubytko ale asi bude viac. je sice mozne, ze ceny klesli a na vidieku boli pre nizsky dopyt vyssie ako v mestach, ale je som platil 80 tyzdenne no pred 11 rokmi.
ale ked sa teraz citis na zarabanie, chod do toho a mozno vonku prides na to, co chces studovat, alebo comu sa venovat a skolu si urobis tam.
no uprime dovody preco je v mojej firme taka vysoka odchodovost su zname a materska spolocnost dala prikazom s tym nieco robit, tak uvidime.
to ubytko ale asi bude viac. je sice mozne, ze ceny klesli a na vidieku boli pre nizsky dopyt vyssie ako v mestach, ale je som platil 80 tyzdenne no pred 11 rokmi.
ale ked sa teraz citis na zarabanie, chod do toho a mozno vonku prides na to, co chces studovat, alebo comu sa venovat a skolu si urobis tam.
toto je asi celoeuropsky trend. v praci mame vysoku fluktuaciu a zivotnost je v primere menej ako rok. to potom firmu stoji peniaze a ludi, ktori su tam dlhsie nervy, lebo stale skolit niekoho noveho na ukor casu, aby sa dodrziavali deadlines...gogo956 napísal:Absolvent s pol rocnou-rocnou praxou ma zrazu pocit ze by mal karierne postupit aj ked nesplna interne kriteria na vyssiu poziciu a tak z urazenosti obcas odchadzaju, aj na urad prace, nechce sa im robit.
no uprime dovody preco je v mojej firme taka vysoka odchodovost su zname a materska spolocnost dala prikazom s tym nieco robit, tak uvidime.