Expiracia domeny a jej opatovna registracia
Expiracia domeny a jej opatovna registracia
Ahojte, mam registrovanu jednu domenu, ktora sluzi ako prezentacia jedneho neziskoveho letneho tabora. Predlzenie domeny stoji 13 EUR a nova registracia domeny stoji 5,80 EUR. Dostal som teda otazku od organizatora tabora, preco je suma dvakrat vyssia, a ci sa to neda lacnejsie. Preto ma napadlo, ze keby som nechal tu domenu expirovat a potom by som ju znova zaregistroval, platil by sm 5,80 ? Da sa take urobit u toho isteho registratora a na to iste meno ?
Re: Expiracia domeny a jej opatovna registracia
da, ale niekto iny ti ju moze zaregistrovat a mas smolu... a dalej, podla toho, aku mas koncovku... Mas tam potom ochranne lehoty, kedy sa domena este moze predlzit, atd. cize je mozne, ze po expiracii ti domena nebude 2 mesiace fungovat, a potom ti ju niekto zaregistruje, vacsinou je to automat, ktory potom chce diametralne vacsie peniaze za odpredaj domeny..
a ak ma ta (aj ked neziskova) organizacia problem s 13timi eurami ROCNE, tak by som jej doporucil riesit dolezitejsie veci, nez cenu domeny.. AJ spolocnosti poskytujuce domeny maju nejake naklady a musia z niecoho zit.. Vies si samozrejme spravit prieskum a zistit, ktory poskytovatel ma najlacnejsie predlzovanie danej domeny, a previest domenu k nemu... ale, samozrejme, s cenou moze klesnut aj kvalita poskytovania sluzieb..
a ak ma ta (aj ked neziskova) organizacia problem s 13timi eurami ROCNE, tak by som jej doporucil riesit dolezitejsie veci, nez cenu domeny.. AJ spolocnosti poskytujuce domeny maju nejake naklady a musia z niecoho zit.. Vies si samozrejme spravit prieskum a zistit, ktory poskytovatel ma najlacnejsie predlzovanie danej domeny, a previest domenu k nemu... ale, samozrejme, s cenou moze klesnut aj kvalita poskytovania sluzieb..
Alebo skusit kontaktovat registratorov. Ak to je zaujimavy projekt, moze byt niektory ochotny poskytnut registraciu, pripadne aj hosting zadarmo ako sponzorstvo.
Veru, ak je 13 eur vela, tak neviem co si mam o tom mysliet. Ked ju nechas padnut, tak si bud isty, ze ti domenu vyfukne daky robot, ktory registruje expirovave domeny. Potom jej cena bude k odpredaju za 5x viac.
Tiež sa chcem opýtať niečo k expirácii domény... dnes som náhodou skúsil jednu sk doménu, na ktorú som mal od začiatku zálusk, ale bola furt obsadená. Dnes však nenatiahlo žiadnu stránku, tak som si ju prečekol cez nejaký free whois web a tam mi vypísalo:
EPP Status: pendingDelete, serverHold, redemptionPeriod
To znamená, že doména je v procese mazania? Ak áno, za ako dlho by asi mohla byť voľná? Teda za predpokladu, že ju neschmatne žiadny automat? Podľa uja googla pendingdelete trvá cca 5 dní pri medzinárodných doménach? Podľa dokumentov SK-NIC trvá 40 dní od expirácie, počas ktorých stránka nie je dostupná pre opätovnú registráciu. To aj približne sedí s dátumami vo výpise.. updated: 2018-10-15 a valid until: 2018-11-23. Čiže v sobotu 2018-11-24 by som si ju mohol už zaregistrovať ja?
Plný výpis tu:
To znamená, že doména je v procese mazania? Ak áno, za ako dlho by asi mohla byť voľná? Teda za predpokladu, že ju neschmatne žiadny automat? Podľa uja googla pendingdelete trvá cca 5 dní pri medzinárodných doménach? Podľa dokumentov SK-NIC trvá 40 dní od expirácie, počas ktorých stránka nie je dostupná pre opätovnú registráciu. To aj približne sedí s dátumami vo výpise.. updated: 2018-10-15 a valid until: 2018-11-23. Čiže v sobotu 2018-11-24 by som si ju mohol už zaregistrovať ja?
Plný výpis tu:
Spoiler
Kód: Vybrať všetko
Domain: *****.sk
Registrant: *****-0005
Admin Contact: *****-0005
Tech Contact: *****-0005
Registrar: EURO-0005
Created: 2003-10-14
Updated: 2018-10-15
Valid Until: 2018-11-23
Nameserver: ns.euronet.sk
Nameserver: ns.euronet.info
Nameserver: ns.euronet.biz
Nameserver: ns.euronet.mobi
Name: EuroNET Slovakia s.r.o.
Organization: EuroNET Slovakia s.r.o.
Organization ID: 36316130
Phone: +421.424261666
Email: [email protected]
Street: M.R.Štefánika 157/45
City: Považská Bystrica
Postal Code: 01701
Country Code: SK
Created: 2017-09-01
Updated: 2018-11-19
Name: *****, s.r.o.
Organization: *****, s.r.o.
Organization ID: *****
Email: email@*****.sk
Street: *****
City: *****
Postal Code: *****
Country Code: SK
Created: 2017-09-01
Updated: 2017-09-01Re: Expiracia domeny a jej opatovna registracia
Pozri si to na sk-nic.sk, tam mas popis aj vysvetlivky k tomu.
Preklikal som sa tam k takejto schéme, čiže v nedeľu, pondelok by som si ju už mohol teoreticky regnúť.
Nechce sa mi však tomu veriť, keďže túto doménu som kontroloval raz za 3-4 roky.. a práve teraz o týždeň možno bude voľná! 
Aha, maju zmeneny web. Predtym tam bolo pekne popisane ako je hold, expired, deleted atd. Kedysi pri starych vysvetlivkach bolo, ze po skonceni platnosti si mal 28 dni domenu stale a to v stave expired, potom nasledoval tusim hold na 7 dni a potom 5 dni na zmazanie. Na tvojom mieste by som teda tu domenu pozeral 3x denne, ze kedy sa objavi ako volna.
Tebou spomínaných 28+7+5 je akurát tých 40 dní uvádzaných v schéme vyššie, asi to zjednodušili. Dám vedieť budúci týždeň, či sa to podarilo zriešiť alebo či mi to niekto vyfúkol. 
//autoeditácia príspevku (24 Nov 2018, 8:48)
Od dnešného rána sk-nic vypisuje k tej doméne status: Doména nenájdena. Aj websupport mi ju dovolil zakúpiť. Faktúru som hneď zaplatil, údajne doména bude fungovať do 24hod od úhrady. Tak som zvedavý!

//autoeditácia príspevku (24 Nov 2018, 8:54)A je to tam! Doména už funguje! 
//autoeditácia príspevku (24 Nov 2018, 8:48)
Od dnešného rána sk-nic vypisuje k tej doméne status: Doména nenájdena. Aj websupport mi ju dovolil zakúpiť. Faktúru som hneď zaplatil, údajne doména bude fungovať do 24hod od úhrady. Tak som zvedavý!
//autoeditácia príspevku (24 Nov 2018, 8:54)
Spoiler
Kód: Vybrať všetko
Doména: *****.sk
Držiteľ: WS-56976
Admin. kontakt: WEBS-0001
Technický kontakt: WEBS-0001
Registrátor: WEBS-0001
Dátum vytvorenia: 2018-11-24
Posledná zmena: 2018-11-24
Platná do: 2019-11-24
Menný server: ns1.websupport.sk
Menný server: ns2.websupport.sk