Investovanie - podielové fondy

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
ado130
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok

Re: Investovanie - podielové fondy

Príspevok od používateľa ado130 »

Vďaka za odpoveď.
1) Uvažujem skôr o dlhodobejšom investovaní. Keďže plánujem začať s menšími čiastkami, tam by u krátkodobého nemalo moc zmysel, tak povedzme v horizonte 5-6r (zatiaľ, samozrejme ak by som videl, že to má budúcnosť, tak pokračovať).
2) V podstate sa rozhodujem priamo medzi Lynx a Degiro. Neviem to teraz nájsť, no nie je u Lynx trochu vyššia vstupná platba?
3) Spomínal som 3000€, no s tým neplánujem začať ako plnou čiastkou. Tú by som rozložil na iné účty, resp. na začiatok Lynx/Degiro a zvyšok nejaký šporiaci (niekde som videl, mám dojem, že ING 2%, aspoň niečo). Spomínaných 30-40€ by bolo pravidelne z príjmu, kde by som si "zvykol" na celý ten postup ktorý treba absolvovať (čítaj kolísanie hodnoty, pravidelný vklad, ako s tým narábať, samotné UI a podobne).
4) S tým samozrejme súhlasím a zatiaľ by som sa sám nerozhodoval do čoho vložiť, dám na rady, na ktoré narazím, čo je vhodné pre začiatočníka. Napr. u Degiro sú niektoré ETF aj zdarma.
5) Je mi jasné, že s čiastkou o ktorej uvažujem nebudem milionár za 2r, ale zas je to čiastka, ktorá ma nepoloží, preto zatiaľ tak.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

S takou čiastkou nebudeš milionár ani za 100 rokov.

Ak si chceš odkladať 40€ z výplaty, tak si založ v365 banke účet, kde pri "syslení" máš 3% do sumy 1500€, nad túto sumu to bude 0.365% a bez rizika.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Ja by som to na začiatok vložil do ETF na S&P500 index, ak to chceš mať kompletne pasívne. To je aj odporúčanie strýčka Warrena pre retail investorov. Ja mám index kúpený na Degiru.

Ak by si sa tomu chcel venovať aktívnejšie, tak môžeš pokúpiť nejaké akcie pár firiem, ale to je samozrejme rizikovejšie. Inak ja mám všetky akcie a ETF pokupované na Degiru, len na opcie používam TastyWorks.
ado130
Expert
Expert

Príspevok od používateľa ado130 »

Pilifo: vďaka za odpoveď. Podobné info, resp. radu som dostal/čítal aj inde, skúsim to týmto štýlom.
baldorex: samozrejme z výplaty odkladám niekoľkonásobne viac, tamtá čiastka mala byť smerovaná, na ktorej chcem začať pri investovaní. Inak povedané, len nechcem hneď investovať 100% čo dokážem odložiť. To s milionárom bolo samozrejme povedané obrazne.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

baldorex, to mi nejako nevychádza :hmm:

Pri vstupnom vklade 3k€ na S&P500 indexe a pravidelnom mesačnom nákupe za 40€ to vychádza na 135k€ po 30 rokoch investovania pri 10%-nom ročnom výnose, čo je priemerný výnos S&P500 od založenia v 1928 do 2017 (vrátane všetkých kríz). A to je oveľa viac ako 0,5% na sporiacom účte, ktorý nepokrýva ani infláciu :lol:
Prílohy
urok.png
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Koľko je tých 135k reálne po započítaní inflácie?
Ako je to s likviditou?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

kazdy moze samozrejme investovat ci trejdit s kapitalom aky uzna za vhodne, v kazdom pripade by mal vediet, ze s malymi peniazmi sa velke robit nedaju, resp. iba v pripade mimoriadne agresivnych praktik ktore su ale patricne rizikove a maju vysoku "umrtnost". Kazdy moze zacat s malou sumou a zatial trenovat aby casom zistil ci to pre neho je alebo nie a ci by ho to vobec trochu bavilo. Je to trivialna cinnost, preoblem je ale dodziavat dlhodobo system a nerobit hluposti, lebo psychika 99percent ludi je taka ze ked maju zrazu rychly uspech a lahko zarobia peniaze, tak sa stavaju menej ostrazitymi a zacinaju robit hluposti, ktore sposobia to, ze skor ci neskor pridu o vela..
---
berme inflaciu 2-3percenta rocne minimum po dobu 30rokov a zistime ze tych 135K bude nic moc suma.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

beardie napísal:Koľko je tých 135k reálne po započítaní inflácie?
Ako je to s likviditou?
Inflácia na Slovensku je ~1,5% ročne, takže ti to stále dáva +8,5% oproti sporiacemu účtu, na ktorom si v podstate v strate po odčítaní inflácie.

Likvidita pre S&P500 je bezproblémová, keďže denne sa obchoduje v rádoch desiatok tisíc kontraktov. To znamená, že ho môžeš predať okamžite za aktuálnu cenu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

kupit index je Sap je dobra strategia pre niekoho kto nechce aktivne sa s akciami babrat-uznavam. Inflacia je sice dnes nizka, ale v buducich rokoch sa ocakava ze vyrazne narastie. Ale je otazka ako sa budu indexy vyvijat v buducnosti, to ze sa doteraz spravali takto nic nehovori o buducnosti, ktora moze byt akakolvek.
tuto je pokrocili sap calculator
https://dqydj.com/sp-500-return-calculator/
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Zabudol som ešte aj na dividendy z indexu. Tie ti v podstate pokrývajú infláciu.

No a aj pri započítaní inflácie mi to za posledných 30 rokov hodilo priemerný ročný výnos skoro 8%.

Ak je tvoj ročný výnos pri tradingu vyšší ako 8%, tak good for you, ale pre obyčajného človeka je toto asi najkonzervatívnejší a najbezpečnejší prístup investovania do akciového trhu.

Ale áno, súhlasím s tvrdením, že historické výsledky nezaručujú rovnaké budúce výnosy, ale dlhodobé investovanie je o trpezlivosti a zachovaní si chladnej hlavy. Ak zajtra začne ďalšia kríza a trh sa prepadne o 50%, tak netreba panikáriť a hneď predávať. Zrovna v prípade dlhodobého investovania by ťa finančná kríza nemala nijako ovplyvniť a stále by si mal dodržiavať svoju stratégiu a pravidelne prikupovať. O tých 20-30 rokov je 99% šanca, že budeš v pluse niekoľko stoviek percent.
beardie
Redeemer
Redeemer

Ja rozumiem a vôbec to nezatracujem, len rozmýšľam trochu inak

Ak by som teoreticky splatil hypo do 4 rokov miesto 29, tak ušetrím desiatky tisíc euro na nezaplatených úrokoch

Preto je pre mňa momentálne investícia do fondov nerentabilna
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Ale predsa u hypo je vyrazne nizsia rocna urokova sadzba nez na napr spomynanom sp 500
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Presne tak, veď predpokladám, že na hypotéke nemáš úrok 5%+, aby bolo rentabilné ju čo najskôr splatiť a zbaviť sa toho dlhu. To znamená, že sa skôr oplatí vraziť prachy do investície, ktorá má vyšší úrok ako hypotéka a budeš na tom stále lepšie ako pri čo najrýchlejšom splatení.
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Presne tak, nie nadarmo existuje americka hypo, kde tie peniaze sa daju vyuzit na nieco co sa zhodnoti lepsie. Vlastne je to cele win win. Pokial mate jeden byt navyse napr. po rodicoch. Dam ho do prenajmu, vezmem americku, dam to napr do S&P, v banke mam urok len napr. 1.5%, najomnik mi plati hypo, zaroven cena nehnutelnosti sa zvysuje cim sa zvysuje rozdiel medzi najmom a hypotekou a este v S&P mas vynos okolo 8% hmm. (samozrejme su aj ine moznosti ako to spravit)
beardie
Redeemer
Redeemer

zalezi aj na tom, kde budu uroky v roku 2025, ked budem mat refinanc

inak ale mate pravdu pani, preratal som si to a vychadza to vyrazne lepsie, diky za inspiraciu :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Pilifo
longterm pasivny investing ma aj svoje muchy ako všetko. Napriklad sa moze stat, ze kriza investora zastihne prave ku koncu svojho 30rocneho obdobia, takze bude v strate, resp pride o velku cast predchadzajucich ziskov. Pri aktivnom investingu/trejdeni s portfoliom aktivne pracujes, takze sa dokazes niektorym neprijemnym situaciam vyhnut a zaroven je silny predpoklad aj pre vyssi zisk ako tych 8-10perc pa.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

ako je to s tymito fondami a platenim dani?
Markoff
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Markoff »

Riziko pri S&P 500 je aj to, ze nastane globalna deflacia a SAP prestane rast, ale bude z dlhodobeho hladiska klesat. Napr. Japonsky index NIKKEI 225 klesal skoro 25 rokov! V roku 1989 cena indexu 39 000 a o 20 rokov neskor 7000 :D
Prílohy
long-term-japan-stock-market-index-nikkei.jpg
gogo956
Redeemer
Redeemer

Markoff
Nikkei je specificky index, tym nechcem povedat ze teoreticky nemoze nastat situacia ktoru si opisal aj u S&P 500 ale je to podstatne menej pravdepodobne.
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Nikkei zacal klesat kvoli cine hlavne, u sap je to pravdepodobne tiez, hlavne z dlhodobeho hladiska a tiez kvoli cine.
Napísať odpoveď