Investovanie - podielové fondy

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Investovanie - podielové fondy

Príspevok od používateľa gogo956 »

hlbka krizy ktora prebehla na Nikkei je malo pravdepodobna na S&P 500-je to ina kapitalizacia aj ine geograficke suvislosti.
Markoff
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Markoff »

Neviem presne aka bola ekonomicka situacia v Japonsku pred klesanim... ale Japonci sa vzdy motali okolo techniky, robotov atd. V S&P je tiez coraz viac technologickych spolocnosti a ako vieme technika casom zastarava a klesa na cene. Preto starí investori ako napr. Warren Bufffet neinvestuju do technologickych spolocnosti. Neprekvapilo by ma keby sa vytvorila este vacsia bublina ako dot-com bubble (2001) a cele to prasklo.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Markoff

Warren Buffett neinvestuje podla teba do technologickych spolocnosti? Odkial cerpas informacie?
Pretoze len samotne Apple zabera v jeho portfoliu 26percent. :wink:
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Apple ma ale strasne siroky zaber a hlavne ma svoj vlastny SW.
gogo956
Redeemer
Redeemer

je Apple zadelene pod "Electronic Equipment"? je.
Markoff
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Markoff »

gogo956 napísal:Markoff

Warren Buffett neinvestuje podla teba do technologickych spolocnosti? Odkial cerpas informacie?
Pretoze len samotne Apple zabera v jeho portfoliu 26percent. :wink:
Apple zacali masivne prikupovat az v poslednych rokoch a nebol to Buffett, ale manazeri Berkshire Hathaway, ktorym postupne odovzdava kontrolu. On vzdy investoval iba do "tradicnych" odvetvi (bankovnictvo, poistovnictvo, potravinarstvo) a technologiam sa vyhybal. Vyjadril sa ale, ze spravil chybu ked neinvestoval do Amazonu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

1/manazeri BRK to robia s jeho suhlasom, co je to iste ako keby to urobil sam Buffett
2/ Buffett neziskal obrovsky majetok tym, ako si vecsina ludi mylne mysli, ze kupoval fundamentalne lacne firmy ktore neskor trh spravne docenil. Ano, to bola jeho hlavna cinost ale najvacsie zisky ziskaval trochu inak.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Pár vecí, ktoré boli spomenuté v diskusii, nie sú úplne pravdivé...

1. Buffett investuje len do firiem, ktorých biznisu rozumie.
2. Buffett ľutuje, že do Apple neinvestoval viac. To teda odporuje tvrdeniu, že neinvestuje do technologických spoločností. Navyše tento rok predával akcie IBM, ktoré držal niekoľko rokov. Ale tých sa zbavoval kvôli samotnému biznisu a smerovaniu, ktorým ide IBM, nie kvôli tomu, že by prestal investovať do TECH sektoru.
3. Munger (a možno aj pár ďalších manažérov v BRK) nemusí dostať súhlas od Buffetta pred uskutočnením nákupu/predaja akcií. Minimálne Munger má plnú dôveru Buffetta, o čom sa neraz vyjadril aj v médiách. To znamená, že nie všetky pohyby BRK sú nutne iniciované Buffettom.

//autoeditácia príspevku (07 Dec 2018, 14:47)
Dnes na mňa vyskočil zaujímavý zoznam článkov s vyhláseniami od "popredných" českých ekonómov.

Som si istý, že keď tá kríza skutočne nastane, budú prví, ktorí budú kričať: "Ja som to hovoril!" :lol:
Prílohy
kriza.png
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Ale ono už sú indikácie, že by to budúci rok fakt mohlo prísť.

Nejaký tip čo robiť ? :) Ako sa pripraviť ?
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Predat byt/dom a ist do prenajmu, nasledne pockat kym ceny klesnu a kupit si potom vacsi alebo ten isty + este nejaky :D
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Andi_Cibula, to hlavne záleží na tom, či máš investované prachy v aktívach a v akých konkrétne.

Ja osobne budem asi počas krízy shortovať veľké automobilky cez PUT opcie a možno investujem do nejakej nehnuteľnosti, ak sa niečo vyskytne za dobrú cenu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

od konca minuleho roka je citit spomalenie akcioveho trhu a ten rok je vyslovene slaby /z mojho pohladu/. Vyzera to tak, ze kriza je predo dvermi, ale nikto netusi kedy to naozaj vypukne. Moze to byt hned v pondelok, ale rovnako moze pockat niekolko rokov.Pre niekoho je najlepsie teraz vsetko predat,pockat a potom si kupit lacno tie najlepsie akcie. Niekto iny ale moze kludne investovat aj dnes, ale to uz je vyrazne rizikovejsie, napr. do roznych penny stocks ktore maju technologie/produkty/biotech stale este vo vyvoji- v tejto oblasti obcas byvaju enormne narasty hodnoty spolocnosti doslova v par desiatkach minut.. Ale to je hra s ohnom- tie spolocnosti mozu rovnako na hodnote aj stratit, ci uplne zbankrotovat. Pri tychto firmach clovek presne nikdy nevie, co je iba hra managementu pre dovercivych investorov a co su naozaj realne medzivysledky vyvoja produktov. V kazdom pripade, na akciach sa da extremne rychlo zbohatnut a rovnako rychlo aj prist o vsetko. Vzdy je dobre tiez brat do uvahy, aky ma kto investicny horizont.
TK1991
Star
Star

Príspevok od používateľa TK1991 »

Zdravim, velke firmy predavaju svoje dlhopisy aby ziskane peniaze mohli investovat do dalsich projektov. Hlavny dovod je ze (ak spravne rozumiem) nechcu riskovat svoje peniaze pre pripad ze bude projekt neuspesny. Riziko spojene s dlhopismi sa nazyva kreditne riziko.

Lenze ako moze toto riziko existovat ked samotna firma ma ine svoje peniaze nato aby peniaze veritelom vyplatila.

Ake su bezne podmienky pri kupe dlhopisov aby mohla firma uplatnit nevyplacanie dlhopisov? Viem ze pisem trochu matuco tak prosim trocha trpezlivosti :)

Btw: aky je v konecnom dosledku rozdiel medzi uverom a dlhopisom? Vdaka
gogo956
Redeemer
Redeemer

Spixy
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Spixy »

Rozmyslam, ze ked sa vsetky akcie odrazia od dna, tak si nejake nakupim. Co odporucate pre začiatočníka?
Etoro (ziadne dividendy ale da sa kopirovat ostatnych), Degiro alebo Lynx?
ado130
Expert
Expert

Príspevok od používateľa ado130 »

Ja som si spravil účet na Degiro. Zrovna sledujem do čoho by som šiel. Taktiku mám kúpiť a držať na dividendy. Na začiatok uvažujem nad AT&T, Royal Dutch Shell a potom pravidelne dokupovať ďalej podľa okolností.
Spixy
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Spixy »

Od 23.10.2018 si už Slováci účet u DeGiro neotvoria. DeGiro aktuálne umožňuje otvoriť účet iba rezidentom krajín, v ktorých má pobočky. Už otvorené účty zostávajú nedotknuté.
Tak nič no :( kkti
gogo956
Redeemer
Redeemer

ano, Degiro sa stiahol z Svk trhu, ale netreba smutit, Lynx je nielen podla mna aj tak lepsi.
ado130
Expert
Expert

Príspevok od používateľa ado130 »

Síce to nie sú podielové fondy, ale budem sa držať témy ako takej - investovanie. Venuje sa niekto aj P2P pôžičkám? Ak áno, cez koho - Zonky/Mintos/Bondster? Zatiaľ som iba v štádiu skúmania a možnosť rozdeliť vstupnú čiastku medzi rôzne spôsoby.
gogo956
Redeemer
Redeemer

ado130
osobne by som do toho nesiel, je to velmi rizikove pre veritela. Skus porozmyslat preco niekto nepoziada o uver vo svojej banke ale cez p2p za vyrazne vyssi urok.
Napísať odpoveď